Close
Höstutflykter i Stockholm: 5 favoriter i närområdet

Höstutflykter i Stockholm: 5 favoriter i närområdet

Sommarvärmen dröjer sig ännu kvar, men kvällarna blir allt mörkare. Jag har rotat fram värmeljusförrådet och ser fram emot att krypa ner i soffan med en av alla de där böckerna jag aldrig hann läsa i somras.

Vi blev bortskämda med ett långt sommarlov det här året och jag kan inte låta bli att bli lite deppig när jag inser hur få lediga skoldagar hösten bjuder på. Vi ska göra vårt bästa för att utnyttja helgerna och närområdet för att ändå få in lite semesterkänsla i takt med att veckorna rullar på. Här är några höstutflykter i Stockholm vi gärna tar sikte på.

Höstutflykter i Stockholm: fem favoriter i vårt närområde

skogsutflykt höst

höstutflykter i Stockholm

#1. Tyresta nationalpark, Haninge

När våra äldsta barn var små bodde vi i Vendelsö, Haninge, inte alls särskilt långt från Tyresta nationalpark. Några enstaka skogsutflykter hann vi med mellan blöjbyten och lekparkshäng, men inte alls så många som trollskogen förtjänade. Jag vill utforska Tyresta mycket mer och hoppas snart kunna ta med barnen dit och tälta. Är det kanske nu i höst det ska bli av? Mer information om Tyresta hittar ni på hemsidan Tyresta nationalpark och naturreservat.

#2. Rudans friluftsområde och naturreservat, Haninge

Ett annat bra utflyktsmål för höstutflykter i Stockholm är Rudan i Haninge. Här finns tre vandringsleder, fem motionsspår, elljusspår och en mountainbikeslinga. Det är just här jag brukar hamna när jag får ett ryck att åka längdskidor på vintern, men Rudan gör sig minst lika bra under hösten. Mer information hittar du här: Rudans friluftsområde och naturreservat.

#3. Nyckelvikens naturreservat, Nacka

Innan familjen flyttade till Vendelsö bodde vi i Nacka, under den här tiden var Nyckelvikens naturreservat ett av våra stående utflyktsmål. Här lockade lövskog (de stora ekarna är välkända!), men också ängar, berg och inte minst vackra utsiktsplatser över inloppet till Stockholm. Vi hänger gärna vid Nyckelvikens friluftsområde, där det finns visningsjordbruk, djur och grillplats. Perfekt utflyktsmål för barnfamiljer med andra ord! Här kan du läsa mer om Nyckelvikens naturreservat.

#4. Hellasgården, Nacka

Ett annat uppskattat utflyktsmål i Nacka är friluftsgården Hellasgården – som marknadsför sig själv med ledorden Stockholms närmaste och största friluftsanläggning”. Möjligheterna för roliga aktiviteter är oändliga, här finns allt från bangolf, beachvolleyboll och fotbollsgolf till skidspår, orientering och mountainbikespår (stället lär vara magiskt för MTB enligt cykelprofilen Jessica Clarén).

#5. Lövhagens friluftsområde, Nynäshamn

Efter ett gäng flyttar inom Stockholmsområdet har vi nu landat i Nynäshamn, cirka sex mil från city. Det var skärgården och lugnet som lockade – och som fortfarande lockar när vi packar fikakorgen och ger oss ut på utflykt. En av våra favoritplatser är Lövhagens friluftsområde, där vi nästan alltid hamnar vid udden Knappelskär. Läs mer här: Lövhagen i Nynäshamn: en perfekt start på höstlovet.

höstutflykt i Stockholm
Höstlov på Knappelskär, Lövhagens friluftsområde.

Fler tips på kortare och längre resor inom Sverige:


Djurgården är också en stående favorit för vår familj när det vankas utflykt. Har du fler tips på höstutflykter i närheten av Stockholm får du gärna fylla på i kommentarsfältet!

3 comments

  1. Botkyrka är väl inte direkt känt för sin vackra natur, men faktum är att det finns många otroligt fina områden där. Min favorit är Hörningsnäs, men även flera områden runt sjön Uttran. Konstrundan i Uttran går alltid av stapeln i slutet av augusti – en jättefin tid att besöka området!

    1. Men just det, minns att det var superfint där ute. Var dock säkert tjugo (!!) år sedan jag var där…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close