Eftersom min mans familj har sommarställe i Mollösund har jag spenderat många lata sommardagar på Orusts klippor i Bohuslän. Tjörn såg vi ärligt talat mest som en transportsträcka för att ta oss vidare till den större ön Orust.
Tänk vilken tur att vi kom på andra tankar och bestämde oss för att utforska mer av den här delen av västkusten. Här kommer min guide om vad som finns att se och uppleva på den svenska pärlan Tjörn och de närliggande skärgårdsdrömmarna Klädesholmen och Dyrön.
Att göra på Tjörn: tips om sommarsemester i Sverige
Under augustidagarna i Bohuslän får vår familj möjlighet att andas frisk skärgårdsluft, båtluffa oss fram i skärgården, äta nyfångad fisk, hoppa mellan klippskrevorna, gå på krabbjakt och njuta av fenomenala solnedgångar. Vi utgår från vårt boende på Hav & Logi i Skärhamn på Tjörn och tar oss därifrån vidare på dagsutflykter som uppskattas av hela familjen.
Läs mer:
- Att göra på Marstrand – en svensk pärla att återvända till
- Tips om Mollösund på Orust – tips på saker att se och göra
#1. Tips på restauranger på Tjörn
För dig som gillar fisk och skaldjur upplevs den här sidan av Sverige som paradiset. Är det någon gång du ska beställa in fisk från menyn är det just i Bohuslän.
- Salt & Sill: Den här restaurangen har en skärgårdsinspirerad inredning från början till slut. Med utsikt över havet serveras vi gudomliga fiskrätter av personal som åter igen bekräftar för mig att invånarna på den här sidan Sverige är trevligare än på östkusten. Restaurangen blir en klar favorit för oss alla. Adress: Klädesholmen
- Vatten Restaurang och Café: I Bohuslän är det dumt att välja annat än fisk och skaldjur om du har chansen, men just på Vatten väljer min man en kötträtt “som smälter i munnen”. Restaurangen ligger i anslutning till Nordiska Akvarellmuseet med ett ljuvligt läge ut mot havet. Menyn varierar under året, “allt efter kockarnas inspiration och naturens gång”. Inredningen är enkel men å andra sidan behövs inget mer – havsutsikten får tala för sig själv. Adress: Södra Hamnen 6
Tips: Intill Salt & Sills restaurang ligger det omtalade flytande hotellet som jag gärna provar framöver. Hotellet flyter på havsytan och består av sex tvåplanshus på pontoner. Taket på hotellet utgörs av ett stort soldäck med magnifika vyer över Bohuslän och Tjörns yttre skärgård.
#2. Caféer och fik på Tjörn
Ryktet om Lottas Bak & Form Surdegsbageri har uppenbarligen spridit sig runt hela ön. När jag kommer hit står fikasugna besökare på kö för att få sin beskärda del av godsaker. Efter att ha jobbat som grafiker under många år sadlade Lotta om och numera driver hon surdegsbageriet i Bleket på Tjörn i en lokal hon har fått inreda själv. Framgången bygger på surdeg, långjästa bröd och ekologiskt, allt är bakat från grunden och mixer är förbjudet! Lottas personliga favoriter? Chilibrownies och valnötsbröd. Adress: Bleketvägen 40
Tips: En liten bit från Hav & Logi hittar ni Styckens bageri. Även här finns nybakat bröd, men jag hugger istället in på chokladbollarna som är rullade på plats. Till bageriet hör också ett litet livs där man kan handla frukt, ost och andra basvaror. Perfekt för oss som är ute efter enklare frukostmat till vår stuga där vi kör självhushåll.
#3. Att göra på Tjörn – tips för den aktiva resenären
2014 rankades Bohuslän som världens sjunde vackraste vildmarksområde. Det är med andra ord ingen tillfällighet att Tjörns utbud av friluftsaktiviteter bjuder på riktiga godbitar. Tjörn och dess omgivningar passar utmärkt för paddling, fiske, bad och klättring och har även fina leder för både vandring samt cykling. Utsiktsplatserna avlöser varandra, glöm för all del inte att ta med kameran! Några exempel:
- Vetteberget: Vetteberget kan stoltsera med en titel som Tjörns högsta berg. Toppen av berget mäter 116 meter över havet och på en fin dag syns både Danmark och Skagen från utsiktsplatsen. Leden upp till toppen mäter drygt två kilometer och går mestadels över berg. Läs mer här.
- Solklinten: Här, utmed Sundbys vandringsled, kan man avsnjuta Stigfjordens storslagenhet. Här finns även en bergsravin och ett grottsystem.
- Dyrön: Vandringsleden runt Dyrön (cirka fem kilometer totalt) ger definitivt mersmak. Genom raviner, trappor, träspångar och klippor tar vi oss från den ena vidunderliga utsiktsplatsen efter den andra.
Tips: På Tjörn och kringliggande öar finns utmärkta möjligheter att lägga till för dig som kommer hit med egen båt. Mer information om de respektive gästhamnarna kan du hitta här.
#4. Tips för barnfamiljer på Tjörn
Bohuslän i allmänhet och Tjörn i synnerhet lämpar sig alldeles utmärkt som semesterdestination för oss som barnfamilj. Det finns en uppsjö av aktiviteter att välja på som vi alla kan få ut något av.
- Dyröleden: Våra barn är riktiga bergsgetter och studsar med glädje runt i vart fall halva Dyröleden. Vi stiger av färjan Hakefjord vid Nordhamnens färjeläger och får sedan tipset av personalen på färjan att ta östra leden mot Dynes Ravin och utsiktsplatsen Åsen. När vi når Sydhamnen stannar vi för lunchpaus och mumsar i oss korv med bröd från öns kiosk. Efter en välförtjänt glass tar vi sedan genvägen tvärsöver ön, tillbaka till Nordhamnen för att ta oss vidare med färjan mot Åstol/Rönnäng. Det blir en alldeles lagom vandring för våra barn. Tänk på att lämna barnvagnen hemma och istället satsa på bärsele, en vagn skulle inte klara många meter längs Dyröleden.
- Minigolf på Dyrön: Mina barn tittar längtansfullt på minigolfbanan som ligger i anslutning till kiosken på Dyrön. Den här gången får de nöja sig med att titta på, men de verkar ganska nöjda med att heja på spelarna som uteslutande består av andra barnfamiljer.
- Målarverkstad på Nordiska Akvarellmuseet: För en guldtia i materialkostnad kan barnen få släppa loss sin kreativa ådra genom att måla med akvarellfärger på museet. Det finns ett antal begränsade platser i varje grupp, först till kvarn gäller!
- Pilane gravfält: För våra barn som är intresserade av historia blir det extra spännande att besöka fornlämningsområdet vid Pilane gravfält. Här finns drygt 90 domarringar samt resta stenar och stensättningar från järnåldern.
Tips: För badsugna barn finns det obegränsade möjligheter till bad! Äldre barn och ungdomar som är ute efter äventyr kan med fördel satsa på en badplats med hopptorn, de finns bland annat på Klädesholmen samt i Skärhamn och Rönnäng.
#5. Tips på saker att göra på Tjörn för livsnjutaren
Vyerna som möter oss på Tjörn skulle kunna liknas vid en enda levande konstutställning. Livsnjutaren gör bäst i att ta långa promenader för att insupa lugnet och skärgårdsluften. För den som vill ha lite extra guldkant kan jag dela med mig av några tips på vägen:
- Relaxavdelningen på Hav & Logi: Med en uppvärmd badtunna, ett enormt soldäck och utsikt över klipporna har både privat- och konferensgäster möjlighet att hyra relaxavdelningen på Hav & Logi. Kostnaden ligger mellan 1500-2000 kr för tre timmar beroende på vilken tid på dygnet ni är här.
- Bastu på Dyrön: Under vår vandring på Dyröleden går vi förbi ett par söta småstugor där barnen stannar till och ställer en massa frågor om vem som kan tänkas bo här. Stugorna, som ligger på öns sydsida med en otrolig utsikt över Marstrands- och Hakefjorden, visar sig vara en eluppvärmd bastu med tillhörande relaxrum. Bastun byggdes ideellt år 2004 av öns samfällighetsförening och går att hyra för en billig peng.
Tips: För dig som gillar liv och rörelse är Tjörns centralort Skärhamn ett bra alternativ att besöka. Här kan du flanera runt bland både semesterfirare och lokalbefolkning.
#6. Tips på saker att göra på Tjörn om du gillar konst och kultur
Nordiska akvarellmuseet: När vädergudarna bestämmer sig för att jobba mot oss får vi en utmärkt anledning att spana in Nordiska akvarellmuseet nere i Skärhamn. Jag är först lite tveksam till hur mina barn ska reagera på nyheten att vi byter det utlovade krabbfisket till ett besök på en konsthall, men till min förvåning blir besöket på Nordiska akvarellmuseet succé. En stor eloge till upptäckarlådorna som håller mina barn sysselsatta under hela besöket! Med hjälp av bland annat kikare, förstoringsglas, anteckningsblock och några uppgifter att lösa längs vägen uppför sig mina barn som om de inte gör annat än springer på kulturevenemang. Hit går vi gärna igen! Adress: Södra Hamnen 6
Pilane konstrunda: Idén att ställa ut konst i Pilanes oändligt vackra naturomgivningar där historielämningarna sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden är briljant. Här ställer världskända konstnärer ut sina konstverk mitt i naturen, vilket förstärker konstupplevelsen flera dimensioner om ni frågar mig. Rundan tar drygt en timme att gå och inträde betalas i den lilla boden vid ingången. Vill du bara kika på gravfältet behövs ingen inträdesbiljett. Läs mer om den aktuella utställningen här.
Tips: Även om Nordiska Akvarellmuseet och Pilane Konstrunda förmodligen är de mest välkända finns det fler gallerier och utställningar på Tjörn. Ett exempel är Art Institute på Strandvägen 1A i Skärhamn, där bildkonst, skulpturer och konsthantverk varvas med kulturella möten och konstprojekt. Ett annat exempel är galleriet Södra Hamnen 31, där det också finns ett café.
#7. Att göra på Tjörn – tips från Peter Harryson
Peter Harryson är en folkkär skådespelare och programledare som förälskade sig i klipporna, husen, havet, himlen och människorna på Tjörns grannö Åstol och flyttade dit. Jag bad Peter dela med sig av sina bästa tips på saker att göra på Tjörn och han menar att ön har något för alla: skön natur, rekreation, god mat och ett övermått av god kultur. Här kan ni läsa mer om Peter Harrysons tips på smultronställen:
– “För att göra en parafras på ett yttrande av Dr. Johnson
“Den som är trött på Tjörn är trött på livet, för Tjörn har allt en människa behöver!”
- Låt oss börja med Åstol, en liten kobbe i havet med den karaktäristiska bebyggelsen, alla hus är målade i vitt, ljusblått eller ljust gula. (Detta är enligt Dr Harryson till för att man ska vara ett landmärke för fartygen som kommer in mot kusten.) Åstol är med på listan enbart för att ön var mitt hem i 18 år och för att man kan äta äggost och dricka kaffe på Kaféet. Om man vill kan man äta en strålande måltid på öns restaurang “Rökeriet” där man under sommartid även kan lyssna till Sveriges artistelit! Vill man göra sin matsäck själv finns öns handelsbod.
- På själva ön Tjörn har vi Akvarellmuseum i Skärhamn med separatutställningar såväl som fast konst, ett måste för den konstintresserade! Har man inte fått nog av konst (när får man det?) finns Pilane, ett gammalt gravfält och en skulpturutställning som förnyas varje säsong.
- Matkulturhistoria får ni på Klädesholmen som har varit ett centrum för sillindustrin sedan medeltiden. Ni kan även inmundiga havets vita silver hos “Salt & Sill”, en riktigt bra restaurang som ligger förtöjd i en liten vik på väg över till “Klässholmen”. Förtöjningen gäller hotellavdelningen som också gungar en till sömns efter en dag fylld av äventyr och bad.
- Gör en utflykt till Sundsby Säteri, Storgården som drevs med silkesvantar om järnhanden av Margareta Huidtfelt på 1600-talet. Hon grundade även Huidtfeltska skolan i Göteborg.
- Behöver ni bröd till er utflykt inköpes detta med bravur hos ett av Sveriges bästa surdegsbagerier, nämligen Lottas Bak & Form nere i Bleket (på väg mot Klädesholmen).
…och över alltihop blinkar Pater Nosters fyr ute på Hamneskär!”
#8. Att göra på Tjörn: Praktiska tips och bra att veta
Ta dig hit och ta dig runt:
Tjörn ligger cirka 7 mil nordväst om Göteborg och det är enkelt att ta sig hit med buss från Göteborg alternativt bil. Ön, som är Sveriges sjätte största naturligt skapade ö, är anslutet till Stenungsund på fastlandet via Tjörnbron och via Skåpesundsbron till Orust i norr.
I kollektivtrafiken på Tjörn ingår både bussar och färjor och till Dyrön och Åstol går det regelbundet färjor (mer information om tidtabell etc hittar ni på Västtrafiks hemsida). Utöver Västtrafik trafikeras hela Bohuskusten av rederier. Vill du ha hjälp och ytterligare tips för att planera en båtluff i Bohuslän rekommenderas den här samlingssidan från Turistrådet Turistsverige.
Det finns däremot inga tåg på Tjörn, närmaste tågstation finns i Stenungsund. Därifrån går regelbundna bussturer till Tjörn. På ön finns ett välutbyggt nät av cykelbanor och cykelleder, vilket gör att cykel är ett utmärkt sätt att ta sig runt på ön – även för barnfamiljer. Cyklar kan bland annat hyras på Turistbyrån i Skärhamn.
Tips om boende på Tjörn:
Vi bor i ett familjehus på boendeanläggningen Hav & Logi, precis i utkanten av Skärhamn. Fördelen med en sådan anläggning är att det finns boende i olika pris- och standardklasser: vandrarhem, familjehus, camping eller tältplats. Vårt familjehus ligger med ett fantastiskt läge på klipporna och har en öppen planlösning på 45 kvadratmeter med totalt sju bäddar. Ett annat spännande boendealternativ är Salt & Sills flytande hotell som jag har skrivit mer om ovan.
Evenemang på Tjörn under året:
Sillens dag är ett av de största arrangemangen på Tjörn och anordnas för att lyfta sillen som en av Sveriges äldsta mattraditioner. Mer information om dagen hittar ni här. Andra evenemang som återkommer varje år och är värda att besöka är Tjörn Triathlon (där det till och med går att tävla i Kids Race där alla barn från tre år och uppåt är välkomna!) och Träbåtsfestivalen.
Mer information för saker att se och göra på Tjörn:
Vill du ha mer information om saker att göra på Tjörn? Kontakta Södra Bohuslän Turism så hjälper de dig vidare.
Inlägget är skrivet i betalt samarbete med Västsverige. Har du andra tips på saker att göra på Tjörn som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet! Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver. (Inlägget publicerades ursprungligen 2017, men uppdaterades i april 2023.
25 comments
Härligt inlägg, jag visste inte att det fanns ett grottsystem på Tjörn, får utforskas ?
Tack Linda. Ja, det skulle nog passa dig fint!
Sverige är fantastiskt! Finns så många pärlor att utforska.. Superfina bilder 🙂
//Petra
Sverige är verkligen fantastiskt. Tack snälla Petra!
Varit en del på Tjörn, min bästa väns familj har hus där – men alltså. Hon har missat att visa och inspirera till allt det där. Jag får lägga upp ditt fina inlägg som en önskelista till henne nästa gång!
Tack för inspo!
Eller hur – skriv ut det och beta av, haha!
Bra barn tips men du glömnde saltvatten bassängen med rutchkana på åstol. . Barn vänligt och helt underbart. Lite tråkigt att du inte besökt denna lilla bassäng på åstol är så barnvänlig. Intill finns en lagun till de mer simkunniga mvh mm
Just det tipset kände jag faktiskt inte till – men jag är tacksam för att du delar med dig! Vi får helt enkelt ta sikte på Åstol nästa besök.
Solklinten har jag också missat, lät ju skoj. Var ni där? Och så kul att du fick med bastun på Dyrön, det är vårt bästa fredagsmysställe på vintern. Men jag skulle vilja lägga till en utflykt ut till Pater Noster, och en tur i skärgården med Skärhamns egen skuta Atene. som jag faktiskt var ute med idag. Det är tradition på Marstrands skola, att en gång om året ska man segla med Atene. Supermysigt. /Linda
Pater Noster lyfte Peter Harryson också – jag visste faktiskt inte att man kan åka ut, det verkar ju fantastiskt häftigt! Åh, alltså er skola – finns den på riktigt? Det verkar som en saga att växa upp så… (Och Solklinten hann vi dessvärre inte det här besöket, men har fått tips av en kompis att det ska vara jättefint.) TACK för fler tips, det verkar med andra ord finnas fler anledningar för oss att komma tillbaka till Bohuslän snart. <3
Älskar de här inläggen och vill testa allt! Idag lästes texten i mitt huvud av Peter Harrysons röst, haha. ?
Haha, kan höra det nu också!
Haha, jeg leste og leste og tenkte at der så det jo fint ut – og så kom jeg til punktet om akvarellmuseet og innså at der har jeg jo vært! Var der på skoletur da jeg var 17 år eller noe sånt – tydeligvis uten å merke meg stedsnavnet Tjörn. Hvordan kan jeg ha klart det? Navnet minner meg jo til og med om navnet på øya hvor jeg vokste opp, Tjøme 😀
Vad roligt – förträngda minnen! 🙂 Du får åka tillbaka igen, för det verkar inte ha gjort så stort intryck på dig – hahaha.
Jag har varit på Marstrand en gång, det är allt jag upplevt av västkusten. Tror minsann att jag missat något.
Det tror minsann jag också! 🙂
Om du turistar på Tjörn, glöm inte de k-märkta sjöbodarna på Valsängs strand – Sveriges kanske äldsta sjöbodar!
Men vad spännande Britta, tack för tipset!