Close
Guide om Koh Lanta, Thailand

Guide om Koh Lanta, Thailand

Inför vår första thaimout på Koh Lanta hade jag tusen frågor, minst. Var hittar jag den bästa stranden? Hur funkar det med tvätt? Var ska jag gå och handla? Behöver jag vara orolig för denguefeber? I min guide om Koh Lanta har jag sammanställt mina egna frågor och svar om livet på Koh Lanta. Inlägget är skrivet 2016 och kommer inom kort att uppdateras.

Det här är, som vanligt, mina högst personliga reflektioner och ska inte ses som ett facit för den Perfekta Vistelsen på Koh Lanta. Förhoppningsvis kan jag dock förgylla er semester med ett eller annat tips som underlättar era dagar på ön. Varsågod, här har ni min guide om Koh Lanta.

guide koh lanta

Guide om Koh Lanta, Thailand

#1. Bästa familjehänget?

thai_cat

Jag skulle säga att mer eller mindre hela Koh Lanta är familjevänligt – det är ju också den enkla anledningen till att så många svenska familjer söker sig hit år efter år. Det finns dock en restaurang vid stranden som sticker ut lite extra: Thai Cat Bar & Restaurant på norra Long Beach. Här finns fantastisk personal, god och billig mat (priserna märkbart högre 2019 än 2016) samt mängder av härliga salas som bjuder på behaglig skugga från den brännande solen.

Läs mer: Familjehäng på Thai Cat.

#2. Härligaste stranden?

klong_jark

Koh Lantas stränder ligger uppdukade som på en strandbuffé, alla härliga på sitt unika sätt. Vilken strand som är bäst beror mest på vilken känsla du vill åt – och i vilken konstellation du befinner dig. Mest barnvänlig är enligt mitt tycke Klong Dao, men här finns också lite för mycket folk för att jag ska kunna njuta fullt ut. Ju längre söderut på ön du orkar ta dig, desto mindre folk hittar du på stränderna. Min personliga paradisstrand heter Klong Jark och ligger nästan längst ner på ön, hit åker jag och Tobias gärna på lyxdejt utan barn. (Mer läsning: Paradisstranden Klong Jark) Jag har också en speciell förkärlek till Long Beach – även om jag numera tycker att en stor del av känslan försvinner i samband med turistanstormningen vid högsäsong.

Läs mer i min strandguide: Bästa stranden på Koh Lanta: strandguide med 13 tips

#3. Matinköp – var, hur, när?

matmarknad_thailand

Jag kan inte direkt påstå att vår spis går varm under månaderna på Koh Lanta, vi äter i princip alla våra måltider ute. Däremot äter vi alltid frukost hemma. Frukosten handlar vi ofta på 7eleven – det finns ett helt gäng butiker utspridda på ön. Bredare utbud finns på den stora matbutiken ”Lanta Mart” inne i Saladan. Varje måndag är det marknad precis utanför resorten Slow Down. Där gör vi gärna våra veckoinköp av färsk frukt och grönsaker, men vi brukar också köpa snacks i form av goda grillspett och munkar.

Läs mer: Marknadsdag på Koh Lanta: återkommande måndagsnöje

#4. Prutning, hur funkar det?

mat

Finns det prislapp på varan du ska handla? Då brukar det priset gälla. Finns det inget pris utsatt är det upp till dig och försäljaren att hitta ett pris som ni båda är nöjda med. Tänk på att personalen får mindre provision ju hårdare du prutar, det är också anledningen till att jag har svårt att titulera mig prutdrottning.

#5. Kan jag betala med kort?/ Uttag av pengar?

thailand_lantamart

På de allra flesta ställen är det kontanter som gäller. Däremot kan du betala t.ex. större dykutflykter med kort. Bankomaterna hittar du ofta i anslutning till en 7eleven-butik. Vi brukar ta ut pengar vid bankomaterna utanför banken bredvid matbutiken Lanta Mart. Det kostar dock en slant, dessutom är maxuttaget 20.000 baht (ca 5.000 SEK). Vi brukar istället gå direkt till bankkontoret där det går att att ut kontanter utan beloppsgräns. Glöm inte att ta med passet!

#6. Prisnivån jämfört med övriga Thailand?

frukt_thailand

Koh Lanta är en ö, vilket innebär att allt måste köras hit från fastlandet. Priserna är därmed högre, men fortfarande långt under svenska priser.

#7. Var hyr jag moped?

moppe

Mopeder finns att hyra i stort sett överallt. Vill du bara hyra över dagen kostar det ca 50 SEK, en månadshyra kostar drygt 750 kr. Glöm inte att ta med pass!

#7. Hur säkert är det på vägarna?

Hyra moppe thailand

Det händer många trafikolyckor på Koh Lanta, alldeles för många. Under högsäsong är trafiken extra intensiv på ön, och eftersom det nu har byggts en broförbindelse lär det bli värre framöver. Jag känner flera personer på Koh Lanta som varken känner sig bekväma med att åka motorcykel eller tuk-tuk och därför alltid kör eller åker bil. Ju längre söderut du kommer, desto lugnare blir trafiken. Ha alltid, alltid hjälm, kör ALDRIG med alkohol i kroppen och våga inte förlita dig på vetskapen om att du själv kör säkert. Det hjälper noll och ingenting om du blir påkörd av en stupfull turist som har varit på full moon party.

#8. Denguefeber på Koh Lanta, behöver jag vara orolig?

dr_salarin

En av de vanligaste frågorna jag får är om det är vanligt med Denguefeber på Koh Lanta. Vi har flera vänner och bekanta som drabbats av denguefeber på ön – så ja, ryktena om denguefeber stämmer till viss del. Det var dock bara ungdomar och vuxna i vår närhet som drabbades, jag har ännu inte sett eller hört talas om några barn som insjuknat. Denguefeber smittar via denguemyggen, som är aktiva på dagtid. Se gärna till att ha med er myggnät till eventuell barnvagn och även till sängarna. Vi har smörjt in vår minsting med Clear Lotion Anti-Mosquito som finns att köpa på plats på plats, till resten av familjen använder vi myggspray.

Några exempel på symptom för denguefeber kan vara rödsprängda ögon, hög feber med frossa och svettningar, huvudvärk/värk bakom ögonen och kraftig värk i musklerna. Se hellre till att kontakta läkare en gång för mycket, än en gång för lite!

#9. Sjukdom, hur gör jag?

Medicin i Thailand

Blir du sjuk finns det professionell läkarvård på flera ställen runt ön. Vi har hört mycket gott om Dr. Salarin på Long Beach, det är även dit vi har vänt oss när vi har blivit sjuka. Här har jag skrivit några tips om du blir sjuk på Koh Lanta.

#10. Hur är vädret och hur skyddar man sig från solen?

isbjorn

Man brukar dela upp Koh Lantas årstider i en regnperiod och en torr period. Härligast väder, och minst regn, är det under november till mars. Övriga månader får man räkna med intensivt regn under en eller ett par timmar. Luften slår liksom om och blir fuktigare och ”tyngre” i  mars, men värmen är dock densamma. Läs mer om vädret här.

Lika sköna som farliga är de, solstrålarna på den vinterbleka svenska hyn. Vår yngsta dotter bodde i princip i sina solkläder när hon var utomhus. Vi vistades aldrig i direkt solljus mellan kl 11-14, utan passade då på att ta siesta hemma i AC:n eller i en sala nere vid stranden.

Läs mer: Skydda barnen mot solen

#11. Skillnad mellan låg- , mellan-, hög- och peaksäsong?

thailändskor

På Koh Lanta delas turiståret upp i låg- , mellan-, hög- och peaksäsong. Både priset på boende och på de svenska skolorna kan skilja på många tusenlappar beroende på vilken säsong du åker dit. Vill du hålla nere kostnaderna ska du därför undvika peaksäsong (över jul och nyår).

#12. Frukost, vilket är favorithaket?

pannkaka_thailand

Det finns många ställen som serverar god frukost. På Thai Cat finns de tjocka thailändska pannkakorna med banan och honung som jag hade kunnat leva på dygnet runt. Andra favorithak för frukost är Oasis yoga Health café på Klong Dao samt Living Room på Long Beach för lite lyxigare frukostkänsla, German Bakery för grovt bröd, Shanti Shanti vid Klong Nin för brunch och PURE Koh Lanta (även det vid Klong Nin) för hälsosamma och vegetariska/veganska alternativ.

#13. Lunch, var smakar den bäst?

omelett_thailand

På Koh Lanta lagas det mat i allt från tuk-tuks till fina lyxrestauranger. Vi lever gott på thaipannkakor och mat från gatustånd, men det finns några lunchhak dit vi gärna återvänder. Både Thai Cat och Somewhere Else på Long Beach är barnvänliga och serverar okej mat. Här kan ni läsa mer om thailändsk mat och kanske få inspiration till nästa lunchbeställning på Koh Lanta: Thailändsk mat (och min relation till den).

LÄS MER i min restaurangguide: Restauranger på Koh Lanta: tips från frukost till middag

#14. Middag, vart går jag?

yang koh lanta

Vill du klä upp dig och äta lite lyxigare mat än bananpannkakor på stranden? Koh Lantas finaste matupplevelse fick vi på Yang Garden Restaurant (som sedan 2019 finns längs Long Beach). God mat, men framför allt fantastisk utsikt, finns på Lanta Coconut Grove. Andra restauranger som jag kan rekommendera hittar ni på Red Snapper, Lazy Days (bra mat och utsikt ner mot havet), lyxrestaurangen Seven Seas vid Pimalai (dyrt!) och Layana. För att få ljuvliga solnedgångar i sällskap av god mat bör ni åka till Noon Sunset Viewpoint Restaurant vid Kantiang Bay.

Lär mer i min restaurangguide: Restauranger på Koh Lanta: tips från frukost till middag

#15. Bästa drinkarna?

smoothie_thailand

Vi hänger gärna på Slow Down lagom till solen går ner, här finns både drinkar och shakes så det räcker och blir över. Mysig barkänsla och hippt folk hittar ni på Rock Beach Bar. En drink nere vid The Indian Bar med tillhörande eldshow brukar också vara uppskattad.

#16. Matlagningskurs?

time_for_lime

Tröttnar ni på strandlivet finns en del roliga aktiviteter att anmäla sig. Jag kan rekommendera en matlagningskurs på Time for Lime som ligger på Klong Dao. Extra fint är att allt överskott från restaurangen/kurserna går till den ideella organisationen Lanta Animal Welfare som bland annat tar hand om öns kringströvande katter och hundar.

#17. Tvätten?

thailand_tvatt

Till min stora lycka (!) har det inte funnits tvättmaskiner i de boenden vi hyrde. Tvätten kan man istället lämna in på tvätterier i princip vid varje gathörn. Tvätten betalas per kilo, den här fulla kasse med tvätt kostade 140 baht (35 SEK). Numera finns också tvättomater utplacerade på ön, där du själv kan tvätta.

#18. Träning?

gym slow down

Alltså JA! Det finns så många roliga träningsformer att välja på. Personligen älskar jag att springa barfota på stranden vid soluppgång och solnedgång (finns det något bättre!?). Men jag kan också rekommendera yoga på öns bästa yogaställe Oasis, bootcamp på stranden med Lanta Workout, beachvolleyboll på Slow Down och självklart även thailändsk boxning! Det finns också ett välkänt gym på ön.

#19. Svensk skola, vilken ska jag välja?

guide om koh lanta

Våra barn har gått i Lilla Svenska Skolan och trivs väldigt bra där. Här har jag skrivit mer om de svenska skolorna på Koh Lanta.

#20. Boende?

slowdown

Under vår första thaimout bodde vi på Sai Naam på Long Beach, andra och tredje gången på Slow Down vid Klong Dao. Det är mycket svenskar på båda ställena och vi har trivts bra på olika sätt. Slow Down är intensivt, med stort fokus på beachvolleyboll och annan idrott. Man bor relativt tätt inpå varandra och en stor fördel är att resorten ligger nära Saladan och de svenska skolorna. Sai Naam känns mer privat och ligger längre söderut. Det är inga billiga ställen, men vi valde att prioritera boende under våra vistelser.

Ett bra tips är att kolla med Jo Jo Lanta Rentals eller Lanta Hideaways. Jag har också hört att folk har varit nöjda med sina boenden på Holiday Villa och Southern Lanta.

#21. Pratar alla engelska?

mat_i_thailand

Nej, alla pratar inte engelska – men i turistområdena klarar man sig väldigt bra. I övrigt kommer man väldigt långt på teckenspråk.

#22. Vad kostar taxi och tuk-tuk?

Några prisexempel från 2019 på taxi (Toyota Pickup) som utgår från Klong Dao: till Saladan/Long Beach: 100 baht, Klong Kong: 300 baht, Klong Nin: 400 baht, Kantiang Bay: 600 baht, Old Town: 600 baht.

#23. Shopping på Koh Lanta, finns det bra grejer att köpa hem?

saladan

Alltså, nja. Jag åker inte direkt till Koh Lanta för att shoppa. Det finns en hel del affärer inne i Saladans gränder, och visst kan man hitta haremsbyxor, linnen, smycken med snäckor och en och annan väska att köpa hem. Ska ni shoppa rekommenderar jag er att fråga efter de butiker där Gita och hennes bror U från Burma arbetar. Deras butiker ligger inne i Saladan (i affärerna mitt emot Lanta Mart). Hälsa från Annika, Toby och barnen!

Även i Lanta Old Town finns en del shopping, med fokus på hantverk. Läs mer: Lanta Old Town, Koh Lanta

#24. Spa?

thailand_dreamy

Ingen bör åka från Koh Lanta utan att göra en spabehandling på Dreamy Spa där Tik och hennes kollegor briljerar. Boka gärna tid på hemsidan, under högsäsong kan det annars vara svårt att få tid. Det finns såklart möjlighet till massage på stranden också, här får ni prova er fram vad som passar er bäst. Personligen har jag svårt för hårdhänt thailändsk massage där folk trampar, knäcker och bankar på mig. Jag brukar istället be om en snäll oljevariant.

#25. Bästa utflykterna på och i närheten av Koh Lanta, vart åker jag?

thailand_bat

På och i närheten av Koh Lanta finns det aktiviteter och utflyktsmål så att det räcker och blir över! Några av våra favoriter på ön är:

Tips på mer läsning: Hyr en egen longtailbåt på Koh Lanta

I närheten av Koh Lanta:

 • Four Island Tour är ett bra sätt att att se många öar på under en dagsutflykt.
 • Koh Mook – här hittar du sandstrand som ser ut att vara gjord av timglassand.
 • Khao Phanom Bencha National Park – ligger i närheten av Krabi
 • Phi Phi Island är vackert, MEN är oftast belägrat av backpackers. Visst kan det vara värt ett besök ändå, men jag drog ärligt talat en lättnadens suck när jag kom tillbaka till Koh Lanta igen. Läs mer: Båtutflykt till Phi Phi Island.

#26. Går det att plugga thailändska på plats?

restaurang_koh_lanta

Absolut, jag vet flera stycken som har pluggat thailändska på Lanta International Language School.

#27. Aktiviteter för barn på Koh Lanta

När barnen har tröttnat på strandliv och hotellpooler finns ett gäng alternativ att välja på:

Läs mer: Att göra med barn på Koh Lanta: elva tips

#28. Guide om Koh Lanta: övriga tips

Här har jag samlat mina personliga favorittips på saker att se och att göra på Koh Lanta:

Läs mer: Att göra på Koh Lanta: 13 favoriter

Och sist, men inte minst. Vad finns det egentligen bortom alla strandbilderna? Är allt på Koh Lanta så härligt och fantastiskt som min blogg ger uttryck för?

thailand_sopor

Koh Lanta är inte bara stränder och smoothies, verkligen inte. Vägarna är dåligt underhållna på sina håll, thailändarna kastar gärna skräp överallt och ingenstans, det ligger stora sopberg längs vägkanterna, märkliga dofter sprids från alla håll och kanter… För mig är det, konstigt nog, en del av charmen. Perfekt polerade ytor kan helt enkelt bli ganska tråkiga i längden.


Ni som har besökt Koh Lanta får gärna fylla på med fler tips till min guide om Koh Lanta i kommentarerna. Jag kan också rekommendera dig som har frågor att bli medlem i Facebookgruppen ”Vi älskar Koh Lanta”. Alla mina inlägg om Thailand hittar ni samlade här. Observera att min guide om Koh Lanta skrevs 2016 (uppdaterad 2019), men att saker och ting på ön ändrar sig över tid.

16 comments

 1. Jag har hittills bara kollat på bilderna och läst rubrikerna – OMG vilken kick ass guide. Matig nanting! Har skickat den vidare till kurskollega som funderar på att dra dit med 6 månaders + 2 åring 🙂

  1. Tack för att du tipsar vidare! <3

 2. Halloj! En fråga, hur pass orolig bör en vara för magsjuka? Jag tänker – tillagad mat, flaskvatten, ingen is i drycken och frukt med skal. Har ni blivit mycket sjuka på Koh lanta? Tack för en super-podd/Cissela

  1. Hej Cissela! Jag har alltid beställt is till drycken, och är nog i det stora hela inte så nojjig av mig (förutom att jag aldrig skulle dricka vatten från kranen.) Det låter som att du är inne på helt rätt spår! Ett tips är att ha med vätskeersättning (vi brukar ha med Semper som jag tycker är toppen) om ni mot förmodan skulle bli rejält magsjuka.

   Och TACK för podd-pepp, det betyder mycket!

 3. Tack för en helt underbart grym guide om Koh Lanta! Åker om 2 veckor och ser fram emot det ännu mer efter att ha läst din blogg. Känner mig säkrare och tryggare efter att ha läst den (att veta var en bra läkare finns är guld värd). Kram

  1. Tusen tack Carin – det var ungefär de här frågorna jag själv ville ha svar på inför vår resa. Ha en fantastisk resa!

 4. Anna Norberg says:

  Vi kan varmt rekommendera ett besök på Cozy, god mat och trevlig personal/ ägare . Relax bay resort har ljuvliga ”tacofyllda bröd” och fin utsikt

  1. Tack Anna – bra tips. Jag håller med om båda tipsen… 🙂

 5. Äntligen dags för mig att kommentera här på bloggen också!

  Efter att själv ha gjort två halvlånga (6 och 8 veckor) och en långkort (5 veckor) besök på Lanta tycker jag du fångat det viktigaste på ön. Det är ju helt omöjligt att göra en komplett guide utan att snurra in på detaljer såklart och ibland tycker jag det kan bli lite ”tråkigt” att läsa en alltför detaljerad tips-samling. Det här inlägget är kanonbra! Särskilt gillar jag att du fokuserar på det vardagliga, och hur du sniffar på det medvetna och bakom-kulissen:iga.

  Om jag får fylla på två saker bara så undrar jag om inte taxi-priserna är lite missvisande? Inte kan en (med gott samvete) åka 12 vuxna från Saladan till Long Beach för 100baht 🙂 Vi brukade lägga en femtiolapp per vuxen om vi inte skulle längre än en eller två stränder och det brukade funka bra. Men då åkte vi iofs oftast fler eller iallafall lika många barn som vuxna – och vi kanske betalade överpris? Det andra är det där med visum. Det är rätt okomplicerat ju, men kanske ska nämnas i en Lanta-guide eftersom många svenskar väljer att stanna längre än de tillåtna 30 turistdagarna 🙂

  1. Jättebra input Ullrika, tack! Ang priserna har jag utgått från uppdaterade priser med taxi från Slow Down till respektive ställe (finns uppsatt en lista här på området med aktuella priser). Här får man såklart se till rimligheten i att åka 12 pers för samma pris för en och använda lite sunt förnuft – vi hade heller inte gett 100 baht för 12 pers. Ska se till att uppdatera inlägget om generella riktlinjer om visum, bra tips.

 6. Samuel Granberg says:

  Hej!
  Vår lilla familj på två vuxna och en liten bebis (Hon är 10 månader när vi är där) har planer på att åka till Koh Lanta nästa vår under perioden 15 Feb-15 Maj. Vi står och väger mellan SaiNaam och Slowdown. Såg att du har bott på båda ställen. Har du några tips på hur vi ska tänka? Fördelar/Nackdelar med dessa boenden?

  Mycket tacksam för svar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close