Close
Blekinge med barn: 10 tips på saker att göra

Blekinge med barn: 10 tips på saker att göra

Funderar du på att besöka Blekinge med barn och vill ha tips om lämpliga aktiviteter? Här kommer ett inlägg med flera förslag på besöksmål och utflykter att ta sig an med barn i Sveriges näst minsta län.

Jag är själv uppvuxen i Karlskrona och spenderar fortfarande alla somrar i trakten tillsammans med min familj (barnen är födda 2008, 2010 och 2014). Tipsen nedan är platser vi själva har besökt, eller planerar att besöka framöver.

höstlov i Sverige med barn

Fler tips: Semester i Blekinge – guide med tips för en lyckad resa

Blekinge med barn: 10 tips på saker att se och göra

#1. Historiska vingslag på Marinmuseum (Karlskrona)

marinmuseum karlskrona

Marinmuseum i Karlskrona är ett givet tips för både vuxna och barn som besöker Karlskrona, hit går vår familj så ofta vi har möjlighet. Här kan besökare lära sig mer om det marina livet som är utmärkande för Karlskrona stad, och det erbjuds också löpande familjeaktiviteter över året. En av favoriterna är ubåtshallen, där det finns möjlighet att kliva ombord på en tvättäkta ubåt. Efter att ha gått runt på museet brukar vi landa i Sjömansverkstaden, där det erbjuds olika pedagogiska aktiviteter med marint tema. Tänk på att barn måste ha sällskap av vuxen! (Lämplig ålder är 6-12 år.)

Läs mer: Marinmuseum i Karlskrona – ett favoritmuseum i Sverige

Tips! Ett stenkast från museet ligger Stumholmens badplats. Här finns det populära hopptornet som våra äldre barn älskar att hänga vid. För yngre förmågor erbjuds istället en mindre badplats med sandstrand. I anslutning till badplatsen ligger också en liten lekpark.

#2. Lek på Barnens Gård (Karlskrona)

tips på saker att göra i karlskrona med barn barnens gård

Barnens Gård, som ligger en bit utanför Karlskronas stadskärna, är ett annat givet besöksmål för barnfamiljer i Blekinge. Barnens Gård erbjuder det mesta som brukar vara uppskattat av barn, det här stället är en blandning av äventyrsland, nöjespark, vattenland, sommarland och 4H-gård. Anläggningen är inte stor, men tillräckligt stor för att våra tre barn kan spendera en heldag på plats utan att tröttna. De korta avstånden i parken gör det förhållandevis enkelt att hålla uppsikt över familjen. Observera att gården endast har öppet mellan juni-september, exakta öppettider finns på hemsidan.

Läs mer: Barnens Gård: tips att göra i Karlskrona med barn

Tips! Strax intill Barnens Gård erbjuds ”Bollspelsgolf” – där du enligt hemsidan behöver ”balans, pricksäkerhet och en gnutta tur för att lyckas”. Rekommenderad lägsta ålder är 7 år.

#3. Boda Borg (Karlskrona)

Boda Borg kan närmast beskrivas som ett äventyrshus. Konceptet finns på flera platser runt om i Sverige, även i Karlskrona. Det här var ett av stoppen på min möhippa, men stället lämpar sig också bra för familjer som vill ha en rolig och utmanande dag tillsammans. Väl på plats får deltagarna som lag lösa olika kluringar och fysiska utmaningar (jag fick själv känslan av att befinna mig på ”Fångarna på fortet”). Perfekt för regniga dagar! Tänk på att barn upp till nio år måste ”questa” tillsammans med en vuxen.

Läs mer om Boda Borg Karlskrona.

#4. Kungsholms fort och Aspö kastell (Karlskrona)

tips på saker att göra i Blekinge

För alla barn som fascineras av historier om slott, borgar och fästningar är Blekinge en utmärkt semesterdestination! Här finns flera besöksmål som har kopplingar till länets militära arv, många av dem med anledning av Karlskrona som örlogsstad. En personlig favorit är Kungsholms fort, som har varit bemannad ända sedan 1600-talet. 2015 blev fortet efter en tid åter militärt skyddsobjekt och är endast öppet för allmänheten via guidade turer. Det verkar osäkert om det blir några sådana 2023, men jag låter ändå Kungsholms fort vara med på tipslistan i hopp om att turerna kommer att gå. En annan befästning värd att besöka är Drottningskärs kastell på Aspö – se till att pricka in en av deras guidade turer under sommaren!

#5. Ronneby Brunnspark / Brunnsbadet i Ronneby

Ronneby brunnspark
Ronneby brunnspark

Har barnen i ditt sällskap mycket spring i benen? Ta med dem till Ronneby Brunnspark, som är en av Sveriges finaste parker. Här kan barnen leka medan de vuxna i sällskapet kan beundra både vackra byggnader och en välskött park. Missa heller inte besökscentrum Naturum, där små och stora kan lära sig mer om djur och natur. Under året hålls löpande aktiviteter i parken, håll utkik i Visit Blekinges evenemangskalender för tips. Mitt i Brunnsparken ligger Ronneby Brunnsbad, ett annat uppskattat besöksmål för barnfamiljer i Blekinge. Äventyrsbadet håller öppet under sommaren.

Läs mer: 5 tips på saker att göra i Ronneby med omnejd

Tips: Efter ett besök i parken rekommenderas lunch och/eller fika på Café Mandeltårtan.

#6. Upptäckardag på Kreativum Science Center (Karlshamn)

framtidsmuseet 2047 borlänge

Kreativum är Karlshamns stora dragplåster för barn och ungdomar. Här får nyfikna besökare lära sig mer om naturvetenskap och teknik på ett interaktivt och lekfullt sätt. Det finns flera Science Centers utspridda över hela Sverige, utöver Kretivum i Karlshamn kan bland annat nämnas 2047 Science Center i Borlänge, Tekniska museet i Stockholm och Visualiseringscenter C i Norrköping.

Läs mer: 5 tips på saker att göra i Karlshamn med omnejd

#7. Väggabadet (Karlshamn)

Karlshamn Vägga

De flesta ungar, inklusive mina egna, brukar förknippa ledighet och sommarsemester med två saker. 1) Bada. 2) Äta glass. Helst samtidigt! Jag har redan tipsat om Stumholmens badplats i Karlskrona och Brunnsbadet i Ronneby. Befinner du dig i Karlshamns-trakterna är det Väggabadet som gäller. Här finns havsbad samt inne- och utebad. I juni 2022 öppnades dessutom en ny 50-metersbassäng utomhus.

Mer information om Väggabadet finns på Karlshamn kommuns hemsida.

#8. Viltsafari på Eriksberg

Eriksberg Blekinge

Kolmården i all ära, men har ni hört talas om Eriksbergs viltsafari i Blekinge? I det drygt 925 hektar stora och inhägnade naturreservatet i Blekinge skärgård spatserar allt från vilda visenter till kron- och dovvilt. Under sommaren går det att köra en safaritur antingen med egen bil eller genom en förbokad tur med guide. På Eriksberg finns också fina boendemöjligheter och en av Blekinges absolut bästa restauranger. Mer information hittar du på Eriksbergs hemsida.

Läs mer: Att göra i västra Blekinge: 6 utflyktstips

#9. Båtutflykter i Blekinge skärgård

paradisö

Blekinges skärgård är ett enda smörgåsbord dukat med härliga öar lämpliga för diverse familjeutflykter. Har du barn som gillar att åka båt blir saken ännu bättre, eftersom skärgårdstrafiken (främst under sommartid) erbjuder schysta möjligheter att ta sig mellan fastlandet och öarna. Några personliga ö-favoriter att rekommendera är Hanö, Tjärö, Hasslö, Sturkö och Aspö.

Läs mer: Tjärö utanför Karlshamn: fint utflyktstips i Blekinge

#10. Campa, fiska, bada och vandra (Blekingeleden och ARK56)

sturkö

Sist, men inte minst, får jag ägna en egen rubrik till de oändliga möjligheter Blekinge erbjuder för att uppleva naturen i stort och smått – allt från camping och fiske till vandring och bad. Ta en titt på Naturkartan för att hitta inspiration om bland annat Blekingeleden och ARK56 (Blekinges länkade kustleder). Gillar dina barn att fiska? Här finns mer information om fiske i Blekinge skärgård, sjöar och andra vattendrag.

Fler tips för barnfamiljer i Blekinge

sturkö

De tio punkterna ovan är bara ett axplock av alla de aktiviteter och specifika besöksmål som erbjuds besökare i Blekinge med barn i sällskapet. Här kommer ytterligare några snabba tips värda att kika närmare på.

 • Gokart erbjuds av Karlskrona Hyrkart. Läs mer och boka på hemsidan.
 • Dragsö Camping i Karlskrona är duktiga på att anordna aktiviteter och evenemang! På den här familjecampingen finns bland annat en rolig minigolfbana (med tema Karlskrona som världsarv i miniatyr) som uppskattas av våra barn. Mer information hittar du på Dragsö Campings hemsida.
 • Listerlandets badplatser är ett hett tips för alla som vill åt riktigt fina stränder i Blekinge. Här finns badplatser för alla smaker, bland annat Torsviken, Sandviken, Pukavik och Hällevik. Petersvik i Torhamn är också ett hett tips!
 • Karlskrona med barnmina 9 tips för en lyckad resa

Har du fler specifika tips om saker att göra i Blekinge med barn får du gärna fylla på i kommentarsfältet! Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Omslagsbild: Sturkö, Karlskrona.

3 comments

 1. Du har lust en hel del godbitar. Men det finns många fler naturupplevelser i västra Blekinge och som dessutom är gratis eller snudd på gratis. Kan tipsa om ett par i Karlshamns kommun;
  – Paddla kanot eller ro på Långasjön. Vid samma sjö finns uppmärkta vandringsspår från 2km (tillgänglighetsanpassad) till 8 km. Bad, bastu och uterum vid samma sjö. Eller köp ett fiskekort för dagen och fiska. Finns även övernattningsmöjligheter i stuga, tält eller vindskjul.
  – Sternö. Uppmärkt vandringsår, grillmöjligheter och badmöjligheter från både strand och klippor.
  – Kastellet. Åk ut, njut av historiens vingslag eller kanske boka in dig på den storslagna teatern som sätts upp därute varje sommar är en våffla och njut av båtturen.
  – Mörrumsån! Fiska lax och njut av miljön. Eller ta en promenad/vandring längs mörrumsån till Elleholms korsvirkeskyrka som ligger på en liten ö i Mörrumsån. Men

  1. Åh vad många bra tips, tack snälla Linda! Sternö är superfint, var där för första gången i somras med mina syskon. Långasjön och Kastellet får jag se till att pricka in själv den här sommaren. Paddlade Emån med övernattning för länge sedan – men borde ju absolut få in mer av den berömda Mörrumsån framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close