Close
Resa i Sverige med barn: tips vid östra Vättern

Resa i Sverige med barn: tips vid östra Vättern

samarbete visit östergötland

Grönskimrande och skira ädellövsskogar som inbjuder till aktiva dagar, en glittrande blank Vättern, myter och sägner om sagoväsen, historiska vingslag i klostermiljö samt cykeläventyr på skogsstigar och längs Göta kanal. Letar du efter lämpliga platser att resa i Sverige med barn är Östergötland ett hett tips! I det här blogginlägget ligger fokus på resmålen längs östra Vättern – Omberg, Vadstena, Tåkern och Borensberg är några av platserna vår familj besöker under ännu en lyckad resa till Östergötland.

Resa i Sverige med barn: tips vid östra Vättern

familjesemester östergötland
Bild 1) Vackra vägar i Östergötland 2) Omberg 3) Vadstena slott 4) Hästholmen.

Vår familj består av Tobias (46 år), Annika (40 år), Sebastian (11 år), Julia (9 år) och Nelly (5 år). Vi packar ofta och gärna in oss i bilen för att dra iväg på en roadtrip i Sverige, och den här gången styr vi ut på E4:an för att göra slag i saken och uppleva mer av området längs östra Vättern. Det är ett rent nöje att dyka ner i reseplaneringen och sätta ihop en agenda som ska passa hela familjen, utmaningen är att välja bort saker snarare än att välja till eftersom vi bara har tre dagar tillgodo och utbudet är så stort. Längs östra Vättern finns på en relativt liten geografisk yta en hel uppsjö av äventyr, vackra naturupplevelser, aktiviteter, boendealternativ och schysta matställen att välja på. I det här inlägget delar jag några av familjens personliga favoriter från vår resa i Sverige med barn, den här gången Östergötland.

#1. Resa i Sverige med barn: Ekoparken Omberg

vandra Omberg
Omberg Vättern
fika omberg
Foto 1 & 2) Linda/Woods & Water guidar vår familj i Omberg 3) Picknick från Ombergs Turisthotell.

Jag har, som många med mig, stannat till och beundrat utsikten från toppen av Omberg på sträckan mellan Göteborg och Stockholm. Den här gången är dock Ekoparken Omberg själva resmålet snarare än ett stopp på vägen, vilket ger vår familj en chans att landa på ett helt annat sätt. Vi checkar in på Stocklycke Vandrarhem/STF Omberg, där vi omges av oändliga nyanser av grönt och vandringsleder som tycks omringa oss från alla håll och kanter.

Namnet är sammansatt med det fornnordiska ”ama”; dimma, rök och berg. Betydelsen blir sålunda ”dimberget” eller berget omgivet med dis och dimma.

Upplev Vadstena om betydelsen av namnet Omberg

Ekopark Omberg är ett skogslandskap med skogsbruk som anpassas till natur- och kulturvärden, och samtidigt ett väldigt uppskattat friluftsområde. När vi kör in vid Ekoparkens informationsplats är den fylld av förväntansfulla och vandringssugna gäster utrustade med fika, ryggsäck och bekväma skor, redo att utforska och avnjuta vinklar och vrår. I Omberg huserar allt från imponerande jätteekar till drömsk bokskog, när vi kliver in på en av vandringslederna menar min man att ”alla som mår dåligt borde ordineras en tur i Omberg eftersom det känns som att kliva in i en grön lunga.”

För att få bästa möjliga upplevelse av Omberg ser vi till att boka guidade turer för både vandring och mountainbike via de rutinerade och proffsiga friluftsexperterna på Woods & Water. Under vår vandring får vår yngsta dotter stora ögon när guiden Linda berättar om en skatt som lär gömma sig i trakterna. Vi får också höra om drottning Omma, till hälften berguv och till hälften människa. Myterna om sagodrottningen och hennes förmåga att omvandla sig till dimma är många, det sägs bland annat att Ommas tårar rinner från grottan Rödgavel ner i Vättern.

Höjdpunkter i Omberg med omnejd:

  • Vandring och mountainbike på Omberg: Guidad vandring och äventyr med mountainbike i Omberg arrangerad av Woods & Water. Populära sevärdheter: Stocklycke Hamn, Hjässan, Oxbåset och Mörkahålkärrets naturreservat.
  • Alvastra kloster: Vi förbeställer picknick från Ombergs Turisthotell, som vi väljer att avnjuta med utsikt över Alvastras klosterruiner. Klostret grundades av franska cisterciensermunkar 1143, här fick den heliga Birgitta några av sina viktigaste uppenbarelser.
  • Hästholmen: Hästholmen bjuder på vacker utsikt och sommarkänsla. Här äter vi på restaurang Vättenskutan, och vi vuxna konstaterar att intrycket påminner om vilken bohuslänsk pärla som helst. (Ja, alltså minus havet och saltet då.)
  • Väderstad Centralkonditori: Hit åker vi för lunch och fika på det anrika bageriet/caféet/konditoriet Väderstad Centralkonditori, ett ställe alla borde besöka!

Läs mer: Vandra och cykla på Omberg – tips för guidade turer

Tips på boende vid Omberg: Stocklycke Vandrarhem/STF Omberg

stocklycke vandrarhem

Här checkar vi in med utsikt mot rogivande grönska, omringade av fågelkvitter som aldrig tycks ta slut. Skogen känns som en förlängning av själva vandrarhemmet, och läget några hundra meter från Vättern kan knappast bli bättre. Anläggningen är väldigt familjevänlig med enkla rum och delat kök/badrum. Vi väljer till frukost, vilken serveras i den separata restaurang-/cafébyggnaden. Den framdukade frukosten är lagad med omsorg och visar sig vara långt mycket bättre än många av de hotellfrukostar jag har ätit! Läs mer och boka här. 

Ett annat tips på boende i närheten är Ombergs Turisthotell, där vi beställer picknickpaket under en av dagarna.

#2. Resa i Sverige med barn: fågelsjön Tåkern

sagostig estelle
prinsessan estelles sagostig
familjesemester i Sverige
Bild 1-2) Prinsessan Estelles sagostig 3) Utsikt över Tåkern.

Känner du igen namnet ”Tåkern”? Selma Lagerlöf hyllade denna fågelrika sjö, som ligger strax öster om Vättern, i sin klassiker Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige:

På östra stranden av Vättern ligger Omberg, öster om Omberg ligger Dagsmosse, öster om Dagsmosse ligger sjön Tåkern. Runt omkring Tåkern utbreder sig den stora, jämna Östgötaslätten. /…/ Tåkern är säkerligen den största och yppersta fågelsjö, som finns i hela landet, och fåglarna måste skatta sig lyckliga, så länge som de äga en sådan tillflyktsort.

– Selma Lagerlöf, ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Faktum är att vi har just Selma Lagerlöf att tacka för att sjön ännu finns kvar. I början av 1900- talet fanns planer på att torrlägga hela sjön, planer som dock stoppades av organisationer där bland annat Lagerlöf tog täten. Tåkern är Nordeuropas största vassområde, men själva sjön i sig har bara ett medeldjup om ynka 80 cm. Förutsättningarna är optimala för ett artrikt område, och sjön är ett mecka för fågelskådare.

Höjdpunkter vid Tåkern:

  • Prinsessan Estelles sagostig: Vår femåring Nelly pratar fortfarande om ”sin” sagostig, som i själva verket är dopgåva till prinsessan Estelle som är hertiginna av Östergötland. Sagostigen är 700 meter lång (lämplig även för barnvagnar och rullstolar) och slingrar sig fram med diverse spännande stopp längs vägen. Missa inte att ta med en karta som finns vid ingången, Nelly tog uppgiften att guida oss med hjälp av kartan på stort allvar.
  • Tåkerns naturlek: Vid Tåkern, strax utanför naturum, finns en fin naturlek som uppmuntra till rörelse. (Se dock till att ha någon vuxen på plats hela tiden, äventyrliga lekpark inbjuder av erfarenhet också till lite för äventyrliga barn mellan varven.)
  • naturum Tåkern: Vår familj har vid ett flertal tillfällen besökt olika naturum över Sverige. Dessa besökscentrum ger en perfekt introduktion och närmare kunskap om naturområden av extra stort intresse, och erbjuder ofta guidningar, temadagar och roliga aktiviteter. Här kan du läsa mer om naturum Tåkern.

#3. Resa i Sverige med barn: vackra Vadstena

vadstena
gamla konditoriet vadstena
Vadstena
Bild 1) Vadstena slott 2) Fika på Gamla Konditoriet 3) Vadstena centrum.

Mellan Stockholm och Göteborg intill Vätterns östra strand ligger denna lilla pärla till stad. Jag har (av någon outgrundlig anledning) aldrig varit här, men har skyhöga förväntningar på en plats jag räknar att falla pladask för innan jag ens satt ner foten på kullerstenarna.

Vadstena fick sina stadsprivilegier så tidigt som 1400, vilket vi med största sannolikhet kan tacka den heliga Birgitta för. Redan år 1349 reste Birgitta Birgersdotter efter en uppenbarelse hela vägen till påven i Rom för att få tillåtelse att stifta en ny klosterorden i Vadstena, och skrev därmed in både sig och Vadstena i historieböckerna. Drygt 150 år senare initierade Gustav Vasa ett slottsbygge i staden, och i slutet av 1600-talet fick klostret stängas i samband med reformationen. Staden är idag ett omtalat pilgrimsmål vilket sätter sin prägel på staden. För jo, visst är onekligen stämningen i Vadstena är speciell – det är jag långtifrån ensam om att tycka.

Jag och resten av familjen trivs så bra att vi stannar till långt efter läggdags innan vi kör vidare till Borensberg för att övernatta. Förutsättningarna är optimala för kärlek vid första ögonkastet för denna oemotståndliga småstadsblandning där historiska händelser och byggnader genomsyrar stämningen. Vi fikar, promenerar längs Vättern, beundrar slottet, tänder ljus i Klosterkyrkan och avnjuter resans bästa måltider på restaurang Hörnet. Det här är en stad att återvända till, om och om igen!

Höjdpunkter i Vadstena:

  • Restaurangen Hörnet: En matupplevelse av högsta klass, det är hela familjen överens om. Boka bord i förväg, Hörnet är av uppenbara skäl populärt. Läs mer på hemsidan.
  • Gamla Konditoriet: Det här är själva urtypen för ett ombonat och klassiskt konditori med gammeldags touch på inredningen (finns också fin uteservering!), givetvis med perfekta bakelser. Barnen hyllar glassen från Sänkdalens Gård, missa inte den! Mer information finns på Gamla Konditoriets Facebooksida.
  • Slottet och klosterområdet: Både slottet och klosterområdet är givna besöksmål, förslagsvis promenerar ni från det ena till det andra. De respektive sevärdheterna bär på varsin unika historia, men sätter båda sin prägel på Vadstena.
  • Strandpromenaden längs Vättern är inget annat än en lisa för själen.

Läs mer: Att göra i Vadstena – 5 tips i en av Sveriges sötaste städer

#4. Resa i Sverige med barn: gulliga Borensberg

borensberg
borensberg boende
borensberg
Bild 1) På väg till Borensberg från Vadstena 2) Frukost på Glasbruket 3) Cykling längs Göta kanal.

När senkvällen smyger sig på lämnar vi Vadstena och kör vidare mot den lilla orten Borensberg, som flaneras av både Göta kanal och Motala ström. Under vår bilresa mot Borensberg dansar dimman på Östgötaslätten, och genast känns sagorna om Omma och andra väsen med koppling till de här trakterna mer levande än någonsin.

Framåt midnatt rullar vi sakta in på en väg längs Göta kanal för att ta oss ut på en halvö mellan Göta kanal och Motala Ström för att nå vårt boende på STF Borensberg/Göta kanal. Efter att ha hämtat upp nyckeln kliver vi in i en osedvanligt fin lägenhet i ”Gula huset” med både vedspis och kakelugn, och känner lugnet lägga sig efter intensiva dagar. Vår vistelse vid Omberg andas äventyr och upplevelser – här på Borensberg är stämningen en annan. Efter mysig långfrukost dagen därpå tar vi en skön cykeltur längs Göta kanal och ser fåren springa i kapp oss på andra sidan kanalen. När vi kommer ”hem” till vandrarhemmet lägger sig Julia i hängmattan efter en rejäl portion glass. Borensberg andas svensk sommar, bekymmersfria dagar, glass i stora lass och alla tänkbara förutsättningar för avkoppling och rekreation.

Höjdpunkter Borensberg:

  • Cykling längs Göta kanal: På hyrda cyklar från Glasbruket trampar vi iväg längs Göta kanal, vilket är en aktivitet jag verkligen kan rekommendera för hela familjen.
  • Fika i trädgården vid Glasbruket: Är du ute efter en lättare lunch eller fika? I så fall är Glasbruket och dess inbjudande trädgårdsmiljö intill Göta kanal ett givet tips.
  • Brunneby Musteri: Vi hinner själva inte besöka Brunneby Musteri i schemat den här gången, men får tips om detta vackert belägna musteri (med gårdsbutik och restaurang!) som ligger bara tre kilometers cykel/promenadväg från Glasbruket.
  • Bergs slussar: På väg tillbaka mot Stockholm stannar vi till vid Bergs slussar, som sägs vara Göta kanals största attraktion. Anledningen stavas slusstrappan Carl Johan, som med hjälp av sju sammanhängande slussar lyckas med konststycket att höja/sänka båtar totalt 18,8 meter (!) mellan sjön Rosen och Bergs gästhamn. (Som bekant drar attraktioner också till sig mycket folk, se till att undvika absolut högsäsong för bästa upplevelse!)

Tips på boende vid Borensberg? STF Borensberg/Göta kanal (Glasbruket)

glasbruket

STF Borensberg/Göta kanal är före detta glasbruk, där du numera kan bo i det som tidigare var bostäder till glasblåsarna. Här driver Helen och Emma (mor och dotter) sin verksamhet för fjärde säsongen i rad på området som arrenderas av Göta Kanal-bolaget. Den stora tillhörande trädgården har ett idylliskt läge mellan Göta kanal och Motala ström, med möjlighet till bad och vedeldad bastu. Vi checkar in i en av lägenheterna i ”Gula huset” och inser direkt att vi hade velat stanna längre än en natt. Här finns både cyklar, kanoter och kajak till uthyrning.

Läs mer om vårt besök: STF Borensberg/Göta kanal (Glasbruket)

Familjen Myhres favoriter under vår roadtrip längs östra Vättern:

Vadstena familj
Vadstena.
tips om östra vättern

I bilen på väg hem pratar vi igenom våra personliga favoriter under vår roadtrip längs östra Vättern, för att få lite olika infallsvinklar för vad som går hem under en resa i Sverige med barn.

Bästa med resan?

göta hotel borensberg
mountainbike omberg
Bild 1) Göta Hotell, Borensberg 2) Mountainbike, Omberg.

Tobias: Den guidade turen med mountainbike! Blandningen av vacker natur och att känna lite puls var perfekt. Denna aktivitet är helt klart avsedd för de som gillar fart och spänning, det behövs lite kämparglöd. Det var riktigt kul att göra detta med barnen!

Annika: Kombinationen av allt. Naturäventyr och vidunderliga utsikter över Vättern uppe vid Omberg, historiska vingslag vid Alvastra kloster och Vadstena, promenadstråk längs och utsikter över Vättern, och den alltid lika trevliga Göta kanal. Det här är en riktigt fin del av Sverige förpackad på bästa sätt!

Sebastian: Mountainbike, det var både läskigt och roligt samtidigt! Vi körde fort i nerförsbackar, och hoppade omkring på rötter och stenar. Det var tråkigt att gå uppför, men jag visste samtidigt att lika mycket jag kommer gå upp, kommer jag också få åka ner. Cykeln var superbra, hade tjocka däck och var enkel att växla! Vår guide Martin var jättebra och rolig, och visade bra vägar.

Julia: Vandringen med Linda (”Woods & Water”) var bäst! Jag tycker om att höra historier och att klättra. Det var spännande att höra att det kanske finns en skatt och så. Jag gillade verkligen utsikten över Vätterns vatten vid utsiktsplatsen Oxbåset.

Nelly: Att vi vandrade och cyklade och gick på fina restauranger. Jag tyckte också om sagostigen!

Resans vackraste plats?

vackra platser vättern
omberg
Bild 1) På väg mot Omberg 2) Utsikt över Vättern (Omberg).

Tobias: Omgivningarna längs östra Vättern erbjuder väldigt fina bilvägar att åka omkring på, hela området är vackert!

Annika: En plats som gjorde extra intryck på mig var utsikten över Vättern (strax bakom vindskyddet vid Stocklycke hamn) som Linda tog oss till. Vätternvyerna från Oxbåset var också något alldeles extra.

Sebastian: Platsen vi besökte under vandringen med Linda, när hon berättade om Omma. (Samma plats jag nämner ovan, bakom Stocklycke hamn).

Julia: Platserna vi såg under vandringen och när vi åkte mountainbike genom i skogen. (Omberg.)

Nelly: Det var en jättefin solnedgång vid Vättern! (Vadstena.)

Resans godaste måltid/fika?

gamla konditoriet vadstena
bakelse vädersta
Bild 1) Gamla Konditoriet, Vadstena 2) Fika på Vädersta Centralkonditori.

Tobias: Räkmackan och Schwartswaldbakelsen vid Vädersta Centralkonditori. Så gott!

Annika: Middagsupplevelsen på restaurang Hörnet i Vadstena.

Sebastian: Lakritsglassen vi åt på Gamla Konditoriet i Vadstena. (Sänkdalens gård.)

Julia: Jordgubbsglassen på Gamla Konditoriet. Jag tyckte också väldigt mycket om frukostarna, särskilt frukostbuffén på vårt första boende i Omberg.

Nelly: Laktritsglassen (Gamla Konditoriet i Vadstena) och finrestaurangen (Fish and chips på restaurang Hörnet.)

Bästa stället att bo på?

stocklycke vandrarhem
omberg cykla med barn
Bild 1) Stocklycke vandrarhem 2) Omberg.

Tobias och Annika: Vi vuxna är överens om att vi kan rekommendera båda våra boenden från resan, men i slutändan blir ändå STF Borensberg/Göta kanal (”Glasbruket”) favoriten. Småskaligheten, lägenheten, lugnet och den lummiga trädgården tilltalar oss, här kan vi se oss själva sitta med varsin bok och varva ner. Även vår minsting svarar att hon gillar Glasbruket mest.

Sebastian och Julia: Båda våra äldre barn håller Stocklycke Vandrarhem/STF Omberg som det bästa stället att bo på. Anledningarna? ”Mycket yta, nära skogen, lugnt och ganska tyst – och väldigt kul att bo i ett eget rum”. (Vi bokade två separata rum, där de stora barnen fick bo i ett eget rum med två enkelsängar.)

Fanns det då inget dåligt med denna upplevelse av att resa i Sverige med barn? Jo, men det finns väl alltid mer eller mindre lyckade upplevelser om du ska resa (särskilt med barn i sällskapet), allt annat vore konstigt. Varken jag eller min man tycker att maten eller den långa väntetiden på Kanalkrogen Delimo imponerar, våra barn blir dock mäkta imponerade av att det finns både bilbana och Mario Cart integrerade vid ett par av matborden. Vår äldsta son tycker att prinsessan Estelles sagostig är ”ointressant”, medan mellandottern tycker att myggorna vid Tåkern gör besöket där mindre lyckat. Nellys enda missöde under resan blir Tåkerns naturlek, där hon ramlar från en av stockarna och skrapar upp ryggen.

Sammanfattningsvis kan vi verkligen rekommendera denna rutt som en lämplig resa i Sverige med barn. Pärlorna i Östergötland och längs östra Vättern är många och besöksvärda, ta god tid på er!

Fler tips om att resa i Sverige med barn (fokus Östergötland):

solnedgång vättern
Vättern, Vadstena.

Inlägget ”Resa i Sverige med barn: resmål vid östra Vättern” är ett betalt samarbete med Visit Östergötland. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna (och till viss del övriga familjemedlemmars), vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inte annat anges. Jag har även gjort reseplaneringen i egen regi.

Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om att resa i Sverige med barn framöver. Omslagsbild tagen vid Vättern, Vadstena.

9 comments

  1. Hahahha världens bästa inlägg. Så roligt men kan bara instämma, myggor är en glädjedödare. Askul sätt att berätta på.

    1. Tack Katarina! 🙂

  2. Fint och matnyttigt inlägg som alltid! Tänk vad mycket fint vi har så nära ändå. Sparar det för framtida utflykter.

    1. Tack Sofia! Ja, så mycket fint…

  3. Härlig läsning! Glasbruket vandrarhem i Borensberg är en storfavorit hos mig. Hit åker vi (både cykel och bil) från Linköping typ en gång varannan vecka för att äta och fika 😀

    1. Tack Dessi! Vad kul att höra om Glasbruket och att ni är flitiga gäster där, det hade jag förmodligen också varit om jag bott i närheten. Så fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close