Close
Söderåsen i Skåne: tips om aktiva dagar i vacker natur

Söderåsen i Skåne: tips om aktiva dagar i vacker natur

destination söderåsen

Under min uppväxt förknippade jag grannlandskapet Skåne med gula rapsfält, imponerande Skånelängor, Österlens inbjudande stränder och betongstaden Malmö. Visst gjorde jag också min beskärda del resor till hamnstaden Helsingborg, söta Åhus och danskinfluerade Kristianstad – men jag har definitivt inget minne av några skånska ”djungelskogar”. Uppenbarligen fick jag då aldrig tillfälle att besöka nationalparken i Söderåsen och dess närliggande omgivningar, vilket jag numera har gjort och med nöje lägger till samlingen av mina svenska pärlor!

Varför åka till Söderåsen i Skåne?

söderåsen Skåne
söderåsen Skåne
söderåsen Skåne

Glöm betong, stadspuls och trängsel på uteserveringar. Bara fem mil från Helsingborg, och åtta mil från Malmö, ligger en oas av inbjudande grönska, unika gårdsbutiker, stämningsfulla miljöer och en buffé av uteaktiviteter nära till hands. Här finns både småbyar, vildmark och en sprickdal som liknas vid Skånes svar på Grand Canyon.

Tips om Söderåsen i Skåne: aktiva dagar i södra Sverige

Precis när sommaren slår ut i full blom åker jag och min vän Louise söderut, förväntansfulla inför våra kommande dagar i Skåneland. Blandningen av pulshöjande aktiviteter, uteliv och naturupplevelser är precis vad vi är ute efter, liksom avkoppling i miljöer som är välgörande för både kropp och sinne. I det här inlägget delar jag några av våra höjdpunkter från vistelsen i Söderåsen. (Ni kan räkna med fler inlägg från resan framöver.)

#1. Söderåsens nationalpark: vandring och vyer i en nationalpark för alla!

söderåsen Skåne
söderåsen Skåne
söderåsen Skåne
Bild 1-3: Söderåsens nationalpark. Bild 4: Fika på Restaurang Skäralid. Bild 5: Instamoment vid Odensjön!

Som en skånsk berg- och dalbana breder den ut sig, Söderåsens nationalpark, som invigdes år 2001 av självaste kungen. Här vilar en djup dalgång med så många nyanser av grönt att de inte går att räkna, och här finns också rödaktiga klippor som bjuder på vackra utsikter över Skäralidsdalen. När vi når entrén vid Skäralid slår sommarvärmen emot oss med full kraft, men snart svalkar grönskan inne i nationalparken. Vi väljer mellan den 4 km långa Kopparhattsrundan eller den 7,7 km långa Hjortsprångsrundan, och bestämmer oss till slut för att plocka russinen i kakan. Det gör vi genom att dels gå Kopparhattsrundan, men också ta oss uppför den branta stigningen till Hjortsprånget.

Kopparhattsrundan bjuder på en fantastisk vandringsled och vi går stundtals på spänger längs porlande vatten, omgivna av branta rasbranter av block och sten. Gång på gång rasslar det till bland löven, och vi ser skogsmöss kila iväg snabbare än vi hinner blinka. Ädellövsskogen här (som är restaurerad tillbaka till sin ursprungsprakt från granskog) är en av norra Europas största, och rymmer spännande växtlighet och ett rikt djurliv. Stundtals känns det som att tiden har stått till, och som att vi befinner oss mitt i ett evigt kretslopp här i den sydsvenska djungeln.

I minst 150 miljoner år har Söderåsens rygg höjts över landskapet. När delar av marken sjönk reste sig massiva urbergsåsar. Spänningar i berget bildade sprickdalarna.

– Magiska äventyr, skrift om Söderåsen

Enligt vår guide är skogen som vackrast från lövsprickningen fram till slutet av oktober, då höstlöven förvandlas till höstglöd. Det kommer jag att vilja uppleva framöver! Här kan du läsa mer om Söderåsens nationalpark.

Höjdpunkter i Söderåsens nationalpark

Kopparhatten: Här uppe väntar en av parkens mest berömda utsiktspunkter, vyerna över Skäralidsdalen är så nära skånskt fjällandskap du kan komma.

söderåsen Skåne
Utsikt från Kopparhatten.

I skånska mått mätt befinner du dig på vindlande höjder, 150 meter över havet med 90 meter ner till botten av dalen. Sägner finns det gott om i parken, en av dem tros ha gett namn till Kopparhatten under den tiden då Skåne fortfarande var danskt.

Hjortsprånget: Hjortsprånget är en nästan läskigt smal klippavsats på södra dalsidan inte långt från Skäralid. Stigningen upp mot Hjorsprånget är brant, men belöningen är så värd mödan! Här hade Ronjas vårskrik passat alldeles utmärkt för att fira in ljusare kvällar och kortare nätter. Namnet på klippavsatsen kommer från en sägen som menar att hjortarna drevs hit, för att sedan inte ha något val mer än att ta ett språng ut från klippavsatsen.

Odensjön: Den cirkelrunda sjön är ett givet utflyktsmål i nationalparken, alldeles i närheten av Röstånga. Efter en lång cykelrunda i närområdet väljer vi att ta sommarens första dopp, och övertalar ett nyförälskat par på bryggan att göra detsamma. Det är uppfriskande, men framför allt hur underbart som helst!

söderåsen Skåne
Premiärdopp i Odensjön!

Sjön får sitt vatten från grundvattentillflöde och regn. Enligt legenden sägs sjön vara bottenlös, men sanningen är snarare att vattendjupet mäter ca 20 meter (upp till 60 meter ner till fast berg, däremellan vilar sediment, gyttja och rasmaterial.)

Naturum: I anslutning till varje nationalpark ligger också ett ”naturum”, det vill säga ett besökscentrum för parken. Just nu visas ”Skräpmonstret” av mångkonstnären Dunja Kalk / Plura Divisa, för att besökarna att reflektera över naturen och hur vi hanterar den. Jag får träffa Dunja i hennes ateljé/studio (där hon även säljer lokalproducerad italiensk glass!) som ligger ett stenkast från Pensionat Söderåsen, och blir glad av hennes budskap att hon vill inspirera andra i den kreativa bubbla som naturen är. Det gör hon bland annat genom naturguidningar och kreativa workshops.

söderåsen Skåne
Skräpmonstret på naturum.

Skäralids Restaurang: Intill naturum ligger Skäralids Restaurang som håller absolut högsta klass i matsammanhang. Här avslutar vi en av våra vandringar med varsin Ceasarsallad (där råvarorna är ekologiska och smaksensationella!), ljuvlig rabarberpaj och Skåneglass.

Tips! Vandringsleden Skåneleden (etapp 3, ”ås till ås”) passerar genom hela nationalparken, men även genom strövområdet i Klåveröd och naturreservatet/över vulkanen Jällabjär. Vill du ha mer vandring än det som finns i Söderåsen med omnejd går det alltså utmärkt att vandra vidare ner mot Österlen eller Åstorp.

#2. Njutbar turridning med Söderåsens Turridning

söderåsen Skåne
söderåsen Skåne
söderåsen Skåne
Foto 2: Anna Lewijn.

Om du tycker att vandringen i Söderåsens nationalpark är njutbar lär du tycka att en ridtur genom parken är ännu bättre. På Söderåsens Turridning väntar ett av de mest välskötta stallen jag någonsin har sett. Stallets ägarinna Anna Lewijn har genom hårt arbete och stor passion skapat en fantastisk ridverksamhet som erbjuder turridningar genom Söderåsens nationalpark.

De flesta hästarna i stallet (även de vi rider på) är av rasen ”Haflinger”, vilka har sitt ursprung i små bergshästar med orientaliska inslag. Namnet härstammar från byn Hafling i de sydtyrolska Alperna (nuvarande Italien), och användes främst i jordbruk, för skogsskötsel och som packhästar. I stallet finns också några stabila nordsvenskar.

Vår ritt på mjuka stigar omgivna av grönskimrande trädkronor är både meditativ och njutbar, inte bara för mig som är nybörjare utan också för min vän Louise som är en erfaren ryttare. Extra roligt är det att vi får rida på Westernsadlar med en liten ”knopp” att vila ena handen på, vilket är en häftig erfarenhet att prova på. Efter vår ridtur genom nationalparken tillsammans med Anna är vi lyriska, både jag och Louise. Att få uppleva nationalparken från hästryggen ger en extra dimension värd att rekommendera för alla som gillar natur och hästar – den här kombinationen är svårslagen. Läs mer om stallet hemsidan.

Trädgårdscafé efter ridningen: Lotta på Åsen

Efter ritten genom nationalparken är vi rejält hungriga, och stannar till vid närliggande ”Lotta på Åsen” (som har legat på samma ställe sedan 1978!) för att äta lunch och fika i den bedårande söta trädgården.

söderåsen Skåne

Den relativt nyblivna ägarinnan Marianne har äntligen gjort slag i saken och förverkligat sin dröm om att driva ett café, vilket hon gör med den äran. Här kan gästerna avnjuta lättare lunch, våfflor och fika (bland annat kakbuffé!), som givetvis är hembakat.

Tips om Klåverödsområdet! Hade vi haft mer tid under resan skulle vi ha fortsatt uppför backen där Lotta på Åsen ligger, och kört vidare mot strövområdet ”Klåverödsområdet” som ligger uppe på åsen. Här finns perfekta förutsättningar för att cykla mountainbike (går att hyra på Klåveröds vandrarhem), men också för att vandra. I området ligger bland annat en mosse med Norrlandskänsla, spännande stenpelare som vissa kallar ”skogsraukar”, grottan Snuvestuan – och sist (men verkligen inte minst!), Skånes högsta punkt Höjehall som mäter 212 meter över havet.

#3. Paddla kanot på Rönne å: för äventyrskänsla

En av aktiviteterna under vår vistelse vid Söderåsen är en kombinerad kanot- och dressintur som utgår från Rönneådalens Sport & Fritids kanotcentral i Ljungbyhed (det går också utmärkt att bara hyra kanot utan att kombinera med dressin).

Här får vi både utrustning och instruktioner för att hoppa i en kanot för att sedan ge oss ut på Rönne Å, där vi paddlar nedströms till Forsmöllan.

söderåsen Skåne

Turen tar oss drygt 2,5 timme, och bjuder på både äventyr och lugn paddling på den spegelblanka Forsmölledammen. Kan vem som helst göra den här paddelturen? Nej, men lite förkunskaper krävs faktiskt – det vill jag poängtera. Det finns några luriga partier, där strömmen är ganska stark och du måste veta hur du bemästrar kanoten för att inte hamna fel. Jag hade själv inte känt mig trygg med barnen i kanoten eftersom jag själv är så pass oerfaren, men tillsammans med Louise tog vi oss igenom turen med en känsla av seger efter ett par pulshöjande partier.

#4. Cykla dressin på veteranjärnväg

Efter att ha baxat upp kanoten vid Forsmöllan fortsätter vi vår kombinerade kanot- och dressintur och byter kanot mot dressin.

Vi möts på plats av tågentusiasten Pysse (eller ja, tågnörden som han själv kallar sig). Verksamheten drivs av Föreningen Veteranjärnvägen, som vill bevara den gamla järnvägskulturen och den skånska järnvägshistorian, och är enligt Pysse lite av ett gubbadagis på sitt sätt. Dressinerna var från början viktiga arbetsredskap för banarbetarna, för att snabbt och smidigt ta sig fram på spåren.

söderåsen Skåne

Efter noggranna instruktioner från Pysse susar vi iväg på spåret. I samma sekund jag hoppar upp på dressinen vill jag ha hela familjen på plats, det här är en riktigt bra familjeaktivitet som mina barn – främst de yngre – skulle ha älskat. Räkna med en timme, inklusive fikapaus, för att ta dig tillbaka till starten för kanotturen. (Det går också bra att välja en dressintur utan att paddla kanot.)

#5. Cykeltur i närområdet

söderåsen Skåne

Dressinen är förvisso ett väldigt härligt sätt att sakta trampa sig fram genom landskapet, men glöm inte bort de ”vanliga” cyklarna!

Vi ger oss ut på Forestadrundan, en dryg två mils lång cykeltur…

söderåsen Skåne

… som tar oss förbi allt från den härliga byn Röstånga och vackra betesmarker till den tvättäkta vulkanen Jällabjär. Tro det eller ej, men visst finns det vulkaner i området. Utöver Jällabjär finns även vulkanen Rallate som ligger intill landsvägen strax söder om Skäralid.

Cykelturen avslutas med ett uppfriskande dopp i Odensjön, innan vi nöjda och belåtna cyklar hem till vårt boende igen. Cyklar finns att hyra hos Pensionat Söderåsen och flera andra boenden i området, samt på turistinformationen i Röstånga.

#6. Från jord till bord på Bjärhus Gårdsbutik

söderåsen Skåne
söderåsen Skåne

Skåne definieras, med allt rätt, ofta av sin starka matkultur. Här gäller mantrat ”från jord till bord”, och de som tror att gårdsbutiker är ett nytt påfund har uppenbarligen inte varit i Skåne.

Bjärhus Gårdsbutik öppnade redan 1989, och gården blev KRAV-certifierad samma år. Gården drivs i sjätte generationen och har varit i bruk sedan 1840. Ägarna Elisabeth och Lars är väldigt noggranna med att kunderna ska få se en transparent kedja, vilket innebär att vi här kan gå och hälsa på både kor och får/lamm. Inne i gårdsbutiken erbjuds bland annat ekologiskt nöt- och lammkött från gården, samt ekologiskt griskött från Rosersberg gård utanför Ekeby. Under högsäsong säljs 60-70 grönsaker i butik, det mesta lokalt odlat. I gårdsbutiken finns också mängder med ekologiska produkter, det är ett rent nöje att gå runt och botanisera bland varorna. Här går det också att fika – och vilken fika sedan! Kocken Elin Wigrup serverar den godaste (och vackraste!) rulltårtan jag har satt tänderna i. Här kan du läsa mer om Bjärhus Gårdsbutik.

Tips! Smaker från Söderåsen är en förening för småskaliga matproducenter i området (bland annat Bjärhus Gårdsbutik) som tillsammans vill lyfta det goda som kommer från jorden. Föreningen ordnar även en årlig matmarknad i Skäralid den första söndagen i oktober.

#7. Lokal shopping på Klippan Yllefabrik

söderåsen Skåne

Klippan Yllefabrik och främst dess Fabriksbutik är ett självklart stopp om du befinner dig i de här trakterna. Jag kan nästan lova att du kommer ångra dig om du missar den här möjligheten att köpa presenter till dig själv eller någon annan! För egen del köper jag en sommarbricka till sommarfikat, medan Louise slår till på sommarpresenter till barnens lärare och en värmande vinterpläd inför kallare årstider.

Läs merKlippan Yllefabriks hemsida.

#8. Boendetips vid Söderåsen: Pensionat Söderåsen

Vi spenderar två nätter på Pensionat Söderåsen, ett småskaligt och personligt pensionat (anslutet till STF) som drivs av Frida och Stefan Svedrin. Jag har länge följt pensionatet på Instagram, och faktum är att det är just Frida som fick mig att få upp ögonen för Söderåsen och dess ljuvliga omgivningar. Utan hennes beskrivningar hade den här delen av Sverige fortsatt vara en doldis på min Sverigekarta.

söderåsen Skåne

Familjen Svedin flyttade till Ljungbyhed 2010, då de fastnade för denna pampiga huvudbyggnad från 1890, vilken ursprungligen fungerade som boningshus för en bondfamilj. Under årens lopp har användningsområdena skiftat från ”skyddshem för vanartiga flickor” och semesterhem för kvinnor till barnhem och senare behandlingshem, innan familjen Svedrin gjorde slag i saken och köpte fastigheten för att starta upp ett pensionat.

söderåsen Skåne

Den välskötta trädgården vetter mot Söderåsens nationalpark, vilken blir en osedvanligt vacker kuliss när vi äter middag framåt kvällningen. Här finns både höns, getter, hund och katt, men också gungor och hängmattor att pusta ut i efter våra aktiva dagar ute på språng.

Det finns både Bed & Breakfast (med delat kök och delad toalett/dusch), men också flera fina lägenheter för gäster som vill hålla sig lite mer för sig själva. Frukost och eftermiddagsfika ingår för pensionatsgäster, och kan även läggas till om du bor i lägenhet.

Och på tal om frukost och fikabröd, de är nästan värd sina egna rubriker i sammanhanget!

söderåsen Skåne

Jag och Louise känner oss hemma direkt…

… inte minst tack vare fint bemötande och härliga utemiljöer. Pensionatet lämpar sig väldigt bra om ni är ett par familjer (det finns familjerum), en grupp eller några par som vill umgås tillsammans. Ett tips är att i så fall hyra hela pensionatsflygeln och nyttja den exklusivt för det aktuella sällskapet. Perfekt upplägg för ett ”basecamp” för er som vill uppleva Söderåsen nu i sommar!

Fler boendetips i närheten: Det finns flera andra boenden i närheten, allt från vandrarhem till B&B, men också campingar för besökare med husbil/husvagn eller tält (det finns en camping i Skäralid, och en lite mer familjeinriktad camping i Röstånga). Många av boendealternativen i Söderåsen erbjuder vandringspaket i olika former, vilket ger möjlighet att vandra under flera dagar och prova på olika boenden (exempelvis Pensionat Söderåsen, Skäralids Vandrarhem, Villa Söderåsen och Klåveröds Vandrarhem).

#9. Evenemang vid Söderåsen och omnejd

söderåsen Skåne
Ska ni själva ordna evenemang kan jag tipsa om catering från Bjärhus Gårdsbutik.

Innan Coronan slog till var den ridande musikfestivalen ”Hovturnén” under ledning av Wille Crafoord ett återkommande inslag i trakterna runt Söderåsens nationalpark. De rutinerade hästarna på turnén väljs med omsorg från Söderåsens Turridning, medan de artister som gör sällskap med Wille Crafoord varierar från år till år. Förhoppningsvis blir det en ny turné under 2021!

En annat uppskattat evenemang som nu har tagit paus fram till 2021 är Bruksspelet i Klippan. De återkommande musikalerna har alla koppling till den gamla bruksorten, och har olika teman varje år.

Fler tips om aktuella engagemang och om destinationen i stort finns på Soderosen.com.

#10. Att resa till Söderåsen

söderåsen Skåne
söderåsen karta

Vår ursprungliga resrutt från Stockholm bestod av tåg Stockholm – Hässleholm, och därefter tågbyte Hässleholm – Klippan. Från Klippan går buss till nationalparken, som har två entréer som båda är åtkomliga med buss 518. Huvudentrén (där du hittar naturum) ligger i Skäralid, längs väg 13 mellan Röstånga och Ljungbyhed. Södra entrén (där turistbyrån ligger) finns i Röstånga. Bussen stannar också på fler ställen längs gränsen för nationalparken.

Mer information om hur du tar dig till Söderåsens nationalpark hittar du här.

#11. Tre snabba om resan till Söderåsen

söderåsen Skåne

1) Bästa med Söderåsens nationalpark?

Annika: Lättillgängligheten och omväxlingen av naturintryck. Under en och samma vandring (Kopparhattsrundan) känns det som att vi får följa historiens vingslag tillbaka i tiden. Jag, som ändå är uppvuxen i Blekinge strax intill Skåne, har nu fått en helt annan förståelse över den här delen av Sverige. Jag gillade också att få uppleva parken på flera olika plan, genom att rida, vandra, cykla och till och med bada.

Louise: ALLTIHOP! Fantastisk variation, vackra miljöer, allmänbildande, utmanande fysiskt, gratis och rörande. (Jag blev typ gråtig av kärlek till vårt land och vill verkligen låta min familj se mer av sådant.)

2) Bästa med cyklingen (både landsort och dressin)

Annika: Den gemensamma nämnaren för både dressinen och den vanliga cyklingen är känslan av att vara här och nu. Det går inte att fota, scrolla på telefonen eller anteckna, min fulla fokus ligger istället på att njuta av intrycken fullt ut. Sommardofterna, ljuden av febrilt fågelkvitter, eftermiddagssolen som värmer kinderna, och så tillfredsställelsen av att ta sig fram med egen maskin när benen får trampa fram oss genom det vackra landskapet.

Louise: Det bästa med cyklingen var enkelheten och nedvarvningen efter lång resa. Det var ett bra sätt att ”landa” och bekanta sig med omgivningen i cykeltempo. Det bästa med dressinen var monotonin – avstressande och mysigt. Men ja, monotonin blev också lite tradig i längden, men jag skulle definitivt göra det det som en mysig familjegrej!

3) För vem passar Söderåsen?

Både jag och Louise är överens om att vi hade kunnat resa både med familjen (vi har barn i åldersspannet 4-12 år), med syskon, med våra män eller med ett tjejkompisgäng. Det finns en stor fördel i att kunna anpassa både aktiviteter och tempo efter medföljande sällskap. Våra aktiviteter var samlade på en relativt liten yta, samtidigt som utbudet var så stort att vi inte hann med ens hälften av det vi hade velat under våra tre dagar på plats. Några gemensamma nämnare för personer som vill resa till Söderåsen verkar vara efterfrågan på härlig natur, kultur och historia samt en levande landsbygd – det vill säga utmärkta ingredienser för en lyckad Sverigesemester!


Inlägget är ett betalt samarbete med Destination Söderåsen. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna, vilket alltid är fallet på Resfredag.se om inte annat anges. 

Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Har du några bra tips på saker att göra i Söderåsen får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. (Omslagsfoto: Söderåsens nationalpark)

13 comments

  1. Vilket fantastiskt inlägg med massor av härliga inspiration och nyttiga tips – med ljuvliga bilder. Det är i själva Ljungbyhed som min make härstammar, och var vi bor vid våra årliga Skånebesök. Kul att du har varit i precis de krokarna 🙂

    1. Tack Rosita! Och du, vad kul med din man. Har ju hört dig prata om en ort jag inte riktigt lagt på minnet, så mycket lättare att knyta det till mig nu. SÅ fint där nere, kan inte förstå att jag har missat den här delen av Skåne. Nu vet jag bättre. 🙂

  2. En av mina skånefavoriter. Så glad att du kom ut med hästarna också. Love ’em!
    Nu får du läsa Farmorsresan av Edith Unnerstad som mamma läste för mig när jag var liten. Det blir inte mera Söderåsen.

    1. Lägger på läslistan direkt. Ja, men hästarna var verkligen något extra i kombination med den miljön. Så tacksam att vi fick uppleva det!

  3. Ett riktigt favoritställe, men du hittade ju en massa bonusar också! Fint att ni kom iväg på den här resan.

    1. Ja, många fina bonusar – tänker att de flesta mest känner till själva nationalparken. Tack för din kommentar, hoppas vi kommer dit tillsammans någon gång!

  4. Att åka och rida i Söderåsens står högt på min lista. Har länge haft span på just stället ni red på, älskar haflingers, så vackra hästar. Så extra kul att läsa om det! Undrar bara en sak: när kommer din bok med alla svenska pärlorna samlade?

    1. Ja, tänkte på dig när vi kom dit – du hade älskat det! Och angående boken, ja, det undrar jag också… 😉 Hade ju helt klart varit rätt läge inför den här sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close