Close
Att göra på Österlen: tips om Kivik med omnejd

Att göra på Österlen: tips om Kivik med omnejd

foto123

Svenska Pärlor: från Haväng och Kivik till Stenshuvuds nationalpark

Jag vet inte hur många liknelser jag har hört, eller själv har gjort, genom åren. Österlen och dess öppna och böljande jordbrukslandskap kan liknas vid Normandie, Provence och Toscana, och kustens långa vita sandstränder med Thailands eller Karibiens motsvarigheter.

stenshuvuds strand
Stenshuvuds strand.

När SJ bad allmänheten att ta fram förslag på svenska alternativ till utländska motsvarigheter i samband med kampanjen ”Visa ditt fantastiska Sverige / Borta bra men hemma bäst” hamnade Stenshuvud på en hedrande tredjeplats, med motiveringen:

Känslan är som att befinna sig i Karibiens tropiska paradis, fast i Sverige.

– SJ om Stenshuvuds strand

Och jo, visst finns det slående likheter. Den låga och lummiga gröna växtväggen i bakgrunden i kombination med en len sandstrand är inte en vy vi är bortskämda med här i Sverige. Men trots alla fyndiga liknelser om Österlen och dess smultronställen finns i slutändan bara en plats på jorden som på en och samma gång kan rymma dessa guldgula rapsfält, havsnära ängar, milsvida stränder, sagolika skogar, söta små fiskelägen och långa rader med äppelodlingar. Här, i Skånes sydöstra hörn, finns oändliga möjligheter att få en semester att minnas. Kivik med omnejd är en svensk pärla med guldstjärna i kanten, värd att besöka om och om igen!

SJ tåg annika
SJ kupe tågresa

I början av juni är Stockholmsmorgonen fortfarande så kall att jag har dragit på mig stumpbyxor och skinnjacka inför tågresan med SJ som ska ta mig söderut.

SJ hässleholms station
SJ tåg mot österlen

Under tågbytet i Hässleholm mot Kristianstad kränger jag av mig de nu alldeles för varma strumpbyxorna på perrongen…

Kiviks gator, som ett vykort från sommaren.

…och lagom till jag hoppar av Skåneexpressen vid bushållsplatsen Kivik torget känns det som att jag kliver mitt in i den svenska högsommaren.

haväng Österlen
Skåneleden/strövområdet mellan Vitemölla och Haväng.
Kiviks hamn
Kiviks hamn.

Jag checkar in på Kivikstrand badhotell, får nyckeln till en rejäl damcykel och gör mig redo att trampa fram på vägarna i Kivik med omnejd. Dagarna som följer cyklar jag runt med havsbris i håret bland moln av söt syrendoft – i sällskap av febrilt fågelkvitter. Jag dricker ohemula mängder med äppelmust, vandrar genom Stenshuvuds nationalpark, botaniserar i småbutiker, pratar med hängivna småföretagare och ja, förmår mig faktiskt till slut även att ta årets första dopp i Östersjön. Österlen har allt som krävs för en lyckad semester, oavsett om du vill åka på en romantisk getaway, en aktiv familjesemester eller en tjejhelg att minnas. Den här guiden om Österlen tar främst sikte på den svenska pärlan Kivik och några av de platser som finns att uppleva på cykelavstånd från Kivik. Vill du ha tips om övriga Österlen finns de att läsa i det här samlingsinlägget:

Läs mer: Tips om Österlen – utflykter, boende, restauranger och sevärdheter

Att göra på Österlen: tips om Kivik med omnejd

#1. Att göra på Österlen: Naturnjutning i Stenshuvuds nationalpark

SJ stenshuvud
österlen
stenshuvuds strand

Ett givet tips för att få uppleva en hel palett av naturhärligheter samlade är att besöka Stenshuvuds nationalpark. Inget geografiskt områden i Sverige kan förmodligen erbjuda så många skiftningar på en så pass begränsad yta. Skir bokskog, sandhedar med karaktär, utsikt över en kritvit sandstrand som ligger inbäddad mellan öppet hav och en grönskande vägg, trolska kärr och ängar som bågnar av orkidéer samt artrikedom av sällan skådat slag – allt detta toppat med sagor och myter om jätten Sten som har gett parken sitt namn. Stenshuvds nationalpark bjuder på det mesta och lite till.

Stenshuvud är den biologiska mångfaldens nationalpark.

– Simon Lundin, guide Stenshuvuds nationalpark

Det finns två entréer in till nationalparken, huvudentrén med naturum och norra entrén Hällevik strax intill Kiviks musteri. Från huvudentrén är det ungefär en halv kilometer ner till den berömda stranden. Från naturum kan du med fördel ta den inre gula leden som tar drygt 1,5 h att promenera runt. Här går du rakt in i en vacker avenbokskog och fortsätter sedan genom nationalparkens skiftande landskap.

Under ditt besök i parken bör du absolut ta dig till Stenshuvuds tre toppar, alla med sin speciella charm. Många stannar vid den södra toppen, men missa för allt i världen inte heller den östra och norra toppen. En av de mäktigaste vyerna över Stenshuvud, och i förlängningen Österlen, får du från norra toppen där du når bergets högsta höjd om 97 meter över havet. Vill du åt en riktigt härlig led med lite mindre folk än den gula leden tipsar guiden Simon om den lila varianten, där du når utsiktsplatsen på Kortelshuvud. Hitta till Stenshuvuds nationalpark: Har du inte tillgång till bil eller cykel kan du åka den gula bussen Skåneexpressen 3 och hoppa av vid hållplatsen ”Mellby skola”. Därifrån är det drygt tre kilometer att gå till parken.

Tips: För att få ut mesta möjliga av ditt besök i nationalparken kan du boka in en privat guidning med parkens hängivna guider. Kostnaden för en sådan guidning ligger på 1000 kr och ni kan vara upp till 25 stycken i gruppen (även om det blir en bättre upplevelse med ett färre antal).

Läs mer: Stenshuvuds nationalpark – tips och inspiration inför ditt besök

#2. Att göra på Österlen: För badfantasten

bada kivikstrand
Stranden nedanför Kivikstrand badhotell.

I den här delen av Sverige hittar du några av vårt lands absolut vackraste sandstränder. Sandkvalitén och inramningen är fullt jämförbar med utländska alternativ, vilket mycket riktigt konstateras i SJ:s kampanj. Viktigt att tänka på är att strömmarna vid Hanöbukten kan bli riktigt farliga vid stark pålandvind. Vid en sådan situation uppstår kraftiga underströmmar och istället för att simma inåt land bör du simma parallellt med stranden tills strömmen blir svagare.

Kvällsdopp vid Kivikstrand badhotell.
 • Stenshuvuds strand: Det här är stranden som i slutändan gjorde att Stenshuvud hamnade topp-tre i SJ:s kampanj ”Borta bra men hemma bäst / Visa ditt fantastiska Sverige”. Med ett beroendeframkallande vågbrus som rullar in mot en vidsträckt sandstrand, den täta grönskan och horisonten i fjärran behöver du inte drömma dig bort längre än just hit. Tänk på att det här är en allmän badstrand och att hundar därför inte får vara på stranden mellan den 1 juni och 31 augusti. (Du kan däremot vara uppe på gräset med hunden, som dock måste hållas kopplad.)
 • Kiviks strand: Nedanför Kivikstrand badhotell breder en alldeles lagom sandstrand ut sig – perfekt för barnfamiljer. Intill stranden löper också en stenpir, med en avsats där du kan bada från en badstege.
 • Vitemölla: Vill du hitta en vidsträckt strandremsa där du kan känna dig ett med naturen är sandstranden vid Vitemölla strövområde helt rätt att ta sikte på. Grästäckta sanddyner, potatismjöl under fötterna och brusande hav – det blir inte så mycket bättre än det här.
 • Haväng: Hav och äng, svårare än så behöver det inte vara att förklara varför en av Österlens absolut vackraste platser heter som den gör.

Tips: Den här guiden fokuserar på tips om Kivik med omnejd, men som bekant har Österlen en hel strandbuffé att njuta av. Många håller Knäbäckshusen strax söder om Stenhuvuds strand som en av Österlens vackraste stränder, men även Borrby strand och Sandhammaren bör nämnas i sammanhanget.

#3. Att göra på Österlen: För aktiva resenärer

vandra österlen
haväng Österlen
rida österlen

Med tanke på att Österlens högsta topp mäter 97 meter över havet är det här en ganska tacksam plats att aktivera sig på.

 • Cykla: Du behöver inte vara elitcyklist för att ta dig fram på Österlen. Landskapet är generellt sett ganska platt, men backarna vid havet suger ändå rejält om du trampar runt på cykel. Utflyktsmålen ligger relativt nära vandra och det är ett härligt sätt att ta sig runt på cykel. Sydostleden är en 27 mil lång nationell cykelled i södra Sverige, uppdelad i sju etapper. Sträckan mellan Brösarp och Simrishamn är 50 km lång, har en höjdmeter på 420 meter och har en beräknad tidsåtgång på 4,5 timmar. Orkar du inte så långt kan du göra mindre cykelutflykter med utgångspunkt från Kivik och ta sikte på någon av tipsen i den här guiden. En av mina finaste cykelturer går från Naturum till Kiviks musteri, via den lilla vägen genom Österrike. Du kan hyra cykel från Ravlunda Cykel via Kivikstrand badhotell, men också direkt vid Ravlundas hemsida. Ravlunda Cykel erbjuder även guidade mountainbike-turer, där du får chans att uppleva det bästa på Österlen från cykelsadeln.
 • Vandra: Vackra Skåneleden erbjuder 125 mil naturupplevelse, uppdelad på fem delleder. En personlig favorit är att utgå från Kivik, gå förbi Vitemölla, strosa igenom Vitemölla strövområde och avsluta vid Haväng – för att sedan vända och gå tillbaka mot Kivik. Vill du fortsätta gå kan du följa Skåneledens markeringar från Haväng mot Brösarp. En annan vandringsupplevelse du inte bör missa är givetvis den genom Stenshuvuds nationalpark. Läs mer och planera din vandring på Skåneledens hemsida.

Tips: Vill du uppleva Österlen från hästryggen? Kontakta Hallamölla Gård för mer information om ridning på Österlen.

#4. Att göra på Österlen: För kultur- och historieintresserade

Ravlunda kyrka
kungagraven
1) Havängsdösen. 2) Ravlunda kyrka. 3) Kungagraven, Kivik.

Kultur- och historieintresserade resenärer går inte lottlösa från en vistelse på Österlen.

 • Havängsdösen: De allra flesta svenskar känner till Ales stenar vid Kåseberg på södra Österlen. På betydligt närmare avstånd från Kivik ligger Havängsdösen, en annan fornlämning med bedårande utsikt över Östersjön. Havängsdösen är en gravplats från stenåldern, som kom till allmänhetens beskådande först efter en rejäl höststorm under början av 1800-talet. När sanden blåste bort blottades denna gravplats, som idag är en av många anledningar att besöka Haväng.
 • Kyrkorna: Vackra kyrkor finns det många i Sverige, så även på Österlen. En kyrka värd att uppmärksamma är Ravlunda kyrka, vars byggnadsstil med trappgavel (en husgavel som avslutas uppåt i trappstegsform) förekommer på flera håll i södra Sverige – även på den berömda borgen Glimmingehus på Österlen. Ravlunda kyrka är inte bara vacker, här finns också den omtalade gravstenen efter författaren och advokaten Fritiof Nilsson ”Piraten”: ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan 1972.” Mycket kan man prokrastinera, men uppenbarligen inte döden. Hitta hit: Kyrkobacken 7, Kivik.
 • Kivik Art Centre: Bergdala är en osedvanligt vacker plats strax norr om Stenshuvud nationalpark. Den här platsen förknippas numera med Kivik Art Cente, som säger sig verka ”i gränssnittet mellan skulptur, arkitektur och natur”. Det unika koncept liknas ibland vid ett nytt Louisana. Kivik Art Centre invigning för 2019 går av stapeln den 23 juni, då du bland annat kommer få chans att se årets stora verk Bibliotheca av Ulla Viotti. Hitta hit: Bergdala, Kivik

Tips: Är du intresserad av Kiviks historia genom tiderna rekommenderas ett besök på Kiviks Museum, som även anordnar historiska temaguidningar på Kivik med tillhörande fika. Historiebeskrivningar från området finns också att ta del av på naturum, där du bland annat kan läsa mer om det forntida fotavtrycket som är inhugget uppe på Stenshuvuds norra topp.

#5. Att göra på Österlen: För gourmanden

vitaby kyrkby mejeri
buhres kivik
kiviks musteri
1) Cecilia på Vitaby Kyrkby Mejeri. 2) Räkmacka på Buhres. 3) Mustprovning på Kiviks Musteri.

I den här delen av Sverige är uttrycket ”från jord till bord” högaktuellt, vilket inte är så konstigt med tanke på de vidsträckta jordbrukslandskapen som breder ut sig över omgivningarna. (Är mat- och smakupplevelser en viktig del av din resa bör du definitivt sikta in dig på Matrundan Österlen som går av stapeln i början av varje sommar.)

 • Restaurangen på Kivikstrand badhotell: Kocken i köket gör underverk och det är ett rent nöje att slå sig ner vid bordet för att avnjuta en måltid på Kivikstrands restaurang. Hit är alla välkomna, både hotellgäster och utomstående. Hitta hit: Tittutvägen norra piren, Kivik. 
 • Vitaby Kyrkby Mejeri: Cecilia på Vitaby Kyrkby Mejeri möter mig i full mundering efter några intensiva timmar inne i produktionen. Det lilla familjeföretaget är uppskattat, många vill åt smakerna från naturliga råvaror. I gårdsbutiken kan du bland annat köpa mjölk, gräddfil och mozzarella. Alla produkter tillverkas på mjölk från gårdens egna kor vilka betar på backarna i Vitaby Kyrkby. Cecilia levererar även varor till närliggande butiker. Hitta hit: Vitaby 124, Vitaby.
 • Buhres på Kivik: Matglädje, gemenskap och tradition är ledorden på Buhres nere vid Kiviks hamn. Fisketraditionen på Österlen är stark, vilket blir bekräftas av alla små fiskeläger vilka ligger som pärlband längs kusten. På Buhres är fisk och skaldjur i fokus – du kan välja mellan att äta en måltid på restaurangen, ta en snabblunch i Sillaluckan eller köpa med dig godsaker från butiken. Hitta hit: Brogatan 7.
 • Kiviks Musteri: Om svenska destinationer skulle börja marknadsföra sig som en smak, skulle Kivik smaka äpplen. När Henric Åkesson planterade sina första äppelträd vid Stenshuvuds sluttningar 1888 lade han grunden till det som skulle bli Sveriges första yrkesmässiga odling. Idag, över ett decennium och fem generationer senare, drivs Kiviks Musteri fortfarande som ett familjeföretag på samma plats där allt startade. Musteriet är idag ett enormt populärt besöksmål, dit folk vallfärdar för att köpa upp ett lager dricka i musteributiken, äta något gott, strosa runt i de vackra trädgårdarna eller för att handla på Plantskolan. Aktiviteter med olika teman pågår under hela året, en av flera höjdpunkter är Äppelmarknaden i slutet av september. Hitta hit: Karakåsvägen 45

Läs mer: Kiviks Musteri – äppeldoftande utflyktsmål på Österlen

#6. Att göra på Österlen: För gottegrisen

kivikstrand mat
mellbybagaren
fika kiviks musteri
1) Eferrätt på Kivikstrands Badhotell. 2) Ingvar från Melly Bagaren. 3) Sommarfika på Stinas Café vid Kiviks Musteri.

Österlen är som skapat för att sitta och fika hela dagarna, oavsett om du stannar förbi en servering eller tar med egen picknickfilt och går ner till stranden.

 • Mellby Bagaren: När jag kliver in i den lilla butiken hos Mellby Bagaren får jag nöjet ett träffa Ingvar, vars fars farmor började baka till byggnadsarbetarna redan år 1885 i samband med att den nya kyrkan byggdes i byn. Åren gick, bakandet fortsatte och nya generationer tog vid. Idag drivs Mellby Bagaren av Ingvars söner – som nu är den femte generationens Mellbybagare. Mellbykavringen är vida känd och när jag ber Ingvar om andra fikatips får jag höra att chokladbollarna är ”de bästa på hela Österlen”. Bageriet fungerar också som ett litet närlivs där du kan köpa basvaror. Missa inte det här stället! Hitta hit: Mellby Backe 13, Kivik.
 • Österlenglass: Nere i Kiviks hamn hittar du Österlenglass lilla vita försäljningsbod där du kan köpa riktigt god glass tillverkad av naturliga råvaror. Här kan du botanisera bland både italiensk-, sorbet- och gräddglass. Det lilla glassbolaget startade med gårdproduktion på ett musteri i Kivik. Numera säljs glassen även i engångsförpackningar, bland annat inne på Buhres. Håll utkik efter loggan med färgglada ränder!
 • Stinas Café (Kiviks musteri): Är det någonstans du ska äta äppelkaka är det på Stinas Café vid Kiviks musteri. Det gröna trähuset med vita knutar är lika hemtrevligt utanpå som inuti – och är vädret fint kan du också bära ut fikan i den lilla trädgården utanför. Det finns även lättare mackor om du föredrar det. Hitta hit: Karakåsvägen 45, Kivik.

#7. Att göra på Österlen: För livsnjutaren

haväng Österlen
Apotekarns österlen
1) Rastplats vid Haväng. 2) Butiken Apotekarns vid Svabesholms Kungsgård. 3) Välkommen till Den Engelska Trädgården!

Livsnjutare har en given plats på Österlen. Resenärer från både när och fjärran reser hit för att fylla sina dagar med livets goda. God mat, svalkande bad, kulturupplevelser – men även trädgårdsinspiration och shopping.

 • Svabesholm Kungsgård: Svabesholms Kungsgård i Kivik har lyckats med konststycket att skapa en idyllisk samlingsplats där det verkar som att gårdens byggnader utnyttjar hela sin potential. Intill hästhagen fylls byggnaderna med allt från Café och Lantkök till inredningsbutiker och B&B.
 • Den engelska trädgården: Vid Svabesholm ligger också Den engelska trädgården, en visningsträdgård skapad av Anette Cato och Maria Nilsson. Trädgårdsexperterna har inspirerats av de engelska Arts- och Craftsträdgårdarna med rumsbildning och färgkombinationer i fokus. Här stiger besökaren rakt in i en romantisk trädgårdsdröm i sann engelsk anda. Lugnet som infinner sig innanför den rejäla och skyddande häcken är värd att uppleva även om du inte själv har begåvats med gröna fingrar. Här kan du leta upp din personliga favorit bland de olika rummen som avlöser varandra: Cottage Garden, Perenna trädgården, Rosrummet, Köksträdgården eller Ängarna. Med stor sannolikhet får du också sällskap av den kelsjuka trädgårdskatten Hermine.

Tips: Vill du köpa med dig något till dig själv eller annan från din resa på Österlen? Det finns ett antal härliga ställen att stanna till vid, ett av dem är Kajsas konst & keramik där du kan få se ägarinnan Kajsa Leijström arbeta i verkstaden samtidigt som du kikar runt i butiken. Hitta hit: Karakåsvägen 29

#8. Att göra på Österlen: För barnfamiljen

naturskola kivik
vandra med barn österlen
naturum stenshuvud barn

Många av tipsen ovan passar givetsvis för barnfamiljen också, inte minst för familjer som gillar att hänga på stranden och att ge sig ut på kortare vandringar.

 • Naturum Stenshuvud: Inne på naturum, besökscentret för nationalparken, finns möjlighet för barnen att bekanta sig mer med den natur och de djur som återfinns i parken genom en utställning. Livesändning från ett fågelbo och en sagohörna med figurer och miljöer som återberättar myter från trakten är par av de saker jag gärna visar mina egna barn vid tillfälle. Hitta hit: Naturum ligger vid huvudentrén för nationalparken.
 • Kiviks Musteri: I anslutning till Kiviks Musteri finns ”Äpplets Hus”, där hela familjen kan få lära sig mer om äpplen och om tillverkningen av must och cider. Här finns också en barnhörna där barnen bland annat kan testa klä ut sig till bin. Roliga aktiviteter pågår under hela året, en att uppmärksamma lite extra är ”Äppelsafari med äppelplockning” som går av stapeln under september månad. Under denna tur får deltagarna åka traktor och vagn genom odlingarna, det ingår också äppelfika och äppelplockning. Hitta hit: Karakåsvägen 45

#9. Att göra på Österlen: Praktiska tips och bra att veta

Många väljer att komma till Österlen och Kivik med omnejd under högsäsongen, som börjar runt midsommar och håller på fram tills skolorna börjar. Många butiker och verksamheter har därför av naturliga skäl begränsade öppettider under resten av året (under mitt besök i början av juni håller många ställen enbart öppet under torsdag-söndag). Jag vill dock slå ett slag för Kivik med omnejd även utanför högsäsong – Stenshuvuds nationalpark lär vara som absolut vackrast under maj och september. Parken har öppet året runt, liksom Kiviks Musteri.

Åka till Österlen med tåg

hässleholm C
Kupe SJ

På SJ:s hemsida eller i SJ:s app kan du göra en bokning hela vägen fram till Kivik. Jag reste Stockholms C – Hässleholm C (SJ snabbtåg), Hässleholm – Kristianstad (Pågatågen) och Kristianstad – Kivik torget (Skåneexpressen 3, Skånetrafiken). Boka dina biljetter på SJ:s hemsida.

Boendetips i Kivik

kivikstrand badhotell
utsikt kivikstrand badhotell

Jag checkar in på – och kan varmt rekommendera – det familjeägda Kivikstrand badhotell. Det ombonade badhotellet, som tidigare har varit en skola, ligger med bästa möjliga läge vid stranden i Kivik. Ägarna Anna och Micael Apelqvist har lagt sin själ på att skapa en familjär stämning och hotellet får mycket av sin karaktär med hjälp av personliga inredningsdetaljer. En 200 år gammal klocka från Apelqvist-släkten står i restaurangen, och på ovanvåningen finns en tavelvägg med skolklasser från tiden då hotellrummen fungerade som klassrum. Maten håller högsta klass rakt igenom, hit kommer restauranggäster både från hotellet och utifrån för att äta. Med badrock och badtofflor på rummet och en strand samt pir med brygga nedanför hotellet finns inga ursäkter – ett dopp i Östersjön hör till upplevelsen på detta badhotell! Kivikstrand badhotell är anslutet till STF. Hitta hit: Tittutvägen norra piren, Kivik.

Läs mer: Kivikstrand badhotell – personligt hotell på Österlen

Har du en mindre budget kan STF Vandrarhem Haväng Skepparpsgården vara ett bra boendealternativ.

Evenemang på Österlen under året

english garden österlen
kivik bada rivieran

Matrundan, utställningar, musikframträdanden och vandringar – under hela året pågår evenemang med olika teman. Tips och inspiration för kommande evenemang hittar du här.


Inlägget ”Att göra på Österlen” är skrivet i samarbete med SJ, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Har du några bra tips på saker att göra på Österlen får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver.

6 comments

 1. Vilken härlig guide, var på Österlen senast för typ 18 (!) år sedan men känns klart som att det börjar bli dags igen! Så lockande!

 2. Underbara Österlen! ❤️

 3. Maria Svensson says:

  Kivik är toppen! Försöker åka en gång varje år och har besökt många av de ställen du nämner, men fick nu några nya tips!☀️ Kombinerar ofta utflykten till
  Kivik med en sväng tilll Ingelsta kalkons butik
  utanför Tomelilla. En massa gott av hög kvalitét , full kylväska varje gång! 🌭🍔🍗Alltid lika lyxigt att komma hem och fylla kyl och frys med kvalitet och mathantverk från Österlen!
  Å Musteriet, Buhres och Mellbybagaren,, vi är helt överens, så gott allting!

 4. Marcus Karlsson says:

  Vi bodde i Kristianstad några år och man kunde inte få nog av södra kusten – tack för fin beskrivning och påminnelse, får ta och åka ner snart igen. Brödarps backar är också godis för ögat och själen!

 5. That is a fine promotion for you. resfredag.se
  http://bit.ly/2KzaQMw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close