Close
Att göra i Strömstad: 13 tips för din semester

Att göra i Strömstad: 13 tips för din semester

samarbete resfredags svenska pärlor strömstad
Strömstad är den bohuslänska pärlan vid Kosterhavet, ett hav som förutom att det kan titulera sig ”Sveriges enda marina nationalpark” dessutom har lyckan att husera det omtalade tvillingparet Sydkoster och Nordkoster.

Norrmännen upptäckte charmen med Strömstad för länge sedan, själv hann jag fylla 25 år innan min man introducerade mig för den här delen av Bohuslän. Mitt första besök hos min mans faster i Strömstad bestod av räkfrossa och en avundsvärd havsutsikt från lägenheten på Södra Hamngatan. Sedan dess har det blivit återkommande besök till den här lilla pärlan i Bohuslän. Här får du 13 tips på saker att se och att göra i Strömstad.

kosterbåtarna

Om du ändå besöker Strömstad rekommenderar jag verkligen en tur över till Kosteröarna! Båtarna avgår från norra hamnen i centrala Strömstad.

Läs mer: Resa till Kosteröarna – tips och inspiration till en minnesvärd utflykt i Bohuslän

Att resa till Strömstad: 13 tips på saker att se, göra och äta

#1. Saltö naturreservat

Det finns oändliga badmöjligheter i Strömstad och på Kosteröarna, vi befinner oss ju ändå i Bohuslän! Vår personliga favorit hittar vi vid Saltö naturreservat en bit utanför Strömstad.

Läs mer: Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark 

kosterhavets nationalpark

Från parkeringen är det drygt 500 meter att gå ner till vattnet…

Strömstad

… men promenaden genom tallskogen är vacker och havet som väntar är värd besväret. Här finns även en av Kosterhavets snorkelleder, det vill säga en naturstig under vattnet. Även den berömda stranden Capri lär vara fin, men välbesökt under sommarmånaderna.

Saltö är kuperad och täckt av en speciell tallskog – de äldsta tallarna lär vara över 200 år gamla. Ön har fått sitt namn efter att folk förr om åren samlade salt till husbehov från havsvatten som stormarna piskade upp på land. På Saltö möts vi besökare både av kala klippor, vacker tallskog, havsstrandängar och klapperstensfält.

Tips: Vi kombinerar besöket i Strömstad med ett familjebesök på Vitlycke museum i Tanums världsarv (körsträckan mellan Vitlycke och Strömstad tar drygt en halvtimme). I området finns över 600 hällristningar och Bronsåldersgården som tillhör museet är ett utmärkt tillhåll för historieintresserade och leksugna barn. Läs mer här: Att resa med barn i Bohuslän: tio besöksvärda stopp

#2. Nötholmens naturreservat

Det här fina lilla naturreservatet ligger strax intill Strömstad Spa & Resort. Hit kan du med fördel gå både kväll och morgon för lugn, stillhet och vattnets kluckande mot bryggorna.

strömstad spa
strömstad spa

Tips: Två platser vi själva inte hinner besöka är Ursholmen och naturreservatet Nordö-Långö. Ursholmen består, precis som Kosteröarna, av två separata öar: Yttre och Inre Ursholmen. Under tiden när fyrvaktarna bodde på Ursholmen med sina familjer stoltserade orten med titeln Sveriges västligaste bebodda plats. Hit kommer du idag med Selin Charter. Naturreservatet Nordö-Långö bildades i syfte att bevara ”unik nordbohuslänsk skärgårdsnatur”. Den som besöker området kan förvänta sig skogsdungar i norr, men hällmarker och hedar i söder.

#3. Fiska i Strömstad

strömstad spa
strömstad spa

Det är inte för inte som Strömstad är välkänt för sin fiskenäring. Här finns utmärkta fiskemöjligheter, mer information hittar du på kommunens hemsida.

#4. Spela golf på Strömstad Golfklubb

strömstad spa

Min golfspelande man slänger långa längtansfulla blickar på Strömstad Golfklubbs välskötta golfbana, som ligger granne med vårt hotell Strömstad Spa & Resort. Banan har 18 hål (par 71) och titulerar sig Sveriges västligaste golfbana. Mer information finns på hemsidan Strömstad GK.

#5. Lär dig mer om Strömstads kultur och historia

kostervalsen

Strömstad Museum är ett utmärkt besöksmål för dig som vill lära dig mer om Strömstads historia. Adress: Södra Hamngatan 26.

Tips: Kostervalsen skrevs till en sångtävling i Bohuslän 1907 och har kommit att bli Kosters inofficiella nationalsång (trots att den vid tävlingen inte fick något pris eftersom den ansågs vara för ”ekivok” – det vill säga oanständig). Skulptur över David Hellström och Göran Henning, upphovsmännen bakom Kostervalsen, finns att beskåda på Oscarsplatsen.

#6. Middag på Backlunds

Backlunds ger intryck av en mysig kvarterskrog med en cafétwist. Lokalen erbjuder bageri, bistro och bar i en ultimat blandning. Alla i vårt sällskap hittar omedelbart något som passar i menyn. Läs mer på hemsidanAdress: Badhusgatan 2, Strömstad

#7. Godsaker på Lolas konfektyr  

Strömstad

Jag fastnar direkt för butiksskylten som leder mig nerför trapporna in till Lolas konfektyr, där jag lyckligt botaniserar i sortimentet för att förgylla dotterns kommande födelsedag. På Lolas finns all anledning att dra en parallell till den berömda scenen när Pippi går loss i godisbutiken och dess hyllor. Här finns det mesta i godisväg, både gamla klassiker och nya påfund. Mer information finns på hemsidan Lolas konfektyr. Adress: Södra Hamngatan 16

#8. Rökeriet i Strömstad

Rökeriet i Strömstad har en egen fisk- och skaldjursrestaurang, men har även eget rökeri och butik där du kan köpa färska delikatesser. Perfekt att ta med till picknick! Adress: Uddevallavägen, 452 31 Strömstad

#9. Fika på Kaffedoppet

Strömstad

För en klassisk fika i en klassisk fikamiljö rekommenderas ett besök på Kaffedoppet. I detta bageri och konditori finns förutom godsaker också gott om plats med två våningar att husera i. Adress: Järnvägstorget

Tips! Här hittar du fler restaurangtips i Strömstad och på Kosteröarna. 

#10. Bada och träna på Strömstads Badanstalt

Med tanke på att Strömstad är en av de äldsta badorterna i Sverige, har livsnjutaren haft en given plats i Strömstad sedan länge. Exakt årtal vet man inte, men det ”dracks brunn” vid Lejonkällan redan år 1782. Vattnet, fullt av mineraler, ansågs bota diverse åkommor. Snart byggdes både kall- och varmbadhus i trakterna (det första badhuset byggdes 1813) och Strömstad blev känt för sina kurbehandlingar. Snart anslöt även restauranger och nöjesliv. Livsnjutaren har med andra ord att göra i de här trakterna. Utanför Laholmen längs med strandpromenaden i centrala Strömstad ligger Strömstads Badanstalt med möjlighet till uppfriskande dopp. (För närvarande pågår en renovering, badhuset öppnar igen under september 2023).

#11. Boende på Strömstad Spa & Resort

strömstad spa
strömstad spa

Vi checkar in på Strömstad Spa & Resort, ett riktigt fint boendealternativ i den övre prisklassen på andra sidan vattnet sett från Strömstad. Härifrån tar du dig smidigt och snabbt in till Strömstad med en linfärja. Att svida om till badrock och bege sig till den här spa- och relaxavdelningen är som balsam för själen. Inträdet är kostnadsfritt för hotellgäster, utomstående kan dock boka in sig på dagspa. Läs mer och boka på hemsidan för Strömstad Spa & Resort.

Läs mer: Strömstad Spa och Resort: att bo vid Kosterhavet

Här hittar du fler boendealternativ i Strömstad.

#12. Fem snabba om Strömstad

strömstad hus
 1. När Bohuslän blev en del av Sverige genom freden i Roskilde år 1658 (ett ”yippie” borde vara på sin plats här!), ville Stockholms viktigpettrar anlägga en befäst handelsplats i norra Bohuslän. Sagt och gjort, valet föll på det dåvarande ”Strömmen” och dess lastplats. Strömmen hade i sin tur grundats redan under 1500-talet vid mynningen av Strömsån. Strömmen fick köpingsrättigheter 1667 och stadsprivilegier strax därefter. Nu var Strömstad ett faktum!
 2. Strömstad är Sveriges västligaste stad.
 3. Sedan en lång tid tillbaka har Strömstad varit känd för sin gränshandel och faktum är att allt fler norrmän korsar gränsen för att handla. Under 2018 slogs det rekord, enligt uppgifter lade norrmännen hisnande 15,8 miljarder kronor på gränshandeln.
 4. Strömstads äldsta bevarade kvarter kallas för Bukten och är ett sockersött område värt att besöka. Här finns i sin tur den över 100 år gamla kullerstensgatan Buktegatan, vilken är Strömstads enda bevarade kullerstensgata.
 5. Bästa utsikten över Strömstads hustak hittar du uppe vid Korpeberget.

#13. Praktiska tips och bra att veta inför din resa till Strömstad

strömstad spa
Ta dig hit och ta dig runt:

Strömstad ligger i princip mittemellan Oslo och Göteborg, med rimliga avstånd på 13 och 16 mil till de respektive städerna. Resenärer som kommer hit med bil under sommartid bör tänka på att det är väldigt svårt att hitta parkeringsplats inne i city under den här tiden på året. Bilister rekommenderas istället långtidsparkeringarna utanför stan där det sedan går P-buss in till centrum.

Evenemang under året:

Under hela året pågår en mängd olika evenemang och aktiviteter i Strömstad med omnejd, många av evenemangen hittar du i Strömstads evenemangskalender. Kontakta Strömstads turistbyrå eller www.vastsverige.com för övrig information om saker att göra i Strömstad.


Inlägget om saker att göra i Strömstad är skrivet i samarbete med Turistrådet Västsverige, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver. Inlägget publicerades ursprungligen i september 2018, men är uppdaterat i juni 2023.

8 comments

 1. Jag vågar inte ens lägga detta inlägg utan jag sparar istället ned det för framtida läsning. Vi kom inte iväg till Kosteröarna detta år heller, lite på grund av att väderprognosen åter igen visade regn och sen hade jag precis kommit hem från min roadtrip och kände att jag inte ville åka iväg så snart igen. Men mest på grund av regnet. Nästa år har vi bestämt att vi ska boka en helg i början av sommaren istället för slutet för då kanske vi hinner välja en ny helg ifall det visar sig regna då också.

  1. Åh, vad synd – jag undrade just om ni kom iväg! Men du – den som väntar på något gott… Kosteröarna ligger kvar!

    1. Låt oss hoppas på det! Öarna lär göra sig väldigt fint året runt.

 2. Trots att jag mer eller mindre är uppväxt på västkusten så har jag aldrig varit på Koster-öarna i vuxen ålder, det bör jag verkligen ändra på. Snarast! Har till och med vänner som bor där så det vore verkligen på tiden=)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close