Close
Att göra i Örebro: tips om Örebro med omnejd för alla

Att göra i Örebro: tips om Örebro med omnejd för alla

Mindre än två timmar efter jag kliver på tåget på Stockholms central är jag framme i Örebro. Jag får se det omtalade slottet och får min beskärda del av stads- och kulturliv, men jag vandrar också i Kilsbergens skogar, cyklar runt på slättlandskapet vid sjön Tysslingen och paddlar kajak på Svartån ut mot Hjälmaren. I det här inlägget får du ett smakprov på vad som finns att se och att göra i Örebro med omnejd, med fokus på aktiva dagar.

Svenska Pärlor: Att göra i Örebro – tips om Örebro med omnejd för alla smaker

att göra i Örebro
cykla i Örebro
fika i Örebro

I min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor skriver jag om svenska orter i syfte att inspirera svenskarna att upptäcka mer av vårt eget land. För egen del är Örebro slott en stor anledning till att jag vill resa till staden, men jag förstår snabbt att ”Öret” har mycket mer att erbjuda än bara ett slott. Örebro i Närke är Sveriges sjätte största tätort och staden förknippas, utöver sin karaktäristiska slottssilhuett, ofta med skor (under det första delen av 1900-talet fanns många skofabriker i staden), myllrande studentliv och kändisar som Cajsa Warg, Fares-bröderna, sångerskan Nina Persson och ja – även vår kung och hans bevingade ”Kära Örebroare…”.

Outdooräventyr i Örebro för den aktiva resenären

#1. Vandra i Kilsbergen

vandra Örebro
vandra Örebro
vandra Örebro
vandra Örebro
vandra Örebro
vandra Örebro
vandra Örebro

En porlande bäck, ett forsande vattenfall, täta skogspartier, tusentals år gamla klapperstensfält, vindskydd med utsikt över den glittrande sjön Göljan och så det trygga ljudet av en vandringsstav mot marken. Bara 20-30 minuters bilfärd från Örebro väntar Kilsbergen med sina naturupplevelser av bästa slag. Eller som min guide tillika utvecklingsledaren Johan Karlström säger: – ”Vi har allt utom fjäll!”

Jag hänger med Johan på en tur längs den drygt fem kilometer långa Göljestigen, en vandringsled som följer Göljebäcken till sjön Göljan, där Göljestigen i sin tur ansluter till det betydligt mer kända storasyskonet Bergslagsleden. Vi gör ett uppskattat fikastopp vid en fin rastplats belägen vid Göljan, där veden ligger redo att användas av besökare. Johan kokar kaffe över öppen eld och de medhavda bullarna från Lill-Annas smakar ljuvligt. Andra höjdpunkter längs leden är det vackra vattenfallet Skinnarsågsfallet och rastplatsen Överhänget, som har fått sin namn av att berget ”hänger” över denna rastplats av det vildare slaget. Missa heller inte Adlers källa, där du kan fylla på vattenflaskan med friskt och rent vatten direkt från naturen (till de utländska turisternas förtjusning!).

Tänk styrkan i att bo på schyst hotell inne i Örebro, men ändå vara här ute och bli lerig om fötterna på dagen.

– Johan Karlström

Vi tar också en sväng förbi Gårdsjötorp, en av flera gårdar i Kilsbergen som togs ur bruk i mitten av nittonhundratalet. Idag har Örebro kommun återskapat gårdsmiljön och de nybyggda byggnaderna ger en känsla av svunna tider. Här finns numera en raststuga som är öppen för allmänheten under helgerna (perfekt värmestuga i skidåkartider!), övriga dagar går det att hyra raststugan och anslutna stugor med tillhörande sovplatser.

Johans tre bästa tips för en Örebrobesökare:

Här kan du läsa mer om Göljestigen och Bergslagsleden.

#2. Paddla i Örebro med omnejd

paddla kajak i örebro
fika i Örebro
paddla kajak Örebro

För dig som vill uppleva Örebro och dess omgivningar från vattnet kan jag varmt rekommendera en kajaktur på Svartån som rinner fram genom hela staden. Jag, som brukar paddla kajak med skräckblandad förtjusning, känner mig trygg i att ha den vana guiden Ulrika Stenberg från Experitur Rentals vid min sida under paddelturen.

Vår paddeltur utgår från Naturens Hus, som ligger vackert beläget mittemellan naturreservaten Oset och Rynningeviken. De flesta lokalbor jag pratar med under min Örebrovistelser hyllar dessa omtyckta naturreservat, vars natur har gjort en rejäl comeback efter att tidigare ha huserat sopptipp, industrier och militärt övningsområde.

Jag och Ulrika paddlar först och främst mot Örebro centrum, men efter att ha känt på kajaken vänder vi och paddlar bort mot Svartåns utlopp i Hjälmaren. Ju längre ut mot Hjälmaren vi kommer, desto friare blir landskapet. Hjälmaren är Sveriges fjärde största insjö – är du en inbiten kajakpaddlare kanske du till och med paddlar ut på sjön och övernattar på någon av dess 1283 öar? Om du vill hyra kajak i Örebro eller omnejd, hör av dig till Ulrika på Experitur Rentals. Förutom kajaker hyr hon även ut cyklar, SUP-brädor och tält, men även annan friluftsutrustning.

Ulrikas tre bästa tips för en Örebrobesökare:

 • Wadköping: Även om Wadköping förvisso är konstruerat gillar jag de vackra gamla hus som skapar en känsla för hur det var förr.
 • Stadsträdgården: Här väntar en massa vackra blommor i parken med tillhörande växthus, dessutom pågår det ofta en massa roliga evenemang i området.
 • Paddla eller cykla längs Svartån: Antingen ut mot Hjälmaren eller mot Karlslund och dess vackra natur.

#3. Cykla i Örebro med omnejd

cykla i Örebro
cykla i Örebro
cykla i Örebro

Efter att både ha paddlat och vandrat fram i Örebro med omnejd är det dags att upptäcka en annan del av Örebro – den här gången från cykelsadeln. Utöver slottet och Oset/Rynningeviken är kulturreservatet Karlslund, som ligger drygt 3,5 kilometer från centrala Örebro, det utflyktsmål som flest Örebro-bor och Örebrokännare tipsar mig om. Från början var Karlslund en kungsladugård och den kungliga glansen dröjer sig kvar över de vackra omgivningarna. Idag är Karlslund ett populärt utflyktsmål som erbjuder allt från den vackra herrgården, prunkande trädgårdar, ridskola och byggnadsvårdsbutik – allt omgivet av fina promenad- och cykelvägar.

Från Karlslund cyklar jag vidare mot byn Lindbacka som är belägen vid Svartån och vidare på Tysslingerundan , en 3,2 mil lång cykelled som börjar vid Karlslund och fortsätter genom slättlandskapet runt sjön Tysslingen. (Cykeln hyrdes av Ulrika på Experitur Rentals, se ovan.) Förslag på fin cykeltur från centrala Örebro finns på den här länken.

Tips: Vill du hellre cykla mountainbike? Ett gäng olika mountainbikeleder utgår från Ånnaboda, för mer information kan du läsa här: Bergslagens Cycling

Att göra i Örebro med omnejd för kulturintresserade

#4. OpenArt

konst open art Örebro
open art örebro
konst open art Örebro
konst open art Örebro

Mitt första möte med Örebro slott blir inte av det vanliga slaget – eftersom jag får intrycket att en enorm grön drake (!) verkar ha intagit slottsbyggnaden. Senare läser jag att de gröna uppblåsta tygstyckena som slingrar sig ut från slottets fönster är bläckfiskarmar från konstverket Octopus Attacks av Filthy Luker och Pedro Estrellas. När den enorma utomhusföreställningen OpenArt är i staden kan uppenbarligen alla tolkningar göras, och det är nog det som är meningen. Konsten ligger i betraktarens öga!

OpenArt är Skandinaviens största biennal (utställning som återkommer vartannat år) för samtidskonst med medverkande konstnärer från hela världen. Utställningen kördes igång första gången år 2008 av Mats Nilsson och Lars Johnsson och körs alltså vartannat år, som en permanent verksamhet inom kommunen. I år pågår utställningen 8 juni – 1 september. För bästa möjliga upplevelser rekommenderas att du laddar ner appen OpenArt, där du bland annat kan navigera dig runt bland de olika konstnärerna och konstverken.

Läs merOpenArts hemsida.

#5. Paper Magic Örebro

paper magic Örebro
Örebro slott

Paper Magic. Pappersmagi. Det finns nog inget annat ord som bättre kan beskriva dessa omsorgsfullt skapade hantverk som just nu ställs ut på Örebro slott. Jag påminns om mina många besök på Livrustkammaren i Stockholm och min fascination för de kungliga klädesplaggen (jag skrev till och med ett specialarbete om sådana kläder på högstadiet!), och har svårt att ta in att den belgiska konstnärinnan Isabelle de Borchgrave har skapat de historiska klädesdräkterna i papper istället för tyg. Det här måste ses på riktigt, fotografierna gör inte konstverken rättvisa.

Paper Magic är bara ett av många initiativ som görs för att få ett levande slott. För att citera Björn Fransson på invigningen av föreställningen:

Slottet ska inte vara en tom, öde plats – utan öppet och levande!

– Björn Fransson, chef för destinationsutveckling i Örebro

Tips: På slottet pågår, utöver utställningar som Paper Magic, löpande evenemang under året. Som exempel kan nämnas Slottets dag i mitten av augusti.

Att göra i Örebro med omnejd för fika- och matintresserade

#6. Restaurangtips i Örebro

Under mina dagar i Örebro hinner jag bara skrapa på ytan över det stora restaurang- och fikautbudet. Här är några restaurangtips i Örebro värda att spana in lite extra:

 • Restaurang Mojo: I den här nyöppnade restaurangen ringlar sig kön lång, men vi har tur och kan haffa ett par platser vid bardisken. Kökschefen menar att ledorden är ”Folkligt Fine Dining” och det är en bra sammanfattning! Snygg miljö, god mat, men hemtrevligt snackigt. Hetaste tipset är att beställa in ett gäng smårätter och dela på (missa inte potatisen med tryffelmajonäs!) Hitta hit: Stortorget 12
 • Frimis Salonger:Frimis Salonger intill Svartån får du förmodligen en av Örebros bästa restaurangutsikter – den mot slottet. Den relativt nyrenoverade uteserveringen är inbjudande somrig, de vedugnsbakande pizzorna rykande varma och utsikten svår att slå. Hitta hit: Frimurareholmen
 • Gamla Örebro: Är du ute efter rejäl och klassisk husmanskost i historisk miljö är restaurang Gamla Örebro ett bra alternativ. Min Wallenbergare sitter fint efter en kajaktur på Svartån. Hitta hit: Bertil Waldéns gata 14, Örebro
 • Rosengrens Skafferi: För fräscha vegetariska alternativ kan jag tipsa om den gröna lunchbuffén på Rosengrens Skafferi. – där gästerna bjuds in i ”örternas, kryddornas och den gröna matens värld”. Här lagas all mat från grunden med ekologiska och närproducerade råvaror så långt det går. Hitta hit: Klostergatan 2, Örebro

Tips: Bor du på Clarion Collection Hotel Borgen ingår Afternoon Sweets och Evening Meal i hotellbokningen.

#6. Fikatips i Örebro

fika i Örebro
 • Hälls Konditori: Hälls Konditori på Olaigatan har med sina över hundra år på nacken blivit en fikainstitution i Örebro. Numera finns också ett Hälls på Stallbacken, med härlig uteservering och större utbud av mat än på originalkonditoriet (bakverken på Stallbacken kommer givetvis från det egna bageriet på Olaigatan). Hitta hit: Centralpalatset, Olaigatan 17a och Stallbacken, Engelbrektsgatan 12
 • Jeremiabageriet: Ett gulligt kvarter kräver ett gulligt fikaställe. Och ja, där lyckas Jeremiabageriet i Wadköping med den äran! Köp med något gott till picknickkorgen, eller sätt dig på husets övervåning. Själv plockar jag med mig riktigt goda jordgubbsmazariner och bullar till kajakutflykten. Hitta hit: Bertil Waldéns gata, Örebro
 • Lill-Anna’s bageri och café: Vill du fika med historiska vingslag susande omkring dig är Lill-Anna’s på Örebro slott ett givet val. Här serveras utöver lunch även kaffebröd och konditorivaror av bra kvalitet. Hitta hit: Örebro slott

Tips: Vill du köpa söta karameller direkt från glasburk som förr i världen? Gå till Handelsboden i Wadköping.

Att göra i Örebro med omnejd för historienörden

#7. Wadköping

örebro wadköping
örebro wadköping
örebro wadköping

Wadköping är Örebros svar på Skansen i Stockholm och är, precis som Skansen, uppskattad hos både lokalbor och hitresta turister. I de här kvarteren och dess färgglada byggnader kan du få en känsla av det gamla Örebros bebyggelse, stadsmiljö och invånare. Här hittar du, utöver Jeremiabageriet och restaurangen Gamla Örebro, bland annat en handelsbod, träsvarvare och smedja, men även kokboksförfattaren Cajsa Wargs barndomshem! Läs mer om Wadköping.

Tips: Ladda ner appen ”Wadköping” under din tur genom Örebros historiska kvarter. På så sätt får besöket ytterligare en dimension genom att du får läsa och se berättelserna om personer som bodde i området.

Att göra i Örebro med omnejd för barnfamiljen

#8. Att göra i Örebro med barn

Reser du till Örebro med barn? Givetvis går tipsen ovan att anpassa även till yngre förmågor i resesällskapet. Som specifika barntips kan nämnas följande:

 • Barnens slott: Det finns få platser som är lika lekvänliga som ett tvättäkta slott. Spökhistorier (jodå, enligt säkra källor spökar det på slottet), riddarrustningar och historiska lekar – här går det till och med att ordna med barnkalas. Alldeles snart flyttar dessutom det berömda Spöket Laban in på Örebro slott! Läs mer: Barnens slott
 • Barnens trädgård, Karlslund: I den östra delen av den vackra trädgården i Karlslund ligger Barnens trädgård, en lekmiljö bland trollkarlar, prinsessor och jättar. Läs mer: Barnens trädgård
 • Tekniska Kvarnen: Ute vid Karlslund ligger Tekniska Kvarnen med ett experimentcentrum som passar alla åldrar. Här finns även en av Sveriges största modelljärnvägar, där barn och vuxna kan se minitågen susa fram genom ett Mälardalen i miniformat. Läs mer: Tekniska Kvarnen
 • Bergslagens Bok: Gillar du och barnen i ditt sällskap att pussla? Kanske hänger ni i Örebro en regnig dag? Ett tips är att gå in på Bergslagens Bok, som enligt ägaren Jens har blivit något av ett ”pusselmecka” i Örebro. Utöver ett stort utbud av roliga pussel finns också spel, coffetable-böcker och fina presentböcker (skönlitteratur tas hem efter beställning). Hitta hit: Olaigatan 17a, Örebro

Praktiska tips och ta dig hit:

#9. Tips om boende i Örebro

tips på boende i Örebro

Hade jag sett fasaden på Clarion Collection Hotel Borgen utan att först ha sett biler på Örebro slott är chansen god att jag hade misstagit mig. Den här anrika hotellbyggnaden från 1891 är riktigt pampig och har bland annat huserat sparbank, men också Nerikes Allehanda. För en extra minnesvärd hotellvistelse kan du boka in dig på ett rum med utsikt över slottet. För ja, slottet ligger bara ett längre stenkast bort! Här hittar du fler boendetips i Örebro.

#10. Resa till Örebro

örebro att åka tåg

Örebro ligger på ett överkomligt tågavstånd från både Mälardalen och Göteborg, boka tågbiljetter här. Det går givetvis också bra att åka buss eller ta bilen – min senaste resa till Örebro gick från Stockholm via Södertälje på väg E20 (rutten längs E18 är i princip tidsmässigt likvärdig).

#11. Övriga evenemang

Här hittar du tips på evenemang i Örebro. För mer information kontakta Visit Örebro på deras InfoPoint vid Örebro slott eller haffa för all del en örebroare – de hade massor av smultronställen att dela vidare till mig!

I det här inlägget kan du läsa mer om Slowcation i Örebro.


Inlägget är skrivet i samarbete med Visit Örebro/Örebrokompaniet, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Har du några bra tips på saker att göra i Örebro får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

4 comments

 1. OTROLIGT fin och informativ information

  1. Tack, det gör mig glad att höra Josefin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close