Close
Kanske årets viktigaste inlägg

Kanske årets viktigaste inlägg

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Det här kan vara årets viktigaste inlägg i min blogg. Jag hoppas att ni vill vara med och göra skillnad i Gitas liv.

Gita är 30 år och kommer från Burma. Vi träffade henne för första gången för fyra år sedan då vi skulle köpa skor i butiken där hon jobbar här på Koh Lanta. Vi fastnade genast för hennes livsglädje och positiva attityd. Vi hade med oss vår dotter Julia, som då var ett år. Gita plockade genast upp sin mobiltelefon för att visa mig bilder på sin son som var jämngammal med Julia. Sonen var kvar i Burma hos släkten medan Gita var här, hundratals mil bort, för att arbeta. Gita hade inte träffat sin son på flera månader. Det gjorde riktigt ont i hjärtat på mig – jag som knappt klarar av att lämna bort mina små över natten.

do_something

Och så har det fortsatt. Gita (och hennes bror U som är med på bilden) arbetar på Koh Lanta under högsäsongen och deras arbetsdagar sträcker sig från kl 08-23, varje dag, utan undantag. Aldrig ledig, alltid jobba. Gitas dröm är att öppna en egen butik i Burma, en dröm hon hoppas kommer att bli sann när hon har sparat ihop tillräckligt mycket pengar. Gita menar att turismen i Burma numera är så pass stabil att det skulle gå att öppna en butik inriktad mot turister, vilket hade varit omöjligt för bara några år sedan. Det skulle kännas otroligt fint att kunna hjälpa Gita en bit på vägen mot sin dröm.

Gitas situation är inte ovanlig. Den äldre generationen här har ingen statlig pension, vilket innebär att alla i arbetsför ålder behöver försörja både sina barn och sina föräldrar. För att familjeliv och försörjning ska gå ihop är det i den här delen av världen vanligt att man lämnar sina barn hos släkten (oftast hos mormodern) för att arbeta. Finns det inga jobb där man bor måste man flytta. Där turisterna finns, finns också pengarna. Gitas make arbetar i Phuket, vilket innebär att familjen i princip aldrig träffas.

För mig står Gita för drömmar, framtidstro och kvinnligt entreprenörsskap. Vill ni, liksom jag, hjälpa Gita en bit på vägen mot sin dröm att starta sin egen butik i Burma? Swisha mig på 076-0123 013 (senast den 14/4 eftersom Gita lämnar ön om en vecka för att arbeta på annan ort under Koh Lantas lågsäsong). För att få perspektiv på vad dina pengar är värda för Gita så motsvarar 100 SEK en månads skolgång för hennes son. Jag kommer självklart se till så att vartenda öre kommer Gita tillgodo. Tack!

Uppdatering: Insamlingen är nu avslutad, vi samlade tillsammans in inte mindre än 11.050 SEK som nu är överlämnade till Gita. TACK, jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli så mycket! Här kan ni se en tackhälsning från Gita.


För ett tag sedan startade min fantastiska bloggkollega och vän Linda en kampanj som hon kallar Receprocenten. Vår familj har gemensamt kommit fram till några olika projekt/personer som vi har valt att ge vår reseprocent till under vår resa i Asien. Pengarna har bland annat gått till två skolor och till två kvinnliga entreprenörer varav Gita är den ena. Tack för att du hjälper oss att göra världen lite bättre Linda!

26 comments

 1. Vilken bra iniativ! Här litar jag också på att pengarna faktiskt kommer fram 🙂

  1. TACK Helena. Och ja, du kan lita på mig… 🙂

 2. Håller med Helena. Swishar min receprocent från Dubai.
  Kram och all lycka till åt Gita!

  1. Yippie, vilken grej! Tack Lisa.

  1. Tack, vad glad jag blir!

 3. Så glad jag blir för Gitas skull att du valt henne. Och stolt över att mitt initiativ kan göra konkret skillnad! Tack!

  1. Ringar på vattnet du vet. Kram och välkommen hem!

 4. Fint intiativ, jag har swishat en slant.

  1. Tack Maria, vad fint av dig.

 5. Jättebra idé! Tyvärr kan jag inte svischa, men annars tycker jag verkligen att det är ett bra initiativ som jag gärna hade stöttat. Något att tänka på när man snackar om livspussel.

  1. Eller hur, ”livspussel” har fått en helt ny innebörd… Tack för fina ord!

 6. Vilket underbart initiativ! 🙂

  1. Tack, vad kul att du tycker det. Ser fram emot att kunna lämna över pengarna till Gita!

 7. Hur gick det med insamlingen? 🙂

  1. Igår var sista dagen för insamlingen. Vi fick ihop över 10.000 SEK, helt otroligt! Pengarna kommer att överlämnas ikväll.

 8. Åh vilket fint initiativ!!! Är det försent att swisha nu? Jag hade helt missat detta! Vad smart att samla in via Swish förresten, så enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close