Som född och uppvuxen i Karlskrona bär jag på en ständig hemlängtan och åker fortfarande “hem” så ofta jag har möjlighet, trots att jag numera bor utanför Stockholm. Har du ännu inte haft förmånen att besöka den här marinstaden i Sveriges sydöstraste hörn? Gör det! Du har verkligen en svensk pärla att se fram emot.
I det här inlägget får du tips på saker att se och göra som passar under en kompisweekend i Karlskrona. Den aktuella resan gjordes med tåg från Stockholm över en helg i april 2023, tillsammans med min svägerska Sara som bor strax utanför Karlskrona centrum. Tipsinlägget har därmed fokus på Karlskrona som resmål under våren, även om alla nämnda aktiviteter givetvis passar året runt.
Varför resa till Karlskrona?
Blekinges största stad brukar beskrivas som ett Stockholm i miniatyr och liknelsen är inte tagen ur luften. Båda städerna är uppbyggda på öar och omgivna av vatten. I Karlskronas fall känns det verkligen som att staden ligger i havet. Här kliver du av tåget direkt ut i en miljö så unik att Unesco för 25 år sedan utsåg örlogsstaden Karlskrona till ett världsarv. Det marina arvet gör sig påmint överallt. Här väntar doften av tjära och ljudet av knarrande tampar på de fartyg som lojt guppar nere vid Stumholmen. Signalflaggor i knalliga färger vajar över huvudgatorna och de historiska byggnaderna står stadigt på samma plats de har gjort sedan staden grundades av Karl XI för drygt 300 år sedan.
Karlskrona skärgård ska givetvis också nämnas i sammanhanget, även den med så pass unika natur- och kulturvärden att Unesco år 2011 inkluderade den i biosfärområde Blekinge arkipelag. Jag spenderar själv stora delar av sommarlovet på Sturkö och gör gärna utflykter till våra fina skärgårdsgrannar med namn som Hasslö, Aspö och Tjurkö.
Vill du ha promenad- eller cykelavstånd från ditt hotell till restauranger, fik, museum samt världsarvsklassade byggnader, och samtidigt ha tillgång till rogivande skärgårdsmiljö? I så fall är Karlskrona helt rätt för dig. Här kommer femton tips för dig som vill uppleva Karlskrona, den här gången med fokus på våren.
Att resa till Karlskrona på våren: 15 tips på saker att se, göra och äta
Fredag, dag 1: Sightseeing och finmiddag
#1. Karlskronitisk fikaklassiker på Gylles Konditori Karlskrona
Det första jag gör (och brukar göra) efter att ha hoppat av tåget är att knata upp mot Gylles Konditori, en promenad som tar mindre än fem minuter. Här beställer jag Karlskronas fikaklassiker “rågskorpan”, ett arv från de torkade skeppsskorporna vilka fungerade som basproviant ute på diverse seglatser.
Tänk dig en stor fralla (“dubbling” som de kallas på öarna), delad på mitten och långsamt rostad i ugnen. Perfekt seg i mitten, lite krispig på ytan – och allra godast klädd med ett rejält lager smör och några skivor prästost. Jag doppar med glädje mina rågskorpor i en stor kopp varm choklad med löst vispad grädde. I övrigt är Gylles ett konditori många lokalbor väljer för sina högklassiga bakelser, så pass goda att jag och min man valde ut ett gäng av dem som dessert till vårt bröllop.
Adress: Norra Kungsgatan 22, 371 33 Karlskrona
#2. En sväng förbi Blekinge museum och Grevagården
Efter cafébesöket är det dags att checka in på hotellet, men först svänger jag förbi Blekinge museum. Här ståtar den färgglada Grevagården (vars officiella namn är “Wachtmeisterska palatset”) intill Barockträdgården – där pirriga sistaårselever brukar fotas dagarna innan studenten.
Jag gillar miljön inne på museiområdet, det gör tydligen Unesco också med tanke på att Grevagården är en del av världsarvet. Som extra grädde på moset har muséet ordnat Karlskronas sötaste lekplats Grevagrundet, värd att se även utan barn i sällskapet! Läs mer om Blekinge museum.
Adress: Borgmästaregatan 21, 371 35 Karlskrona
Tips! Under sommaren slår Café Nyfiket hos museigrannen Bergqvistska gården upp portarna för säsongen. Även här väntar en härlig historisk miljö, perfekt för fina fikastunder före eller efter ett besök på museet.
#3. Fine Dining på Vinberga Vinkiosk
För alla som vill ha en riktigt bra restaurangupplevelse i Karlskrona är det Vinberga Vinkiosk som gäller, den här gången med fördrink och efterföljande fredagsmiddag deluxe.
Här bevisar ägarna att vi inte måste ta tåget till Malmö eller Köpenhamn för att avnjuta en måltid av högsta klass. “- De kan mat men är inte snobbiga.” som mitt sällskap Sara konstaterar. På Vinberga Vinkiosk står personligt bemötande, lokala råvaror och service högt på menyn. Vi slår till på en femrätters och får använda dessertskedarna redan vid första rätten för att skrapa upp den sista ramslökshollandaisen på tallriken. Det är ett gott betyg!
Läs mer och boka bord på Vinberga Vinkiosk.
Adress: Landbron 1B, 371 33 Karlskrona
#4. Kvällspromenad längs Borgmästarekajen mot Björkholmen och Ekholmen
Efter en brakmiddag är det en ynnest att i sakta mak få avsluta kvällen längs Karlskronas bedårande vackra promenadstråk, vilka är lika oemotståndliga oavsett årstid. Jag älskar den djupblå färgen som bäddar in hela staden timmarna efter den första tvekande vårsolen har tackat för sig.
Vi följer Borgmästarekajen där ett av stadens karaktäristiska gamla kruthus lyser upp aprilkvällen. Långös silhuett glimrar i bakgrunden…
…innan vi tar oss vidare mot Björkholmen. Här finns några av stadens absolut sötaste bostäder och husfasader, vilka numera samsas med Gerth Wingårdhs omtalade lådhus (som är och förblir en snackis när det gäller Karlskronas arkitektur). Tvärsöver Björkholmen väntar fina Ekholmen, även det en eftersträvansvärd adress mitt i världsarvet.
Lördag, dag 2: Kultur och shopping i Karlskrona
#5. Shopping i lokala butikspärlor
Vill du gå i butiker eller för all del ha en liten pratstund med lokala entreprenörer? Lägg de här verksamheterna (och mina personliga favoriter) på minnet inför ditt besök i Karlskrona. Promenadavstånden är inte särskilt långa mellan butikerna, vi hinner besöka samtliga på listan under vår kompisweekend.
- Elit Choklad. Karlskronas chokladbutik har funnits i snart 100 år och finns förhoppningsvis kvar minst 100 år till! Butiksinnehavaren Irma tillverkar prima handgjorda praliner av högsta kvalitet. Gott och lyxigt på samma gång. Adress: Ronnebygatan 43
- Marinmuseums butik. Jag går sällan härifrån utan att köpa med en present eller två. Butiken har alltid ett fint urval som passar alla åldrar. Adress: Marinmuseum, Stumholmen
- Kim Färm Guldsmide. Kim är en lokal guldsmed med över 30 års erfarenhet i bagaget och är numera hela min släkts hovjuvelerare. Han smider underverk och har bland annat gjort min systers vigselring. Det finns möjlighet till köp i butik, men en personlig beställning är värd både tid och pengar. Adress: Borgmästaregatan 22
- Vågskvalp inredning. I den här lilla butiken med heminredning och presenter möts du av trevliga Sofi Borin som driver butiken med varm hand. Adress: Ronnebygatan 42
- Karl XI Mode och Ernst Nyman Herrekipering. Karlskronas klassiska herrekiperingsbutiker ligger intill varandra. Bra tips för alla som efterfrågar schysta herrkläder och dessutom vill ha personlig service! Adress: Ronnebygatan 37 respektive 39
- Fabriksbutiken, Karlskrona Lampfabrik. Här säljs bland annat de klassiska Karlskonalamporna som alltså fortfarande tillverkas i fabriken som ligger i samma hus som butiken. Det finns också andra present- och inredningsartiklar till försäljning. Adress: Långgatan 11
#6. Söt fika på Systrarna Lindqvist Cafe & Surdegsbageri
Systrarna Lindqvist har under många år förgyllt fikasugna Karlskroniters vardag, inklusive min egen. Innanför dörren väntar klassisk caféinredning med udda kaffeporslin och vita spetsdukar varvat med Karlskronalampor och trästolar. Alla städer förtjänar ett sådant här ställe!
Bakom disken står personal med lika sockersött bemötande som bakverken de serverar. Har du svårt att välja? De klassiska sockerkringlorna spelar i en egen liga. Det här caféet lyckas med den äran att upprätthålla sin ambition om att “värna om det svenska kafferepet”. Bredvid fiket ligger ett uppskattat surdegsbageri, även det i Systrarna Lindqvists regi.
Följ Systrarna Lindqvist på Instagram.
Adress: Borgmästaregatan 3, 371 31 Karlskrona
#7. Mäktiga Marinmuseum och promenad på Stumholmen
Om havsguden Poseidon hade flyttat till Karlskrona hade Marinmuseum varit hans förstahandsval som bostad. Den pampiga vita byggnaden påminner om ett heligt grekiskt havstempel som svävar på vattenytan. Muséet ligger fantastiskt vackert beläget nere på Stumholmen, som tidigare var militärt område och öppnades för allmänheten först under 1990-talet. Den här delen av Karlskrona är numera omnämnt som världsarv och är ett besöksmål i sig, med eller utan museum. Under mina kvällspromenader i stan promenerar jag gärna på träbryggan som löper runt museets huvudbyggnad, inte minst för att kika in i Galjonssalen där jag och min man vigdes för 15 år sedan.
Läs mer om Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona
Inne på muséet samsas tjärdoften med målande beskrivningar av livet till havs och förklaringar om den svenska marinens historia genom åren. I skrivande stund blir utställningarna, inte minst den som berör Östersjöns roll under stormaktstiden, en kuslig påminnelse om att det vi trodde kunde räknas som historia nu i allra högsta grad räknas som sam- och framtid.
Läs mer: Marinmuseum i Karlskrona – ett favoritmuseum i Sverige
Adress: 371 32 Karlskrona
#8. Lördagslunch på Elsas lilla krog
Till Elsas lilla krog går karlskroniter både ofta och gärna för att äta Elsas pizzor vilka har blivit ett uppskattat alternativ i Karlskronas pizzautbud. Här finns också andra lättare matalternativ och fika. Tummen upp för generösa öppettider och härligt häng i en färgglad miljö!
Läs mer på Elsas lilla krogs hemsida.
Adress: Ronnebygatan 30, 371 32 Karlskrona
#9. Albinsson & Sjöbergs Bilmuseum och Karlskrona Porslinsmuseum
Albinsson & Sjöbergs Bilmuseum och Karlskrona Porslinsmuseum är två museum med helt olika inriktning, fast under samma tak och med gemensamt inträde.
Bilmuseum är värt att svänga förbi om du ens har antydan till bilintresse. Under vårt besök vill jag helst köra iväg i den grå lilla Fiaten med en resväska fastspänd bak – ett mer resebloggsvänligt fordon har jag sällan skådat!
På Porslinsmuseum kan du lära dig mer om åren Karlskrona Porslinsfabrik, även kallad “Porslinan”, gjorde sig ett namn över Sverige fram till nedläggningen 1968. Utställningarna kan också vara av intresse för loppisfyndare som vill bättra på sina porslinskunskaper inför jakt på potentiella kap.
Läs mer på hemsidan.
Adress: Östra Köpmansgatan 1, Karlskrona
#10. Solnedgångsmiddag på Antonio’s
Restaurangen Antonio’s i Karlskronas relativt nya stadsdel Pottholmen (ett välkommet tillskott i staden!) blev snabbt ett självklart val för gäster som vill åt känslan av en italiensk kvarterskrog av det finare slaget.
Som restaurang har Antonio’s ett avundsvärt läge på Borgmästarekajen med utsikt över havet, där en sittning inne i glasverandan eller på uteserveringen ger det lilla extra för upplevelsen.
Maten då? Här rekommenderar jag att du väljer några smårätter alternativt en pizza. Måltiden avslutar du såklart med en fluffig marängbakelse fylld av len citronglass på chokladdrömmig browniebotten – kanske en av Karlskronas absolut godaste desserter just nu! Vill du ha en redigt bra signaturdrink bör du välja Aperol Limone.
Läs mer och boka på Antonio’s hemsida.
Adress: Borgmästarekajen 34 A, 371 34 Karlskrona
Innan vi går hem från Antonio’s passar vi på att gå förbi en av Karlskronas mest Instagramvänliga passager, som liksom restaurangen återfinns på Pottholmen.
Söndag, dag 3: Världsarv och skärgårdslyx
#11. Amiralitetskyrkan Ulrika Pia och Karlskronas kändisgubbe Rosenbom
Den röda träskapelsen Amiralitetskyrkan Ulrika Pia, prydd med sitt vackra koppartak, är en av mina favoritbyggnader i Karlskrona. Kyrkan invigdes redan 1685 och var tänkt som en tillfällig lösning tills en större och pampigare stenkyrka var på plats. Planen genomfördes aldrig (får jag säga tack och lov?) och numera är kyrkan en del av världsarvet.
Vi är många som genom åren har lyft på den svarta hatten för att skänka en slant till Rosenbom, som i själva verket är en osedvanligt berömd fattigbössa – bland annat omnämnd i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Ett stenkast från kyrkoområdet ligger Amiralitetsparken och församlingens guldgula klockstapel, vilken från början var en vällingklocka för varvsarbetarna.
Adress: Drottninggatan respektive Amiralitetsparken, 371 30 Karlskrona
#12. Italienska lunchvibbar på Café Gelato
Cafe Gelato är ett säkert kort för dig som vill ha en lättare lunch och som gärna smuttar på en riktigt god och vacker cappuccino. Alla som liksom jag själv ofta och gärna drömmer om Italien bör beställa in några skopor av Blekinges godaste gelato, som givetvis är handgjord enligt konstens alla regler. Extra plus för söndagsöppet, vilket Karlskronaborna inte är bortskämda med! Därutöver är stämningen fin och personalen tillmötesgående.
Adress: Borgmästaregatan 14, 371 34 Karlskrona
#13. Skärgårdslyx och bastuflotte på Dragsö Camping
Familjeägda Dragsö Camping & Stugby är föredömliga på att tillgodose behovet av och önskemålet om att förlänga turistsäsongen bortom den redan välbesökta sommarsäsongen. Initiativet att satsa på en bastuflotte med vedeldad badtunna har med all rätt visat sig bli succé.
Vi tar med mina systrar och bokar in oss på tre timmars skärgårdslyx ute på den nyrenoverade flotten. Där väntar nytvättade badrockar och en förbeställd charkbricka med alla tänkbara godsaker. Vedträna sprakar både inne i bastun och i badtunnan – vilket skapar förutsättningar även för den mest räddhågsna badkrukan att våga sig på ett vårdopp i havet. Det är såklart ljuvligt på alla sätt och vis och tre timmar passerar alldeles för fort! Vi pratar, badar, äter, bastar och njuter i största allmänhet. Det går att vara upp till elva personer på flotten, som ligger avskild från resten av campingen. Priset för tre timmar utan tillval ligger på överkomliga 2800 SEK. Bokning sker via Dragsö Camping & Stugby.
Läs mer: Hyra bastuflotte i Karlskrona (Dragsö Stugby & Camping)
Adress: Dragsövägen 14, 371 37 Karlskrona
#14. Kvällsrunda till Brändaholm och Saltö
Om du bildgooglar Karlskrona kommer flera av bilderna att visa Brändaholm och alla dess rödmålade kolonistugor med vita knutar. Jag tänker med jämna mellanrum på hur lyckligt lottade Karlskronaborna är som får bo i en stad där deras vardagsutsikt används som vykortsmotiv.
Den lilla holmen på Dragsö går bland annat att skåda på avstånd från Borgmästarekajen i centrala Karlskrona…
… men jag trivs allra bäst på plats i koloniområdet, där vi får en annan utsikt än den som ofta visas på turistbilderna. Från det här hållet ser vi nästan alla “ö-kändisar”, bland annat Långö, Pantarholmen, Trossö, Ekholmen och Saltö.
Efter en runda bland rödmålade stugor och välskötta trädgårdar promenerar vi vidare över mot Saltö och närmare bestämt Saltö Sand som är Karlskronas vackraste badplats. Om du frågar mig alltså!
#15. Så bodde vi i Karlskrona: JA Hotel Karlskrona
Under den här vistelsen checkar jag och min svägerska Sara in på JA Hotel Karlskrona. Hotellet ligger inne i köpcentret Wachtmeister med utgång mot Borgmästaregatan som är en av stadens huvudgator. Både havet och allt annat vi vill se och göra väntar strax utanför hotellet eller alldeles i närheten.
Vi checkar in i ett av hotellets nyrenoverade rum med utsikt mot Borgmästaregatan. Här finns allt vi behöver för en lyckad hotellweekend! Ett stort badrum med badkar att krypa ner i efter långa sightseeingdagar, perfekt fluffiga hotellsängar och TV-skärmar mot både soffan och sängen – där vi för övrigt spenderar en av kvällarna i sällskap av en stor godispåse framför en chick flick med Cameron Diaz i huvudrollen.
Hotellfrukosten håller hög standard och serveras i en ombonad miljö nere i lobbyn. En av de första grejerna jag gör vid frukosten är att fota burken med hallonsylt för att sedan skicka bilden till min man. Hans definition på “bra hotell” är att de har hallonsylt vid frukosten, vilket förvånansvärt nog sällan är fallet. Innan vi går ut på stan mumlar jag något om att det enda jag saknar vid frukosten är fröknäcke. Någon minut senare kommer min svägerska Sara tillbaka med… just det, ett fröknäcke. De som har satt ihop frukostmenyn har uppenbarligen gjort ett bra jobb!
Läs mer och boka på JA Hotel Karlskronas hemsida.
Adress: Borgmästaregatan 13, 371 35 Karlskrona
Fem snabba om Karlskrona!
- Ta dig till Karlskrona: Det tar ca 5 timmar med tåg mellan Stockholm – Karlskrona, med byte i Emmaboda och Alvesta. Från Göteborg tar det strax över 4 timmar inklusive ett byte. Malmö – Karlskrona har direkttåg vilket ger en restid på överkomliga 2:45 h.
- Färja mellan Karlskrona och Polen: Karlskrona har en av landets mest trafikerade färjelinjer till och från Gdynia i Polen, en resa som nio timmar och 30 minuter. Nästa gång du ska ta Polenfärjan härifrån, se till att stanna ett par dagar i Karlskrona innan du åker vidare.
- Lövmarknaden och Skärgårdsfesten: Mina starkaste barndomsminnen från Karlskrona förknippas med Lövmarknaden som årligen äger rum på torsdagen före midsommarafton. På Lövmarknaden fylls hela staden av marknadsstånd och festligheter. En annan återkommande höjdpunkt är Karlskrona Skärgårdsfest som under 2025 hålls under vecka 31.
- Restaurangtips i Karlskrona: Karlskronas bästa restauranger – 5 personliga favoriter
- Fler tips om Karlskrona: Naturkartan och Hälsans stig på den här länken kan vara bra att ha som utgångspunkt för vackra promenader. Är du ute efter fina utsiktsplatser rekommenderas en tur upp på Bryggareberget, vilket är en längre promenad från Karlskrona centrum. Gillar du musik? På lördagar brukar det hållas lunchkonserter i Fredrikskyrkan. Se också till att ladda ner “Karlskronaappen” och “Be here then”. Sist, men inte minst, har jag hört många fina recensioner om lokalhistoriska guideturer med Stadsvandringar Karlskrona.
Trevlig resa till “staun”!
Inlägget om att resa till Karlskrona är ett betalt samarbete med Visit Karlskrona och Ja Hotel Karlskrona. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna, vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inget annat anges. Omslagsbild: vy över Karlskrona från Brändaholm. Inlägget publicerades ursprungligen i april 2023, men uppdaterades våren 2024.
12 comments
Hurra för Karlskrona! Jag måste komma tillbaka snart! 🙂
Ja, det finns alltid anledning att återvända dit!