Close
Svenska slott: 9 tips på besöksvärda slott i Sverige

Svenska slott: 9 tips på besöksvärda slott i Sverige

Skottland är en återkommande favoritdestination för mig, inte minst på grund av det enorma utbudet av slott som ligger strösslade över landskapet från söder till norr. Men visst har vi även fått vår beskärda del av besöksvärda slott hemma i Sverige. I det här inlägget har jag samlat nio personliga favorittips i kategorin svenska slott, och förhoppningsvis kan du låta dig inspireras till en framtida slottssafari på hemmaplan!

Svenska slott: 9 tips på besöksvärda slott i Sverige

#1. Läckö Slott (Västra Götaland)

Läckö slott

Läckö Slott kan lätt titulera sig ett av Sveriges vackraste slott, och kanske är det också ett av de vackrast belägna på sin klippudde i Ekens skärgård i Vänern. Vi kombinerar vårt besök på slottet med en hotellvistelse på Naturum Vänerskärgården, och får med andra ord nöjet att både somna och vakna till den minnesvärda utsikten av slottets karaktäristiska profil.

Läs mer: Läckö Slott – ett av Sveriges vackraste slott

#2. Kalmar Slott (Småland)

kalmar slott
julmarknad kalmar slott

Kalmar Slott, som vilar på Slottsholmen i Kalmar, är mäktigt, respektingivande och rejält. Kalmars kronjuvel byggdes i slutet av 1100-talet och har kommit att spela en återkommande huvudroll i Sveriges historia genom tiderna. Det medeltida slottet är beundransvärt året runt, men extra mysigt under adventstid då den återkommande julmässan/marknaden går av stapeln.

Läs mer: Kalmar Slott – julmässa och första helgen i advent

#3. Örebro Slott (Närke)

örebro
Örebro by night

Även Örebro kan stoltsera med en svensk slottsfavorit av högsta rang! Staden arbetar aktivt för att slottet ska vara öppet och levande snarare än tomt och öde – ett initiativ som har visat sig vara väldigt uppskattat. Här pågår ständigt spännande evenemang och utställningar, både för barn och vuxna. Hur gammalt slottet egentligen är ”vet ingen”, men förmodligen sträcker sig byggnadshistoria tillbaka till medeltiden innan en borg uppfördes i mitten av 1300-talet.

Läs mer: Tips om Örebro med omnejd för alla

#4. Drottningholm (Uppland)

Foto: Kungligaslotten.se / Copyright Kungl. Hovstaterna
Drottningholms slott. Biblioteket.
Foto: Alexis Daflos / Copyright Kungl. Hovstaterna

Drottningholms Slott är ett typiskt utflyktsmål för både svenskar och utlänningar, och inte undra på! Det vackra slottet är kungafamiljens permanenta bostad, och finns dessutom upptaget på Unesco:s världsarvslista. Drottningholm är vårt bäst bevarade svenska kungliga slott från 1600-talet, och kan också representera i princip all kunglig arkitektur ute i Europa från samma tidevarv. Vissa rum är reserverade för vårt Kungapar, men andra delar – och inte minst den vackra slottsparken – är tillgänglig för allmänheten nästan året om.

#5. Sundbyholms Slott (Södermanland)

sundbyholms slott
sundbyholms slott

Sundbyholms Slott är varken överdådigt eller smyckat med tinnar och torn, men visst vilar det en särskild aura över det här lilla söta slottet vid Mälarens strand i Sörmland. Tycker du dig känna igen slottet? I så fall är det stor chans att du har sett Prins Eugens berömda oljemålning ”Det gamla slottet”, där slottet avbildas med stora stackmoln i bakgrunden. Slottet är också en återkommande favorit i bröllopssammanhang, och den romantiska slottsmiljön lockar också tv-produktionen för ”Bonde Söker Fru” att spela in de inledande dejtningavsnitten.

Läs mer: Sundbyholms Slott – en slottspärla utanför Eskilstuna

#6. Tullgarns Slott (Södermanland)

Tullgarns slott
Tullgarns slott

Tullgarns Slott byggdes på 1700-talet och ligger fint beläget bara 20 minuter från den sockersöta lilla staden Trosa (se till att göra dessa två utflyktsmål ihop!). Slottsomgivningarna är riktigt härliga, särskilt i maj månad när träden skiftar i skirt grönt och turisterna ännu inte har hunnit invadera slottsmiljön.

Läs mer: Tullgarns Slott – tips på dagsutflykt från Stockholm

#7. Kungliga Slottet (Stockholm)

staycation semester

Det vore väl tjänstefel att skriva ett inlägg om svenska slott utan att ta med det Kungliga Slottet på slottsbacken i vår vackra huvudstad. Den väldiga slottskolossen i barockstil känns inte som ett typiskt sagoslott, men när kvällsljuset ligger på visar sig Kungaparets arbetsplats från sin bästa sida. Missa inte Högvaktsavlösningen vid slottet om ni har vägarna förbi, och heller inte Slottskyrkan!

#8. Bjertorp Slott (Västra Götaland)

bjertorp slott skara
bjertorp slott annika

Jag gissar att prinsessorna i mina barns sagoböcker hade blivit ganska besvikna vid en första anblick av Bjertorps bruna tegelslottsuppenbarelse, men så snart gästerna öppnar den tunga ekporten och kliver över tröskeln infinner sig den äkta slottskänslan. Interiören är makalöst vacker, och lär vara Sveriges bäst bevarade jugendmiljö (slottet byggdes 1911). I den här miljön serveras jag och mitt sällskap en trerättersmiddag som hade kunnat serveras till vilken kunglighet som helst – så ja, Bjertorp förtjänar definitivt en plats på den här listan!

Läs mer: Att göra i Skara med omnejd

#9. Vadstena Slott (Östergötland)

vadstena slott
Vadstena slott

Vadstena Slott vid Vätterns strand i Östergötland är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott, och har utseendemässiga likheter med slotten i både Kalmar och Örebro.

Slottet i Vadstena byggdes under 1500-talet som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa. Så småningom inreddes en bostad i byggnaden av Gustav Vasas son, därefter användes salarna bland annat som väveri och sädesmagasin. I slutet av artonhundratalet, 1899, flyttade Landsarkivet in – och ligger fortfarande kvar i slottets östra halva (och är därmed Sveriges äldsta landsarkiv!).

*** Bonustips *** (för dig som inte är rädd för slottsspöken!)

Husby Säteri & Slott (Östergötland)

husby säteri

Som ett extra bonustips med tema svenska slott måste jag också nämna Husby Säteri & Slott strax en mil utanför Söderköping vid Sankt Anna skärgård. När jag är på besök i den vackra slottsmiljön får jag höra diverse spökhistorier (som nyligen bekräftades av min bloggkollega Cornelia/Lite mera rosa). Skulle du våga boka en natt i slottets mest hemsökta svit?

Läs mer: Sankt Anna skärgård – Söderköpings oupptäckta pärla

Häringe Slott (Södermanland)

häringe slott

I min sammanställning över besöksvärda slott i Sverige måste jag såklart också lyfta en lokal favorit. Häringe Slott ligger på väg ut mot Nynäshamn, bara 25 minuters bilresa från Stockholm. Slottets historia sträcker sig tillbaka till medeltiden, och det stenslott som idag vilar på ägorna byggdes 1657. Häringe Slott uppfyller alla kriterier som krävs för en lyckad slottsweekend (inklusive slottsspöken!), här borde ni också sova över om ni har möjlighet.

Läs mer: Häringe Slott – slottsweekend med extra allt

häringe slott bibliotek

Andra kungliga byggnader värda att nämnas i (slotts)sammanhang är Wanås och Bäckaskog Slott (båda i Skåne), Uppsala Slott och Gripsholms slott.


Vilket är din favoritslott i Sverige? Här kan du läsa mer om besöksmål i Sverige (och gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver!).

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close