Close
Östergötland med barn: 10 besöksvärda stopp

Östergötland med barn: 10 besöksvärda stopp

Planerar du att resa till Östergötland med barn i sällskapet? Det gör du rätt i. Här finns en hel uppsjö av familjevänliga aktiviteter och sevärdheter samlade på en överkomlig yta utan allt för stora avstånd.

Östergötland har fördelen att kunna samla allt från kustremsa och skärgård till skog och slättlandskap, men också historiska sevärdheter, söta småstäder (och större!) – och Vättern förstås. I det här blogginlägget har jag listat några av de favoritstopp vår familj har gjort under våra resor till Östergötland de senaste åren, och stopp vi vill göra framöver.

Märk väl att vissa platser och öppettider kan vara påverkande mot bakgrund av rådande pandemi!

östergötland med barn
söderköping-st-anna
mountainbike omberg
Foto 1) Vandring i Tyrislöt 2) Redo för vandring i Omberg 3) Promenad i Vadstena 4) Fikastopp på Magasinet, gårdsbutik & café 5) Guidad MTB-tur med Woods & Water

Att resa i Östergötland med barn: 10 tips på familjeutflykter

#1. Ombergs Ekopark och roliga naturäventyr

Är ni ute efter aktiva dagar, härliga naturupplevelser och en dos med äventyr är natursköna Ombergs Ekopark ett givet stopp! Miljön gör sig utmärkt för att cykla, vandra eller helt enkelt slå sig ner vid någon lämplig utsiktsplats och duka upp lite picknick. För guidade turer för vandring, kajak och mountainbike kan jag rekommendera Woods & Water.

Läs mer: Resa i Sverige med barn – tips vid östra Vättern

#2. Norrköping med omnejd

tips om Norrköping industrilandskapet

Norrköping och dess omgivningar är ett utmärkt val för semesterfirare som vill besöka Östergötland med barn. Inne i Norrköping finns bland annat flera barnanpassade museum, som exempelvis Arbetets museum, Norrköpings stadsmuseum och Visualiseringscenter C. Strax utanför Norrköping finns dessutom fantastiska vandringsmöjligheter och andra spännande friluftsaktiviteter.

Läs mer: Resa till Norrköping med omnejd – svenska semestertips för familjen!

#3. Tåkern, naturlek och prinsessan Estelles sagostig

tåkern utflykt

Sjön Tåkern är Nordeuropas största vassområde, och ett populärt utflyktsmål för fågelskådare. När barnen har tröttnat på att spana på fåglar finns här också ett naturum, en fin naturlek (lekpark) och en rolig sagostig, namngiven efter självaste prinsessan Estelle. Sagostigen lämpar sig förmodligen bäst för barn upp till 5-6 år.

#4. Sankt Anna Skärgård och skärgårdsdrömmar i Östergötland

östergötland med barn

För ett par år sedan njöt vi av fina sommardagar i Sankt Anna skärgård, som ligger endast fyra mil från Söderköpings stadskärna. Här väntar bräckt hav, lummiga öar och ett skärgård som liknar Stockholms motsvarighet – fast betydligt mindre folktätt. Här kan ni bland annat paddla kajak, gå naturstig och spana in Stegeborgs slottsruin, som under medeltiden var ett av Sveriges viktigaste fästen. 

Läs mer: Sankt Anna skärgård – Söderköpings oupptäckta pärla

#5. Söderköping med semesterkänsla och småstadsromantik

söderköping-2

Vår familj återvänder gärna till Söderköping, för både kortare och längre stopp. Här, i en av Sveriges sötaste städer, finns bland annat en av Sverige bästa bokhandlare (perfekt att fylla på med pyssel och semesterläsning!). Ett annat tips för barnfamiljer är stadsvandringen ”I Madickenfilmernas kvarter”, där deltagarna får följa med pigan Sofia i de kvarter som är kända från filmatiseringen av Astrid Lindgrens folkkära karaktär Madicken och hennes närmaste.

Läs mer: Att göra i Söderköping

#6. Vadstena med fika, leksaksmuseum och slott

familj i Vadstena

Ska ni resa till Östergötland med barn bör Vadstena finnas med som ett av stoppen! Här kan ni exempelvis fika gott på Gamla Konditoriet, bada i Vättern, gå på leksaksmuseum, lära er mer om Sveriges historia och besöka barnavdelningen på Vadstena slott.

Läs mer: Att göra i Vadstena – 5 tips i en av Sveriges sötaste städer

#7. Kolmården – en återkommande familjefavorit

bamse Kolmården

Kolmården är en återkommande favorit i Östergötland för barn, och har lockat många besökare under årens lopp. Här väntar exempelvis Bamses Värld, en massa roliga åkattraktioner, safarimöjligheter, och så alla djuren förstås.

Läs mer: Kolmården & Vildmarkshotellet: 24 h minisemester

#8. Cykla med hela familjen längs Göta kanal

För barnfamiljer som vill prova på cykelsemester i Sverige finns ett lättcyklat alternativ längs gamla dragvägen längs Göta kanal. Dragvägen sträcker sig nästan nio mil, och i Östergötland kan ni förslagsvis utgå från Borensberg. Vår familj bodde på Glasbruket i Borensberg och gjorde en kortare utflykt mot Bergs slussar med cyklar som hyrdes på plats – perfekt upplägg att cykla längs kanalen och sedan komma tillbaka och fika i Glasbrukets stora och lummiga trädgård.

Läs mer: Cykla längs Göta kanal (inlägg med fokus på en annan sträcka i närheten av Vänern)

#9. Flygvapenmuseum och JAS 39 Gripensimulator

På Flygvapenmusem, som ligger ca sju km väster om Linköpings centrum, finns över 300 flygplan och helikoptrar att spana på och lära sig mer om. För de som är intresserade av flygplan och är längre än 135 cm finns chansen att testa en JAS 39 Gripensimulator. (Den går också att testa för den som inte har längden inne, det kan dock vara svårt att nå fram till spakarna). Inträdet är gratis, men extra avgift tillkommer för de som vill testa simulatorn.

OBS: Flygsimulatorn är i skrivande stund stängd pga ombyggnation, kolla hemsidan för aktuella öppettider.

#10. Spännande klosterruiner i Alvastra

För vår familj, som har läst flera böcker om munkar, riddare och medeltid under senaste tiden, är stoppet vid de gamla ruinerna av Alvastra Kloster precis vid Ombergs fot extra spännande. Ett tips är att förboka picknicklunch från Ombergs Turisthotell, som med fördel kan avnjutas vid en av bänkarna som står vid klosterruinerna. (Glöm inte plocka med skräpet efter er!)

Fler tips att se och att göra i Östergötland med barn:

  • Cloetta fabriksbutik i Ljungsbro: Lämpligt stopp för alla som är sugna på (lördags)godis!
  • Varamobaden: Omåttligt populär badplats vid Motala.
  • Sugen på att bo på lantgård? Spana in Djupsviks Gård. Andra lämpliga boendetips jag kan rekommendera från våra resor i Östergötland är Vänneberga Gård, STF Borensberg/Göta kanaloch Skärgårdsbyn Mon.
  • Sörmlandsleden: Ett annat givet tips i området är Sörmlandsleden, där ni kan välja och vraka etapper efter rådande förutsättningar. En specifik etapp jag själv har blivit tipsad om är etappen 33:1 (Kvarsebo färja – Brytsebo) till en av Kolmårdens Rövargrottor. Här väntar fyra kilometer i riktig vacker miljö, med grottan som roligt inslag under vägen. Kopparbogrottan i Bråvikskanten är också värd att nämna i sammanhanget för barn (och vuxna!) som är fascinerade av grottor.

Gilla Resfredag på Instagram för att få del av fler tips om att resa i Sverige framöver. Vissa av resorna ovan har varit betalda samarbeten för Resfredags Svenska Pärlor. Omslagsbild tagen vid Edgars på Lagnö, Sankt Anna Skärgård.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close