Close
Halland med barn: 9 tips för hela familjen

Halland med barn: 9 tips för hela familjen

Är du på väg mot Halland med barn och vill ha tips om lämpliga aktiviteter att göra under resan? Här kommer flera förslag på besöksmål och utflykter att ta sig an med ett eller flera barn och/eller ungdomar i sällskapet. Tipsen nedan är platser vår familj själva har besökt eller gärna besöker framöver.

Halland med barn: 9 tips för hela familjen

#1. Varbergs fästning och Hallands Kulturhistoriska museum

Silhuetten av Varbergs Fästning, som från början gick under namnet ”Wardberg”, är en mäktig syn för både små och stora. Det geografiska läget uppe på berget utnyttjades från början till att tända eldar, så kallade vårdkasar, som varning för inkräktare. I slutet av 1200-talet byggdes en borg uppe på berget…

…och här vilar den fortfarande! Inne i fästningsområdet ligger Hallands kulturhistoriska museum, där besökarna bland annat har chans att se Bockstensmannen som levde under trettonhundratalet. Jag gissar de flesta fick höra talas om det välbevarade skelettfyndet samt tillhörande dräkt under historielektionerna i skolan? Om inte är det hög tid att stifta närmare bekantskap med Bockstensmannen i Varberg.

#2. Strandhäng vid Hallands vackra stränder

När det pratas om vackra stränder i Sverige lyfts ofta Skåne fram lite extra, men visst har Halland en hel hög med strandkändisar som lämpar sig för familjeresor! Några av stränderna det pratas lite extra om är Tylösand (fyra kilometer lång med Medelhavskänsla!), Skrea strand (två kilometer lång och kantad med höga sanddyner) samt Varbergspärlan Apelviken (extra populär för surfare).

Varberg

För dig som är på besök i centrala Varberg räcker det fint med att ta sig ner till Barnens Badstrand som ligger nedanför Varbergs fästning precis intill Kallbadhuset.

#3. Familjespa på Asia Spa i Varberg

Sveriges spa-anläggningar förutsätter oftast att barnen lämnas hemma. Detta gäller även Asia Spa i Varberg, där åldersgränsen i vanliga fall är 15 år. Men det finns några undantag!

Varberg asia spa

Under specifika sommarveckor öppnar Asia Spa i Varberg upp anläggningen även för barn under 15 år. Detta sker under ”barnveckorna” 25-33, då familjer får besöka Asia Spa mellan kl 08-13. Detta förutsätter att 1) barnet är blöjfritt 2) besöket sker i sällskap av en vuxen och 3) att det fortsättningsvis råder 15-årsgräns på behandlingar, aktiviter och gym.

Läs mer om familjevistelser på Asia Spa.

#4. Utflykt till Åkulla bokskogar

Åkulla bokskogar sägs vara en av de vackraste bokskogarna i Sverige. Hit kan du ta familjen året runt för en uppfriskande utflykt i vacker miljö, men visst är det extra härligt när det precis börjar våras och löven exploderar i otaliga nyanser av grönt.

#5. Naturum i Fjärås Bräcka och Naturum Getterön

Gillar er familj att vistas ute i naturen? I så fall är någon av Sveriges 32 naturum-anläggningar ett givet utflyktsmål att ta sikte på.

naturum vänerskärgården victoriahuset

Dessa anläggningar, som är gratis att besöka, fungerar som ”en port till naturen”. I Halland kan du besöka Naturum i både Fjärås Bräcka och Getterön:

Naturum i Fjärås Bräcka ligger med utsikt över Fjäråsslätten, Lygnern och Kungsbackafjorden. Här finns bland annat flera naturstigar, utställningar samt återkommande aktiviteter riktade mot barn.

Naturum Getterön är ett givet resmål för alla som är lite extra intresserade av fågelliv. Här finns bland annat möjlighet att följa med på guidade fågelvandringar.

#6. Fika på Feldt’s bageri (eller Skolberget när det öppnar i sommar)

Entreprenören och konditorn My Feldt har blivit ett välkänt ansikte för Hallands besöksnäring genom åren. Fram till alldeles nyligen drev hon utöver hantverksbageriet Feldt’s Bröd & Konfekt på Kasten Rönnowsgatan 10 även en Glasskiosk samt en Tivolikiosk i centrala Halmstad.

I skrivande stund är bageriet fortfarande igång, medan Glasskiosken och Tivolikiosken har stängt till förmån för en stor satsning på Skolberget i Oskarström utanför Halmstad. Planen är att Skolberget ska slå upp portarna under sommaren 2024. Det här stället lär bli en välkänd mötesplats och ett uppskattat utflyktsmål framöver – med allt från fikamöjligheter och fina lekytor till värdplats för diverse event.

#7. Vandra längs Prins Bertils Stig

halmstad prins bertil

Det finns otaliga vandringar i Halland att sikta på med familjen, men en som sticker ut lite extra är Prins Bertils stig. Den 18 kilometer långa vandringsleden är lättvandrad, även om vandringen inte direkt kan liknas vid en ”stig”. Sträckan bjuder på en sköna vyer ut hela vägen mot Möllegård, ett ortsnamn välkänt i glasskretsar! Här ute ligger nämligen Riccardos glassfabrik som serverar hemgjord italiensk glass i stora lass.

Läs mer om att vandra i Halland.

#8. Boka in dig på ett av Hallands unika boenden

Unika boenden är ett eftertraktat begrepp när svenskar ska planera sin semester. Och visst har Halland flera alternativ när det kommer till den varan! Ett av de boenden som lockar vår familj lite extra är fyrvaktarbostäderna på ön Nidingen, vilka bokas via Destination Gottskär-Nidingen.

För familjer som vill åt glamping vid havet rekommenderas Kottehusen som ligger cirka 20 minuters promenad från centrala Halmstad.

Fler förslag unika boenden i Halland finns på Visit Hallands hemsida.

#9. Gekås Ullared (och närliggande utflykter)

I en lista om saker att göra i Halland med barn hade jag först tänkt strunta i Gekås Ullared…

gekås Ullared

… å andra sidan stod detta absolut överst på min tolvårings önskelista över semesterplaner i Sverige förra året, likaså för hennes lillasyster.

För bästa möjliga upplevelse bör du hålla dig undan helger. Passa också gärna på att besöka lite andra (mindre hysteriska) utflyktsmål i närheten. Vi åkte exempelvis förbi nyss nämnda Åkulla Bokskogar och tog också en promenad längs havet nere vid Björkäng familjecamping i Tvååker. Ett annat lämpligt stopp i samma trakter är Sonjas Veranda som bland annat erbjuder fikaupplevelser i en mysig kafémiljö.

Fler tips för barnfamiljer i Halland

att resa till halmstad

Punkterna ovan är bara ett smakprov på några av de aktiviteter och specifika besöksmål som erbjuds besökare i Halland med barn i sällskapet. Här kommer ytterligare tips värda att kika på:

  • Världsarvet Grimeton Radiostation: Grimteton är ett lämpligt utflyktsmål för besökare nyfikna på teknik och historia. Radiostation blev upptagen som världsarv under 2004, detta bland annat mot bakgrund av att stationen är ensam kvar av sitt slag. På området finns aktiviteter för hela familjen, läs mer på Grimetons hemsida.
  • Virsehatt naturreservat passar bra för familjemedlemmar med lite spring i benen. Här finns dessutom ett digital skattjakt som kan förgylla besöket.
  • Äskhults by är ett kulturreservat ett par mil från Kungsbacka där historien i allra högsta grad känns levande. Här pågår ofta roliga evenemang som lockar både både unga och gamla. Vad sägs till exempel om barnkalas för en känsla av byn för 200 år sedan, kafferep eller försommarvandring? Läs mer på Äskhults hemsida.

Har du fler specifika tips om saker att göra i Halland med barn får du gärna fylla på i kommentarsfältet! Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Omslagsbild: Prins Bertils stig.

2 comments

  1. Världsarvet Grimeton tycker jag förtjänar en plats på listan!

    1. Åh, det tycker jag också. Det åker upp direkt, tack för påminnelsen! Jag har själv som mål att besöka samtliga världsarv i Sverige, men har inte lyckats ta mig till Grimeton trots att jag bodde 1,5 år i Varberg… Skamligt! Får ta med familjen och åka dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close