Close
Att göra i Söderköping (med fokus på höstweekend)

Att göra i Söderköping (med fokus på höstweekend)

samarbete resfredag

Att göra i Söderköping med fokus på höstweekend

Jag har tappat räkningen över hur många gånger jag har susat fram i en bil på E22:an förbi Söderköping på väg mellan mina hemstäder Stockholm och Karlskrona. Ibland har vi stannat till, men oftast inte. Nu var det hög tid att ta reda på vad som finns att göra i Söderköping en gång för alla, bortom högsommarvärme och enorma glassar, för att istället fokusera på en höstweekend med naturnära upplevelser och avkoppling.

På frågan vad som finns att göra i Söderköping handlar svaren från mina bekanta ofta om glass. Och jo, visst ringlar sig köerna till glassarna på Smultronstället intill Göta Kanal långa under sommaren, men faktum är att Söderköping (eller ”Sörping” som lokalinvånarna säger) med omnejd har mycket mer att erbjuda än så för den som vågar sig bortom turiststråk och högsäsong.

att göra i söderköping

att göra i söderköping

att göra i söderköping

Under mitt besök får jag uppleva ett Söderköping i sprakande höstfärger och en alldeles blank Göta Kanal. Stadens sockersöta fasader och idylliska omgivningar får mig att tänka på en filmkuliss och jag är tydligen inte helt ute och cyklar. Samma dag jag kommer hit får jag nämligen reda på att filmatiseringarna av Madicken är inspelade här i staden. Idyllen från Astrid Lindgrens filmer visar sig i högsta grad även stämma i verkligheten.

#1. Att göra i Söderköping: För historiadiggaren

att göra i söderköping
Sockersöta fasader längs Åpromenaden.

Jag hade kunnat skriva spaltmeter om Söderköpings spännande och långa historia, som har anor ända tillbaka till medeltiden. Med sitt gynnsamma läge intill korsningen vid Storån (som i sin tur rinner ut i Östersjön) och vägen ner till Kalmar kom Söderköping under medeltiden att bli en av landets viktigaste hamnstäder. Staden fick åter igen ett uppsving när Göta kanal, Söderköpings Brunn och järnvägen byggdes under 1800-talet. Läs mer om stadens historia här.

Tips: Att strosa runt i Drothemskvarteren med dess gamla bebyggelse och låga hus känns som att befinna sig i en levande historiebok, hit bör du verkligen prioritera en promenad. Även Korskullen är väldigt fint, som en liten miniversion av Skansen. Här finns flera gamla byggnader som är flyttade hit av S:t Ragnhilds Gille, bland annat grindstugan som kommer från 1700-talet.

#2. Att göra i Söderköping: För gourmanden

att göra i söderköping
Lunchstopp på Söderköpings Brunn.
 • Söderköpings brunn: Med hjälp av vita linnedukar, levande ljus, välklädd serveringspersonal och en elegant känsla i allmänhet blir ett lunchbesök på Brunnen ett välkommet avbrott i sightseeingen. Ägarna Stig och Gunn har haft stället i över fyrtio år och brunnen har anor ända tillbaka till 1800-talet vilket känns i atmosfären. Adress: Skönbergagatan 35
 • Habibas Café, Crêperie & Bistro: Habiba är namnet på frun i familjen som äger och driver det här besöksvärda matstället som bland annat serverar galetter/crêpes. Det märks på familjen som jobbar här att det ligger mycket kärlek bakom maten som serveras och smakerna har mycket riktigt tagit dem hela vägen till White Guide. Adress: Skönbergagatan 8
 • Vänneberga Gård: Den här vackra lantbruksgården ligger ute på landet 5-10 minuters bilväg från centrum med ett guldläge precis intill Göta Kanal. Här finns förutom café/restaurang även fruktodling, ankuppfödning, B&B, gårdsbutik och en liten verkstad för fönsterrenovering. Ägarna, som även bor på gården, brinner för svensk och äkta mat vilket innebär att det serveras lokala varor så långt det går. Adress: Vänneberga Gård, 614 92 Söderköping

Tips: Är du ute efter kött och charkuterier från lokala uppfödare rekommenderas ett besök på Fröö Naturbeteskött. Adress: Fröö Gård, 610 21 Norsholm

#3. Att göra i Söderköping: För gottegrisen

att göra i söderköping
Smakperfektion på Habibas Café.

När glasshaken har stängt ner för säsongen finns flera fina alternativ att botanisera mellan. Att fika med tända ljus i sällskap av en stor kopp te och ett hembakta godsaker förgyller vilken regnig höstdag som helst.

 • Habibas Café, Crêperie & Bistro: Habibas har jag redan nämnt ovan, men det vore tjänstefel att inte ta med dem under den här rubriken också. Jag går loss på en ljuvligt god saffranscheesecake med blåbär och grädde och kan konstatera att caféet sannerligen förtjänar sitt omnämnande i White Guide. Adress: Skönbergagatan 8
 • Thorstorp Gård: På Thorstorps gård dukas det upp hembakat i sann Afternoon tea-tappning några specifika datum under hösten. Är ni minst tio personer i sällskapet kan Kerstin som äger gården ordna med Afternoon tea eller kafferep bara för er. Var beredd på nostalgitripp – personligen slungas jag tillbaka till barndomen och farmors finrum när jag går in i matsalen där fikat serveras. Adress: Thorstorp 1, 614 92 Söderköping
 • Kaffebönan: Är du pralin och kaffe/te-typen är det hit du ska gå, här finns ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta produkter. Adress: Skönbergagatan 12

Tips: Under en fin höstdag kan du köpa med dig fika och ta sikte på utemöblerna i Örtagården. Trädgården, där du hittar alla örter du kan tänka dig, är en gullig liten oas i central stadsmiljö och är öppen alla dagar fram till klockan 21. Adress: Skönbergagatan 18

#4. Att göra i Söderköping: För den aktiva resenären

att göra i söderköping
Trapporna uppför Ramunderberget.

Söderköpings läge vid vattnet och de naturnära omgivningarna bjuder definitivt in till en aktiv semester.

 • Cykla längs Göta Kanal: Ett utmärkt sätt att se mer av Göta Kanal är att cykla längs med den och faktum är att cykelleden intill kanalen är en av Sveriges mest populära. Inspireras gärna av Lina Skandevalls tv-program om att cykla i Östergötland här.
 • Hajka upp på Ramunderberget: Bakom och över Söderköping tronar Ramunderberget (se översta bilden), dit du trampar dig uppför 318 relativt nyrenoverade trappsteg. Belöning i form av magnifik utsikt över hela Söderköping väntar på toppen.
 • Yoga: Under min resa fick jag tips från en följare att prova yogan på Ängsbacken Övre. Dessvärre hade jag svårt att hinna få in det i schemat, men tipset för jag gärna vidare till er.

Tips: Söderköping med omnejd passar utmärkt inte bara för cykling utan även löpning, se tips från Lina Skandevall nedan.

#5. Att göra i Söderköping: För barnfamiljen

att göra i söderköping
Sällskap under morgonpromenaden på Vänneberga gård.
 • Gå i Madickens fotspår: Den senaste tiden har jag och mina småtjejer varit helt insnöade på Madicken och lyssnar på Astrid Lindgrens trygga stämma från ljudsagorna varje kväll innan vi somnar. Doktor Berglunds mottagning, torget där Tant Nilsson står och säljer Abbes sockerkringlor och ån där Madicken ”råkar” kasta i sin skolväska, samtliga är platser i Söderköping jag gärna visar mina barn. De som inte vill vänta in sommarens guidade turer kan själva gå turen med hjälp av lite tips härifrån.
 • Söderköpings Bokhandel: De trevliga ägarna har fattat grejen, här har hyllorna med barnböcker fått hedersplatsen längst fram i butiken! Här kan både barn och vuxna roa sig genom att bläddra i böcker i Sveriges äldsta bokhandel, grundad redan 1815. Adress: Storgatan 7
 • Spökkalas på Husby Säteri: Hade jag själv bott närmare Söderköping hade vi ställt till med spökkalas för barnen och deras kompisar. Glöm hysteriska barnkalas på opersonliga lekland i förorten – här kan barnen springa omkring i äkta slottsmiljö bland spökdekorationer efter att ha ätit buffé som serveras i biblioteket. Priset ligger på överkomliga 225 kr/barn. För mer information, kontakta Husby Säteri.
 • Bestig Ramunderberget: För barn med mycket spring i benen blir trapporna och vandringslederna vid Ramunderberget en perfekt utmaning. Glöm inte fikakorgen!

Tips: Ta med hela familjen och fika på barnvänliga Vänneberga gård med närhet till både djur och vacker natur. Både inomhus och utomhus finns leksaker för barnen att underhålla sig med.

#6. Att göra i Söderköping: För naturjunkien

att göra i söderköping
Göta Kanal sedd från Vänneberga Gård = naturmagi.

Ett av mina (många) favoritcitat från Madicken är när hon känner livet i sig. Och jodå, i Söderköping finns all anledning att känna livet i sig under alla årstider på året. Dess naturuppenbarelse i höstskrud är en syn värd att lägga på minnet – träd i tusen nyanser av rött, orange och grönt som speglar sig i Göta Kanal kan få vem som helst på fall. Har du tid över rekommenderas en bilrunda bort mot de bildsköna omgivningarna vid Stegeborgs slott.

Tips: Även om S:t Annas skärgård har överdrivet flest gäster under sommarhalvåret har skärgården definitivt sin charm året om. Skärgårdsbyn i Mon vid S:t Anna har stugor med åretrunt-standard och här anordnas bland annat konferenser och julbord. Den här gången hann jag dessvärre inte att utforska skärgården, men jag ser fram emot att upptäcka vad den har att erbjuda utanför högsäsong vid ett annat tillfälle.

#7. Att göra i Söderköping: För shoppingentusiasten och kulturdiggaren

att göra i söderköping
Stadens guldsmed Stig…
att göra i söderköping
… som driver Guldmakeriet.

I Söderköpings stadskärna finns flera butiker som lämpar sig för kravlöst botaniserande bland hyllorna. Missa heller inte butikerna på gårdarna mellan Söderköping och Roxen längs väg 210, här finns flera guldkorn som har gått ihop under initiativet Östgötalandet varav de flesta är öppna i stort sett året om.

 • Söderköpings Bokhandel och Antikvariat: Sveriges äldsta bokhandel, som jag även nämner ovan, är en fri och oberoende bokhandel som kombinerar bokshopping med kultur i dess bästa form. Jag får en pratstund med ägaren Anders, som ger mig tillbaka hoppet om en levande bokhandel. Anders har tillsammans med hustrun ägt bokhandeln i fyra år och butiken ökar omsättningen varje år, vilket är en bedrift i e-handelstider. Framgångskonceptet verkar vara att ägarna tror på det personliga mötet och upplevelsen. Adress: Storgatan 7
 • Guldmakeriet: Den lokala guldsmeden Stig och hans dotter Gabriella är ett vinnande team som har kunder från hela landet. Stig startade butiken redan 1994 och har många spännande berättelser att dela med sig av. Jag fastnar extra mycket för Söderköpingskorset, en kopia av ett kors från 1100-talet som hittades i Drothems kyrka. Adress: Storgatan 5
 • Butiken på Landet: Butiken på Landet är en sammanslutning av 15 butiker i Norden, en av dem finns i herrgårdsmiljö på Minsjö säteri på väg 210 mellan Norsholm och Söderköping. Butiken har funnits i 20 år vilket vittnar om att kvalitetsplagg vinner i längden. Adress: Minsjö Säteri, 605 96  Norrköping

Tips: Båda gårdsbutikerna i Vänneberga och Thorstorp har allt jag behöver för att spendera både tid och pengar, perfekta ställen att hitta fina presenter till både dig själv och andra.

#8. Att göra i Söderköping: Kändisen Lina Skandevall tipsar

Att göra i Söderköping
Lina Skandevalls vardag är andras semester, här morgonlöpning i september längs Göta Kanal. Foto: Lina Skandevall

Lina Skandevall arbetar bland annat som resejournalist med världen som arbetsfält och är även programledare för Go Skandevall i 24NT. Lina bor på landet i Söderköpings kommun och jag inspireras ofta av hennes vackra Instagrambilder från omgivningarna där hon bor. Jag bad Lina dela med sig av sina bästa tips i hemmakommunen:

”Jag flyttade hit lite motvilligt, eftersom jag är en stark Norrköpingsambassadör, men kärleken var omedelbar. När jag såg huset visste jag att det var det här jag skulle hyra, förr eller senare. Det blev förr. I år firar jag nio år som lantis här i Söderköping och upptäcker ständigt nya smultronställen. Här är mina topp-fem tips:

 • Naturen: Jag är naturjunkie och jag får sannerligen mitt behov tillfredsställt så fort jag kliver utanför dörren här hemma. När jag ser solen gå ner eller en regnbåge som visar sig springer jag ut på åkrarna intill och njuter, eller tar på mig springskorna och sticker ut på småvägarna. Runt omkring mig finns dessutom ultimata förutsättningar för landsvägscykling och så fort vädret tillåter kommer stora klungor cyklister förbi huset där jag bor. Numera är jag en av dem. Bäst är att cykla i solnedgång med rapsfält och linfält intill. Den bördiga jorden innebär dessutom att det finns flera större gods och herresäten här omkring.
 • Husby Säteri: Bara tjugo minuter från Söderköping kliver du rakt in i en 1700-talsmiljö med makalös utsikt över Slätbakens vatten. Slottet stod tomt i flera år innan familjen Wastesson med varsam hand och stor fingertoppskänsla fyllde slottet med tidsenliga möbler. I dag drivs slottet av Fredrik och Iréne Wastesson som framgångsrikt satsar på konferenser, jakt, bröllop och ett av Östergötlands mest stämningsfulla julbord som inleds med glögg framför brasan i en av slottets alla ombonade salonger. Dessutom är det fyllt av julens läckerheter från eget vilthägn. Missa heller inte jaktbutiken! Förutom sviterna i slottet finns ett annex med lite enklare rum. Rummen i annexen rekommenderas dessutom om du är rädd för spöken. De gäster som bott i slottets sviter har nämligen en rad upplevelser att förtälja och du behöver bara fråga personalen för att få höra om deras personliga upplevelser. Det sägs vara den förre ägaren Carl Filip von Schwerins ande som inte riktigt vill lämna slottet. Hans grav ligger bara 100 meter bort från slottet… Och ja, jag har sovit där och ja, det var oväntat obehagligt. 
att göra i söderköping
Husby Säteri.
husby säteri
I slottsrummen på Husby lär von Schwerin fortfarande spöka.
 • Stegeborgs slott: Här har Magnus Ladulås dött och här föddes Gustav Vasas son Johan. Med andra ord har slottet anor redan från 1300-talet. Slottet ligger strategiskt placerat där Slätbaken är som smalast. En bilfärja tar dig dessutom över till andra sidan Bråviken om du vill kombinera ditt besök med Kolmården. I dag drivs Stegeborg av Casimir och Cassandra Danielsson och anläggningen har en välbesökt småbåtshamn och restaurang. Jag brukar alltid besöka deras temakvällar under sommaren med helgrillat vildsvin och goda tillbehör. Eller åker jag bara ut en sväng för att ta ett glas vin i solnedgången med det glittrande havet som vilsam underhållning. Framåt jul dukas ett dignande julbord upp med både fisk och kött i fokus. Dessutom finns en liten flygplats! Med Cessna eller Piper kan du landa på åkrarna och njuta av en god middag innan du övernattar i något av de nio rummen på det charmiga lilla Trädgårdshotellet, vackert beläget i slottsparken. 
att göra i söderköping
Stegeborgs småbåtshamn.
 • Göta Kanal: Ett stenkast från där jag bor ligger Göta Kanal. Det här är en utmärkt plats för löpning, inte minst intervaller med tanke på den flacka raksträckan som går hela vägen ut till Mem och mynningen ut till Östersjön. Sommartid är det extra kul att springa här när båtresenärerna glatt vinkar och hejar på under löpturen. Min vardag – deras semester. Jag gillar den känslan. Jag bor i en turistdestination! Framåt augusti och september brukar morgondimman slingra sig som en vit orm längs kanalen. Att springa genom den i soluppgången är ren magi. Precis som nu, när höstfärgerna sprakar. 
 • Fröö Gård: Jag älskar småskaligt, närodlat och att handla över disk av människor som verkligen brinner för sina djur. Därför avgudar jag Fröö Gård. Här säljs nöt, fläsk, lamm från egna djur, korvar och världens godaste högrevshamburgare! Stort plus i kanten är att de även säljer hamburgerbröd så man slipper ta sig förbi en vanlig butik för att fixa kvällsmaten. Jag kliver alltid in här med öppet sinne och låter damerna bakom disk välja vad jag ska äta. Deras kunskap gör att jag kommer hem med de mest udda köttdelar – med kloka tips om hur de ska tillagas. Är ni här första gången? Då måste ni köpa deras vackert marmorerade entrecote och låta den vila i kylskåpet tills den närmar sig bäst före-datum. Efter det vill du inte ha entrecote från någon annan plats – jag lovar! Vetskapen om att boskapen betar i ett vackert naturreservat med kuperade ekhagar fulla av orkidéer gör köttet ännu godare – precis som vetskapen att de slaktas utan stress i närområdet. Fröö Gård har öppet torsdag till lördag men har du vägarna förbi andra dagar är det bara att ringa. Är ägarna hemma kommer de alltid och öppnar dörrarna till den lilla butiken i ladugården.”

#9. Att göra i Söderköping: Praktiska tips och bra att veta

att göra i söderköping
Korskullen i höstskrud.

Ta dig hit:

att göra i söderköping
Åpromenaden. Foto: Eva Bautista

Söderköping ligger på bekvämt avstånd från Stockholm, bara ett par timmars bilresa söder om Stockholm (ca 20 mil). Den lilla staden ligger 15 km sydöst om Norrköping och 45 km öster om Linköping. Åker ni tåg kan ni ta sikte på Norrköping för att därifrån ta bussen till Söderköping. Eftersom flygplatsen i Skavsta ligger så pass nära är det fler och fler som upptäcker regionen från exempelvis Polen.

Boende:

vänneberga
Vänneberga gård. Den lilla stugan till höger i bild hyrs ut för B&B.

Jag övernattar på Vänneberga gårds B&B där mysighetsfaktorn i den lilla stugan med anor från 1600-talet är hög. Stugan rymmer cirka åtta personer och kan bokas året runt.

vänneberga gård
Frukosten serveras i Vänneberga gårds restaurangdel.

Ett annat B&B alldeles i närheten är Thorstorps gård som har två rum till uthyrning under hösten. En klassiker är annars Söderköpings Brunn, där du även kan avnjuta spa. För dig som föredrar guldkant på tillvaron i slottsmiljö kan jag rekommendera en övernattning på Husby Säteri, är du rädd för spöken bör du ta tillvara på Linas tips ovan. Fler boendetips i Östergötland hittar du här.

Evenemang under året:

att göra i söderköping
Söderköpings Bokhandel förgyller staden genom författarkvällar och andra evenemang.

Här hittar du tips på evenemang i Söderköping. Aktuella evenemang framöver är adventsmarknad den 2-3 december och adventsfirande i Sankt Anna.

Mer information för saker att se och göra i Östergötland:

att göra i söderköping

Kontakta Söderköpings Turistbyrå alternativt någon av alla trevliga Söderköpingsbor som vänligt delade med sig av sina smultronställen till mig.

Läs mer om Östergötland på bloggen:


Inlägget är skrivet i samarbete med Söderköpings Turistbyrå men tankar, åsikter och bilder (om inget annat anges) är mina egna. Har du några bra tips på saker att göra i Söderköping som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

34 comments

 1. Åh, alla gånger man stannat där i barndomen, på väg mellan hemmet i Västervik och stugan i Oxelösund. Mest av allt minns jag Söderköpings brunn på 70-talet när barn kunde äta småprinsar i en salig röra och alla som ätit upp fick ”glass av farbror köksmästaren”.

  1. Åh, låter ju precis som i en äkta Madickenfilm! 🙂

 2. Jättefina bilder! Här är en grej som du ska hälsa din samarbetspartner Söderköping: För ungefär två veckor sedan planerade vi en trevlig weekend i Söderköping. Sedan visade det sig att deras ställplats vid Göta kanal var STÄNGD. Sååå besvikna! Det blev ingen weekend i Söderköping … Oktober är en toppenmånad för husbilar. De måste öppna ställplatsen!!! Då kommer vi husbilister gärna och turistar 🙂

 3. Tack för bildberöm! 🙂 Haha, ska framföra era synpunkter om ställplatser – finns uppenbarligen potential där (ni om någon kan ju er husbilsmarknad).

 4. Från att inte alls känna till Söderköping knappt ens till namnet (!) men nu ha full koll – verkligen lovande resmål utifrån både text och bild!

  1. Kul att höra Lisa! Det känns som ett ställe du skulle gilla.

 5. Och den 24 december, julafton kl. 11.00 utlyses julfrid på Rådhustorget enligt medeltida tradition. Tal, trumpetsolo och julfridens högtidliga utlysande. 11.00-11.15. En återupptagen tradition som nu är fast rotad i Söderköping, ca 300-500 personer brukar vi vara på torget. Vill du se hur det brukar vara: kolla julfrid Söderköping på Youtube.

  1. Men åh, det låter supermysigt Erik!

 6. Monica Axmacher says:

  En fantastisk presentation av en minst lika fantastisk stad , som vi har förmånen att få bo i! Stort tack till alla som arbetat med hela presentationen.

  1. Vad roligt att höra att du gillar inlägget Monica, tack för din kommentar.

 7. Maria Lönnberg says:

  Så fantastiskt skrivet om vårt underbara Söderköping. Född och uppvuxen här. Visst är det ett privilegium!

  1. Härligt att höra Maria – tusen tack för feedback.

 8. Hej FREEDOMTravel!
  Tack för feedback om vår ställplats i Söderköping. Då ställplatsen delar serviceanläggning med gästhamnen har vi tyvärr inte möjlighet att hålla den öppen utanför kanalsäsongen eftersom vi inte har någon personal då. Vi hänvisar istället till andra duktiga aktörer så som Klevbrinkens Camping. Men självklart tar vi med oss din synpunkt till vår planering inför kommande år!

  1. Hej Anna! Tack för svar! Ok, då förstår jag. Campingar är helt ok, men just när man vill besöka en stad ligger de oftast lite för långt ifrån. Man vill ju gärna kunna promenera in till stan för att besöka butiker och restauranger osv. 🙂 Ta gärna med er tanken iaf inför framtiden! Ställplatser som håller öppet under oktober och som ligger bredvid någon trevlig stad blir ofta välbesökta! Jag försökte förresten googla Klevbrinkens camping, men då hamnar jag på gästhamnen? Hittar däremot två campingar som heter Korskullen och Skeppsdockan?

   1. 3.5mil söderut finns Valdemarsvik, den ställplatsen är öppen under oktober med el och servicehus.
    Efter oktober ingen el och service förutom offentlig nybyggd toalett 500m bort, ja ungefär som sörping under högsommaren alltså:-)
    I Valdemarsvik kan ni förutom att ta en fika, äta mat shoppa (inkl sportbutik) även åka skridskor i ishall och spela bowling

    1. Tack för återkoppling i kommentarsfältet – det gör mig glad att se att ni är engagerade och ger tips!

 9. Vilken jättefin presentation och sammanfattning från ditt perspektiv av Söderköping! Älskar den här lilla staden och blir så glad när även andra som inte kommer härifrån gör detsamma. Fint!

  1. Men åh, tack snälla! Jag kommer definitivt att återvända många gånge är framöver, vilket litet paradis ni har i Söderköping.

 10. Jag som aldrig ägnat en tanke till Söderköping innan blev lite sugen nu när jag fick upp ögonen för den 🙂

  1. Vad glad jag blir över att höra det Jeanette, åk!

 11. Wow, vilket maffigt inlägg. Vi stannar till där i helgen, bra inspiration!

  1. Tack, vad kul att höra Christian!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close