Close
Tips om Abisko: En svensk drömdestination

Tips om Abisko: En svensk drömdestination

foto123

I mitten av augusti tar jag SJ:s nattåg från Stockholms centralstation, med slutmålet Abisko Turiststation. I det nordligaste av Sverige väntar några enastående och efterlängtade sensommardagar i vår omtalade fjällvärld, där björkarnas löv redan börjar skifta från grönt till gult.

”Vacker natur är ingen USP i Sverige.” Den bevingade meningen hör jag från en naturguide i mellersta Sverige under vår diskussion om svensk turism, och konsten att locka svenska resenärer, tidigare i år. Och jo – visst är vi bortskämda med storslagen natur, orörda skogar, samt hav och sjöar i all oändlighet i det här landet. Det är vida världskänt att Sverige har vackra vyer i överflöd, och för att fånga svenska resenärers uppmärksamhet krävs därför något alldeles extra. När SJ så i våras bad allmänheten att komma med förslag på svenska alternativ till utländska resmål i samband med kampanjen “Visa ditt fantastiska Sverige / Borta bra men hemma bäst” rasslade bidragen in. I slutändan kom det in över tusen förslag på besöksvärda svenska destinationer som når att nå med tåg nästan hela vägen, och tiodubbelt fler röstade på sin personliga favorit. I slutändan – och i hård konkurrens med andra svenska resmål – stod Trollsjön i Kirunafjällen, strax utanför Abisko, som slutgiltig vinnare. Den svenska sjön jämfördes i motiveringen med Gardasjön i Italien:

Med sitt klarblåa vatten påminner Trollsjön om italienska Gardasjön. Däremot är magin här något helt annat. På samiska heter sjön Rissájávri och betyder ”sjön som glimmar av eld”. /…/ Det klarblå vattnet rinner ner från närliggande glaciärer och gör Trollsjön till Sveriges klaraste sjö med siktdjup på 36 meter.

– SJ om Trollsjön

Jag, som aldrig har varit norr om Hemavan, sätter mig på SJ:s nattåg norrut för att bilda min egen uppfattning om den påstått magiska sjön.

nattåg till Abisko

På vägen dit får jag uppleva tidernas skönaste tågresa, samt kan under vistelsen även stifta närmare bekantskap med uttryck som fjällbiten, fjällfrälst och fjällsmittad. I det här blogginlägget hittar ni ett helt gäng tips om Abisko med omnejd – med den gemensamma nämnaren att de går att nå från Abisko Turiststation.

Var ligger Abisko, och varför lockar dess omgivningar så många?

resa till Abisko
resa till Abisko
tips om Abisko

Med namnet Abisko avses en mindre ort/by vid sjön Torneträsk i Kiruna kommun, bara en halvtimmes bilkörning från Riksgränsen. Drygt två kilometer från själva Abisko ligger STF Abisko Turiststation. Abisko har också gjort sig ett namn tack vare välkända och uppskattade Abisko Nationalpark.

abisko

Vad är det då som lockar med Abisko och dess omgivningar? Det är någonting med fjällen och dess karghet, otillgänglighet och frihet. Jag lockas av tanken att komma nästan så långt norrut i Sverige det bara går, bortkopplad från det världsliga, och jag verkar inte vara ensam om den känslan. Sällan har jag fått så många meddelanden på telefonen från vänner och bekanta som efter min vistelse norröver berättar om sina planer och drömmar om att besöka Abisko. Och jo, personalen på turiststationen bekräftar känslan av otvungenhet och ovärldslighet: ”Det är som en skön liten bubbla att spendera tid här.”  

Jag måste dock erkänna att det vilda och otillgängliga inger respekt, nästan en typ av rädsla, för mig som är uppvuxen i de sydligaste delarna av Sverige. När jag läser den fantastiska dikten av Paulus Utsi i naturums entré strax intill Abisko Turiststation tänker jag att den måste vara skriven till sådana som mig:

Låt fjällvind smeka kinden
Låt regn skölja ansiktet
Låt fjällvind blåsa hjärtat rent
Kom och se Lekfulla Ljuset
Och lysande Himmelsstöttan
Kom, lek med fjällvind
Var inte rädd, Ge dig iväg långt
Var inte rädd, Vind visar väg!
Låt fjällvind smeka kinden
Kom!

– PAULUS UTSI

Det jag dock måste påminna Utsi (och er!) om är att vädret i fjällen kan bete sig både nyckfullt och oberäkneligt, vilket gör det extra viktigt att planera vistelsen väl. Information om väder finns dagligen tillgänglig på Abisko Turiststation, ett bra tips är även att kika på Fjällsäkerhetsrådets hemsida.

Svenska Pärlor: Tips om Abisko med omnejd – en svensk drömdestination

#1. Tips om Abisko Nationalpark och naturum

tips om Abisko
tips om Abisko
resa till Abisko

Ett givet tips om Abisko är givetvis Abisko Nationalpark. Parken bildades 1909, då som en av de första nationalparkerna i Europa. Vid det här laget fanns redan STF Abisko Turiststation på plats sedan sex år tillbaka, vilket är anledningen till att turiststationen fortfarande fick ligga kvar inne på nationalparksområdet.

Parken sträcker sig över en 77 kvadratkilometer stor yta – som nästan uteslutande består av en fjälldal som under årens lopp har formats fram av de tunga inlandsisarna. I parken slingrar sig den vackra fjällälven Abiskojåkka fram, vilken senare forsar ut i den välkända kanjonen med höga klippväggar. Älven rinner i sin tur slutligen ut i Torneträsk: Sveriges sjunde största, och näst djupaste, sjö – där fåglarna frodas. Utöver fåglar finns i parken exempelvis djur som lämmel, älg, hare, ripa, järv och lo. Renar kommer du också att stöta på, men inga vilda sådana. (Renarna som under hela året rör sig över området är tamrenar som ägs av specifika renägare.)

Tänk på: Eftersom området är en nationalpark måste du som besökare respektera de regler som finns, vilket bland annat innebär att du i parken inte får tälta på andra ställen än anvisade platser (turiststationen, Nissonjohkja och Abiskojaurestugorna). Läs mer om Abisko Nationalpark hos Sveriges nationalparker.

Tips: naturum!

tips om Abisko naturum

Över hela Sverige finns det ett naturum kopplat till var och en av Sveriges 30 nationalparker, naturum i Abisko Nationalpark är inget undantag. Tanken är att dessa platser ska vara en utgångspunkt för besökare till ett specifikt naturområde, som en mix av ett besökscenter och informationscentral med gratis inträde. Passa på att göra ett besök för att lära dig mer om nationalparken från både kunnig personal, pågående utställningar/föreläsningar och bibliotek, här finns även en liten butik samt en aktivitetshörna för barnen.

Läs mer om naturum Abisko hos Länsstyrelsen Norrbotten.

#2. Tips om Abisko: Vandring till Trollsjön (med eller utan guide)

tips om Abisko
resa till Abisko
resa till Abisko
Trollsjön abisko
trollsjön vandra
resa till Abisko Trollsjön
resa till Abisko Trollsjön
resa till Abisko
resa till Abisko

Ett annat tips om Abisko med omnejd är vandringen till den omtalade Trollsjön, som alltså korades till vinnare i SJ:s kampanj om svenska alternativ till utländska resmål. Personligen drar jag mer likheter till både Nya Zeeland, Grönland, Skottland och Island än just Gardasjön, men oavsett vilket är det här en vandring som nästan ger mig gåshud av lyckorus över naturens storhet.

I Kärkevagge har stora krafter verkat och skapat höga klippväggar., blockhav och deltaområden. Det här är ett sagolandskap där karg fjällterräng samsas med blomstrande ängar – ett paradis för vandrare. Längst in denna unika miljö ligger Trollsjön, Sveriges klaraste sjö.

– STF Abisko

Jag gör den 12 kilometer långa vandringen tillsammans med den skickliga guiden Ida från Abisko Turiststation, som under turen ger mig matnyttig bakgrundsinformation om både själva vandringssträckan, Abisko och om fjällvärlden i stort. Det går givetvis bra att göra vandringen utan guide också, leden är väl utmärkt. Vandringen räknas som medel/svår med två rejäla stigningar som känns i benen, den totala höjdskillnaden ligger på 400 meter. Jag och Ida går ganska lugnt för att hinna ta in landskapet, och når sjön för att äta vår medhavda lunch efter cirka två timmar från startplatsen vid Låkktatjåkka järnvägsstation. Vi följer leden mot Trollsjön och går efter vårt stopp vid sjön tillbaka i Kärgevaggedalen, förbi forskningsstationen och tillbaka in på leden.

Bra att veta:

  • Den guidade turen kostar 725 SEK för STF-medlemmar (825 SEK för icke-medlemmar). Under 2109 går turerna på tisdagar, torsdagar och lördagar mellan 15/6 – 29/9. Anmälan sker vid receptionen/fjällinformationen senaste kl 19 dagen innan, anmälan är bindande.
  • Många tror felaktigt att Trollsjön tillhör Abisko Nationalpark, men så är inte fallet. Parken börjar en bit in mot Abisko.
  • Mellan Abisko Turiststation och startplatsen för leden vid Låkktatjåkka är det drygt tre mil, se därför till att planera rutten efter dina förutsättningar. Parkeringsmöjligheter finns längs med vägen.
  • Jag har förstått att det är tjockt med folk under högsäsong, men vi träffade max ett tiotal personer under vår vandring i mitten av augusti. Jag hör från flera håll att bästa tiden att besöka Trollsjön är någon gång mellan Mitten av augusti fram till mitten av september, när turistanstormningen har lagt sig och semestrarna är slut.
  • Vandringen fungerar fint även för barnfamiljer som är relativt vana vid att vandra (men barnvagn är bara att glömma!).

Idas tre bästa tips i Abisko med omnejd:

resa till Abisko

Ida konstaterar att turen mot Trollsjön är något utöver det vanliga, men menar också att det finns så mycket mer att se och göra än ”bara” Trollsjön i Abisko med omnejd:

  • Grottur i Kåppashålagrottan: ”För att den är så sjukt häftig och rolig.” Typ alla kan göra den, turen är inte vidare trång och det är så häftigt jag tröttnar aldrig! Guide och utrustning ingår i turen. Läs mer och boka här: Grottäventyr i Kåppashålagrottan.
  • Halvkorsa: Gå leden mot Kårsavagge/ Kårsavaggestugan, men inte hela vägen utan drygt 6 km till trädgränsen (12 km ToR). Där träden tar slut öppnar upp sig med berg åt alla håll, här är så fint och så lugnt. Du är mitt ute i fjällen fast du inte har gått så längt (i Abisko ser du ofta bilvägen och tågrälsen, men inte här).
  • Linbanan till Njulla: Ta en fika uppe på Sky Aurora Station, där uppe har du fantastisk utsikt över Lapporten. Därifrån kan jag tipsa om att gå vidare mot Björkliden (runt Nuolja), ca 7 km, för att sedan ta tåget eller bussen tillbaka. Perfekt dagstur, lugn och fin!

#3. Tips om Abisko: Vandra en del av Kungsleden

tips om Abisko
resa till Abisko

Många förknippar Abisko med Kungsleden, en drygt 40 mil lång vandringsled som sträcker sig mellan just Abisko i norr och Hemavan i söder i ett varierande fjällandskap genom fyra olika nationalparker. Många väljer att starta, eller sluta, sin vandring vid Abisko – jag har sällan sett så många ryggsäckar och vandringskängor koncentrerande till samma plats som på SJ:s nattåg norröver.

Sommarleden är utmärkt med orangefärgade stenrösen, medan den som föredrar vinterleden får hålla utkik efter röda kryss på stolpar. Lederna går stundtals ihop, men inte hela tiden. STF har övernattningsstugor längs hela leden, med intervall på mellan 10-20 kilometer.

#4. Tips om Abisko: Linbana till Nuolja (Njulla) och Aurora Sky Station

resa till Abisko lift Lapporten
abisko tips
tips om Nabisco
resa till Abisko lift Lapporten

En av mina höjdpunkter under resan är turen med STF:s linbana (stolslift) 900 meter upp på fjället Nuolja – vilket även är känt under namnet Njulla. Själva turen upp tar drygt 20 minuter, och avstigningen sker precis vid restaurangen Aurora Sky Station. Att vandra upp till högsta punkten 1169 meter över havet tar drygt en timme från Aurora Sky Station. Själv fastnar jag vid restaurangen och beundrar storögt utsikten över Lapporten. Efter en stund går jag in till restaurangen och dess värmande brasa och beställer in fika. Det tar flera timmar, och en lunch, innan jag slutligen förmår mig att åka ner igen – utsikten och stämningen är beroendeframkallande.

Kostnad för en resa upp och ner går på från 180 SEK/vuxen och 90 SEK/barn (150 SEK/70 SEK enkelbiljett) om du är medlem i STF. Under en period är linbanan även öppen under nattetid, då du har möjlighet att beundra midnattssolen från första parkett. Läs mer hos STF: Abisko – Linbanebiljett till Nuolja sommar

Lapporten

Lapporten sägs vara den svenska fjällvärldens mest avbildade motiv – och har kommit att bli en symbol för porten in till fjällvärlden. På nordsamiska går dalen under namnet Cuonavággi, vilket kan översättas till (fjäll)gåsdalen. Namnet kommer från de fjällgäss som brukade häcka på hedar och myrar, gåsen är dessvärre väldigt sällsynt numera.

Tydligen gjorde Selma Lagerlöf research till Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige i just i Abisko, och enligt ryktet lär hon ha fått inspiration från just fjällgässen och Lapporten. (Hur det är med den saken låter jag vara osagt, men det stämmer i vart fall att hon tillbringade tid i Norrland för att få mer koll på den delen av Sverige inför bokskrivandet).

#5. Tips om Abisko: Abiskojåkka kanjon

tips om Abisko
tips om abisko

Den drygt fyra mil långa fjällälven Abiskojåkka är en av de största sevärdheterna i Abisko Nationalpark, och går bland annat att nå bara några hundra meter från Abisko Turiststation. För min del är den här fjällälvens framfart genom kanjonen en av de mest fascinerande synerna under min vistelse i Abiskotrakterna. Den övre delen av älven går under namnet Kamajåkka. Älven faller senare ut i sjön Abiskojaure, och vidare norrut för att avsluta sin färd i Torneträsk.

#6. Tips om Abisko: Andra utflykter och sevärdheter runt Abisko med omnejd

tips om Abisko
tips om Abisko
rallarleden abisko
  • Njakajaure: Det här är en liten sjö inne i Abisko Nationalpark. Stigen dit går förbi ett marmorbrott, som är den första meditationsplatsen på pilgrimsleden Dag Hammarskiölds-leden. Utmed stigen kan du emellanåt skymta vyn av den mäktiga Lapporten. 
  • Kårsafallen: Fallen ligger bara tre kilometer från Abisko Turiststation, längs Kårsajåkka innan den förenar sig med Abiskojåkka. Stigen går genom en vacker björkskog, därefter på (spångad) myrmark – innan du slutligen når vattenfallen och därefter tallskog. Vintertid lär detta vara en uppskattad skidtur med god möjlighet att se älg. 
  • Paddus: En uppskattad tur går till klippan/offerkullen Paddus, en helig samisk offerplats med vackra vyer över fjällvärlden.
  • Rallarleden: Om du inte har hört benämningen rallare tidigare lär du i vart fall få göra det i Abisko. Rallare är en yrkesterm för de anläggningsarbetare som tidigare arbetade vid och byggde upp järnvägar och kraftverk i Sverige. ”Rallarleden” går från Abisko östra ända bort till Rombaksbotn i Norge. På denna led transporterades räls, verktyg och själva rallarna – de flesta från Nordnorge, Finland och Sverige. Utöver rälsen byggde även rallarna bostäder och samhällen längs hela Malmbanan. Det som tidigare var känt som vildmark är numera tillgängligt, tack vare rallarna. Här kan du läsa mer om Rallarleden.
  • Malmbanan: Så, varför byggdes då Malmbanan? Malmen i Norrbotten upptäcktes redan under 1600-talet, men då fanns varken teknik eller transportmöjligheter vidare ut i världen. Bygget av det enormt stora järnvägsprojektet Malmbanan mellan Sverige (Kiruna) och Norge (Narvik) påbörjades 1883 av en engelsk ingenjörsfirma, för att sedan tas över av svenska staten 1891 när firman gick i konkurs. Efter hårt slit av rallarna invigdes till slut den drygt 50 mil långa Malmbanan år 1903. Idag transporterar gruvbolaget LKAB fortfarande sträckan 10 gånger per dag (numera har det blivit en sport att räkna gångerna man har sett LKAB:s guldvagn i trafik på Malmbanans spår!). Även Norrtåg och SJ trafikerar banan.
  • Samevistet: Samevistet är en återskapad samisk boplats, där besökarna kan se hur renskötarfamiljerna bodde under vår och höst – när renarna flyttades från vinterbete till sommarbete på fjället.
  • Fågelkullen: Från Fågelkullen har du en riktigt vacker utsikt över deltat vid Abuiskojåkkas mynning ut i Torneträsk. Tänk på att deltat är fågelskyddsområde och därför har tillträdesförbud mellan perioden maj-juli.
  • Nisson tältplats: Det här är en av få platser du kan tälta i nationalparken, platsen nås genom att följa Kungsleden söderut till hängbron över Nissonjohka.
  • Kårsavagge: En av mina vandrarkompisar tipsar om fjällstugan Kårsavaggen som en härlig utflykt från Abisko Turiststation. Stugan är liten med bara 10 bäddar, och ligger väldigt vackert i en dalgång. Lär mer här: STF Kårsavaggen Fjällstuga.

#7. Tips på boende i Abisko: Abisko Turiststation

resa till Abisko
abisko turiststation
abisko turiststation

Att spendera tid i fjällen behöver inte nödvändigtvis betyda att du sover i ett tält och äter direkt från konservburken. Utöver de många timmarna i sovkupén på nattåget spenderar jag ett par nätter i en skön hotellsäng på STF Abisko Turiststation. Upplägget passar mig perfekt: utflykter, vandring och naturupplevelser under dagtid, och hotellsäng med eget badrum samt hotellfrukost och trerättersmiddag på anläggningens ”Restaurang Kungsleden” resten av dygnet.

abisko restaurang
Förrätt på Restaurang Kungsleden.

I restaurangen serveras högklassig mat, i sällskap av unik utsikt över Torneträsk på ena sidan och Abiskos fjällandskap på den andra. Känner du dig obekväm med att resa ensam? Gör inte det! Jag åkte till Abisko själv, men fick vid flera tillfällen sällskap vid både frukost och middag av personer som också reste själva – vilket öppnade upp till fina samtal om stort och smått. (Känner du dig mot förmodan ensam kan du dessutom signa upp dig på guidade turer för att få sällskap.)

Läs mer: Här hittar du ett separat inlägg om Abisko Turiststation (STF) – minnesvärd hotellvistelse i fjällvärlden

#8. Resa till Abisko med SJ nattåg

Jag längtade efter var och en av nattågets 19 timmar i egen tågkupé mellan Stockholm Central och Kiruna, för att därifrån åka vidare till Abisko. Det var första gången på år och dagar jag sov mellan kl 22-08 utan att vakna en enda gång, vaggad till sömns av tågets mjuka rörelser. Ju längre norröver tåget tuffade, desto häftigare blev fjällandskapet utanför tågfönstret. Under en sådan här typ av resa blir verkligen transportsträckan i sig en del av målet med resan.

res med SJ abisko
abisko train
nattåg till Abisko SJ

Tåg till Abisko Turiststation: På SJ:s hemsida eller i SJ:s app kan du göra en tågbokning hela vägen fram till Abisko Turiststation. På grund av sommarens spårarbeten reste jag tåg hela vägen till Kiruna (19 h), där jag bytte till ersättningsbuss sista sträckan Kiruna – Abisko Turiststation (1,5 h). Det går att boka biljetter hela sträckan Stockholm – Abisko Turiststation utan ett enda byte, en tågresa på totalt 17 timmar.

Det går även att boka tågbiljetter via SJ för att komma direkt till Låktatjåkka tågstation och därifrån vandra till Trollsjön. Det känns som att du hamnar mitt ute i ingenstans när du kliver av tåget – men faktum är att det finns en väntesal vid stationen, som har tv-skärmar med tidtabeller och allt.

#9. Tips om Abisko: Evenemanget Fjällräven Classic Sweden

Fjällräven Classic Sweden har kommit att bli en 110 kilometer lång vandringsklassiker som börjar i Nikkaloukta och avslutas i Abisko under pompa och ståt.

Läs mer om eventet här: Fjällräven Classic Sweden .(Liknande event hålls även på andra platser i världen, bland annat Hong Kong och USA.)

#10. Några samiska ord att ha koll på

De här orden återkommer ofta på skyltar och kan därför vara värda att hålla koll på:

  • Bákti – Klippvägg
  • Cohkka – Fjälltopp
  • Gáisi – Högfjäll
  • Johka – Bäck
  • Gorsa – Klippravin
  • Vággi – Dalgång
  • Loukta – Vik
  • Várri – Berg, fjäll
  • Jávri – Sjö

Inlägget “Tips om Abisko” är skrivet i samarbete med SJ, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor, där destinationerna Österlen/stranden vid Stenshuvud och Höga Kusten/Slåttdalsskrevan fanns med på prispallen i SJ:s kampanj.

Har du några bra tips om Abisko får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

28 comments

  1. Jag älskar den här delen av landet!

    1. Ja, alltså – är det någon gång ordet ”magiskt” ska användas så är det väl här… 🙂

  2. Vilket helt fantastiskt fint reportage du har Hjort! Och vilken resa! Du skriver verkligen rätt ur hjärtat:) Hit vill jag åka någon dag, verkligen magiskt! Kram Jenny

  3. Vilket helt fantastiskt fint reportage du har gjort! Och vilken resa! Du skriver verkligen rätt ur hjärtat:) Hit vill jag åka någon dag, verkligen magiskt! Kram Jenny

    1. Tack Jenny, vad fint att höra! Hoppas att du/ni får tillfälle att åka dit framöver.

  4. Så himla vackert och så bra sammanställda tips om Abisko. Tack!

    1. Visst är det vackert, hade gärna lagt in Abisko som en återkommande sensommar/höstsresa framöver… Tack själv!

  5. Abisko innehar verkligen en särställning med sin oerhört exotiska natur. Så vackert! Vi pratar om att återvända, men kanske till Björkliden nästa år.
    Har aldrig hört tidigare att man även kallade de som byggde kraftverksanläggningsrna för rallare. Intressant.

    1. Ja, men det är som att öppna dörren till en annan värld – särskilt för mig som kommer från ”södern”… Björkliden hörde jag också väldigt mycket gott om, finns SÅ många resor att planera in framöver!

  6. Grymt bra reportage! Vi har bokat tåg till Abisko nu i sommar….Klarar man sig utan bil
    om man vill se sig omkring och göra några dagsvandringar?Funkar det att bo i själva Abisko
    eller är det fjällstationen som gäller?

    1. Tusen tack Janne, det gör mig glad att höra. Jag hade kunnat stanna länge och klarat mig utmärkt utan bil, finns mycket fint i direkta närområdet och går också bussar om du vill ta dig till tex starten för vandringen till Trollsjön. Funkar att bo i Abisko, men enligt mig smidigare att utgå från Fjällstationen. Finns ju olika prisklasser där också, vill ni inte bo på hotellet finns stugor, vandrarhem och tältplats. Hoppas ni kommer iväg och får en underbar vistelse.

  7. Härligt inlägg och perfekt inför helgen i Abisko som snart kommer, precis som jag önskade mig efter premiärbesöket i Björkliden i vintras! Tack!

    1. Tack själv, hade gärna följt med – vill åka till Abisko cirka hela tiden!!

  8. Hej, vi planerar en resa men kan tyvärr inte vara bort en hel vecka. Hur många dagar var du där?

    1. Hej Sofia! Om jag minns det rätt var jag där tre heldagar, och hann MYCKET!

  9. Selina Parvin says:

    Otroligt inspirerande och väl informativt skrivet. Jag vill gärna åka i sommar och själv. Hoppas det kommer att gå bra. Jag har alltid velat att åka den delen av Sverige men det blev inte av olika skäl. Älskar natur och speciellt berg. Stort tack! Selina

    1. Tack själv för din feedback Selina. Hoppas att du kommer iväg och får en fin vistelse!

  10. Selina Parvin says:

    Hej, jag undrar om man inte bor på STF touriststation, kan man ändå boka en guided tour hos de? Eller man måste bo där för att få hjälp med att få guide vid vandring runt Trollsjön?

    1. Oj, vet faktiskt inte. Bäst att du kollar direkt med dem! (Jag bodde ju som sagt på turiststationen.)

  11. This is simply a great post! Especially with the pictures. I wanted to know if it is possible to visit Abisko and explore around with a baby ( with a pram)?

  12. Hi! You think its possible to travel down Abiskojåkka by cano or kajakk/packraft?

    1. Hi there Bjorn. Sorry, I don’t know. Please contact STF Turist Abiskostation, I guess they can answer your question.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close