Close
Småland med barn: 9 saker på tips att göra

Småland med barn: 9 saker på tips att göra

Planerar du att besöka Småland med barn och vill ha tips på saker att se och göra? Här kommer ett inlägg med flera förslag på besöksmål, aktiviteter och utflykter att ta dig an i Småland med barn i sällskapet.

Småland med barn: 9 saker på tips att göra

Småland är skogarnas och sjöarnas landskap. Här har oräkneliga familjer fallit för de röda stugornas charm och dess vita knutar. Det här landskapet ligger strategiskt placerat för oss som ofta besöker södra Sverige – med gränser mot Östergötland, Skåne, Blekinge, Halland och Västergötland – och därtill en bro över mot Öland. Kust och hav bjuds det också på för den som vill! Listan över saker att se och göra för dig som reser till Småland med barn kan göras precis hur lång som helst. Här kommer några förslag som vår familj har gjort eller gärna skulle göra framöver. Håll till godo – och fyll gärna på med fler förslag i kommentarsfältet!

#1. Sagotema på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby

astrid lindgrens värld

Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby är självskriven på en lista över tips på saker att göra i Småland med barn. Det här stället är ett givet besöksmål för alla som har haft möjlighet av ta del av Astrid Lindgrens sagoskatter genom åren. Här väntar teaterföreställningar med skickliga skådespelare, lek i en massa barnvänliga parker och njuteri i största allmänhet mot bakgrund av den fina miljön.

Läs mer: Astrid Lindgrens Värld och tips för en lyckad upplevelse

#2. Fart och fläkt på Isaberg Mountain Resort

isaberg

Har du aktiva barn som gillar fart och fläkt med dig i semestersällskapet? Ta i så fall sikte på ”Äventyrsberget” Isaberg Mountain Resort som ligger söder om Jönköping. Min poddkollega Lisa är där med jämna mellanrum och kallar Isaberg Mountain Resort för ”södra Sveriges bästa multisportcentrum”. Här väntar, utöver en fin skidanläggning, ett uppskattat Mountainbike-center, höghöjdsbana, rodel, äventyrsgolf och bastuflotte. Mer information finns på Isabergs hemsida.

Läs mer hos Lisa/Let’s go Explore: Isaberg Mountain Resort – äventyrs och multisportcentrat I Småland (Fotocred till bilden ovan: Lisa Fahlåker).

#3. Sockersött i granna Gränna

Gränna Brahehus

Gränna är polkagrisarnas högkvarter och därmed ett populärt utflyktsmål med eller utan barn i sällskapet. Se till att pricka in ett besök på något av stadens kokerier för att se polkagrisarna tillverkas i realtid! Historieintresserade familjer bör gå till Grenna Museum och specifikt utställningen om Andréexpeditionen. Är cykling av intresse för ert sällskap? I så fall tycker jag ni bör spana in min bloggkollega Elna/Cykellycka och hennes tips för att cykla MTB i trakterna.

#4. Ljuvliga Jönköping

Vi har stannat till några gånger i Jönköping med barnen och ser fram emot att stanna längre framöver. Några grejer på vår lista över grejer att se och göra är Jönköpings eget Science Center Upptech, bad i Vättern, häng i Jönköpings stadspark, äppelplock i Äppledalen och en hajk upp på Taberg (eller ja, ”Smålands mirakel” som Carl von Linné kallade berget).

Läs mer: Fem boendetips i Jönköping med omnejd

#5. Historiska Visingsö

Visingsö

Visingsö är en perfekt utflykt om ni planerar att besöka Småland med barn! Här väntar borgruiner och möjlighet att åka ”remmalag” med häst och vagn. Fler tips om att besöka Visingsö med barn finns hos Elna/Cykellycka som tipsar om Mat runt Gränna och att ta sig runt på Visingsö med lådcykel.

Läs mer: En utflykt till Visingsö

#6. Kul i Kalmar

tips om Kalmar slott

Kalmar har allt som behövs för en lyckad familjesemester, oavsett vilken tid på året du åker hit! Gör ett besök på Kalmar Slott, skapa häftiga alster i Ateljén på Kalmar läns museum och fika sedan loss på Ångkvarnen, Kullzénska Caféet och/eller Johannas Choklad. Här finns mycket roligheter att ta sig an för alla åldrar och intressen.

Läs mer: Resa till Kalmar – 15 tips till din semester

#7. Djur och natur i naturreservat Dumme Mosse (samt Smålands nationalparker)

dumme mosse Jönköping

Gillar dina barn att vistas i naturen? I så fall är Småland rätt plats att åka till! Vill du ha mer specifika tips på vackra och speciella områden rekommenderas de svenska nationalparkerna Norra Kvill, Stora Mosse, Åsnen och Blå jungfrun – men också naturreservatet Dumme Mosse (se bild ovan, fotocred: Charlotta Hägglund).

#8. Vackert i Västervik

Västervik tips

Många känner Västervik som en typisk svensk sommarstad, men jag vill också slå ett slag för ett besök under våra övriga årstider då tempot är betydligt lugnare. Jag brukar stanna förbi med barnen och äta gott på Guldkant Restaurang & Bar, kika i affärer och promenera längs vattnet.

Läs mer: Att göra i Västervik – 5 hösttips om Västervik

Gränsö slott Västervik

Vill du lyxa till det med en slottsvistelse på Gränsö Slott? Gör det! Vår familj är helnöjda med vårt besök i början av augusti.

Läs mer: Gränsö Slott i Västervik – en recension av slottsboende i Småland

#9. Action på High Chaparall

Temaparken High Chaparall är dessvärre fortfarande en vit fläck på vår egen familjekarta, men någon gång kommer ett besök att ske. Att vistas i den här miljön lär kännas som att vara med i en Vilda Väster-film med allt vad det innebär i form av tågrån, cowboys, guldvaskning och andra äventyr.

FLER TIPS I SMÅLAND

Pm & friends hotell Växjö hotellfrukost

Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Omslagsbild: Astrid Lindgrens Värld.)

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close