Close
Bästa stranden på Koh Lanta: strandguide med 13 tips

Bästa stranden på Koh Lanta: strandguide med 13 tips

En återkommande fråga jag får till bloggen handlar om vilken av stränderna som är den bästa stranden på Koh Lanta. Koh Lanta Yai är ingen stor ö (drygt 30 km lång och 6 km bred), men har ändå ett stort utbud av vackra stränder att uppleva. Generellt kan sägas att stränderna på ön blir lugnare och mindre folktäta ju längre söderut du tar dig.

thaimout på koh lanta

Jag och min familj har spenderat drygt ett år sammanlagt på Koh Lanta, en thailändsk ö där strandlivet är en naturlig del av vardagen. Stränderna är som allra bäst tidig morgon och sen eftermiddag/tidig kväll (mitt på dagen går det nästan inte att vara där eftersom det är på tok för varmt). I den här strandguiden om bästa stranden på Koh Lanta listar jag 13 stränder på ön från norr till söder, så får du själv det angenäma jobbet att utse Koh Lantas bästa strand utifrån dina personliga preferenser! Det finns såklart många parametrar att väga in – allt från möjlighet till skugga och badvänligt vatten till avstånd från ditt boende och vilket sällskap du har med dig till stranden.

Bra att veta om stränderna på Koh Lanta:

 • Stränderna är publika och får alltså beträdas av alla (den enda stranden som kräver inträde är stranden vid nationalparken).
 • Det är väldigt stor skillnad mellan ebb och flod på Koh Lanta, vilket gör att samma strand kan se helt olika ut beroende på vilken tid du kommer dit.
 • Inga motorburna vattensporter är tillåtna vid stränderna, och du ser få solstolar utöver de som tillhör restauranger och resorts.
 • Koh Lanta har extremt få strandförsäljare, de som finns är väldigt trevliga och inte påträngande).
 • Stränderna blir vildare och mer öde ju längre söderut du kommer, med det sagt också lite krångligare att hänga på dessa stränder för barnfamiljer.

Bästa stranden/stränderna på Koh Lanta: strandguide med 13 tips från norr till söder

Observera att jag har skrivit om stränderna från norr till söder, inte rankade som bäst till sämst (scrolla längst ner för att få en hint om vilken som är den bästa stranden på Koh Lanta om svenska besökare får välja). 

#1. Rock Beach – stenstrand och ”Sunset view point”

rock_beach
rock_beach

Rock Beach ligger på en liten halvö på Klong Daos norra spets, vilket gör stranden ganska avskild och ostörd. Rock Beach består inte helt otippat av mer stenar än strand (vilket namnet också antyder). Strandremsan är liten och klipporna/stenarna desto fler. Jag kan uppskatta att åka hit för variationens skull, inte minst för att uppleva en drink i solnedgången vid Rock Beach Bar.

Läs mer: Rock Beach Bar

#2. Klong Dao – ”svenskstranden” som passar barnfamiljer

strandliv koh lanta
klong dao koh lanta

När jag först kom till Koh Lanta tyckte jag att Klong Dao var alldeles för livlig. Här är fullt med folk (särskilt svenskar!) och lite för mycket liv och rörelse mellan varven enligt mina preferenser. Men stranden har många fördelar!

Klong Dao är drygt tre kilometer lång och är definitivt mest promenad- och löpvänlig eftersom stranden är så kompakt. Jag tränade inför ett marathon här och har sprungit strandremsan fram och tillbaka otaliga gånger. Det går bra att ta promenader med barnvagnen, i alla fall om du har en vagn med stora hjul. Det finns även många härliga restauranger längs stranden där du kan sitta med sanden mellan tårna och se solen gå ner samtidigt som du äter middag. Därutöver finns här flera små butiker där du kan köpa snacks och dricka. Eftersom stranden är långgrund är den badvänlig vilket passar barnfamiljer, och många av mina bekanta anser att Klong Dao är den bästa stranden på Koh Lanta av just den anledningen. Mina barn älskar Klong Dao, de gillar att det ofta händer grejer här och har stranden som sin bakgård.

#3. Long Beach (Phra Ae Beach) – Koh Lantas längsta strand

Long beach
stränder koh lanta

Long Beach är med sina drygt fyra kilometer Koh Lantas längsta strand, vilket också innebär att stranden skiljer sig i karaktär i norr jämfört med söder. Vår familj bodde drygt ett halvår vid Long Beachs sydligaste del, där det är ganska stenigt och inte särskilt badvänligt. Längst norrut (mot Saladan), vid restaurangen Thai Cat, finns ett av de härligaste strandpartierna på Koh Lanta. Vi älskar att hänga vid Long Beach med familjen, men det gäller att ha koll på barnen eftersom det ganska snabbt blir djupt i vattnet. Den här stranden gör sig också bra för promenader och löprundor, men inte lika bra som Klong Dao där underlaget är stabilare.

Läs mer: Familjehäng på Thai Cat (Long Beach)

#4. Relax Beach / Relax Bay – för chill och lata dagar

planera longstay i Thailand
relax beach koh lanta relax bay

Precis som namnet antyder är Relax Beach en plats att koppla av, stämningen är avslappnad och väldigt lugn. Hit åker jag faktiskt helst utan barnen, för att läsa en bok och beställa in något att dricka vid någon av strandens barer/restauranger. Det är ingen lång strand, men tillräckligt lång för att ta en liten promenad och varva ner.

Läs mer: Relax Beach – Koh Lanta

#5. Secret Beach

secret beach koh lanta
secret beach koh lanta

Det tog mig drygt nio månaders sammanlagd tid på Koh Lanta innan jag tog mig till ”Secret Beach” (även kallad ”Beautiful Beach”) – och visst gör stranden skäl för sitt namn! Den här relativt okända lilla stranden är inramad av palmer och ligger mellan Relax Beach (dit det finns gångväg från Secret Beach) och Klong Kong. Här finns enklare lunch att köpa, däremot finns inga faciliteter såsom toalett. Den roströda grusvägen kantad av en allé med märkliga och halvdöda träd som leder ner mot havet är en upplevelse i sig!

#6. Klong Khong – Koh Lantas ”doldis”

klong kong
klong kong

För mig är Klong Kong en av Koh Lantas ”stranddoldisar”. Här finns inte särskilt många svenskar, och stämningen är mer åt backpackerhållet än på stränderna norröver där barnfamiljerna är desto fler.

På Klong Kong finns flera uppskattade pubar/klubbar, och jag gissar att jag själv hade röstat på denna som bästa stranden på Koh Lanta under min jordenruntresa som nybakad student från universitetet. Stranden är drygt två kilometer lång och lämpar sig fint för promenader, även om det är lite stenigt vid sina håll.

#7. Klong Nin – internationell favorit med skönt strandhäng

Klong Nin
klong nin

Vi brukar oftast susa förbi Klong Kong, för att istället landa vid Klong Nin, ännu en riktigt bra strand som mäter drygt två kilometer. Här spelas det ofta livemusik på kvällarna, de kulörta lamporna vajar i brisen och stämningen är riktigt härlig – vid den här stranden samlas resenärer från de flesta hörn av världen.

Strandremsan är väldigt smal på sina håll, framåt kvällen sitter du så nära vågorna att du nästan känner vågskummet stänka in över fötterna. Jag gillar att vara här under dagtid också, men tycker ändå att kvällarna är extra speciella.

#8. Diamond Cliff Beach – med sagolik utsikt från klippan

diamond beach

Vi brukar främst njuta av Diamond Cliff Beach på avstånd, uppifrån restaurangen vid Diamond Cliff. Här bjuds du på en av Koh Lantas vackraste utsikter över den specifika stranden, men även ut över det öppna havet. Det går att ta sig ner till lilla stranden via de branta trapporna från restaurangen. Vi brukar sällan lägga oss här, Koh Lanta har betydligt bättre stränder för allmänt strandhäng, men stranden funkar bra för att ta ett svalkande dopp. Tänk dock på att strömmarna här är starka!

Läs mer: Diamond Cliff och Klong Nin – efterlängtad kombo

#9. Kantiang Beach

koh lanta
sunset koh lanta

Jag har hört flera säga att Kantiang Beach vid Kantiang Bay är den bästa stranden på Koh Lanta. Själva stranden är drygt en kilometer lång och kantas av växtlighet (även om det är klurigt att hitta skugga framåt eftermiddagen). Hotell och restauranger ligger på den norra delen, det säkraste restaurangtipset är ”Same Same but different” som är väldigt omtyckt.

Vid Kantaing Bay har jag för övrigt upplevt några av mina vackraste solnedgångar på Koh Lanta – en av dem från Pimalai, Koh Lantas femstjärniga hotell som tronar över Kantiang Bay.

#10. Ao Nuy och Robinsonkänsla

bästa stranden på koh lanta

Första gången vi besökte Ao Nuy Beach kändes det som att kliva in i en filmscen från Robinson. Stranden var nästan öde, med undantag från en strandhydda med massage och minibar. Längs den korta stranden finns inte en resort i sikte, däremot ett gäng apor som hälsar på med jämna mellanrum.

Läs mer: Robinsonkänsla på Ao Nuy Beach

#11. Klong Jark Beach – lugn ödestrand

klong_jark
klong_jark

Även Klong Jark bjuder, liksom Ao Nuy, på paradiskänsla i form av kritvit sand och lugnt tempo. Vi brukar vara i stort sett ensamma här (vilket såklart kan ändras beroende på säsong) – vilket aldrig händer på varken Klong Dao, Long Beach, Klong Kong eller Klong Nin.

Är du ute efter den riktiga öde strand-känslan är både den här stranden och Ao Nuy Beach bra alternativ att spana in, men i ärlighetens namn gör de sig bäst utan småbarn. Klong Jark är min och min mans personliga strandfavorit på Koh Lanta!

Läs mer: Klong Jark – paradisstrand på Koh Lanta

#12. Bamboo Beach – naturfavorit

bamboo beach koh lanta
bamboo beach koh lanta

Längst ner på ön sydvästra sida ligger en stor bukt som kantas av Bamboo Beach – den sista stranden innan nationalparken. Jag tänker att det måste ha varit ungefär så här Klong Dao och Long Beach upplevdes innan alla turister hittade till ön. Det finns en del resorter längs Bamboo Beach, men tempot är väldigt lugnt. Stranden är kortare än Klong Dao och Long Beach, men längre än paradisvarianterna Klong Jark och Ao Nuy.

Läs mer: Bamboo Beach – strandtips på södra Koh Lanta

#13. Stranden vid nationalparken – helt okej

bästa resmålet med barn
nationalpark koh lanta

Längst söderut på ön ligger nationalparken Mu Koh Lanta National Park, som är ett omtyckt utflyktsmål. För egen del tycker jag att vägsträckan från Klong Nin vidare mot Koh Lantas nationalpark är en av öns vackraste delar, kantad av djungel och fantastiska utsiktsplatser. Inne i nationalparken finns också en badstrand, helt okej men inte den mest badvänliga på Koh Lanta. (Dessutom får du betala inträde för att komma in i parken, och därmed också till stranden.)

Läs mer: Mu Koh Lanta National Park

Bästa 10 stränderna på Koh Lanta enligt omröstning i Koh Lanta-grupp:

beach Nelly klong dao
Klong Dao, mars 2019.

Jag gjorde nyligen en omröstning om vilken som är bästa stranden på Koh Lanta i en FB-grupp om Koh Lanta och fick följande resultat (men som sagt, åk till Koh Lanta för att skapa din egen uppfattning!):

 1. Long Beach (168 röster)
 2. Klong Dao (150 röster)
 3. Klong Nin (79 röster)
 4. Klong Kong (25 röster)
 5. Relax Beach/Relax Bay (18 röster)
 6. Klong Jark Beach (9 röster)
 7. Bamboo Beach (7 röster)
 8. Kantiang Beach / Kantiang Bay (7 röster)
 9. Secret Beach (5 röster)
 10. Diamond Cliff Beach (4 röster)

Jag har valt att inte ta med stränderna Kaw Kwang och Klong Tob i listan. Vilken strand tycker du är den bästa stranden på Koh Lanta? Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2019. Fler tips om Koh Lanta finns i FB-gruppen Vi älskar Koh Lanta.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close