Close
Båtutflykt från Koh Lanta till Phi Phi Island

Båtutflykt från Koh Lanta till Phi Phi Island

En av aktiviteterna som många longstay-besökare här på ön brukar göra under vistelsen är att åka på båtutflykt från Koh Lanta till Phi Phi Island. Inte så konstigt kanske…

klong dao phi phi islands koh lanta

… med tanke på att många av oss ser Phi Phi-öarnas silhuetter mot horisonten nästan varje dag beroende på väder och vind (bilden ovan knäppte jag nyligen från vår hemmastrand Klong Dao).

Jag gissar att många av er har sett filmen The Beach med Leonardo DiCaprio i huvudrollen? Filmen spelades in på Phi Phi Island, en nationalpark som består av de två stora öarna Koh Phi Phi Don och Koh Phi Phi Le samt fyra mindre öar i närheten (Koh Yung, Koh Mai Phai, Koh Pida Nok och Koh Pida Nai). Phi Phi Island har länge varit ett populärt resmål och var redan i början av 1990-talet en uppskattad plats för snorkling och dykning. Filmen ökade destinationens popularitet, särskilt hos unga backpackers. Maya Bay, där The Beach spelades in, stängdes ner under juni 2018 för att ge platsen, naturen och ekosystemet en chans att hämta sig efter all turism. Stranden öppnades åter igen för turism i januari 2022, men det är fortfarande förbjudet att bada från stranden.

För egen del besökte jag Phi Phi Island under en av våra första resor hit 2011, och har inte varit tillbaka förrän nu. Det är en overkligt vacker plats med stränderna, grönskan och de djungelklädda klippformationerna som skjuter upp från havet – men visst märks det att stället är exploaterat. Att åka på en dagsutflykt till Phi Phi är å andra sidan en av de aktiviteter våra vänner hemifrån har varit mest nöjda med när de har hälsat på oss på Lanta.

Båtutflykt från Koh Lanta till Phi Phi Island med Raksabai

För några veckor sedan hängde jag med ett tjejgäng på en dagstur över till Phi Phi på en lyxigare variant av longtailbåt (med både soldäck och toalett) via turistarrangören Raksabai Lanta som jag både har hört och läst mycket gott om. De erbjuder färdiga rutter, men kan också sätta ihop resor efter önskemål.

phi phi islands Thailand

Vårt gäng fyller två taxibilar och hoppar av på piren inne i Saladan…

phi phi islands Thailand

… där vi möts av svenska Jeanette och hennes thailändska make Sulai som driver Raksabai Lanta. Jag såg en film om det här paret på YouTube för några månader sedan och fällde både en och två tårar över deras häftiga livshistoria. Jag är uppenbarligen inte den enda som blev berörd av filmen som nu har över åtta miljoner (!) visningar (länken finns här, se den).

Den korta versionen är att Jeanette reste till Thailand och backpackande 1992. När hon kom till Phi Phi Island träffade hon Sulai, kärlek uppstod och Jeanette blev kvar på Phi Phi under sju månader. Vid det här laget fanns fem dykshopar på ön, men bara två barer. Under sin tid på Phi Phi köpte Jeanette en större båt till Sulai än den lilla han redan hade, så att han eller brodern kunde köra ut turister på olika snorkelturer. Efter sju månader tyckte Jeanettes föräldrar att det var dags för henne att komma hem. Hon lyssnade på dem istället för sitt hjärta. Tiden gick och tja, livet hände. 23 år senare återförenades Jeanette och Sulai, gifte sig och lever nu tillsammans här i Thailand. Det här paret måste väl ändå vara själva sinnebilden för uttrycket ”Gammal kärlek rostar aldrig”.

phi phi islands Thailand

Sulai och Jeanette har hjälpts åt att renovera och rusta upp en fin longtailbåt som körs av Sulai. Jeanette hänger med…

…och med på båten finns också Sulais bror Madnayan och hans fru som hjälper till under turerna. Tänk hur livet kan bli! Nästan precis som då – för länge sedan – fast ändå inte. Same same but different.

Trots att jag redan har koll på historian via YouTube-filmen är det häftigt att få höra Jeanette berätta den på plats, här på båten.

phi phi islands Thailand

Under dagen serveras vi uppskuren frukt och snacks, bland annat thailändska frukostmunkar/mellanmål som går under namnet Pa Thong Ko. Degen består av mjöl, jäst, socker och vatten, som sedan friteras i olja. Bakverken serveras med någon form av dippsås eller liknande – prova om du får chansen någon gång!

phi phi islands Thailand

Efter ett badstopp och en hel massa samtal med gamla och nyfunna vänner på båten närmar vi oss Phi Phi Island, där vi lägger till precis vid strandkanten. Väl på ön delar vi upp oss för några timmar på huvudön. Vissa knatar upp till utsiktsplatsen, medan andra av oss strosar runt på gatorna nere i centrum.

phi phi islands Thailand

Jag halar i vanlig ordning fram kameran och förevigar de vackra vyerna, som tagna från en turistbroschyr.

phi phi islands Thailand

Det som däremot sällan visas i broschyrerna är gränder upp och ner med butiker, café, barer, restauranger (inklusive McDonald’s) och turister från hela världen.

phi phi islands Thailand

Det finns lugnare platser på ön, men till Phi Phi Island åker du generellt INTE för lugn och ro – snarare tvärtom. På kvällarna festas det rejält, jag hörde senast häromdagen om ett ställe på Phi Phi som har sådana där ”bullriding”-manicker (där man ska hålla sig kvar ni vet?) som tjejer givetvis får testa gratis om de är topless och motsvarande för killar om de är nakna.

Vår resa är en betydligt beskedligare variant där delar av vårt gäng sätter oss vid en lunchrestaurang med utsikt mot havet och snackar om livet.

phi phi islands Thailand

Sedan strosar vi vidare för kaffe och fika på ett café i surfstil, här finns många av den varan!

phi phi islands Thailand

Efter ett par-tre timmar känner vi oss klara med Phi Phi för den här gången och går tillbaka mot Jeanette, Sulai och resten av gänget. Vår longtailbåt var i princip ensam vid stranden när vi lade till på förmiddagen, men när vi kommer tillbaka ligger de guppande båtarna tätt i bukten. Kom därför hit tidigt på dagen om ni har möjlighet!

phi phi islands Thailand

Vi kliver på båten och fortsätter enligt dagens tema = bad, chill och prat.

phi phi islands Thailand

Den lille (med betong på lille) hunden Raksi är utan tvekan den mest uppskattade passageraren på båten, sötare besättningsman är svårare att hitta. Tack för en fin dag till havs Jeanette, Sulai & co. En sådan här typ av båtutflykt kan jag varmt rekommendera.

Bra att veta om en båtutflykt från Koh Lanta till Phi Phi Island

phi phi islands Thailand

Hur bokas båt till Phi Phi Island från Koh Lanta? Du kan gå till i stort sett vilken reseförmedlare som helst på ön för att boka båtutflykt till Phi Phi Island. Den här gången valde jag alltså att resa via Raksabai, som enklast bokas via kontakt på FB. De kostar mer än andra aktörer, men jag hade hört mycket gott om dem inför resan (och vi var även ett stort gäng som kunde dela på kostnaden). I dagsläget erbjuder Raksabai Lanta bland annat följande utflykter: Fishing Trip, Sleep under the stars, Lanta Day trip och Treasure Hunt (3-11 år). Tidigare har vi också åkt över till Phi Phi Island med den färja som regelbundet avgår från piren i Saladan.

Phi Phi Island utflykt

Missa inte View Point på huvudön! Det är många branta trappsteg upp, men utsikten är värd besväret.

Phi Phi Island utflykt

Att ta sig runt Phi Phi Island: Om du väljer att ta färjan från Koh Lanta till Phi Phi Island kan du sedan boka någon av taxibåtarna på plats för att uppleva ett urval av öns höjdpunkter: Long Beach, The Beach/Maya Beach (se bild ovan) och snorkling i en lagun. Kostnaden för en sådan taxibåt ligger på drygt 2200 baht för ett par timmar.


De sista fem bilderna i inlägget är tagna av Maria Olsson. Omslagsbild från Phi Phi Islands. Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2023.

5 comments

  1. Så otroligt fina bilder. Älskar din mix/bildurvalet som skapar en så fin och nyanserad bild av resmålet.

    1. Tack för fina ord Cathinka, blir väldigt glad att höra det!

  2. Vilken underbara start på fredagen att börja med det här inlägget. Bilder som skapar reslust och längtan efter att fotografera. En reseberättelse som påminner om varför man älskar att resa. ♡

    1. Åh, fint att höra Daniela! Det var en härlig dag som toppades med att få träffa Jeanette och Sulai.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close