Close
Sveriges bästa strand? 25 tips på vackra stränder i Sverige

Sveriges bästa strand? 25 tips på vackra stränder i Sverige

Vidsträckta sandstränder eller oräkneliga vågslipade stenar? Pudrig florsockersand eller grova sandkorn som kittlar lagom skönt mot tårna? Orörda sanddyner eller partystämning med dunkande musik? Insjöstränder eller klippiga badvikar vid havet? Alla har sin definition på vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att en specifik badplats ska förtjäna titeln ”Sveriges bästa strand”.

Sveriges bästa strand? 25 tips på vackra stränder i Sverige

I det här inlägget har jag samlat 25 tips på vackra stränder i Sverige, uppdelade i tre kategorier: södra, mellersta och norra Sverige. Stränderna är listade utan inbördes ordning och är både personliga favoriter och stränder jag själv har fått tips om från andra. Nu är det upp till dig att utse en personlig favorit. Fyll gärna på med fler förslag i kommentarerna!

Sveriges bästa strand – SÖDRA SVERIGE

#1. Saltö sand (Blekinge)

saltö

I ett blogginlägg om Sveriges bästa strand har Saltö sand strax utanför min hemstad Karlskrona en hedersplats. I den här ljuvliga skärgården har det badats i många generationer, och badandet lär fortsätta länge än. På Saltö sand hittar du både sandstrand och klippor, men även hopptorn och bryggor.

Läs mer: Att göra i Karlskrona – en guide till Sveriges vackraste stad!

Hitta hit: Saltö ligger ett par kilometer från Karlskrona centrum, hit tar du med fördel en promenad för ett bad innan du går tillbaka mot staden.

#2. Stenshuvud (Skåne)

stenshuvuds strand

I en av SJ:s kampanjer likställs den 4,5 kilometer vita finkorniga stranden ”Stenshuvud” på Österlen med Karibien. Stranden tillhör Stenshuvuds nationalpark, som utöver sandstrand även bjuder på lummiga bokskogar och rik fauna. För egen del drar jag en parallell till stränderna i Thailand, i alla fall fram tills det är dags att doppa tårna i vattnet för att känna på badtemperaturen.

Läs mer: Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd

Hitta hit: Stranden ligger cirka tio minuters bilfärd söder om Kivik. Det går också utmärkt att cykla hit från Kivik.

#3. Knäbäckshusen (Skåne)

På samma strandremsa, fast strax söder om Stenshuvuds nationalpark, ligger Knäbäckshusen. Den här exotiska strandvarianten hyllas ofta som Sveriges vackraste strand tack vare den lummiga inramningen och de turkosfärgade skiftningarna i vattnet. Och visst har stranden har något något utöver det vanliga, även om jag personligen typ får torgskräck av att åka hit under juli då badgästerna ligger som packade sillar längs stranden.

Läs mer hos Inger/Halloj världen: Sveriges vackraste strand

#4. Haväng och Vitemölla strandbackar (Skåne)

haväng Österlen

Haväng, ni hör ju att det inte kan bli annat än succé när hav möter äng! I reservatet Haväng och Vitemölla strandbackar kan jag stanna ungefär hur länge som helst…

vandra österlen

… det här är en av mina personliga favoriter i kategorin Sveriges bästa strand. Här finns sand i all oändlighet, varvat med skir bokskog och uråldriga tallar.

Läs mer: Att göra på Österlen – tips om Kivik med omnejd

Hitta hit: Har du bil är det enklast att parkera vid p-plats Haväng eller via Havängs sommarby till en parkeringsplast strax norr om Klammersbäck. Själv cyklade jag från Kivikstrand badhotell, ställde cykeln vid Vitemölla och promenerade bort mot Haväng.

#5. Borrby strandbad (Skåne)

Många håller den fem kilometer långa strandremsan Borrby strandbad söder om Simrishamn som en av Sveriges bästa stränder. Här är långgrunt och det finns även lämpliga promenadstråk innanför själva strandremsan.

Hitta hit: Följ kustvägen (Örnahusvägen) från Simrishamn så är du framme efter dryga 20 minuter.

#6. Sandhammaren (Skåne)

Vi kan väl enas om att alla har sina preferenser på ”Sveriges bästa strand” eller ”Sveriges finaste sand”. Sandhammaren hittar du i Skånes sydöstra spets efter att ha följt kustlinjen söderut från Kivik. Den här omtyckta stranden erbjuder kritvit och finkornig sand och gör sällan besökare besvikna. Tänk dock på att strömmarna är riktigt starka här, bada med största möjliga respekt!

Hitta hit: Räkna med en dryg halvtimmes bilresa österut om du utgår från Ystad, följ Östra Kustvägen och Österleden/Väg 9.

#7. Löderups strandbad (Skåne)

Löderups strandbad österlen

De vackra sandstränderna ligger som ett pärlband längs kustremsan i Skåne. Fortsätter du ytterligare en bit västerut från Sandhammaren mot Ystad hittar du Löderups strandbad och dess dyner. Dessa omgivningarna är perfekta för stora och små med mycket spring i benen.

#8. Ystads Sandskog (Skåne)

sveriges bästa strand österlen
Foto: Towe Ahlin

En annan härlighet i strandsammanhang är såklart Ystad Sandskog, där otaliga bilder har tagits vid det välkända hotellet/spanläggningen Ystad Saltsjöbad. Längs Sandskogen finns fem bryggor, varav Ystad Saltsjöbad har den västligaste varianten precis nedanför hotellet.

Läs mer hos Towe/Come Fly With Me: Ystad Saltsjöbad – Spa När Det Är Som Bäst

Hitta hit: Ystad Sandskog ligger strax öster om Ystad. Flera parkeringar finns att tillgå längs kustvägen.

#9. Skanör-Falsterbo (Skåne)

Vid de vackra tvillingorterna Skanör-Falsterbo möts du av frihetskänslor deluxe. Det många gillar med stranden här är att den är långgrund, har vit perfekt sand (utlandskänsla!), turkosblått hav, sanddyner och små badhytter i regnbågens alla färger.

falsterbo

Skanör/Falsterbo är förvisso känt som ett sommarparadis…

falsterbo

…men fungerar lika bra som återhämtningsplats året runt. Fler tips hittar du hos Expressen.

Hitta hit: De medeltida småstäderna Skanör och Falsterbo ligger bredvid varandra på Falsterbonäset ca 30 km sydväst om Malmö.

#10. Mellbystrand (Halland)

Mellbystrand bjuder på inte mindre än 12 kilometer sandstrand – vilket gör den till Sveriges längsta sandstrand. Mellbystrand var en populär badort redan i slutet av 1800-talet, och har så förblivit sedan dess.

Hitta hit: Mellbystrand ligger ca tio minuters bilresa rakt västerut från Laholm.

#11. Tylösand (Halland)

tylösand lets go explore
Foto: Lisa Fahlåker

Få stränder i Sverige är väl så omtalade som den drygt fyra kilometer långa Tylösand, vilken vid ett flertal tillfällen har blivit utnämnd till Sveriges bästa strand. Med en sådan ärevördig titel kommer också gäster i stora lass, gillar du avskildhet ska du förmodligen hålla dig borta från just Tylösand under sommarens högsäsong. Det finns lugnare alternativ i närheten, några av dem kan du läsa om nedan:

Läs mer hos Lisa/Let’s go Explore: En guide till Halmstads stränder

#12. Skrea strand (Halland)

På västra sidan Sverige finns uppenbarligen många välkända och omtyckta stränder. Skrea strand i Falkenberg är drygt två kilometer lång och omges av höga stranddyner. Längs den här stranden hittar du också Falkenberg Strandbad, som för övrigt är utsedd till Sveriges mest romantiska hotell.

#13. Strandbuffé i Varberg (Halland)

varberg kallbadhus

”Kvällspromenad med solnedgång är kanske det närmsta vardagsmagi man kan komma?” Foto och citat: Ullrika H.

Varberg är känt som Sveriges kurortsparadis, men förutom uppfriskande och välgörande spaupplevelser finns också hav och stränder att njuta av. Jag spenderade 1,5 år i staden och har fortfarande inte lyckats utse min personliga favorit eftersom det finns så många. Apelviken är kul för att spana på surfare, Träslövsläge är barnvänligt och Getterön bjuder på den ena finare badviken än den andra!

Läs mer om de olika alternativen i Varbergs strandguide.

#14. Böda Sand (Öland)

Böda Sand är Ölands svar på Thailands stränder, och som barn var jag övertygad om att jag hade kommit till utlandet när jag såg den vidsträckta sandstranden första gången. Mycket har hänt sedan dess, nu är stranden absolut knökfull under sommarmånaderna.

badstrand på öland

Jag föredrar att åka hit under lågsäsong, det går utmärkt att ta ett dopp även i slutet av september!

Tips! Vill du ha en liknande känsla, fast med betydligt färre badgäster, rekommenderas Bjärbybadet på östra Öland.

Hitta hit: Böda Sand ligger nästan längst norrut på Öland. Räkna med 1 timme och 20 minuters bilresa från Kalmar (mer under sommartrafik).

#15. Strandbonzana på Gotland

Badparadiset Gotland erbjuder, inte helt otippat, den ena badmöjligheten efter den andra.

gotland Fårö

Vår familj gillar Blå Lagunen och Sudersand (när det inte är fullt med folk), men älskar också den lilla badstranden Fridhems strand alldeles nedanför Högklint. Jag har också fått återkommande tips om Vitviken, Tofta och min bloggkollegas Sofia/Fantasiresors tips om Smöjens kalkstensbrott på Nordgotland. Här väntar möjligheter till bad i turkosa naturliga pooler, vilket låter som hittat för en lyckad semestervistelse.

Läs mer: Gotland med barn

Sveriges bästa strand – MELLERSTA SVERIGE

#16. Varamon (Motala, Östergötland)

Runt Vättern finns många fina badmöjligheter, några mer välkända än andra. Själv gillar jag sandstranden i Jönköping, men är ännu mer nyfiken på ”Playa Varamobaden” i Motala. Varamobaden är med sin fem kilometer långa sandstrand Nordens längsta insjöbad, och lär ha 80 fler soltimmar än övriga inlandet. Hit siktar vår familj på att åka i sommar om allt går vägen.

djäknesundet Vättern

Tips! En annan badplats som måste nämns i Vätternsammanhang är Djäknesundet strax utanför Karlsborg: Djäknesundet – Vätterns finaste badplats?

#17. Svalnäs (Vänern, Västra Götalands län)

Är du sugen på att hänga vid ”Vänerns Riviera”? I så fall ska du ta dig till den barnvänliga och långgrunda stranden Svalnäs. Alldeles i närheten av stranden ligger Hindens rev, vilket är en 5 km lång udde ut i Vänern.

ursand resort och camping Vänersborg

Tips! Ett annat tips på badstrand vid Vänern är Ursand: Ursand i Vänersborg: camping och badplats vid Vänern.

#18. Torö Stenstrand (Stockholm)

Torö nynäshamn

Vid Torö Stenstrand, en dryg timmes bilresa söder om Stockholm city, ser du sten i alla riktningar – ett drömscenario för vissa badfantaster. Det här är ett favoritställe för både vindsurfare och snorklare, och även en återkommande favorit för oss när det vankas familjeutflykt i närheten av Nynäshamn.

Läs mer: Torö stenstrand och Örens naturreservat – hav och horisont!

Tips! Ett annat härligt alternativ om du är ute efter stränder i Stockholms södra skärgård är Nåttarö, och specifikt den långa stranden Stora Sand (läs mer hos Linda/Resa Medvetet: Nåttarö – en dagsutflykt i Stockholms skärgård).

#19. Rullsand (Uppland)

”Mellansveriges riviera”. Japp, så marknadsför sig Rullsands Havsbad och Camping. Det här havsbadet är det största badet i mellersta Sverige och är dessutom ett av Uppsala läns mest besökta naturreservat.

Hitta hit: Rullsand ligger vid Skutskär, alldeles i närheten av familjeattraktionen Furuvik. Räkna med strax över en timmes bilresa från Uppsala.

#20. Bökeviken (Bohuslän)

yoga Annika

Fiskebäckskil i Bohuslän är en pärla av sällan skådat slag, oavsett om du tar dig till badplatsen vid Bökevik för att yoga i soluppgången eller…

Lysekil by night

… om du går dit under kvällen för att se Lysekil glittra ikapp med stjärnorna på andra sidan viken. Här finns både en bit badstrand, badbryggor och inbjudande klippor.

Läs mer: Att göra på Skaftö och utflyktstips i närheten

#21. Saltö (Bohuslän)

Strömstad

I badsammanhang är Strömstad allra mest känt för ”Capri Havsbad” med dess sand- och klippstränder. Vid välkända stränder samlas som bekant mycket folk, och vi får istället tips av lokalborna att ta oss till den lilla ön Saltö utanför Strömstad. Från parkeringen vid Saltö naturreservat är det drygt 500 meter att gå ner till vattnet – promenaden genom tallskogen är vacker och badplatsen som väntar är värd besväret. Här nere finns även en av Kosterhavets snorkelleder, alltså en naturstig under vattnet.

Läs mer: Att göra i Strömstad och på Kosteröarna

Sveriges bästa strand – NORRA SVERIGE

#22. Badalternativ i Dalarna

dalarna Rättvik roadtrip

I Dalarna vimlar det av insjöar för den som sällar sig till #Teaminsjö! Några av dalfolkets bästa alternativ är samlade under länken Dalarnas bästa badplatser.

#23. Byske Havsbad (Västerbotten)

Längs Bottenviken finns badmöjligheter så att det räcker och blir över, en av dessa vid den långgrunda badstranden Byske Havsbad norr om Skellefteå. (Fortsätter du ytterligare norröver når du Pite Havsbad).

Hitta hit: Byske Havsbad når du efter en dryg halvtimmes bilresa från Skellefteå.

#24. Höga Kusten (Ångermanland)

annika höga kusten

Bara namnet ”Höga Kusten” gör det uppenbart att den här delen av Sverige bjuder på ett antal vattenparadis, i form av både havsbad och insjöar. Som exempel kan nämnas Smitingens havsbad, som lär vara en av Norrlands bästa sandstränder. Här hittar du flera förslag på badplatser på Höga Kusten.

Läs mer: Höga Kusten – vilt och vackert världsarv

#25. Nulltjärn (Jämtland)

nulltjärn

Glittrande och kristallklart vatten, i sällskap av en spektakulär fjällsilhuett i bakgrunden. Jodå, den kombinationen finns i Nulltjärn drygt fyra mil utanför Åre, strax intill Vålådalens fjällstation.

Läs mer hos Sandra/Lifs resor: Tälta vid Nulltjärn


Har du fler tips på Sveriges bästa strand? Fortsätt gärna att fylla på! Inlägget publicerades ursprungligen under mars 2020, men är uppdaterat i juni 2023.

14 comments

 1. Kul att se Saltö sand på första plats❤️ Tog årets första dopp där i lördags. Det var inte varmt precis 😂

  1. Modigt Camilla!! Jag badade i Mälaren i veckan och tyckte det var typ århundradets bedrift… men den gjorde faktiskt du! 🙂

 2. Intressant lista. Men jag tycker så klart Varamon är bäst. Dock ligger Varamon i Östergötland vid staden Motala.

  1. Ser fram emot att förhoppningsvis besöka Varamon i sommar! (Och tack – ändrade i texten nu, gick lite för snabbt där.)

 3. Stenshuvud är superfint!

  1. Visst är det, gillar verkligen kombinationen att först vandra i parken och sedan dra sig ner mot stranden.

 4. Jag fick en stark Skåne-längtan nu! Tack för toppeninlägg. Det behövdes i dessa tider!

  1. Tack själv för feedback – det gör mig glad att höra. Skåne ja, så oerhört många fina stränder där. <3

 5. Såklart Gotland måste vara med. Fantastiska sandstränder. Men jag gillar Tofta mer än Sudersand. Blå lagunen har jag inte besökt.

  1. Vi besökte Sudersand på midsommarafton och var nästan själva på stranden. Väldigt härlig upplevelse!

   1. Gerd Westerling says:

    Ursand och Sikhall 💚

    1. Ja, Ursand fick vi faktiskt tips om av er – kul! Sikhall får vi spana in framöver.

 6. Höllviken borde vara med definitivt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close