Close
Att göra på Koh Lanta: 13 favoriter

Att göra på Koh Lanta: 13 favoriter

Efter en sammanlagd tid om ett år på den här ön kan jag och min familj konstatera att det finns några aktiviteter och platser som utmärker sig lite extra. Koh Lanta är ett resmål som passar livsnjutare som gillar att komma ner i varv. Min syster som var här och hälsade på tröttnade på strandlivet efter två veckor, själv älskar jag lunken här. Strandpromenaderna, lugnet, vågskvalpet, palmernas sus och sanden mellan tårna – för mig är det här en plats jag gärna återvänder till gång efter gång!

Att göra på Koh Lanta: 13 favoriter

#1. Upptäck Koh Lantas stränder

relax beach koh lanta relax bay

Koh Lantas stränder ligger uppdukade som en strandbuffé på öns västra sida. De mest kända är Long Beach och Klong Dao, där många svenskar väljer att bo. Generellt kan dock sägas att stränderna blir vackrare och vildare ju längre söderut du tar dig. Allra mest Robinson Kruse-känsla får du på Ao Nuy Beach, Klong Jark Beach och Bamboo Bay (Ao Mai Pai Beach). Klong Nin är perfekt för kvällshäng. Ingenstans på ön ligger strandrestaurangerna så nära havet som här, vilket bidrar till den speciella känslan. En annan favorit, om än med en väldigt kort strandremsa, är Relax Beach.

Läs mer: Bästa stranden på Koh Lanta – strandguide med 13 tips

#2. Besök Lanta Old Town

old town pier Koh Lanta

Åk inte från Koh Lanta i tron att Saladan är det enda samhället ön bjuder på. Åk istället vidare på vägen ner mot Lanta Old Town, på östra sidan av ön. Det gamla fiskesamhället och dess pålade trähus är en del av ortens charm, här finns också ett gäng restauranger och butiker. Allra bäst gör sig Old Town under Laanta Lanta Festival i början av mars månad.

Läs mer: Lanta Old Town, Koh Lanta

#3. Hajka till vattenfallet Khlong Chak Waterfall

koh lanta vattenfall

Vill du ha djungeläventyr och vattenfall får du åka söderut till Khlong Chak Waterfall. Hajken är varken särskilt lång eller svår, men för oss blev den en perfekt familjeutflykt. Vår guide ville ha 300 baht per person utöver en slant för parkeringsavgift på området, men det funkar att gå själv också.

Läs mer: Thaimout v. 7

#4. Mangroveträsken

Ett annat äventyr med grönskande omgivningar är Koh Lantas mangroveträsk. Min man älskar att glida fram i en longtailbåt här:

– ”Det är så lugnt och stilla, och naturen är spännande!”

För egen del gillar jag allt utom aporna som bor här, även om de också kan vara en del av upplevelsen förutsatt att de håller sig långt bort från vår båt!

#5.Gör en båtutflykt till grannöarna

longtailbåt koh ngai

De två mest populära båtutflykterna från Koh Lanta är dels 4 Island Tour med ett besök till Emerald Cave, dels en båttur till Koh Rok. Upplägget är en skön dag till havs, med lunch/snorkel-stopp på mer eller mindre paradisliknande öar. Ett besök i piratgrottan Emerald Cave (Koh Mook) kan bli helt fantastisk, eller en flopp, beroende på vilken tid på dygnet du kommer och hur många turister som finns på plats samtidigt som dig. För att nå den lilla gömda sandstranden innan i grottan krävs att du simmar genom en mörk passage.

Läs mer: Hyra egen longtailbåt på Koh Lanta

Utflykterna görs med två olika typer av båtar, antingen speedboat eller longtailbåt. Efter att ha testat båda varianterna, där vi fick dela båt med ett gäng andra turister, fick vi tipset att hyra en egen longtailbåt. Även om detta alternativ är dyrare föredrar vi det före något annat. Fördelen är att vi helt och hållet kan bestämma vår egen rutt och upplägg för dagen. Ett annat tips att rekommendera i båtväg är en tur med Raksabai, som drivs av det thai-svenska paret Sulai och Jeanette.

Läs mer: Båtutflykt från Koh Lanta till Phi Phi Island

#6. Saladan walking street

saladan koh lanta

Jag har tidigare nämnt Saladan, öns huvudort som knappast kan beskyllas för att vara vacker. Här ligger bland annat öns stora mataffär Lanta Mart, banken och shoppingen (tänk saronger, märkeskopior och souvenirer). Bäst i Saladan är ”walking street”, en liten tvärgata strax efter Lanta Mart, där matvagnarna står uppställda på kvällarna. Här gillar vi att hänga på lagom till solen har gått ner – stämningen är skön och plockmaten god!

#7. Snorkla eller dyk vid Koh Haa

koh_haa

Med så mycket hav i krokarna finns det såklart möjlighet att snorkla och/eller dyka. Den mest populära platsen för sådana undervattensaktiviteter är Koh Haa, en obebodd ögrupp som består av fem öar (som du också ser silhuetten av från Koh Lanta). Vi har varit där vid flera olika tillfällen, och bokar alltid via Lanta Diver.

Läs mer: Snorkelutflykt till Koh Haa

#9. Testa Koh Lantas restaurangutbud

Pure koh Lanta

Koh Lanta har ett oändligt utbud av restauranger, gatustånd och tuk-tuks där du kan äta alltifrån det bästa från thaiköket till riktigt bra västerländska måltider. Återkommande restaurangfavoriter från 2023 är The Frog, Laxy Lodge och Easy Bar. Vill du ha god frukost ska du sikta in dig på Living Room och Oasis Yoga.

Läs mer: Restauranger på Koh Lanta: tips från frukost till middag

#8. Gå en matlagningskurs

När du har ätit dig igenom hela öns utbud av thailändska maträtter kanske det är dags att lära dig laga likadan mat själv? Jag gjorde i vart fall ett försök och anmälde mig till matlagningskurs på Time for Lime.

#9. Meditera och yoga

yoga i Thailand

Koh Lanta är en utmärkt plats att ta itu med yogaklasser och meditation en gång för alla – här finns flera ställen att tipsa vidare om. Yogaklasserna är toppen på både Oasis Yoga och vid Slow Down Retreat. För egen del fick jag min häftigaste meditationsupplevelse längre söderut på ön, där vi mediterade tillsammans med en munk på International Buddhist Meditation Center.

Läs mer: Att meditera med en munk i Thailand

#10. Grottäventyr i Mai Kaew Cave

att göra med barn på koh lanta grotta

Min 10-åriga sons absoluta höjdpunkt under den här vistelsen är den två timmar långa turen genom Mai Kaew Cave, som bjöd på både fladdermöss och utmanade grottklättring.

Läs mer: Att göra med barn på Koh Lanta: 11 tips

#11. Unna dig massage/behandling

relax beach koh lanta relax bay

I förhållande till mesiga och svindyra massagesessioner hemma i Sverige är Thailand ett paradis. Här på ön erbjuds thaimassage nästan överallt, det gäller att hitta ”sin” favorit. Min heter Puki och jobbar bredvid Slow Down.

Vill du bort från sandkorn och varma vindar kan jag rekommendera Dreamy Spa på Long Beach. Här får du ett eget behandlingsrum med AC och dusch, och det erbjuds utöver massage massor med olika spabehandlingar. Dreamy Spa har tidigare varit känt som öns bästa spaställe, men dessvärre hörde jag nyligen rykten om att anläggningen kanske har haft sina glansdagar. Vill du ha lyxigare spa har jag hört goda recensioner om Layana och Pimalai (men kostar därefter!).

#12. Beundra vyn från utsiktsplatserna

diamond cliff

Visst är det en speciell känsla att gå barfota i havet längs strandbrynet, men det är också oerhört mäktigt att få se havet i sin all sin prakt ovanifrån. Det finns några platser på ön som jag tycker utmärker sig utsiktsmässigt: Diamond Cliff, Seven Seas Restaurang (Pimalai) och Malee Highlands.

Läs mer: Diamond Cliff

#13. Gå på fireshow

fireshow

Säga vad man vill om turistfaktorn i det här, men en riktigt bra fireshow är något vi knappast är bortskämda med i Sverige. När mörkret har lagt sig över ön kan ni få avnjuta häftiga eldföreställningar på bland annat ”Indianen” som ligger på Klong Dao.


Du hittar våra inlägg från den här vistelsen samlade under Thaimout2019. (Inlägget är uppdaterat i januari 2023). Vill du ha fler allmänna tips om livet på Koh Lanta rekommenderas inlägget Guide om Koh Lanta, Thailand. Tack för fotohjälp Elina Kärn.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close