Close
Att göra i Rom: Femton tips att ta fasta på

Att göra i Rom: Femton tips att ta fasta på

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Den person som ställer frågan vad som finns att göra i Rom lär få ungefär lika många svar som det finns mynt i Fontana di Trevi. Här kommer mina personliga tips från en augustiweekend i Italiens huvudstad.

I Rom kan du räkna med att promenera runt i en levande historiebok. Överallt finns påminnelser om den svunna storhetstid då romarriket dominerade hela Medelhavet och stora delar av resterande Europa. I dess glansdagar regerade det romerska kejsardömet i all sin prakt med utgångspunkt härifrån Rom. Storhetstiden upphörde drygt 500 år efter Kristus, men känslan och praktfullheten av det antika Europa består. Staden har också kommit att bli en symbol för romantik, för helgondyrkan, för sofistikerad kultur och för mycket av det goda. Rom är och förblir ett av Europas huvudorgan, om inte dess hjärta, och en plats att återvända till (även om jag själv behövde två besök i staden för att hitta den där känslan alla pratar om). Här är mina tips på saker att se, äta och att göra i Rom.

Tips: Vill du boka utflykter i Rom med omnejd? Kika på Viators utbud. 

Att göra i Rom: Femton tips att ta fasta på

#1. Takterassen på Palazzo Cinquecento

girls rome

Det här femstjärniga hotellet, där vi huserar under Romvistelsen, tillhör kedjan NH Collection Hotels och ligger precis intill centralstationen Termini. Lobbyn är lyxig och inbjudande, rummen fräscha – men det är takterrassen och dess vyer över staden som gör att det här hotellet sticker ut från mängden. Till vår stora förtjusning vilar terrassen helt öde under vår vistelse och vi ockuperar den med glädje. Det kanske inte är ett givet tips för den stora massan att göra i Rom, men för oss blir det ett fint minne att ta med dricka och snacks från rummen och för att sedan lösa världsproblem långt in på småtimmarna i den varma augustinatten. Adress: Piazza dei Cenquecento 90

#2. Beundra Roms takåsar från Spanska trappan

spanska trappan

att göra i rom annika

Spanska trappan är i sig ingen fantastisk sevärdhet, men utsikten över takåsarna och Roms karaktäristiska pastelliga husfasader uppifrån kullen Pincios sluttning är värd en omväg! Nerifrån torget Piazza di Spagna kan du spana upp på den berömda trappan med dess 138 trappsteg och längst upp på toppen tronar kyrkan Santissima Trinitá dei Monit. Jag, som tycker om gamla kyrkor, får också en fin stund inne i kyrkan uppe på toppen där jag passar på att tända ett ljus för min far (som förmodligen spenderar sina dagar med ett gäng romerska helgon i himlen, men det är en annan historia).

Tips: Tänk generellt på att täcka axlar och undvik korta kjolar/short om du ska gå in i Roms kyrkor.

#3. Spana efter påven vid Vatikanstaten

rom

vatikanen

Vatikanstaten är katolska kyrkans högsäte och har varit påvens säte ända sedan 1400-talet. År 1929 blev Vatikanstaten efter många turer en självständig stat (världens minsta!) och är numera en plats dit både turister och katoliker vallfärdar.

Vatikanstatens främsta funktion är att tillförsäkra Heliga stolen ett oberoende så att påven och den romersk-katolska kyrkan inte skall vara beroende av någon annan världslig makt.

Vår egen Drottning Kristina, som lämnade drottningkronan och den svenska tronen för att bli katolik, ligger begravd i de vatikanska grottorna under Peterskyrkan.

Tips: Vi fick höra att påven står och vinkar till folket varje söndag kl 12 från ett fönster ut mot Petersplatsen, men jag kan inte garantera att det stämmer.

#4. Häpnas över Peterskyrkan

peterskyrkan

peterskyrkan

Peterskyrkan, som är katolicismens huvudkyrka, är och förblir en av de mest turisttäta attraktionerna för besökare i Rom och det finns en bra förklaring. Kyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus som dog martyrdöden och antas vara begravd här. Kyrkan är häpnadsväckande i all sin prakt med dess mosaik, stuckaturer, målningar och omsorgsfullt valda detaljer och började byggas i början av 1500-talet, men invigdes inte förrän 1626. Vid det laget hade kända namn som  Michelangelo, Bramante och Rafael varit med och satt sin personliga prägel på kyrkan.

Tips: Det är gratis att besöka Peterskyrkan, men missa för allt i världen inte att betala några extra euro (du kan välja mellan trappor eller hiss) för att se hela kyrkan från insidan av kupoltaket. Därifrån kan du sedan ta dig vidare uppåt till kupolens balkong för en vidunderlig utsikt över Vatikanstaten och resten av Rom. Trapporna upp är trånga och lutar inåt, vilket är en upplevelse i sig. Det här är bokstavligen talat en av höjdpunkterna under vår vistelse i Rom.

#5. Ät en glass (eller fem) på Venchi

venchi rom

glass venchi

Jag tappade snabbt räkningen över hur många glassar som vi smällde i oss under våra dagar i Rom. De absolut godaste hittade vi på kedjan Venchi, som bland annat finns alldeles i närheten av Pantheon och inne på Termini. Adresser: Via del Corso 335, Via della Croce 25/26, Via degli Orfani, 87 och Termini. 

Tips: I Venchibutikerna säljs även högkvalitativ choklad som passar perfekt att köpa med sig hem som present!

#6. Spana på folk vid Piazza Navona

piazza navona

navona rom

Rom är en stad att betrakta och beundra. Ett sätt att slå de båda flugorna i en smäll är att slå dig ner vid en piazza för att titta på människor, fontäner och vackra husfasader. Piazza Navona, och gågatorna som omger torget, är ett bra ställe att gå till om du är ute efter liv och rörelse. Här finns inte mindre än tre fontäner samlade på rad – på ett och samma torg. Adress: Piazza Navona

#7. Fota vackraste utsikten i Rom

utsikt rom

Jag kan aldrig få för mycket av vackra utsiktsplatser och Rom gör mig verkligen inte besviken på den punkten. Från höjden vid Gianocolo, bakom kvarteret Trastevere, hittar vi en av de absolut vackraste utsiktsplatserna över hela Rom. Här finns också en staty över nationalhjälten Guiseppe Garibaldi.

Tips: Gör inte om vårt misstag att ta er hit på villovägar från Vatikanstaten genom trista förortskvarter på fel sida muren! Hamnar du på fel sida finns det i princip ingen ingång förrän uppe på toppen av höjden.

#8. Känn historiens vingslag vid Pantheon

pantheon

pantheon rom

Första gången jag besökte Rom var det för mycket av allt och i ärlighetens namn var jag inte imponerad av varken turistmassorna eller trafikkaoset. Däremot fastnade jag omedelbart för Pantheon, som, bör vara ett givet svar på tips om saker att göra i Rom. Det här antika templet är som klippt och skuret från en Hollywoodfilm, fast är verklig i allra högsta grad. Pantheon var från början ett tempel som tillägnades ”alla gudar” och är en få antika byggnader som har varit i funktion sedan det uppfördes. Det är också det antika Roms bäst bevarade byggnad. Det som gör Pantheon extra speciellt är dess ljusöppning – en kupol som är drygt nio meter i diameter och släpper in solljuset i templet. Adress: Piazza della Rotonda

Kuriosa: Känner ni igen byggnadens utseende? Inte så konstigt med tanke på att Pantheon under årens lopp har inspirerat många arkitekter över världen. Många stadshus, universitet och bibliotek både i Europa och andra världsdelar påminner därför om detta mästerliga byggnadsverk.

#9. Åk genom Rom på en Hop-on Hop-off buss

hop on hop off att göra i rom

Jag hävdar fortfarande att ett av de bästa tipsen för att snabbt få en överblick av en stad är att ta en tur med en Hop-on Hop-off buss. Se till att haffa en redan första dagen för att hitta favoriter att sedan återvända till. Vår busstur runt Rom tar drygt 1,5 timme, under tiden pluggar vi in hörlurarna (som ingår när du köper biljett), njuter av solen och lyssnar på förinspelade fakta om platserna vi åker förbi.

Tips: Det finns flera olika busslinjer som kör samma koncept. Vi väljer Big Bus som avgår från Termini eftersom vi bor alldeles i närheten. Det finns flera biljettvarianter att välja på, vårt gäng köper en 2-dagarsbiljett för 35 euro per vuxen (biljetten för en dag kostar 30 euro, så skillnaden är marginell). Tappa inte bort kvittot, det gäller som fysisk biljett under turerna.

#10. Strosa genom stadsdelen Trastevere

traveste

trastevere

På andra sidan floden Tibern ligger stadsdelen Trastevere. För några år sedan var det få turister som hittade hit, numera är det fler turister än lokalbefolkning på gatorna och jag förstår verkligen varför. Vill du ha en dos av urtypen för det romantiska Rom är det nämligen hit du ska bege dig, helst på kvällstid. Här kan du förvänta dig smala gränder, små tavernor, levande musik och husfasader i en salig blandning mellan nyrenoverat och gammalt. Perfekt kombination för en lyckad kväll på stan. I Trastevere hittar du också stadens godaste Pizza!

#11. Ät Roms godaste pizza på Dar Poeta

dar poeta

dar poeta

Vi får insidetips från personal på vårt hotell att stadens absolut bästa pizza intas på Dar Poeta i Trastevere. Hovmästaren menar att det måste ”vara vår lyckodag” när vi lyckas knipa ett bord för åtta på första försöket eftersom köerna i vanlig ordning har ringlat sig långa hela dagen. Haket i sig ser inte mycket ut för världen, men fin inredning behövs tydligen inte i pizzahimlen. Alla i sällskapet enas om att besöket på Dar Poeta bjuder på resans godaste måltid. Dessutom är priserna löjligt bra, jag betalar 200 SEK för en pizza, dricka och en delad efterrätt. Adress: Vicolo del Bologna, 45

Tips: Ni FÅR inte missa att beställa in en Nutellapizza till efterrätt, lova mig det!

#12. Besök Santa Maria Maggiore

maria kyrka rom

maria kyrka rom

Att det finns många kyrkor i Rom är ingen nyhet och det är inte så konstigt om du till slut känner dig ganska mätt på magnifika takmålningar, vackra kupoler och marmorstatyer. Men det finns några kyrkor som gör mer intryck än andra om du är ute efter saker att göra i Rom. Utöver Peterskyrkan fick jag en favorit i  Santa Maria Maggiore, en av 26 kyrkor i Rom tillägnade Jungfru Maria. Adress: Piazza Santa Maria Maggiore

#13. Få romantiska vibbar vid Fontana di Trevi

fontana di trevi rom

fontana di trevi

Fontana di Trevi känns nästan för självklar att finnas med som tips att göra i Rom, men jag kan inte låta bli. Turistfälla eller inte, den här fontänen (som gör sig bäst under kvällstid) är mäktig.

Kuriosa: Det slängs 3000 euro per dag (!) i fontänen. Mynten samlas in varje kväll och ges till välgörande ändamål.

#14. Beundra kvällsljuset vid Piazza Venezia

rome

piazza rom

Piazza Venezia är ett enormt torg som har blivit ett av Roms landsmärken. Vi fick höra att torgets huvudattraktion, Viktor Emanuel-monumentet, inte är särskilt populärt bland romarna själva. Vi som turister har dock svårt att inte ta fram kameran – storslagna byggnadsverk har nämligen en tendens att göra sig bra på bild, särskilt i kvällsljus!

Tips: På frågan vad som finns att göra i Rom gav vår hotellkontakt tips om Museo Centrale del Risorgimento Italiano som ligger bakom den stora statyn av Victor Emmanuel och hans häst. Här finns en glashiss som leder upp till en utsiktsplats över historiska lämningar och museet ska vara väl värt ett besök.

#15. Avsluta dagen på Roof Garden Restaurant (Hotel Forum)

rooftop rome

rooftop

roma

Tänk er att Lady & Lufsen plötsligt blir stormrika och bokar in sig på lyxrestaurang. Förmodligen är det här, på Roof Garden Restaurant vid Hotel Forum, de kommer att hamna för en romantisk kväll på tu man hand. Med finporslin, levande ljus, prydliga servitörer och framför allt en maffig panoramautsikt som sträcker sig från Piazza Venezia till Colosseum avnjuter du din måltid i sällskap av månljuset på en takterass. Magnifico! Maten då? Hm, den kunde ha varit bättre med tanke på de väl tilltagna priserna, men hit går man för stämningen… och pannacottan! Adress: Via Tor Dei Conti, 31

Tips: Strunta i trerättersmenyn som kyparen tipsar om och satsa istället på förrätt och efterrätt.

BONUSTIPS: fler saker att göra i Rom

 • Hotelltips i Rom: Under min senaste resa till Rom checkade jag och min syster in på lyxiga Villa Spalletti Trivelli, en hotelloas alldeles i närheten av Fontana di Trevi. Läs mer i blogginlägget Hotelltips i Rom – lyxiga Villa Spalletti Trivelli
 • Roms godaste pasta: Det tog mig tre besök i Rom innan jag andaktsfullt kunde konstatera att Roms bästa pasta serveras på La Taverna dei Fori Imperali, en familjeägd taverna dit italienarna gärna går själva. (Boka bord i förväg, här är alltid fullt!) Adress: Via della Madonna dei Monti, 9
 • Colosseum: Colosseum är Roms krona på verket och ett självklart stopp, men jag nöjer mig fint med att kika från utsidan. Under de 100 dagarna när Colosseum slog upp sina portar för första gången sägs det att 5000 djur och 2000 gladiatorer fick sätta livet till. Om det stämmer vet jag inte, däremot vet jag att åsynen av Colosseum lämnar få oberörda. 
 • Villa Borghese: Jag försöker alltid att planera in minst ett besök i en park under mina weekendresor, ett parktips för Rom är Villa Borghese som ligger i Roms norra centrum. 
 • Katakomberna: Även om jag själv inte har varit där har jag hört att Roms katakomber kan vara en upplevelse värd att satsa på. Katakomberna består av underjordiska tunnlar som fungerade som begravningsplatser under antiken. 
 • Campo de Fiori: Under förmiddagarna fungerar det här torget som en stor marknadsplats där du bland annat kan köpa blommor och färsk frukt. Alldeles i närheten av Campo de Fiori hittar ni ZUM där de tydligen serverar stadens bästa (?) Tiramisu. Adress ZUM: Piazza del Teatro di Pompeo 20
 • Fotboll: Inte heller den här gången hann vi med en fotbollsmatch i Rom, men någon gång ska det bli av! Att få se en fotbollsmatch på den omtalade Stadio Olimpico lär vara en upplevelse man sent glömmer.

Boka boende i Rom?

Kika på Sembos hemsida för lämpliga hotell, lägenheter eller semesterhus.


Vill du läsa mer om mina resor till Rom kan du göra det under kategorin Rom. Här hittar du resebloggaren Johnnys tips som jag kikade på innan jag åkte och här finns ännu fler tips om Rom. Har du andra tips på saker att göra i Rom? Fyll gärna på i kommentarsfältet!

14 comments

 1. Smockat med tips, bra inlägg att dela nästa gång nån frågar 🙂

  1. Tack Linda! Hoppas inlägget kommer till bra användning! 🙂

 2. Var i Rom för många år sedan med min dåvarande make.
  Fotbollsälskare så fotboll blev det
  En upplevelse.
  Att resa var så annorlunda då innan datorernas/internets tid.
  Minns hur vi letade restauranter lite på måfå.
  Var så imponerade av Peterskyrkan så vi var dit 2 gånger men bara en gång uppför trapporna!
  Kanske dags för ett nytt besök i Rom……
  Titti

 3. Oj, det där lät lite stressigt på bara en helg. I alla fall för oss som kommer ha barnen med oss. Men tar fasta på glass- och pizzatipset 😉 Superfina bilder som vanligt. Hur tog ni er runt, räckte hop-on-hop-off-bussarna och apostlahästarna? /Linda

  1. Vi var där utan barn fre-måndag, plenty of time! 🙂 Tack för bildberöm, blir så glad. Vi tog taxi vid ett par tillfällen (billigt!), men annars var det fötter och hop-on-hop-off som gällde. Rom är verkligen promenadvänligt, men det kan vara långa avstånd för barnen. Gissar på många glass-stopp!?? 😉

 4. skickade precis denna lista till en kollega som skall till Rom i helgen, tack för alla bra tips!

  1. Tack själv för att du tipsar vidare!!

 5. Vilka bra tips och inspiration inför vår kommande Rom resa! 🙂

  1. Vad roligt att höra att ni ska till Rom, hoppas ni får en härlig vistelse. Ät lite pizza och pasta för mig också… 🙂

 6. Riktigt bra tips som vi nu haft nytta av under resan till Rom! Klämde till med både pizzastället och pastastället bland annat. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close