Close
Att göra i Vadstena: 5 tips i en av Sveriges sötaste städer

Att göra i Vadstena: 5 tips i en av Sveriges sötaste städer

Vissa platser i Sverige borde nästan finnas med som obligatoriska resmål för svenskar någon gång under livet. Den lilla östgötska staden Vadstena på Vätterns östra sida är en given svensk pärla för alla åldrar. Vår familj åker hit i början av sommaren, innan andra turister hunnit inta gator och torg. Vi njuter fullt ut av vårt alldeles för korta besök i en av Sveriges sötaste städer. Här kan du läsa om lämpliga tips på saker att se, att äta och att göra i Vadstena för en förstagångsbesökare.

Vadstena
Vadstena stad
vadstenatips

Vadstena är begreppet ”charmig småstad” personifierad, jämsides med andra svenska pärlor som exempelvis Söderköping, Sigtuna och Trosa. Ett par av de gemensamma nämnarna är avsaknad av höghus och en historisk stadskärna med ljusa och inbjudande färger. Den lilla staden präglas av sina kullerstensgator och anorna från sina forna stordagar som viktigt nav i egenskap av klosterstad. Idag är Vadstena fortfarande ett uppskattat pilgrimsmål, men också en omtyckt turiststad (och har därutöver en given plats i topp-tio listan över Sveriges vackraste städer!).

Läs mer: Sveriges vackraste stad – en topplista x 50

Att göra i Vadstena: 5 tips i en av Sveriges sötaste städer

#1. Strosa i klosterområdet

vadstena barnfamilj
vadstena klosterkyrka

För att få en inblick i hur Vadstena har gjort sig ett namn under århundradena bör du som förstagångsbesökare ta sikte på stadens klosterområde. Vadstena fick sina stadsprivilegier redan på fjortonhundratalet, mycket tack vare heliga Birgitta som såg till att sätta staden på kartan genom att stifta en ny klosterorden i området. Heliga Birgitta, eller Birgitta Birgersdotter som hon egentligen hette, reste redan år 1349 till påven i Rom efter en uppenbarelse för att få tillåtelse att öppna Birgittasystrarnas första kloster i Vadstena. Ett par hundra år senare klev Gustav Vasa in på den svenska kungascenen, och med honom reformationen, vilken ledde att alla kloster i Sveriges stängdes ner. Vadstena kloster var verksamt längst av alla svenska kloster, men fick till slut även det stänga igen år 1595.

Den här delen av staden rymmer idag en viktig och intressant del av Sveriges historia, några av sevärdheterna är bland annat Vadstena Klosterkyrka, Sancta Birgitta Klostermuseum, Pilgrimscentrum och Örtagården. Här finns mer information om Klosterområdet.

#2. Beundra Vadstena slott

att göra i Vadstena
Vadstena slott
vadstena vättern

I samma veva som Gustav Vasa stängde möjligheterna för Heliga Birgittas klosterdröm att leva vidare öppnade han dörren till slottet i Vadstena. Slottet, som är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och har utseendemässiga likheter med slotten i både Kalmar och Örebro, byggdes från början som en försvarsanläggning. Så småningom inreddes en bostad i byggnaden av Gustav Vasas son, och senare användes salarna bland annat som sädesmagasin och väveri. År 1899 flyttade Landsarkivet in på slottet, och ligger faktiskt fortfarande kvar i slottets östra halva. Landsarkivet i Vadstena kan därmed titulera sig Sveriges äldsta landsarkiv!

Numera anordnas guidade turer på slottet, men det går även bra att betala inträde och upptäcka slottet på egen hand. Det finns också en särskild avdelning för barn på slottet, där det anordnas uppskattade barnaktiviteter. Här hittar du mer information om Vadstena Slott.

Läs mer: Svenska slott – 9 tips på besöksvärda slott i Sverige

#3. Fika på Gamla Konditoriet

gamla konditoriet vadstena
gamla konditoriet vadstena
gamla konditoriet vadstena

Gillar du klassiska konditorier med blommigt porslin, bakverk bakom disk och rejäla stolar är Gamla Konditoriet full pott. Bakelserna är söta i både utseende och smak, och här finns också enklare lunchalternativ och glass i stora lass från Sänkdalens Gård. Det finns sittplatser både inne och ute på gården.

Adress: Storgatan 18. Mer information hittar du på Gamla Konditoriets Facebooksida.

#4. Ät middag på restaurang Hörnet

vadstena restaurangtips
vadstena hörnet
hörnet Vadstena

Jag hade inför vårt besök i Vadstena inte förväntat mig några vidare gastronomiska höjdpunkter. I hela kommunen bor trots allt bara 8000 personer och underlaget för matsensationer är inte överdrivet stort, trots att många turister strömmar till under sommaren. Jag är glad att jag hade fel! Efter tips från lokalbor fick vi span på Restaurang Hörnet, som bjuder på härlig atmosfär, trevligt mottagande och mat av absolut toppklass. Se till att boka bord i förväg, den här lyxiga kvarterskrogen är både omtyckt och välbesökt.

Adress: Skänningegatan 1. Mer information finns på hemsidan.

#5. Strandpromenad längs Vättern

vadstena vättern
Vadstena pumphus
vadstena brygga
vadstena syren
solnedgång vättern

Vi väljer att parkera bilen vid Klosterområdet, för att sedan promenera utmed Vättern fram till slottet. Utsikten över Vättern och doften av syrener varvas med kluckandet från båtbryggorna och plaskandet från lokalbor som tar ett kvällsdopp i Vättern vid det fina pumphuset. När solen går ner bäddas hela Vadstena in i ett rosalila skimmer, och vi kan inget annat göra än att planera för ett nytt besök i staden någon gång framöver. Det bör du också göra!

vadstena strandpromenad
Missa inte strandpromenaden mellan Klosterområdet och Vadstena slott (ca 10 minuters promenad).

Fler tips i Vadstena med omnejd:


Resan gjordes inom ramen för ett samarbete med Visit Östergötland. Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om att resa i Sverige framöver. 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close