Close
Gotland med barn: en nyfunnen semesterpärla!

Gotland med barn: en nyfunnen semesterpärla!

Gotland med barn visar sig bli en fullträff, fast det hade jag förstås kunnat ana. Bad i kalkstensbrott, promenader i en sagostad omgiven av ringmur, lek i trolska skogar och hajk ut till en jätterauk. Ni hör ju själva, det kan liksom inte bli annat än succé.

Gotland med barn? Jag säger kör! Ön med dess unika landskap är som skapad för att underhålla knattar i olika storlekar, vare sig det gäller familjer som föredrar outdoorliv (Gotland är perfekt för cykelsemester), leklandsfamiljer (Kneippbyn och dess sommarland), kreativa själar (skaparverkstad i Ingmar Bergmans hoods på Fårö), historieintresserade familjer (hej Medeltidsveckan!) eller beachjunkies (ön vimlar av sagolika stränder). Under vår minisemester på två dagar satsar vi på en lagom dos av allt och anpassar aktiviteterna för att hela familjen; pappa, mamma och tre barn som är runt 8, 6 och 2 år, ska få utbyte av vistelsen. Här är några av våra favoritstopp på vägen under rubrikerna stad, natur och bad.

# 1. Stad: Visby med pittoreska gränder, spännande ringmur och en dos politik

barn_visby1

Visby är promenadvänligt och fullt av mysiga caféer och roliga butiker för både barn och vuxna. Små rastlösa ben kan springa omkring relativt obehindrat i gränderna eftersom få bilar kör innanför stadens ringmur.

ringmur visby

Ringmuren ja, ett stycke historia som fascinerar vår blivande åttaåring: “Mamma, stod de uppe på muren och sköt med pilbågar?“. Hm, det enda jag vet om muren är att den är gammal, riktigt gammal, och att den omsluter Visby med en medeltida mystik som lockar tusentals besökare varje år.

barn_almedalen

För mig är det en självklarhet att ta med barnen till parken Almedalen för att berätta mer om den unika tillställning som Almedalsveckan faktiskt är. Tänk att i princip vem som helst under drygt en veckas tid har möjlighet att mingla och träffa företrädare för Sveriges politiker, intresseorganisationer och företag. Samma “vem som helst” kan därmed själv vara med och påverka, eller låta sig påverkas, av politiken. “Här kan du själv vara med och bestämma hur Sverige ska styras en vacker dag om du vill, Sebastian.” Så det så!

# 2. Natur: Trollskog och stenstränder i Bungenäs

bungenäs

Vår storslagna plan om att utforska Fårö grusas snabbt på grund av en förfärligt lång kö till bilfärjan. Vi ställer istället in vår GPS på “Bungenäs” efter tips från bloggen Fantasiresor. Vi hittar vårt mål bara några stenkast från Fårösund, men blir förvirrade när vi stiger ur bilen på angiven parkering. Här finns ju bara… skog? Men vilken skog sedan! Barnen börjar springa omkring och utforska omgivningarna och efter en promenad på nästan 1 km är vi nere vid havet och de omtalade restaurangerna Kalkstensladan och Bungenäs Matsal.

barn_bungenäs2

Barnen ger ifrån sig världens glädjetjut när de ser stenstranden nere vid havet. Snart har mitt glasögonfodral förvandlats till en skattkista där barnen samlar sina finaste fynd.

barn_bungenäs3

Resten av resan pågår byteshandel i baksätet, istället för Pokémon- och fotbollskort byter våra två stora barn stenar med varandra. Hjärtstenen, som Sebastian hittar, är bokstavligt talat hårdvaluta i förhandlingarna.

# 3. Bad: Ultimat utlandskänsla i den Blå Lagunen

gotland med barn

En gemensam favorit för hela familjen blir vårt stopp vid den Blå Lagunen på norra Gotland. Vi är absolut inte ensamma här, det kryllar av turister och infödda gotlänningar längs lagunens kanter. Parkeringen är full och vi får vänta 10 minuter innan vi kan köra in (mot en överkomlig parkeringskostnad på 20 kronor som går direkt till ideell föreningsverksamhet).

glass

Men det är värt att åka hit. Det gamla kalkbrottet är numera fyllt av vatten och passar utmärkt för ett dopp i sommarvärmen. Eller ja, sommarkylan beroende på vad man jämför med.

blålagunen

Ännu en gång kan jag konstatera att jag började i fel ände. Jag åkte med andra ord till Blå Lagunen på Island flera år innan jag ens kom på tanken att åka till Sveriges dito. Sverige har SÅ mycket vackert och fantastiskt att uppleva, glöm aldrig det! (Japp, uppmaningen gäller också mig själv – i allra högsta grad.) Gotland med barn alltså, lyckat på alla möjliga sätt och vis. Åk om ni får chansen!

Förslag på övriga aktiviteter på Gotland med barn:

 • De äventyrslystna bör besöka Lummelundagrottan för att uppleva de häftiga droppstensformationerna.
 • Ge er ut på rauksafari, de karaktäristiska stenarna är utspridda över hela ön. Vi hinner bara med Jungfrun den här gången, men satsar på Fårös raukar nästa gång. För ja, det blir en nästa gång.
 • Bada, bada och bada lite till, Gotland har många fina stränder. Jag är mest sugen på att prova Sudersand på Fårö efter att ha sett vänners bilder på Instagram, men Blå Lagunen räcker utmärkt för oss den här semestern.
 • Hajka i något av Gotlands 122 (!) naturreservat. Ta med en fikakorg och upplev Gotland i all hennes prakt.
 • Lek- och vattenland? Inte min favoritplats på jorden, inte alls, men barnen älskar det. Jag hade dock gärna åkt till Kneippbyn om inte annat för att få se Pippis rosa hus som ni hittar just där.
 • Skaparverkstan i Bergman Center ska tydligen vara en riktig pärla för barn och ungdomar, bra tips för dig med pysselsugna barn!

Fler inlägg om Gotland kan du läsa här.

15 comments

 1. Härligt m
  Gotland! Blev verkligen sugen nu! Ska kolla på det t nästa sommar! Kramar

  1. Ja, det var verkligen en lyckad minisemester för oss. Kul om ni kommer iväg nästa sommar. Kram!

 2. Då är Sebastian bokad som blivande framtidsminister!

  1. Eller hur! Hoppas att du har stor nytta av honom i regeringen… 😉

 3. Ser så härligt ut!!
  Jag länkade till denna sida i min blogg, hoppas det är okej 🙂
  http://malena-h.blogspot.se/2017/08/resor-i-skandinavien-jag-vill-gora.html

  1. Självklart okej! 🙂

 4. Bra tips men snälla, tänk på att man inte får plocka med sig sten/fossil från stränderna, eller någon annanstans heller för den delen.

  1. Tack för påminnelsen Ingrid! Har kommit på bättre tankar sedan dess, numera får de ligga kvar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close