Close
Att göra i Strömstad och på Kosteröarna

Att göra i Strömstad och på Kosteröarna

samarbete resfredag

Att göra i Strömstad och på Kosteröarna

Strömstad är den bohuslänska pärlan vid Kosterhavet, ett hav som förutom att det kan titulera sig ”Sveriges enda marina nationalpark” dessutom har lyckan att husera det omtalade tvillingparet Sydkoster och Nordkoster.

Norrmännen upptäckte charmen med Strömstad för länge sedan, själv hann jag fylla 25 år innan min man introducerade mig för den här delen av Bohuslän för första gången. Här är mina tips på saker att se och att göra i Strömstad och på Kosteröarna.

strömstad spa

Strömstad Kosteröarna

strömstad cykla koster

Strömstad

att göra i Strömstad
Foto: 1)Vy från Nötholmen 2) Utsiktsplatsen Valfjäll på Sydkoster. 3) Cykelutflykt Sydkoster. 4) Strömstad sedd från utsiktsplatsen Korpeberget. 5) Strömstad i kvällsljus sedd från Nötholmen.

Mitt första besök hos min mans faster i Strömstad bestod av räkfrossa och en avundsvärd havsutsikt från hennes lägenhet på Södra Hamngatan. Vid nästa besök fick jag anledning att drömma om ett boende borta vid ”Lilla Venedig” strax intill Nötholmen. För några veckor sedan var det dags för ännu en Strömstadsvistelse, den här gången med hela familjen. Nu fick jag dessutom, utöver den sedvanliga laddningen med färska räkor, äntligen tillfälle att åka ut till Kosteröarna.

Läs mer: Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark 

#1. Att göra i Strömstad och på Kosteröarna: För barnfamiljen

kosterhavets nationalpark

att göra på koster
Foto: 1) Krabbfiske på Saltö. 2) Cykelutflykt på Sydkoster.
  • Cykelutflykt på Kosteröarna: Fikaväskan är fylld, solkrämen är nedpackad och den drygt timmes långa båtutflykten ut till Kosteröarna är ett äventyr i sig. På Sydkoster hyr vi cyklar för hela familjen, vår treåring får hänga med i en cykelvagn som också finns att hyra på plats. Den flacka terrängen är ingen match för barnen, däremot behövs några fikastopp under vägen för att hålla humöret uppe.
  • Badstränder: Det finns oändliga badmöjligheter i Strömstad och på Kosteröarna, vi befinner oss ju ändå i Bohuslän! Vår personliga favorit hittar vi vid Saltö naturreservat en bit utanför Strömstad. Från parkeringen är det drygt 500 meter att gå ner till vattnet, men promenaden genom tallskogen är vacker och havet som väntar är värd besväret. Här finns även en av Kosterhavets snorkelleder, det vill säga en naturstig under vattnet. Även den berömda stranden Capri lär vara fin, men också välbesökt under sommarmånaderna.
  • Naturum Kosterhavet: På Naturum Kosterhavet vid Ekenäs brygga på Sydkoster kan barnen få närkontakt med Kosterhavets djur på ett klappakvarium. Ute på bryggan går det dessutom att fiska krabbor – flytväst, mete och hink finns generöst nog att låna inne på Naturum.

Tips: Vi kombinerar besöket i Strömstad med ett familjebesök på Vitlycke museum i Tanums världsarv (körsträckan mellan Vitlycke och Strömstad tar drygt en halvtimme). I området finns över 600 hällristningar och Bronsåldersgården som tillhör museet är ett utmärkt tillhåll för historieintresserade och leksugna barn. Läs mer här: Att resa med barn i Bohuslän: tio besöksvärda stopp

#2. Att göra i Strömstad och på Kosteröarna: För aktiva resenärer

strömstad koster

strömstad spa
Foto: 1) Full service vid cykeluthyrningen. 2) Tidig morgon på Nötholmen.
  • Cykla på Sydkoster: Att cykla på Sydkoster är en aktivitet som passar alla aktiva resenärer, inte bara barnfamiljer. Cyklar i överflöd finns att hyra när båten kommer in i hamnen. Vi fastnar för norske Franks karisma och hyr våra cyklar på Franks Cyklar på Koster (här går det bra att betala med Swish). Obs: tänk på att det är förbjudet att ta över hyrcyklar och hyrfordon till Nordkoster, som är en vandringsö. 
  • Spela golf: Min golfspelande man slänger långa kärleksfulla blickar på Strömstad GK:s välskötta golfbana, vilken visar sig ligga granne med vårt hotell Strömstad Spa & Resort.
  • Fiske: Det är inte för inte som Strömstad är välkänt för sin fiskenäring. Här finns utmärkta fiskemöjligheter, mer information hittar du på kommunens hemsida.

Tips: Koster lär vara artisten Petters favoritställe på jorden! Det faller sig med andra ord naturligt att han, tillsammans med sin fru Michaela Fröstad, sedan 2015 anordnar ett återkommande swimrun-arrangemang just på Koster. I år går Koster Swimrun av stapeln den här helgen (den 21-23 september).

#3. Att göra i Strömstad och på Kosteröarna: För naturjunkien

Strömstad

valfjället Kosteröarna

  • Kosteröarna: Kosteröarna är inte särskilt lättillgängliga, vilket i sig gör dem tilltalande. Glöm inte att Kosteröarna kan besökas hela året, inte bara under sommarmånaderna. Under övriga årstider kan du se naturens skiftningar och dessutom få ett betydligt lugnare intryck än under högsäsong. Tänk dock på att det är ”begränsad service” från senhöst och fram till påsk, vilket kan göra det värt att packa med matsäck om du ska besöka öarna.
  • Nötholmens naturreservat: Jag faller totalt för det fina naturreservatet strax intill Strömstad Spa & Resort. Hit går jag både kväll och morgon för lugnet, stillheten och vattnets kluckande mot bryggorna.
  • Saltö: Den lilla ön Saltö utanför Strömstad är kuperad och täckt av en speciell tallskog – de äldsta tallarna lär vara över 200 år gamla. Ön har fått sitt namn efter att folk förr om åren samlade salt till husbehov från havsvatten som stormarna piskade upp på land. På Saltö möts vi besökare både av kala klippor, vacker tallskog, havsstrandängar och klapperstensfält.

Tips: Två platser vi själva inte hinner besöka är Ursholmen och naturreservatet Nordö-Långö. Ursholmen består, precis som Kosteröarna, av två separata öar: Yttre och Inre Ursholmen. Under tiden när fyrvaktarna bodde på Ursholmen med sina familjer stoltserade orten med titeln Sveriges västligaste bebodda plats. Hit kommer du idag med Selin Charter. Naturreservatet Nordö-Långö bildades i syfte att bevara ”unik nordbohuslänsk skärgårdsnatur”. Den som besöker området kan förvänta sig skogsdungar i norr, men hällmarker och hedar i söder.

#4. Att göra i Strömstad och på Kosteröarna: För kultur- och designdiggaren

att göra på koster

kostervalsen
Foto 1): Kosters trädgårdar 2) Skulptur över David Hellström och Göran Henning (upphovsmännen bakom Kostervalsen) på Oscarsplatsen.
  • Kosteröarna: På Kosteröarna finns flera platser som inbjuder till konstupplevelser, en av dem är Ateljé Lövås på Sydkoster.
  • Alaska: På Nord-Långö, som jag också nämner ovan, ligger sten- och blomsterträdgården Alaska. Det här stället kan du tacka guldgräverskan Hilma för. 1896 reste hon, precis som så många andra svenskar, till Amerika där hon bland annat kom att vaska guld. Efter många år återvände hon till Sverige och skapade sitt avtryck till eftervärlden i form av den unika trädgården Alaska med tempel, broar och snäckor i en salig blandning. 
  • Strömstad Museum Det här är ett utmärkt besöksmål för dig som vill lära dig mer om Strömstads historia. Adress: Södra Hamngatan 26.

Tips: Kostervalsen skrevs till en sångtävling i Bohuslän 1907 och har kommit att bli Kosters inofficiella nationalsång (trots att den vid tävlingen inte fick något pris eftersom den ansågs vara för ”ekivok” – det vill säga oanständig).

#5. Att göra i Strömstad och på Kosteröarna: För gourmanden

strömstad spa restaurang

att göra på koster
Foto 1) Restaurang Strand. 2) Mellanmål på Kosters Trädgårdar.
  • Restaurang Strand: Vi äter en av resans godaste måltider på Restaurang Strand, som är en del av Strömstad Spa & Resort. Här äter vi middag i en riktigt snygg inramning, där propert klädd serveringspersonal levererar en meny med högklassig mat. Adress: Storgatan 28, Strömstad.
  • Backlunds: Den här restaurangen ger intryck av en mysig kvarterskrog med en cafétwist. Den nyrenoverade lokalen erbjuder mycket riktigt både bageri, bistro och bar i en ultimat blandning. Alla i vårt sällskap hittar omedelbart något som passar i menyn, bland annat musselsoppa och Oxkind från gröna gårdar. Själv fastnar jag för Skagenburgaren, som jag sammanfattningsvis skulle önska att alla borde få prova någon gång i sitt liv. Himmelskt god! Adress: Badhusgatan 2, Strömstad
  • Kosters Trädgårdar: Förutom den (ekologiska) trädgården finns här också restaurang och gårdsbutik. Mackorna är en fröjd för både öga och mage, bullarna likaså.

Tips: Rökeriet i Strömstad har en fisk och skaldjursrestaurang, men har också eget rökeri och butik där du kan köpa färska delikatesser. Perfekt att ta med till picknick! Här hittar du fler restaurangtips i Strömstad och på Kosteröarna. 

#6. Att göra i Strömstad och på Kosteröarna: För gottegrisen

Strömstad
Utmärkt service på Lolas konfektyr.
  • Kaffedoppet: För en klassisk fika i en klassisk fikamiljö rekommenderas ett besök på Kaffedoppet. Här finns förutom godsaker också gott om plats med två våningar att husera i. Adress: Järnvägstorget
  • Lolas konfektyr: Jag fastnar direkt för butiksskylten som leder mig nerför trapporna in till Lolas konfektyr, där jag lyckligt botaniserar i sortimentet för att förgylla dotterns kommande födelsedag. På Lolas finns all anledning att dra en parallell till den berömda scenen när Pippi går loss i godisbutiken och dess hyllor. Här finns det mesta i godisväg, både gamla klassiker och nya påfund. Adress: Södra Hamngatan 16

Tips: Vi går till Backlunds för att äta middag, kvällen slutar på bästa möjliga sätt med att vi beställer in en hel efterrättsbuffé från dessertdisken!

#7. Att göra i Strömstad och på Kosteröarna: För livsnjutaren

strömstad spa
Strömstad Spa & Resort.

Med tanke på att Strömstad är en av de äldsta badorterna i Sverige, har livsnjutaren haft en given plats i Strömstad sedan länge. Exakt årtal vet man inte, men det ”dracks brunn” vid Lejonkällan redan år 1782. Vattnet, fullt av mineraler, ansågs bota diverse åkommor. Snart byggdes både kall- och varmbadhus i trakterna (det första badhuset byggdes 1813) och Strömstad blev känt för sina kurbehandlingar. Snart anslöt även restauranger och nöjesliv. Livsnjutaren har med andra ord att göra i de här trakterna.

  • Kallbadhuset: Utanför Laholmen längs med strandpromenaden i centrala Strömstad ligger Kallbadhuset med möjlighet till uppfriskande dopp. Här finns också soldäck, hopptorn och bastu.
  • Strömstad Spa & Resort: Att svida om till badrock och bege sig till den här spa- och relaxavdelningen är som balsam för själen. För gäster på hotellet ingår inträde, utomstående kan dock boka in sig på dagspa.

#8. Fem snabba om Strömstad

att göra i Strömstad

  1. När Bohuslän blev en del av Sverige genom freden i Roskilde år 1658 (ett ”yippie” borde vara på sin plats här!), ville Stockholms viktigpettrar anlägga en befäst handelsplats i norra Bohuslän. Sagt och gjort, valet föll på det dåvarande ”Strömmen” och dess lastplats. Strömmen hade i sin tur grundats redan under 1500-talet vid mynningen av Strömsån. Strömmen fick köpingsrättigheter 1667, stadsprivilegier strax därefter – och Strömstad var ett faktum.
  2. Strömstad är Sveriges västligaste stad.
  3. Sedan en lång tid tillbaka har Strömstad varit känd för sin gränshandel och faktum är att allt fler norrmän korsar gränsen för att handla. Förra året slogs det rekord, enligt uppgifter lade norrmännen hisnande 15,8 miljarder kronor på gränshandeln.
  4. Strömstads äldsta bevarade kvarter kallas för Bukten och är ett sockersött område värt att besöka. Här finns i sin tur den över 100 år gamla kullerstensgatan Buktegatan, vilken är Strömstads enda bevarade kullerstensgata.
  5. Bästa utsikten över Strömstads hustak hittar du uppe vid Korpeberget.

#9. Att göra i Strömstad och på Kosteröarna: Praktiska tips och bra att veta

Ta dig hit och ta dig runt:

kosterbåtarna

Strömstad ligger i princip mittemellan Oslo och Göteborg, med rimliga avstånd på 13 och 16 mil till de respektive städerna. Resenärer som kommer hit med bil under sommartid bör tänka på att det är väldigt svårt att hitta parkeringsplats inne i city under den här tiden på året. Bilister rekommenderas istället långtidsparkeringarna utanför stan där det sedan går P-buss in till centrum.

För dig som vill åka till Kosteröarna gäller antingen egen båt eller Kosterbåtarna som avgår varje dag året runt från Ångbåtskajen vid Norra Hamnen i centrala Strömstad (se tidtabell här). På Kosteröarna kan du välja att stiga av vid flera olika angöringsbryggor. Lägg också namnet Selin Charter på minnet, de anordnar skärgårdsturer till flera olika besöksvärda resmål i skärgården.

Boende:

strömstad spa

Vi checkar in på Strömstad Spa & Resort, ett riktigt fint boendealternativ i den övre prisklassen på andra sidan vattnet sett från Strömstad. Härifrån tar du dig smidigt och snabbt in till Strömstad med en linfärja. Här hittar du fler boendealternativ i Strömstad.

Läs mer: Strömstad Spa och Resort: att bo vid Kosterhavet

Evenemang under året:

Kosteröarna

Under hela året pågår en mängd olika evenemang och aktiviteter i Strömstad med omnejd, när vi besöker staden pågår exempelvis Strömstadfestivalen som det här året gästades av bland annat Carola. Många av evenemangen hittar du i Strömstads evenemangskalender. För övrig information om saker att göra i Strömstad och på Kosteröarna, kontakta Strömstads turistbyrå eller www.vastsverige.com.


Inlägget om saker att göra i Strömstad och på Kosteröarna är skrivet i samarbete med Turistrådet Västsverige, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Har du några bra tips på saker att göra i Strömstad och på Kosteröarna som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

7 comments

  1. Jag vågar inte ens lägga detta inlägg utan jag sparar istället ned det för framtida läsning. Vi kom inte iväg till Kosteröarna detta år heller, lite på grund av att väderprognosen åter igen visade regn och sen hade jag precis kommit hem från min roadtrip och kände att jag inte ville åka iväg så snart igen. Men mest på grund av regnet. Nästa år har vi bestämt att vi ska boka en helg i början av sommaren istället för slutet för då kanske vi hinner välja en ny helg ifall det visar sig regna då också.

    1. Åh, vad synd – jag undrade just om ni kom iväg! Men du – den som väntar på något gott… Kosteröarna ligger kvar!

        1. Låt oss hoppas på det! Öarna lär göra sig väldigt fint året runt.

  2. Trots att jag mer eller mindre är uppväxt på västkusten så har jag aldrig varit på Koster-öarna i vuxen ålder, det bör jag verkligen ändra på. Snarast! Har till och med vänner som bor där så det vore verkligen på tiden=)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close