Vill du ha en lyckad familjeresa rekommenderas Norrköping med omnejd. I det här inlägget får du, utöver Norrköping, stifta närmare bekantskap med namn som Bråviken, Kolmården, Finspång och Rejmyre. Den gemensamma nämnaren? De återfinns alla i norra Östergötland. Resan tar oss genom Kolmårdens djupa skogar och vidare till Norrköpings stadspuls och prisbelönta museum. Vi får uppleva äventyr högt bland trädkronorna, puttra fram på en flotte i Finspångs sjöar, ta del av historiens vingslag, vandra utmed vackra vyer och njuta av god mat.
Resa till Norrköping och Finspång med omnejd: familjetips till norra Östergötland
Familjen Myhre består, utöver mig själv, av min man Tobias och våra barn Sebastian (12), Julia (10) och Nelly (6). När jag skulle sätta ihop en rutt i norra Östergötland med fokus på att resa till Norrköping och Finspång var utmaningen att hitta lämpliga aktiviteter och sevärdheter för både blivande tonåringar och småbarn plus föräldrar, men dessutom hitta en lagom mix av natur och stadsliv. I slutändan blir det tre fullmatade dagar där vi får ta del av historia, naturupplevelser, restaurangbesök, stadsvyer, kultur, äventyr, sevärdheter, rörelse och aktiviteter.
I inlägget nedan delar jag några av våra personliga favoriter och specifika tips för att resa till Norrköping med omnejd som familj.
#1. Kolmården – vidunderlig utsikt, vandring och äventyr
Namnet Kolmården är för de flesta förknippat med Nordens största djurpark, vilket är en klassiker när det gäller barnvänliga resmål i Sverige. Dit åkte jag själv som treåring under en efterlängtad familjesemester, och upprepade senare succén när jag själv blev förälder och fick egna barn i släptåg.
Inte alla känner till att namnet Kolmården kommer från det stora bergs- och skogsområdet i gränstrakterna mellan Östergötland och Södermanland, där den större delen av detta oråden ligger norr om Bråviken (en vik av Östersjön som går in mot Norrköping). Själva namnet lär komma från fornsvenskan, där betydelsen idag skulle likställas med “kolskogen”. Området Kolmården har som sagt mycket mer att erbjuda än bara en djur- och nöjespark, även om denna förvisso är fantastisk på alla sätt och vis. Vår vistelse i omgivningarna runt Kolmården blir en fartfylld sådan, med fokus på äventyr, lek, rörelse och natur.
Höjdpunkter Kolmården med omnejd.
- Marmorbrukets naturreservat: I det här området, som är ett uppskattat utflyktsmål i norra Östergötland, låg ett aktivt marmorbruk ända fram till slutet av sjuttiotalet. Vid parkeringen finns ett marmormuseum som berättar mer om historian kring marmorbruke. Här vi får bra koll på historian bakom platsen, för att därifrån ta oss vidare till fina vandringsmöjligheter och härliga utsiktsplatser. Vi börjar med den lättillgängliga leden Tittut, som är ett bra alternativ som bara ligger några minuters promenad från parkeringen. Därefter går vi vidare förbi caféet (bra tips för fikasugna!) och svänger vänster mot vindskyddet, där det efter en lagom vandring väntar en storslagen utsikt. Det tar vår familj cirka en kvart att nå vindskyddet.
- Getåravinen: En liten bit från Villa Fridhem, max fem minuter med bil, ligger ett vackert skogsområde som är perfekt för barn med mycket spring i benen. Här leker våra barn av sig vid Getån, som porlar och snirklar sig fram vilket gör den perfekt för kottrace! Läs mer här: Getåravinens naturstig och vandringsled 2,3 km.
- Ågelsjön blir ett väldigt uppskattat badstopp under vår resa till Norrköping och dess omgivningar, inte minst på grund av den oväntade “fjällkänslan” som ramar in sjön. Det här stället bjuder in till både vandring och avkoppling.
- Sörsjöns Äventyrspark: Höghöjdsbanorna vid Sörsjöns Äventyrspark (inte att förväxla med Ågelsjön ovan) är både “läskiga” och “pirriga” att ta sig an enligt våra barn! Det här är ett kul äventyr med garanterad pulshöjare för både familjemedlemmarna som klättrar och resten som tittar på.
Läs mer: Kolmården och Vildmarkshotellet: 24 timmars minisemester
Tips på boende vid Kolmården: Villa Fridhem, Åby.
När vi är klara med äventyr för dagen är det skönt att komma till lugnare omgivningar. Vackra Villa Fridhem ligger bara tjugo minuters bilresa från Norrköping, vilket också gör stället till ett bra boendealternativ för barnfamiljer som ska till Kolmårdens djurpark.
Hotellrecension: Villa Fridhem – tips på hotell nära Norrköping
Prins Carl lät bygga den pampiga byggnaden under början av nittonhundratalet som sommarresidens för sig själv och sin familj. Jag förstår varför! Här väntar utsikt över Bråviken, lugna och fridfulla miljöer och vackra omgivningar. Villa Fridhem har nya ägare sedan början av 2021, vilka har gjort en omfattande renovering med syfte att “bevara det kungliga, men med ny och modern touch”. Hotellrummen ligger i en separat byggnad, där det snart också kommer att öppna en nyrenoverad relaxavdelning. Läs mer och boka på Villa Fridhems hemsida.
Pris? Ca 2600 SEK för ett familjerum med sängskåp.
#2. Norrköping – promenadvänlig stadspärla med vackra byggnader
Efter en dag fullmatad med naturupplevelser tar vi oss an stadslivet i Norrköping, Sveriges elfte största tätort. Genom staden slingrar sig Motala ström, mer känd som “Strömmen”, fram – vilken så småningom mynnar ut i Bråviken. Kraften från Strömmen har nyttjats ända sedan Medeltiden, inte minst under tiden då industrierna blomstrade i staden. För jo, industrierna är ett återkommande tema i Norrköping!
Affärsmannen Louis de Geer från Nederländerna grundade flera industrier i staden under 1600-talet, bland annat pappersbruk och textilindustrier. Det välbevarade Industrilandskapet är numera ett av Norrköpings främsta signum. Idag kan jag rekommendera att resa till Norrköping av många anledningar, några av dem listar jag nedan.
Höjdpunkter under vår resa till Norrköping.
- Industrilandskapet: Det välbevarade industrilandskapet är en av stadens absolut främsta sevärdheter. Här finns ett antal vackra byggnader som tidigare huserade textil- och pappersindustri. Hela området är definitivt sevärt för hela familjen.
- Arbetets museum: Industrilandskapet huserar idag flera museum, bland annat Arbetets museum. Vi förbokade även ett besök på “Lilla Arbetes”, ett helt våningsplan för barn och familj. Vi bokade egentligen för sexåringens skull, men våra äldre barn ville knappt gå därifrån när det var dags. Läs mer: Arbetets museum.
- Norrköpings Stadsmuseum: Stadsmuseum ligger bara några steg från Arbetets Museum, och förärades 2021 den ärofyllda titeln “Årets Museum 2021”. Även det här är en guldgruva för barn, med gamla miljöer som öppnar upp för allmänbildning. Läs mer: Norrköpings Stadsmuseum.
- Mjölnareparkens lekplats: Reser du med barn som gillar att hänga i lekparker? Vi får tips om den söta och påkostade lekparken Mjölnareparken med Norrköpingstema (japp, Industrilandskapet igen!), vilket blir ett bra stopp för vår minsting. Adress: Stora Holmen
- Knäppingsborg: Ett annat populärt besöksmål är det pittoreska kvarteret Knäppingsborg, där den äldsta bebyggelsen är från 1757. Här ligger bland annat Kvarterskrogen Asken där vi äter en av resans bästa måltider!
- Halvars Glass: Gillar du glass? Det gör vi, och blir därmed mäkta nöjda med vårt besök på Norrköpings(g)lassikern Halvars Glass vid Södra promenaden. Adress: Södra Promenaden 69
- Färgargården: Det här friluftscafét ligger med bästa möjliga läge nere vid Motala Ström, där vi promenerar i sakta lunk längs Åbackarna. Vi stannar till på Färgargården för den berömda lunchvåfflan och njuter samtidigt av den vackra miljön. Adress: Värdshusgatan 8
Tips! Vi har hört mycket gott om Visualiseringscenter C, ett interaktivt museum med en kupolformad biograf. Det här museet vill jag besöka nästa gång vi planerar att resa till Norrköping.
Tips på boende i Norrköping: Lamp Hotel
Vår familj checkar in på The Lamp Hotel, Restaurant & Spa i Norrköping. Detta omtalade boutiquehotell ligger centralt och på promenadavstånd till alla de platser vi vill besöka.
Hotellrecension: The Lamp Hotel & Spa – boutiquehotell i Norrköping
Vår familjesvit med bäddsoffa, dubbelsäng och ett rejält tilltaget och lyxigt badrum är nyrenoverad sedan bara ett par veckor tillbaka, och rummet håller hög standard liksom resten av hotellet. (Vi kan inte uttala oss om spaavdelningen som vi inte prioriterar den här gången, eftersom vi hellre är utomhus i det fina vädret.) Läs mer och boka på hotellets hemsida.
#3. Finspång med omnejd – brukshistoria och naturupplevelser
Både jag och min man har inför resan ganska dålig koll på Finspång och dess omgivningar, men vet i alla fall att naturen lär vara vacker och att Finspång kan stoltsera med ett känt slott. När jag börjar läsa på under planeringen känner jag igen loggan från Reijmyre glasbruk, som fortfarande är i bruk och är en viktig aktör i Finspångs mångåriga brukshistoria. Hela området vid Reijmyres glasbruk visar sig vara ett besöksmål i sig, här stannar vi länge för att strosa i butiker, se hantverkare i full gång och för att äta mat på gästgiveriet.
Efter att ha fördjupat oss i vår svenska brukshistoria är det dags att ge sig ut på sjön Hunn, en av många sjöar i de här trakterna. Friheten, stillheten och naturen är ett genomgående tema under vårt besök i Finspångs trakter. Vi tar oss också tilll Trollkäringeskogen, där det utspelade sig hemska scener för drygt 400 år sedan då nio kvinnor dömdes till döden för häxeri.
Höjdpunkter Finspång med omnejd.
- Reijmyre Glasbruk: Ställ in din GPS på Reijmyre Glasbruk, ett väl ansett glasbruk där det har tillverkats glas i över 200 år. Det var bra planerat att lägga bruket “mitt i Kolmårdens djupa skogar” när hyttan behövde förses med bränsle. Efter en spännande titt på glasblåsningen inne i den varma hyttan går vi vidare till de hantverkare, butiker och fikamöjligheter som ligger vägg i vägg med glasbruket. En av våra favoritbutiker blir Rejmyre Smedja och Garveri, med den tillhörande butiken för hantverk som både är personligt och unikt. Lunchen äter vi på trevliga Rejmyre Gestgifveri, där vi hinner ta ett parti biljard i väntan på maten.
- Rejmyre Kanotbas: Vill du upptäcka någon av de vackra sjöar och vattendrag som finns i omgivningarna? I så fall kan jag varmt rekommendera Rejmyre Kanotbas. som drivs av Thomas och Eva-Britt. Vår familj ger oss ut på sjön Hunn på en flotte med båtmotor, och njuter av vår frihet på sjön. Här stannar vi till för ett dopp och lite SUP-paddling för att sedan fortsätta puttra vidare under sommarsolen.
- Trollkärringeskogen: I skogarna runt Finspång finns också ett stycke mörk och hemsk historia i form av de svenska häxprocesserna. För drygt 400 år sedan fick nio kvinnor här i trakterna sätta livet till efter att ha blivit anklagade för häxeri. I Trollkärringeskogen finns faktiska platser där kvinnorna avrättades. För bästa upplevelse läste vi på innan och laddar även ner en audioguide på mobilen som vi lyssnar på under promenaden. (Var beredda på mygg!)
- Joan’s i Finspång: Den här trevliga restaurangen blir våra barns favorit under resan. Här finns en välsorterad meny, där barnen hugger in på grillspett med pommes. Läs mer på hemsidan Joan’s.
- Finspångs Slott: Sveriges äldsta barockslott bjuder på pampiga byggnader och en välskött slottspark. Här trivs jag som fisken i vattnet!
- Skate- och kickbikepark vid Arena Grosvad: Efter ett medborgarförslag öppnades en splitter ny skate- och kickbikepark i Finspång förra året, precis nedanför multisportanläggningen Arena Grosvad. Här får tjejernas medtagna kickbike jobba hårt!
Tips på saker vi hade skrivit upp, men inte hann med den här resan: Ruda Gård, Tjuttorps naturreservat, Pizzamakarna och Hejtorps gårdsmejeri.
Familjen Myhres favoriter under vår resa till Norrköping med omnejd i norra Östergötland:
Under hemvägen passar jag på att fråga familjen om deras uppfattning av vår resa till Norrköping, Bråviken och Finspång – och det visar sig föga förvånande att vi alla har olika infallsvinklar och favoriter.
Bästa med resan till Norrköping med omnejd? (Och saker vi gärna gör igen!)
Tobias: Att få vara med familjen och upptäcka okända platser. Det är också en härlig frihet att vara ute på vattnet med en flotte när vädret är så bra som det var under vår resa.
Annika: Jag känner mig inte klar med stadslivet i Norrköping. Jag gillade kvarterskrogen Asken i Knäppingsborg och vill gärna prova ett gäng andra restauranger i staden. Jag blev också väldigt förtjust i omgivningarna runt Ågelsjön, dit vill jag igen!
Sebastian: Flotten med bara vår familj! (På sjön Hunn via Rejmyre Kanotbas). Man får välja själv vad man vill göra, det fanns inga begränsningar. Vi kunde hoppa i och bada, paddla SUP, ta med fika, grilla – jag gillar den friheten!
Julia: Att åka flotte, för att det var så fin utsikt och mysigt med bara familjen. Det var också skönt att bada. Jag gillade också höghöjdsbanan eftersom det var roligt, men också lite läskigt och pirrigt. Det känns kul att vara högt upp!
Nelly: Skateparken (Finspång) och “linbanan” (Sörsjöns Äventyrspark). Det var kul, lite läskigt och pirrigt.
Vackraste platsen under vår resa till Norrköping med omnejd?
Tobias: Alla sjöar runt Finspång, Rejmyre och Lotorp, bland annat Hunn som vi åkte flotte på.
Annika: Jag gillar förvisso natur, men också stadssilhuetter i kvällssol. En kväll när Tobias la barnen tog jag en egen promenad genom ett somrigt Norrköping. Så fint! (Kvällsljuset över Finspångs Slott kommer också högt upp på min lista över vackra platser.)
Alla barnen är eniga om att den vackraste platsen var utsikten uppe vid vindskyddet under vandringen i Marmorbruket: “Man var jättehögt upp och så var det ett stort vatten nedanför. Man kunde se på andra sidan vattnet.”
Bästa maten och fikaupplevelsen under vår resa till Norrköping med omnejd?
Tobias: Vad gäller mat var det Kvarterskrogen Asken, det var hög klass på maten. Gott kött! Även den vita chokladglassen platsar in under den här rubriken – den smakade som ett mellanting mellan glass och choklad. Jag har inte smakat så krämig glass förut.
Annika: Även jag håller middagen på Kvarterskrogen Asken som favorit när det gäller matupplevelser. Jag vill också slå ett extra slag för hotellfrukosten på The Lamp Hotel, jag gillar överdådiga hotellfrukostar med personlig touch!
Sebastian: Maten på Joans i Finspång. Det var riktigt bra kött som var bra kryddat. Godaste efterrätten var på Halvars glass i Norrköping, för att det fanns typ 50 olika smaker att välja på. Man kunde ta smakerna man gillade bäst och därför blev det godast.
Julia: Maten på Joan’s i Finspång eftersom det var fräscht. Bäst fikaupplevelse var den där kulglassen eftersom den var riktigt god och hemmagjord (Halvars glass, Norrköping).
Nelly: Godaste maten var köttfärssås och spaghetti (Finspång Gestgifveri). Godaste efterrätten var min unicornglass (Halvars Glass).
Sammanfattning om vår resa till Norrköping med omnejd:
Tobias: Under sådana här resor får jag (igen) en tankeställare att varje stad har något att erbjuda om man bara söker lite. Jag blev positivt överraskad av att det var korta avstånd till allt i Norrköping, det är en väldigt promenadvänlig stad som funkar bra för barn. Det var även spännande att lära sig mer ingående om häxprocesserna i Finspång. Det blir också slående hur viktigt det är för barnen att göra saker som DE tycker är roliga även om de känns lite meningslösa för oss vuxna, typ besöka en liten lekpark eller en skatepark. Det behöver inte vara det mest spektakulära.
Annika: Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med blandningen av upplevelser, sevärdheter, natur och stad! Det är inte helt lätt att sätta ihop en rutt som passar fem olika individer i olika åldrar och med olika intressen, men jag börjar uppenbarligen lära mig vad som går hem. Alla familjemedlemmar kommer inte att älska allt under resans gång, men i planeringen måste jag tänka till så att alla får något extra just för dem.
Sebastian: Det var en rolig resa! Det var många vandringsgrejer som jag egentligen inte tycker är jättekul eftersom det går så långsamt och är tråkigt. Men den här gången var det coola destinationer, så det blev mycket roligare. Mest spännande verkade det vara med zipline och höghöjdsbana (Sörsjöns Äventyrspark), även om jag inte kunde köra själv den här gången eftersom jag är skadad.
Julia: Den här resan var jättespännande och rolig, med fina utsikter! Det var också god mat på alla ställen. Jag har dessutom fått lära mig mycket, typ om marmor, om hur man blåser glas och hur det gick till förr i tiden med skomakare och sånt (Norrköpings Stadsmuseum).
Nelly: Det var jättebra och jättekul på det där lekmuseét (Arbetets Museum). Det var spännande överallt, roligt och kul. Superbra resa! Jag gillade när vi fick höra berättelserna om häxskogen (Trollkärringeskogen i Finspång) – det var så häftigt. Det har ju funnits här, förr i tiden. Det var coolt att kolla på alla grejer, grottorna och det, och man fick höra om och se platserna samtidigt.
Fanns det något vi kunde skippa under vår resa till Norrköping med omnejd?
Tobias menar att han aldrig har varit ett superfan av museum, och därför skulle kunnat hoppa över dem (även om han gillar barnavdelningarna för barnens skull.) Vår tolvåring Sebastian är lite inne på samma linje, fast menar istället att det är Marmormuseum “som inte var så intressant”. Julia, tioåringen, tycker att vi kunde hoppa över “alla myggen i Trollkärringeskogen” medan minstingen Nelly inte kommer på en enda sak hon hade velat hoppa över.
Fler tips om att resa i Östergötland med barn:
- Resa i Sverige med barn: tips vid östra Vättern
- Att göra i Vadstena: 5 tips i en av Sveriges sötaste städer
- Sankt Anna skärgård: Söderköpings oupptäckta pärla
- Att göra i Söderköping (med fokus på höstweekend)
- Östergötland med barn: 10 besöksvärda stopp
Fler tips om Östergötland finns hos min samarbetspartner Visit Östergötland samt de Östergötlandbaserade reseskribenterna Lina Skandevall och Cornelia/Lite mera Rosa.
Inlägget om att resa till Norrköping med omnejd är ett betalt samarbete med Visit Östergötland, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. (Omslagsbild tagen vid Marmorbruket.) Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Inlägget publicerades ursprungligen i juni 2021, men uppdaterades under våren 2024.
8 comments
Vilket enormt matigt inlägg – superinspirerad nu! Vi gjorde ett kort stopp i Norrköping förra sommaren som gav mersmak. Lite påminnelse om det nu… och att kombinera med natur tror jag bestämt.
Tack Lisa! Japp, stad och natur är bra grejer… finns ju allt möjligt för alla åldersgrupper som skulle funka för er familj.