Close
Unika boenden: 23 tips på annorlunda hotell i Sverige

Unika boenden: 23 tips på annorlunda hotell i Sverige

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

Är du ute efter coola hotell och unika boenden i Sverige? Det finns en hel uppsjö med varianter på glampingtält, stugor, fyrar, hotell, trädkojor och tja, mesta tänkbara i boendeväg att boka i vårt avlånga land. Här har jag samlat 23 tips på annorlunda boendeupplevelser i Sverige, listade i tre olika kategorier: norra, mellersta och södra Sverige. Fyll gärna på med fler tips om svenska annorlunda boendeupplevelser och hotellvistelser i kommentarerna!

Unika boenden: 23 tips på annorlunda hotell i Sverige

NORRA SVERIGE

#1. Trädhotellet / Treehotel Harads (Luleå)

För tio år sedan öppnade det här hotellet sina första trädrum uppe bland talldungarna. Det visade sig vara ett briljant drag som satte den här delen av Sverige på världskartan. Här kan du få en unik boendeupplevelse i skapelser med namn som ”The Ufo”, ”Dragonfly” och ”Bird’s nest”.

Läs mer och boka här.

#2. Ishotellet Jukkasjärvi (Kiruna)

ishotellet
Pressfoto: Asaf Kliger

Den här klassikern kräver väl knappast en närmare presentation va? En upplevelse på Ishotellet i Jukkasjärvi verkar vara en bucketlist-punkt många har på sin lista.

Läs mer och boka här.

#3. Granö Beckasin Lodge (Umeå/Lycksele)

Är du ute efter ett unikt boende i Sverige hittar du flera fina alternativ som tillhandahålls av Granö Beckasin Lodge invid Umeälven. Här kan du bo i ett av de omtalade ”fågelnästena” bland trädkronorna, men också i stugor och ett nybyggt Ekohotell.

Läs mer och boka här (adlink).

#4. Båthus i fiskeby, Nordingrå (Höga Kusten)

höga kusten hav

Höga Kusten är av förståeliga skäl en snackis på den svenska destinationshimlen. Om du vill bo med enklare standard nära naturen kan måhända ett båthus en gammal fiskeby i Nordingrå locka?

Läs mer och boka här.

Jag har också hört fina recensioner om den gamla fyrvaktarbostaden vid Högbondens Fyr och Vandrarhem, även det på Höga Kusten!

#5. Ice & Light Village (Kalix)

”Där älven möter havet ligger samhället Kalix”. Så lockar Ice & Village till sig nyfikna potentiella gäster till sin hemsida. Och visst lockar beskrivningen av stugor inkapslade i iglooformade skal. Det här stället ska du skriva upp på din önskelista över unika boenden i Sverige!

Läs mer och boka här.

MELLERSTA SVERIGE

#6. Hotell Utter Inn (Västerås)

I Västeråstrakterna kan du också boka in dig på Hotell Utter Inn, vilket består av en 25 kvm stor flytbrygga med ett litet hus som rymmer kök. Ännu mer intressant är såklart sovrummet, som ligger tre meter under vattenytan.

Läs mer och boka här (adlink).

#7. Norrqvarn Slusshus (Lyrestad nära Mariestad)

norrkvarn slusshuset4

Intill Göta Kanal ligger ett gult slusshus med inbjudande trädgård – ett ultimat familjevänligt alternativ om du är ute efter unika boenden i Sverige!

Läs mer: Norrqvarn Hotell & Konferens – och vår upplevelse av att bo i Slusshuset

unika boenden i sverige

Det söta lilla slusshuset, som hyrs ut via Norrqvarn Hotell och Konferens, användes tidigare som bostad åt en slussvaktarfamilj.

Här hittar du länk för att boka (adlink).

#8. Boende i svamp eller stubbe (Lyrestad nära Mariestad)

Norrqvarn Hotell & Konferens erbjuder fler unika boenden i Sverige, i form av sina små byggnader utformade som svampar och trollstubbar, vilka kan hyras för övernattning.

Läs mer här.

#9. Islanna Trädhushotell (Skara)

unika boenden sverige

På Islanna Trädhushotell kan du tillbringa natten uppe bland trädtopparna och få en frukostkorg upphissad till dig på morgonen. Här finns två olika boenden att välja mellan, det enklare ”Andrum” och det mer påkostade ”Sjunde himlen”.

Läs mer och boka här på Islannas hemsida.

#10. Glashusen i Dalsland (Dals Långed)

I Dalsland, närmare bestämt Dals Långed som ligger väster om Vänern, lär du få en minnesvärd boendeupplevelse om du checkar in i ett av de två glashusen med utsikt över skog och sjö. Alldeles i närheten ligger Dalslands aktivitetscentrum, med möjlighet att aktivera dig om du mot förmodan skulle vilja lämna ditt glashus.

Läs mer och boka här.

#11. Hyssna Forest Resort (Borås)

Strax utanför Borås hittar du Hyssna Forest Resort, som själva marknadsför sig som ett naturnära boende med hotellstandard. Här finns boenden av unika slag, allt från stugor i trädtopparna till små ”creek cabins” med ett inbyggt litet spabad invid en skogsbäck. Detta lär vara en unik boendeupplevelse jag har hört mycket gott om!

Läs mer och boka här.

#12. Väderöarna (Bohuslän)

väderöarna bohuslän

Drömmer du att bo på en väderbiten ö bland karga klippor – omringad av hav så långt ögat kan nå? I så fall ska du sikta in dig på värdshuset på Väderöarna i Bohuslän. Det här är en av mina bästa boendeupplevelser hittills.

Läs mer: Väderöarna i Bohuslän – en resa värd att drömma om!

#13. Salt & Sill flytande hotell (Tjörn)

bohuslän

Ute på Tjörn, närmare bestämt på vackra Klädesholmen, ges möjlighet att bo i ett flytande hotell – vissa av rummen har egen badstege! Optimalt för att avnjuta svenska sommarkvällar. Restaurangen bara några steg därifrån erbjuder dessutom mat av hög standard.

Läs mer och boka här (adlink).

#14. Strandflickornas badhus (Lysekil)

Strandflickornas badhus i Lysekil platsar också i kategorin unika boenden i Sverige. Här kan du boka ”Havsateljén” och avnjuta utsikten över Gullmarsfjordens inlopp utanför de inglasade väggarna. Soldäck och egen badstege ingår såklart! Det lilla grannhuset ”Badpaviljonen” är heller inte så pjåkigt med sin helglasade vägg mot havet och eget SPA-bad på bryggan utanför.

Läs mer och boka här (adlink).

#15. Svedtiljas på Landsort

landsort nynäshamn

Du behöver inte nödvändigtvis åka till västkusten för att få utsikt över hav och fyrtorn. Om du vill åt ett minnesvärt och unikt boende i Stockholms skärgård ska du spana in Svedtiljas, ett gammalt lotstorn på ön Landsort (Öja) utanför Nynäshamn.

Läs mer och boka här.

#16. STF Närsholmen Fyr & Logi (Gotland)

Ett annat boende med fyrtema är STF Närsholmen Fyr & Logi på Gotland. Jag och familjen checkade in i ett familjerum i den gamla fyrvaktarbostaden strax innan midsommar. Och där blev vi kvar, av förståeliga skäl. Här hade jag kunnat flytta in för gott!

Läs mer: STF Närsholmen Fyr & Logi: recension av favoritboende på Gotland

#17. Jumbostay (Arlanda)

Jumbostay kallar sig själva för ett av världens coolaste hotell och vandrarhem, och visst är det unikt med en boendeupplevelse i ett flygplan! Här sover du alltså i en jumbojet, fast på marken – alldeles i närheten av Arlandas flygplats.

SÖDRA SVERIGE

#18. Trakt Forest Hotel

Känner du till den svenska arkitekten Gert Wingårdh? I de småländska skogarna har han gått loss och designat de där trädkojorna vi alla drömde om att bygga som barn. Här råder tysthet, stillhet och en unik boendeupplevelse kan nästintill garanterats.

Läs mer och boka här.

#19. Happie Camp (Småland och Värmland)

Happie Camp har lyckats väl med sin marknadsföring av vackra ”skogsretreat” där du bor i tältliknande installationer mitt i naturen. Familjeföretaget erbjuder boende i både Värmland och Småland.

Läs mer och boka här.

#20. Naturlogi (Östergötland)

Naturlogi i Östergötland är en annan unik boendeupplevelse som har fått mycket uppmärksamhet under senaste tiden. Här finns flera olika ”skogsrum” som väntar, gemensamt för dem alla är leveransen av en lyxig frukostkorg på morgonen.

Läs mer och boka här.

#21. Lusthuset på Ramoas ö (Ramkvilla)

Vill du känna dig helt avskild från omvärlden lär lusthuset på Ramoas ö i Småland vara något för dig. Till den här minimala ön, som du har helt för dig själv, kommer du efter en 20 minuter lång paddeltur med kanot. Som tillval kan du bland annat välja att få en frukostkorg levererad till ön.

Läs mer och boka här.

#22. Garpens fyrplats (Kalmarsund)

Garpens fyrplats erbjuder häftiga boendemöjligheter i gamla fyrväktarbostäder med utsikt över Kalmarsund.

Läs mer och boka här.

23. Ästad Vingård (Halland)

Ystad har de flesta har hört talas om, men hur står det till med Ästad? Ästad Vingård, som ligger vackert beläget vid naturreservatet Åkulla Bokskogar, har snabbt blivit en snackis i resevärlden. Här väntar bland annat en de häftigaste spa-miljöerna i Sverige just nu.

Läs mer och boka här.


Mer inspiration om att resa i Sverige hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. Inlägget publicerades ursprungligen i mars 2020, men uppdaterades i januari 2024. (Omslagsbild: STF Närsholmen Fyr & Logi på Gotland).

6 comments

  1. FREEDOMtravel says:

    Åh sånt här gillar jag! Har bland annat bott i en fyr i Norge, sååå mysigt! 🙂

    1. Tack Helena! Blev själv sugen på cirka alla platser, även de jag redan har bott på!! Fyr i Norge låter verkligen häftigt.

  2. Åh vilket bra inlägg! Älskar udda boenden 😀 Om du vill får du låna bild mot länk om Granö Beckasin https://emeliestravels.com/2019/05/07/grano-beckasin-fagelnaste/

  3. Svampstugorna vid Norrqvarn (Göta kanal) bodde vi i för ett par år sedan. Kul för barnen!

    1. Åh, det kan jag verkligen tänka mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close