Close
Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne

Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne

Inlägg i samarbete med Tillväxt Kristianstad och Skåne Nordost.

Många förknippar Skåne med Österlen, men i mitt fall gick Skåneresorna ofta till Malmö, Helsingborg och Kristianstad under uppväxten. För en sak lärde jag mig tidigt – Skåneland är så mycket mer än bara Österlen!

Genom min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor får jag under ett par soliga julidagar chans att upptäcka mer av mitt tidigare grannlandskap tillsammans med Kristianstadsbon och bloggkollegan Daniela/Discovering The Planet. Efter en smidig tågsträcka mellan mitt sommarhem i Karlskrona och slutmålet Kristianstad väntar välsmakande chokladfrossa, ridning på islandshästar genom trolska skogar och pulshöjande klättring på klippblock – men också historisk stadsvandring i Kristianstad, fina kulturupplevelser och kunglig slottsglans. Det här inlägget har jag fyllt med inspiration och tips till Kristianstad och nordöstra Skåne, och några av alla dess besöksvärda platser som jag hoppas att ni tar tillfället i akt och åker till framöver.

Svenska Pärlor: Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne

kristianstad svenska pärlor

Ju närmare jag kommer Köpenhamn, desto närmare känns kontinenten. I just Kristianstad är känslan extra påtaglig, vilket inte är så konstigt med tanke på att staden anlades under det danska styret av Danmarks kung Christian IV. Kungen i fråga var enormt populär bland danskarna, inte lika mycket hos oss svenskar. Faktum är att vi inte heller var särskilt helgonlika – Kristianstad byggdes efter att svenskarna hade satt den danska staden Wä i brand. Utöver Kristianstad anlade Christian också vackra Kristianopel i Blekinge.

#1. Att göra i Kristianstad för stadsflaneraren och historiadiggaren

att göra i Kristianstad
att göra i Kristianstad
att göra i Kristianstad
att göra i Kristianstad
att göra i Kristianstad

Den danske kungen anlade ”sitt” (Kristian)stad år 1614, då som en befästningsstad där flera tillhörande bastioner / försvarsverk skulle försvara staden. Det imponerade bygget gjordes på Allön (nu känt som namn för en bowlingklubb i Kristianstad!) – som låg mitt bland de svårtillgängliga våtmarkerna. Flera år senare skrevs freden i Roskilde 1658 in i historieböckerna, och nu var Kristianstad svenskt istället för danskt.

Tiden gick sin gilla gång och i mitten av 1800-talet slutade Kristianstads dagar som fästningsstad i samband med att bastionerna revs och vallarna fylldes igen. Vallarna ersattes istället av trädkantade boulevarder, i sann Parisanda. (Tydligen kallas Kristianstad ibland för ”Lilla Paris”.) Staden fortsatte dock som militärstad fram till slutet av 1900-talet. Vill ni se historian i fysisk bemärkelse ska ni spana in de här byggnaderna lite extra:

  • Heliga Trefaldighets kyrka: Den stilrena kyrka i centrala Kristianstad brukar nämnas som det främsta byggnadsverket under Christan IV:s tid. Kyrkan är en omtyckt renässanskyrka, men har också en pampig barockorgel som kronan på verket. Och på tal om orgeln – missa inte det lysande konceptet ”Orgelbaguette” klockan 12 sista fredagen varje månad = lyssna på ett orgelstycke medan du äter en lunchbaguette (kostnad 50 kr). Hitta hit: Västra Boulevarden
  • Regionmuseet: Tegelbyggnaden som idag inhyser Regionmuseet var tidigare ett stallhus. Det fanns storslagna planer för tomten, där kung Christian IV tänkte bygga ett slott till sig själv. Idag fungerar byggnaden som ett uppskattat museum (med gratis entré), där besökarna bland annat kan kika på permanenta utställningar om Skåne och Kristianstads historia. Hitta hit: Stora Torg
  • Stadsvandring på egen hand: Vill du lära dig mer om Kristianstads historia och de olika byggnaderna i staden? Läs på här och få ut mer av ditt besök: Kristianstad på egen hand.

Tips! Missa inte de små modellerna i centrum, som visar hur Kristianstad såg ut som befästningsstad.

#2. Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne omnejd för konst- och kulturintresserade

Wanås Konst:

att göra i Kristianstad Wanås
att göra i Kristianstad Wanås

Visst har Österlen kommit att bli känt i skånska kultursammanhang, men ett imponerade konstcentrum finns också vid Wanås i Östra Göinge, drygt en halvtimmes bilresa från Kristianstad. Wanås historia går tillbaka till medeltiden, men idag förknippas namnet med ett slott och konstupplevelserna i Skulturparken och Konsthallen. Här finns också en väl ansedd restaurang samt ett hotell (som ni kan läsa om längre ner i inlägget).

Wanås Konst är en internationell skulpturpark och ett centrum för konst och lärande som drivs av den ideella Stiftelsen Wanås Utställningar. Här skapas, presenteras och förmedlas internationell samtidskonst med inriktning på skulptur och installation.

– Wanås Konst

Att besöka Konsthallen och sedan strosa omkring inne i Skulpturparken för att uppleva dess 70 permanenta konstverk är en utflykt som kan uppskattas av alla åldrar.

Läs mer: Utflyktstips i Skåne – Wanås med slott, konst och hotell

Kristianstads Teater:

att göra i Kristianstad

Kristianstads Teater i Tivoliparken är en uppskattad scen där teater, dans och konserter varvas med musikaler och föreläsningar. Teatern, som invigdes i början av 1900-talet, är en av Sveriges äldsta teatrar som fortfarande är i bruk. Tycker ni er känna igen byggnadsstilen? Teatern i jugendstil är ritad av samma arkitekt som ritade Kungliga Teatern och Oscarsteatern i Stockholm. Hitta hit: Västra Boulevarden 20

Tips! För mer kultur kan ni styra stegen mot Filmmuseet där AB Svenska Biografteatern startade, senare känt som Svensk Filmindustri (SF). Här ligger också Sveriges första svenska filmateljé, där det spelades in långfilmer redan 1909. Jodå, det var i Kristianstad den svenska filmhistoria började! Hitta hit: Östra Storgatan 53

#3. Outdooräventyr i Kristianstad och nordöstra Skåne för den aktiva resenären

Bouldering och vandring i Kjugekull:

kjugekull bouldering
kjugekull bouldering

Oavsett om du gillar att utmana dina klättringskunskaper eller uppskattar vackra naturomgivningar är Kjugekull, ca 20 minuter med bil från Kristianstad, ett utmärkt utflyktsmål i nordöstra Skåne. Kjugekull är ett naturreservat med vandringsleder, som är välkänt över hela Europa som ett av Sveriges största och bästa områden för bouldering. Här möter vi en tysk familj som har kommit hela vägen till Sverige enbart för Kjugekull och dess bouldering.

Vad är betyder då bouldering? Bouldering kan ses som den enklaste formen av klättring, där varken rep, kilar eller karbiner behövs. Det engelska ordet boulder översätts till klippblock på svenska, och bouldering innebär helt enkelt att man klättrar på klipp/stenblock. Det enda som egentligen krävs är ett par riktigt bra klättringsskor och en matta/crashpad att lägga under dig om du skulle ramla. I Kjugekull testar jag bouldering för första gången i mitt liv, och trots att ”mitt” klippblock varken är särskilt högt eller svårklättrat slår hjärtat glädjevolter av adrenalin när jag lyckats komma upp på toppen!

Tips! En av de bästa utsikterna över Kjugekull finns uppe vid en plats som i folkmun kallas ”Utsikten”. Här har du utsikt både över Skånes största sjö Ivösjön samt Oppmannasjön, de båda sjöarna förbinds med hjälp av en kanal.

Bouldering är så mycket mer än klättring. Det är resorna, att komma ut i naturen, att möta andra klättrare och att dela erfarenheter.

– Daniel, utövare av bouldering.

Det går tydligen att klättra på Kjugekull nästan hela året om, men enligt min guide är det allra bäst ”stick” under vår och höst. Här kan du beställa guideboken/föraren med information om Kjugekull Bouldering.

Läs mer: Kjugekull bouldering – natur och äventyr i Skåne

Rida islandshästar vid Brönne Farm:

rida islandshäst kristianstad
rida islandshäst kristianstad
rida islandshäst kristianstad

När jag googlade efter aktiviteter i den här delen av Sverige fastande jag direkt för islandshästarna på Brönne Farm utanför Hässleholm, där familjen Kaunitz samtliga är engagerade i verksamheten på ett eller annat sätt. Här arrangeras guidade ridturer i grupp, och trots att jag själv inte har ridit på flera år känner jag mig genast trygg när Viveca som driver stallet presenterar sig – hon har koll på läget och på sina välskötta islandshästar!

Vår lilla ridgrupp består av allt från rutinerade ryttare till ett par som aldrig har suttit på en hästrygg, men hästarna är vana och vet vad de gör. Jag och min brunögda Hlekkur rider tillsammans med resten av gruppen genom trolska skogar mot Hovdala Slott, töltar fram på landsvägar och skrittar lugnt genom vackra landskap – och jag har ett saligt leende på läpparna från början till slut. När vi når Finjasjön och det område som brukar kallas för Guldkusten sitter vi av hästarna och äter våra medhavda ostmackor medan hästarna pustar ut i skuggan under träden. Vår guidade ridtur tar runt tre timmar, inklusive tid att göra i ordning hästarna. Turerna arrangeras mellan mars till december – läs mer här: Brönne Farm.

Vandra på Hovdala:

Under tiden jag skumpar fram på islandshästen Hlekkur är min bloggkollega Daniela ute och vandrar bland kullarna, dalarna och skogarna som tillhör Hovdala Naturområde och Vandringscentrum. Där får Daniela bland annat kika närmare på de nya naturnära vindskydden som finns utplacerade i området.

Läs mer hos Daniela: 7 Naturupplevelser i Nordöstra Skåne man inte bör missa

Tips! I Kristianstad och nordöstra Skåne finns naturen runt husknuten, vilket inte minst kan exemplifieras genom det stadsnära naturum Vattenriket som du kan läsa mer om under punkt 5. I området kan du gå längs lederna Linnérundan och Näsby fält och vidare ut i Vattenriket, här hittar du fler vandringstips i Kristanstad med omnejd.

#4. Fika- och restaurangtips i Kristianstad och nordöstra Skåne

Sotnosen i Fornstugan:

att göra i Kristianstad
att göra i Kristianstad

Sotnosen Korvcafé är välkänt i Kristanstad, och sedan i början av juni 2019 finns också Sotnosen i den imponerande byggnaden Fornstugan nere i Tivoliparken. I den vackra lokalen med tillhörande uteservering serveras svensk husmanskost på nytt sätt – med allt annat än tråkiga uppläggningar. Läs mer på Sotnosens hemsida. Hitta hit: Fornstugan, Västra boulevarden 33

Bäckaskog Slott:

kristianstad bäckaskog frukost

Kökspersonalen i Bäckaskog Slott vet vad de gör, kökstraditionen på slottet går tillbaka ända till 1200-talet då munkarna stod vid grytorna. Råvarorna som används är lokalproducerade så långt det är möjligt. En extra eloge för bra alkoholfritt utbud, och till den riktigt schysta hotellfrukosten som serveras på slottet.

Tips: För lokalproducerade godsaker i området kan du botanisera bland tipsen på gårdsbutiker i närheten av Kristianstad.

Wanås Restaurant Hotel:

att göra i Kristianstad Wanås

Wanås, som jag nämner ovan, erbjuder utöver kulturupplevelserna även riktigt bra mat- och fikamöjligheter. Jag och Daniela stannar till för en finfika på uteserveringen, och några dagar senare får jag rapport från min syster att både den varmrökta laxen och råbiffen på Wanås är ”jättegod och fräsch”.

Restaurangen är influerad av platsen med vilt, bär, svamp och örter från skogen, och med ekologiska produkter från gården på Wanås som mjölk, nötkött och grönsaker.

– Wanås Restaurant Hotel

Läs merhemsidan för Wanås Restaurant Hotel

Minas Chokladstudio:

minas chokladstudio kristianstad
minas chokladstudio kristianstad

Ett tips jag varmt kan rekommendera är ett stopp i chokladhimlen, aka Minas Chokladstudio. Det här stället ligger 2 mil öster om Kristianstad, mellan Trolle Ljungby slott och naturreservatet Tosteberga ängar. Här kan du frossa i alla tänkbara och otänkbara chokladkombinationer, skapade av konditorn och ägaren Mina. Under lördagar kan du förboka den populära chokladfrukosten, och under söndagar är det Minas Söndagsfrukost (med chokladtema såklart!) som gäller. Under vårt besök får vi avnjuta purfärsk glas, där ingredienserna bland annat består av mjölk från slottskossorna i Trolle Ljungby, lokala ägg och ekologisk choklad från Malmö.

Här kan du – utöver frukosten ovan – välja och vraka mellan fikat i chokladcaféet, men också att shoppa loss i butiken. Det går även att boka in sig på pralinkurser hos Mina. Läs mer på hemsidan Minas Chokladstudio.

Minas tre bästa utflyktstips i närheten:

  • Humleslingan runt sjön
  • Tostberga ängar
  • Trolle Ljungby – Viltboden

#5. Att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne för barnfamiljen

att göra i Kristianstad naturum
att göra i Kristianstad Wanås
Att göra i Kristianstad tosteberga

Jag vill poängtera att alla tips ovan går att göra med barn, och att alla punkter nedan går att göra som vuxen. Hade jag åkt till Kristianstad och nordöstra Skåne med mina egna tre barn (10, 8 och 4 år gamla) hade jag försökt prioritera följande stopp:

  • Naturum Vattenriket: Naturum Vattenriket är en riktig pärla, som lyckas med konststycket att ligga mitt ute i naturen trots det bara några tar några minuter att promenera hit från järnvägsstationen i centrum. Det här området utsågs till biosfär av Unesco 2005, och fem år senare ingives naturum som nu är Kristianstads största besöksmål. Det här är ett givet utflyktsmål för både barn och vuxna, där besökarna bland annat kan spana på utter och lära sig mer om naturen genom utställningar. För att citera en Kristianstadsbo: – ”Det här är ett aktivitetshus för alla, inte bara för ”fjällräven-folket”. Extra populär är Opteryx, en minibio och åkattraktion där vi besökare får hänga med i naturen både över och under vatten. Hitta hit: Naturumsvägen 2
  • Regionmuseet: Regionmuseet i Kristianstad skapar, bland annat genom interaktiva inslag, en inbjudande miljö även för yngre besökare. Här kan barnen klappa på en grymtande gris, hålla utsikt efter det lilla skelettet och leka loss i Drakborgen – barnens eget lekrum. Läs mer här.
  • Tosteberga hamn: Tosteberga hamn är ett vackert och lugn litet fiskeläge som ligger drygt 2 mil från Kristianstad. Ställplatsen har blivit en favorit för husbilar, husvagnar och campare – av förståeliga skäl. Vid havet finns både trampolin och brygga, perfekt för små badtokar. Hitta hit: Bodavägen 190, Fjälkinge

#6. Praktiska tips och bra att veta

Tips om boende: Bäckaskog Slott

boende bäckaskog
kristianstad bäckaskog frukost

Efter att ha stiftat mer eller mindre bekantskap med inte mindre än fyra slott under det här besöket i Skåne (Wanås, Trolle Ljungby, Hovdala och Bäckaskog Slott), får vi äran att checka in på det sistnämnda – som ligger drygt 15 km nordost om Kristanstad.

Bäckaskog Slott, som uppifrån ser ut som en färgbrokig kvadrat byggd runt en borggård, ligger på ett smalt näs mellan Oppmannasjön och Ivösjön. Slottet byggdes ursprungligen som ett kloster under 1200-talet, och här huserade munkarna ända fram till reformationen år 1537 då Bäckaskog togs över av den danska staten. Så småningom, i samband med freden i Roskilde, blev slottet svenskt och idag ägs det av Statens Fastighetsverk.

Slottet är numera ett omtyckt utflyktsmål och erbjuder boende för både privat- och konferensgäster. Det finns flera olika boendealternativ, där ledorden för de olika rummen lyder ”från slott till koja”. Jag checkar in på Klostergården på borggården, i ett relativt enkelt men fräscht hotellrum. Hotellfrukosten som ingår i priset är däremot långt ifrån enkel, här skulle jag kunna sitta och njuta av den generösa frukostbuffén i flera timmar! Information om prisläge och rumstyper finns på hemsidan Bäckaskog Slott.

Läs mer om min slottsvistelse: Bäckaskog Slott – att bo på ett slott i Skåne

Här hittar du fler boendetips i Kristanstad med omnejd, ett ställe jag själv vill testa framöver är ett av de elva personligt inredda rummen på Wanås Restaurant Hotel.

Resa till Kristianstad:

åka tåg SJ kristianstad

Till Kristianstad tar du dig smidigt med tåg, själv bokar jag mina tågbiljetter i SJ:s app kort inpå avresa. Vill du åka vidare mot Österlen efter ditt besök är Kristianstad en bra knytpunkt, nere vid tågstationen avgår den gula Skåneexpressen 3 som jag reste med till Kivik i början av sommaren.

Läs mer: Att göra på Österlen: tips om Kivik med omnejd

Från Kristianstad är det också smidigt att ta direkttåget vidare ner mot Köpenhamn, den snabbaste tågresan tar bara 1:44 h. Åker du med bil tar du med fördel E4:an från Stockholm söderut, och E6:an från Göteborg. Från Malmö gäller E22:an mot Karlskrona.

Evenemang i Kristianstad med omnejd:

att göra i Kristianstad

Här hittar du en evenemangskalender för Kristianstads kommun. Ett uppskattat och återkommande evenemang är Kulturnatt Kristianstad som i år arrangerades för sjätte året i rad. För mer inspiration om Kristianstad kan du följa instagramkontot Kolla Kristianstad. (Under sommartid finns turistinformation i Medborgarcenter, Rådhus Skåne i centrala Kristianstad.)


Inlägget om saker att göra i Kristianstad är skrivet i samarbete med Tillväxt Kristianstad och Skåne Nordost , men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Har du några bra tips på saker att göra i Kristianstad och nordöstra Skåne får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver!

7 comments

  1. Maria Svensson says:

    Bäckaskogs slott var ett populärt utflyktsmål i mim familj när jag var liten. Av nån outgrundlig anledning skulle jag absolut köpa en lergök där vid varje besök! 😄 De står fortfarande kvar på bokhyllan ute på Aspö!

    1. Oj, där ser man! Kul att höra!

  2. Det blir kanske hit vi får åka för att träffa Sara i framtiden?

    1. Ja, men jag har förstått att Sara ÄLSKAR Kristianstad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close