Close
Att göra i Karlstad: stadsguide med tips

Att göra i Karlstad: stadsguide med tips

foto123

Resfredags Svenska Pärlor: Att göra i Karlstad

Karlstad ligger förträffligt placerat ungefär mellan Oslo, Göteborg och Stockholm. Innan ni får en uppsjö med tips på sevärdheter och saker att göra i Karlstad vill jag börja med att konstatera några likheter mellan Karlstad och min barndomsstad Karlskrona vilka gör att jag snabbt känner mig hemmastadd. Båda städerna är relativt små (nåja, Karlstad har över 20.000 fler invånare än Karlskrona), har ett stort intresse för ishockey och har blivit grundade och uppkallade av kungar med namnet Karl. Därutöver har båda städerna betytt mycket för den svenska försvarsmakten och är på ett eller annat sätt omringade av vatten. Karlstad ligger på ett stort deltaområde där Klarälven delar sig i en mängd olika grenar innan den mynnar ut i Vänern. Ute vid Mariebergsskogen finns fantastiska vattenvyer som lär göra sig lika bra på sommartid som vintertid.

att göra i karlstad
att göra i karlstad
sola i karlstad

Även inne i centrala Karlstad blir det extra tydligt att vattnet sätter sin prägel på staden. Det är aldrig långt varken till Klarälven eller broarna som korsar den. Både Karlstad och Karlskrona slåss dessutom om titeln som Sveriges soligaste stad. Här verkar Karlstad ha en tung arsenal att komma med utöver specifika soltimmar. Statyn “Sola i Kallsta” ovan är uppkallad efter värdhusvärdinnan Eva Lisa Holtz som levde i Karlstad på 1700-talet och var känd för sitt soliga humör. Sola har kommit att få representera stadens gästvänlighet. När den kända barnboksillustratören Lasse Sandberg, som tillsammans med sin fru Inger bland annat ligger bakom succéfiguren Spöket Laban, kom till Karlstad under 1950-talet började han rita glada solar inspirerad av Karlstadsbornas “sol i sinnet”. En av solarna, vilken jag snabbt kände igen som Lasse Sandbergs illustration på grund av de karaktäristiska ansiktsdragen, blev så småningom Karlstads nuvarande kommunsymbol.

Läs mer: Resa till Värmland – 12 tips till din semester

#1. Arkitektur och historia i Karlstad

att göra i karlstad

Kvarteret Almen med dess gamla bebyggelse…

att göra i karlstad

…vs nyproduktioner nere vid Inre hamn. Karlstad växer så det knakar! Den gamla lyftkranen från 1890 användes för att lasta båtarna.

Karlstad har anor tillbaka till vikingatiden och har tidigare gått under namnen Thingvalla och senare Tingvalla. Staden grundades officiellt av Gustav Vasas son hertig Karl (senare Karl IX) 1584. Trehundra år senare, i slutet av 1880-talet, brann nästan hela staden ner. Några trähus i kvarteret Almen klarade sig liksom Biskopsgården och Domkyrkan. Ett annat årtal värt att lägga till minnen i Karlstadhistorien är 1905 då unionen mellan Sverige och Norge upplöstes just i Karlstad. Vill du lära dig mer om Karlstads historia och arkitektur kan du kikare närmare på de här platserna:

 • Värmlands Museum: Det är värt att besöka Värmlands Museum både för dess högklassiga utställningar och för att byggnaden, som består av Cyrillushuset och påbyggnaden Nyrénhuset, är sevärd i sig. Missa inte stjärnfönstret på övervåningen med utsikt över Sandgrundsudden. Adress: Sandgrundsudden
 • Brigadmuseum: Brigadmuseum bjuder på både militärhistoria och en samtidshistoria av det svenska samhället från efterkrigstiden fram till nu. Alla, inte bara historienördar, kommer att få ut något av ett besök på Brigadmuseum – det vågar jag faktiskt lova! Adress: Sandbäcksgatan 31
 • Karlstadsrummet: För att få en snabb översikt av staden och dess historia kan jag rekommendera ett besök på Karlstadsrummet. Adress: Västra Torggatan 26

Tips: Ladda ner appen/ljudguiden Karlstadsguide för en timmes lång intressant stadsvandring i staden med start på Stora Torget.

#2. Kulturtips i Karlstad

att göra i Karlstad
att göra i karlstad
att göra i Karlstad

Jag kan dröja mig kvar länge vid den här rubriken. Värmlänningarna kan sin kultur och landskapet förknippas med tunga namn som skalden Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf (vars staty ni för övrigt hittar framför Wermland Operan, se omslagsbilden). Här finns många kulturupplevelser att ta del av. Här är mina favoriter:

 • Lars Lerins permanenta utställning på Sandgrund: Lars Lerin har på senare år blivit Lars med hela svenska folket. Den svenska akvarellkonstnären och författaren har numera en permanent utställning i Sandgrunds lokaler, som en gång var en anrik dansrestaurang. Det är svårt att inte bli förtrollad av Lerins akvarellmålningar. Han verkar ha ett sjätte sinne med vilket han fångar upp och återger känslor, detaljer och stämningar med hjälp av sina penslar. Adress: Västra Torggatan 28
 • Wermland Opera: Den stora vita byggnaden är ståtlig och inbjudande både in- och utvändigt. Kristallkronor, takmålningar och lagom luggslitna sammetsfåtöljer ger en intim och förväntansfull känsla. Jag får möjligheten att se Evig jul, uppföljaren till succéföreställningen Evigt ung. Jag får en kväll med oväntade vändningar och galna scener varvade med stundtals briljant sång. Adress: Malmtorgsgatan 2

Tips: Kvar på min att göra-lista i Karlstad är ett besök på Gustaf Frödings minnesgård Alsters herrgård. Här föddes Fröding år 1860 och numera utvecklas och vårdas gården som en levande värmländsk kulturmiljö.

#3. Att göra i Karlstad för barnfamiljen

att göra i karlstad
 • Mariebergsskogen: Karlstadsborna verkar vara eniga om att Mariebergsskogen är Karlstads stolthet. Den här stadsparken, som kan liknas vid ett Skansen i miniatyr, är en riktig guldgruva för både vuxna och barn. Marken som Mariebergsskogen ligger på skänktes till staden av Conrad Höök och han har därmed bidragit till gratis naturlyx att ta del av för både stadens invånare och oss långväga besökare. Adress: Mariebergsskogen
 • Naturum: Naturum är en typ av informationsanläggning som uppfyller Naturvårdverkets riktlinjer och finns på flera platser i Sverige. Här kan barn, och för all del vuxna, lära sig mer om djur och natur. Naturum Värmland ligger i utkanten av Mariebergsskogen och har stora glaspartier ut mot vattnet och närheten till naturen är påtaglig. Naturum har gratis inträde och är öppet alla dagar utom julafton. Det bjuds ständigt på nya aktiviteter, bland annat i form av tipsrundor. Här finns också en fin presentbutik och ett kafé med hembakat och ekologiskt som kännetecken.
 • Lekpark Sandgrundsudden (museiparkens lekpark): Vid Sandgrundsudden, alldeles i närheten av Turistbyrån, finns en riktigt fin naturpark som uppmanar till lek. Perfekt rastplats för barn med mycket spring i benen!

Tips: Hade mina barn varit med i Karlstad skulle de ha tiggt om ett besök på äventyrsbadet Sundstabadet. Adress: Drottning Kristinas väg 3. 

#4. Vackra miljöer och vyer i Karlstad

att göra i karlstad
 • Gamla stenbron: Det finns många broar i Karlstad, men en av dem utmärker sig alldeles extra. Gamla stenbron, även känd som Östra bron, var med sina tolv valv och 168 meter Sveriges längsta stenbro när den byggdes. Bron, som går mellan stadsdelarna Haga och Norrstrand, började byggas redan 1761 och stod klar först 1811. Den fantastiskt vackra stenbron är fotograferad oräkneliga gånger. Själv kom jag hem med säkert 100 olika vinklar på bron fångade i min systemkamera.
 • Sandgrundsudden: Sandgrundsudden var från början en sandö som skapades av de enorma mängder sand som Klarälven förde med sig. Så småningom fylldes passagen in till staden upp med sand och vips hade Sandgrundsudden sett dagens ljus! Idag är den här landtungan en vacker promenadslinga oavsett tid på året.
 • Domkyrkan: Jag passerar Domkyrkan på väg till och från mitt hotell Clarion Bilan flera gånger under min vistelse i staden och tilltalas genast av lugnet och den ståtliga silhuetten av Domkyrkan. Kyrkan är en av få byggnader i staden som inte förstördes under den stora branden (klocktornet rasade men byggdes upp igen).

Tips: Under sommarmånaderna juni, juli och augusti kan du ta båten fram och tillbaka från centrum eller Skoghall till Mariebergsskogen/Naturum. Perfekt upplägg för en utflykt! Karlstads båtbussar fungerar som vanlig kollektivtrafik och taxan är densamma som för bussarna.

#4. Tips på caféer och fik i Karlstad

att göra i karlstad
att göra i karlstad
att göra i karlstad

Jag är konstant fikasugen under mitt besök i Karlstad och det finns en enkel förklaring. Med jämna mellanrum kommer ett doftmoln av nyrostat kaffe farande genom staden från Löfbergs Lila kafferosteri nere vid Inre hamn. För mig blir det en ständig påminnelse om att det kanske är dags för en gofika, igen.

 • Artisan Bread: Uppe vid de gamla regementsbyggnaderna på Kasernhöjden finns rustika tegelbyggnader med en innegård som lämpar sig utmärkt för drivna företagare. Här huserar hantverksbageriet Artisan Bread med den äran. Bakverken i kombination med stämningen och inredningen gör att jag stormtrivs. Adress: Kasernhöjden 4
 • Carli café: Carli här stället bjuder på det bästa av alla världar i form av egentillverkad glass och choklad – missa inte! Adress: Järnvägsgatan 3
 • Löfbergs Rosteri & Kaffebar: Jag, som inte ens dricker kaffe, kan inte låta bli att smita in på Löfbergs Rosteri & Kaffebar längst ner i kaffeskrapan. Stadens signum Löfbergs Lila är värt att upplevas på plats. Som bonus finns här nere en riktigt fin utsikt över Inre hamn. Adress: Tolagsgatan 1

Tips: Uppenbarligen är inte alltid socker nyckeln till goda bakverk. Zest som jag nämner nedan satsar mycket på rawtårtor och annat fika som gör gott för kropp och knopp.

#6. Tips på restauranger i Karlstad

att göra i Karlstad
Tapas på Barón.
att göra i karlstad
 • Barón: Förutom Mariebergsskogen är restaurangen Barón den plats som jag hör mest om när jag frågar runt efter Karlstadstips. Barón serverar tapas i fantastiskt vackra lokaler (där Wermlandsbanken satt tidigare) och maten är riktigt god och prisvärd. Ett stort plus för alkoholfritt på tavlan med veckans drinktips! Adress: Tingvallagatan 13
 • Zest: Jag får höra talas om att Zest gör utmärkta lunchsallader, men när jag kommer dit förstår jag att konceptet är större än så. Direkt när jag kliver innanför dörrarna infinner sig lugnet. Zest utmärker sig som en grön och skön liten oas i Karlstad. Ägarinnan Maria Mo Ericsson influeras av matkulturen i Kalifornien och vill “förföra till förändring” genom bra råvaror. Här finns också en liten butik och en hälsostudio samtidigt som det hålls workshops och musikkvällar. Adress: Norra Strandgatan 17

Tips: Det finns flera restaurangtips som jag tyvärr inte hann prova själv den här gången. Några av dem är Happy kitchen (lär ha grym sushi), Fontana di Trevi (avslappnat och familjärt) och Br. Olssons Elektriska (deli, restaurang och bar).

#7. Shopping i Karlstad

att göra i Karlstad

I Karlstad finns ett gäng gallerior att botanisera i för den som är shoppingsugen: Mitt i City, Bergvik Köpcenter och Galleria Duvan för att nämna några. Det är dock ett gäng andra butiker som fångar min uppmärksamhet under Karlstadbesöket.

 • Thimar Form: Skyltningen i möbelbutiken Thimar Form lockar in mig från regnet. Det slutar med att jag står länge och pratar med den fantastiskt trevliga ägarinnan Victoria Thimar som personifierar “Sola i Karlstad”. Hon driver tillsammans med sin man Claes den här möbelbutiken med ett bra utbud av designmöbler som tidigare saknades i Karlstad. Gå in och smutta på en espresso, inspireras och handla för all del. Adress: Eneströmsgatan 7
 • Museumshopen på Värmland Museum: Museumshopen är ett paradis för dig som vill köpa presenter till dig själv eller någon annan. All eloge till inköparna som har lyckats med att beställa in en perfekt mix av prylar. Jag vill köpa allt! Adress: Sandgrundsudden

#8. Praktiska tips och bra att veta

Ta dig till Karlstad:

att göra i karlstad

Karlstad ligger lättillgängligt belägen mellan tre storstäder och har ungefär samma avstånd till Göteborg (25 mil), Stockholm (30 mil) och Oslo (22 mil). Det är smidigt att ta sig till staden med både tåg, buss och bil. Det går även att flyga till Karlstad Airport.

Boendetips Karlstad:

att göra i karlstad

I Karlstad finns en hel uppsjö med bra boendealternativ, det anordnas många evenemang i staden och finns därmed gott om sängplatser. Efter egen research väljer jag att bo på Clarion Collection Hotel Bilan, Värmlands gamla länsfängelse som nu är ombyggt till ett hotell. Jag checkar in rum 408 och trivs på ypperligt på hotellet som är ombonat och personligt (och ligger centralt beläget endast fem minuters promenad från tågstationen). Övriga förslag på boenden, allt från enklare vandrarhem till det anrika Stadshotellet, hittar du här.

Mer information för saker att se och göra i Karlstad:

att göra i karlstad
att göra i karlstad

För mer information om saker att se eller göra rekommenderas att ni kontaktar Karlstads turistbyråFler tips för att besöka Karlstad under sommaren hittar ni det här blogginlägget: Tips om Karlstad för aktiva sommardagar.


Inlägget är skrivet i samarbete med Karlstads turistbyrå men tankar, åsikter och bilder (om inget annat anges) är mina egna. Har du några bra tips på saker att göra i Karlstad som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver! Inlägget publicerades ursprungligen hösten 2017, men är uppdaterat i januari 2024.

24 comments

 1. Ser mysigt ut! Jag har faktiskt aldrig varit där tror jag. Kanske blir någon gång efter detta inlägg!

  1. Kanske en weekend framöver?

 2. Vilka fina tips! Jag har verkligen sett toklite av Karlstad. Förtjänar mer tid!

  1. Tack Lisa. Ja, staden förtjänar verkligen tid!

 3. Jag har länge velat se Lars Lerins konst. Nu har jag ännu fler anledningar att åka till Karlstad. Tack för ett läsvärt inlägg!!

  1. Tack snälla! Utställningen med Lars Lerin var helt klart en höjdpunkt, han är ett geni!

 4. Lars Lerin! ? Jättefint reportage.

 5. Lars Lerin … aber Oper wäre auch nicht schlecht!

  1. Kann ich mich wohl denken. Lars Lerin ist super!

 6. Kul kuriosa om mig du eventuellt inte vet. Min papi är från Skoghall utanför Karlstad och därför hejar alla i min familj på Färjestad men däremot är det ingen av mor och far som dricker kaffe. Kul att få läsa!

  1. Det hade jag faktiskt ingen aning om, roligt ju! Så han lämnade sina hemmatrakter för kärlekens skull?

 7. Vackra bilder! Takk for tips 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close