Close
Att resa med barn i Bohuslän: 10 besöksvärda stopp

Att resa med barn i Bohuslän: 10 besöksvärda stopp

Är du ute efter fina utflyktsmål i Sverige som passar yngre förmågor är Bohuslän i västra Sverige ett säkert kort att satsa på. Här finns platser och aktiviteter som kan tänkas passa de flesta åldrar och intresseområden i en barnfamilj.

Igår frågade jag min nioåring om höjdpunkterna från årets sommarlov. Utöver veckorna på vårt sommarställe i Blekinge blev Bohuslän sommarens favoritresmål (igen). Både han och småsystrarna stormtrivs i den här delen av Sverige. Att resa med barn i Bohuslän är smidigt, avstånden är inte särskilt långa och det går utmärkt att båtluffa till flera av öarna. Här finns många barnvänliga aktiviteter och utflyktsmål att välja mellan.

skaftö familj
Fiskebäckskil, Skaftö.

I det här inlägget har jag listat några av stoppen vår familj har gjort under de senaste åren. Utflyktsmålen är indelade i kategorier för en enklare överblick: 1.) Djur 2.) Kultur och historia 4.) Natur och äventyr och 5.) Aktiviteter/lekland. Flera av stoppen passar bra att göra året om.

Att resa med barn i Bohuslän: 10 tips på familjeutflykter

FOKUS PÅ DJUR

#1. Havets Hus, Lysekil

havets hus Lysekil

Havets Hus i Lysekil är ett saltvattenakvarium som fokuserar på livet under ytan. Inne i byggnaden finns drygt olika 40 akvarium där barnen kan lära sig mer om allt från Västerhavets småfläckiga rödhajar till enorma krabbor. Från Havets Hus utgår också båtar som tar besökarna vidare på sälsafari, en utflykt som var väldigt uppskattad hos mina barn. Det går att köpa kombinationsbiljetter till både Havets Hus och sälsafari.

#2. Nordens Ark, Hunnebostrand

nordens ark

På djurtemat är också Nordens Ark utanför Hunnebostrand ett bra utflyktsmål för barnfamiljer. Nordens Ark arbetar aktivt med avel, uppfödning och utplantering av hotade arter, bland annat vitryggig hackspett, fjällgås, grönfläckig padda och större ekbock. För våra barn lockar Lantgården med de nordiska lantraserna samt lekytorna med hinderbana allra mest. Vi vuxna uppskattar i vår tur att vandra längs de utmärkta lederna i Ekoparken.

FOKUS PÅ KULTUR och HISTORIA

#3. Vitlycke museum, Tanumshede

vitlycke museum

Vitlycke museum och dess omgivningar är en riktig guldgruva för historieintresserade barn och ungdomar och därmed ett riktigt fint stopp för dig som planerar att resa med barn i Bohuslän. Här kan besökarna göra en spännande tidsresa till Bronsåldern inne på Bronsåldersgården och inte minst få chansen att stifta bekantskap med drygt 600 hällristningsplatser i Vitlyckeområdet. Inne på museet finns dessutom en riktigt bra utställning, missa inte den!

Läs mer: Vitlycke museum och Tanums hällristningar

#4. Carlstens fästning, Marstrand

Marstrand Carlstens fästning

Våra barn fascineras mycket av sanna historier om livsöden och äventyr tillbaka i tiden. Vi har spenderat otaliga timmar med att lyssna på Stefan Anderssons sånger om fångarna på Carlstens fästning – vilket ger en extra dimension åt besöket på Marstrands största sevärdhet. Under den guidade visningen på fästningen går barnen omkring alldeles storögda och lyssnar på historier om fångceller, rymningsförsök och Lasse-Majas eskapader. Marstrand blir med andra ord ett perfekt stopp om ni planerar att resa med barn i Bohuslän!

Läs mer: Resfredags Svenska Pärlor: Att göra på Marstrand

#5. Akvarellmuseet, Tjörn

akvarellmuseet

För konstintresserade barn är ett besök på Akvarellmuseet på Tjörn perfekt. Här kan barnen låna upptäckarlådor som bland annat innehåller kikare, förstoringsglas och anteckningsböcker för att hålla sig sysselsatta när intresset för tavlorna har lagt sig.

Läs mer: Resfredags Svenska Pärlor: Att göra på Tjörn.

FOKUS PÅ NATUR och ÄVENTYR

#6. Kungsklyftan, Fjällbacka

fjällbacka Bohuslän

Efter en sommar med Astrid Lindgren-tema i vår familj är det extra kul att stanna vid Kungsklyftan i Fjällbacka. Den mäktiga synen av Kungsklyftan som skär genom Vetteberget återfinns i filmatiseringen av Ronja Rövardotter – i filmen går klyftan under namnet Vargklämman.

Läs mer: Fjällbacka: att stanna för bad, räkmacka och Kungsklyftan

#7. Kosterhavets nationalpark och naturreservatet på Saltö

kosterhavets nationalpark

Kosterhavets nationalpark är Sveriges första marina nationalpark och ligger utanför Bohusläns kust vid Kosteröarnas skärgård. Här möts bräckt vatten från Östersjön och saltvatten från Atlanten, vilket ger förutsättningar för en väldigt speciell miljö för Sveriges artrikaste havsområde. Nationalparken har fem olika entréer: Naturum Kosterhavet på Sydkoster (huvudentré), Resö, Rossö, Saltö och Strömstad. Vi satsar på entrén vid Saltö utanför Strömstad, där vi tar oss vidare till en fin och familjevänlig sandstrand via en drygt 500 meter promenad genom en ovanligt vacker barrskog.

Tips: I Hasslebukten vid Saltö finns en av Kosterhavets snorkelleder, det vill säga en naturstig under vattnet. Hit hittar ni via skyltar från parkeringen.

Läs mer: Kosterhavet och Kosterhavets nationalpark

#8. Kosteröarna

kosteröarna strömstad

För aktiva och naturintresserade barn som gillar att åka båt är Kosteröarna ett utflyktsmål som kommer att uppskattas. Båtfärden hit tar cirka en timme från Strömstad. Vi spenderar huvuddelen av vår dag på Sydkoster där vi hyr cyklar för att utforska ön, med flera stopp längs vägen för att fika och utforska klippskrevor samt diverse stenbumlingar. Höjdpunkten för oss vuxna blir utsiktsplatsen vid Valfjäll på Sydkoster med dess enastående utsikt över skog, hav och öar.

Läs mer: Att göra i Strömstad och på Kosteröarna

#9. Boviken badplats på Hamburgö

Hamburg

Att välja en favoritbadplats i Bohuslän är ingen lätt uppgift, det finns otaliga att välja på för dig som planerar att resa med barn i Bohuslän. En av våra nyupptäckta familjepärlor heter Boviken badplats och ligger på Hamburgö, dit du tar dig med Vägverkets färja från Hamburgsund. Småbarnen får med fördel hålla till vid stranden, men huvudanledningen till att vi fastnade för badplatsen är de fantastiska klipporna varifrån det finns stegar ner i havet.

FOKUS PÅ AKTIVITETER/LEKLAND

#10. TanumStrand, Grebbestad

tanumstrand

Ska du resa med barn i Bohuslän och gillar aktiviteter, lekland och vattenland är TanumStrand i Grebbestad ett bra alternativ. Under vårt besök i början av augusti finns det ett fullspäckat schema för att underhålla barnen från morgon till kväll. Här kan de testa allt från parkour till att röja loss i uppblåsbara hinderbanor i sann gladiatorstil inne på ActionZone. Omslagsbilden på våra barn framför solnedgången är för övrigt tagen vid TanumStrands stugby, så visst finns här också utrymme för lugna stunder. TanumStrands läge precis vid havet är väldigt bildskönt!


Fler tips om vad som finns att göra om ni planerar att resa med barn i Bohuslän hittar ni på länken Expedition Bohuslän. Vissa aktiviteter ovan har vi gjort i samarbete med Västsverige i anslutning till min inläggsserie Resfredags Svenska Pärlor(Inlägget publicerades ursprungligen 2018, men är uppdaterat i februari 2023.)

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close