Close
Unika boenden: 23 tips på annorlunda hotell i Sverige

Unika boenden: 23 tips på annorlunda hotell i Sverige

Inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

Är du ute efter coola hotell och unika boenden i Sverige? Det finns en hel uppsjö med varianter på glampingtält, stugor, fyrar, hotell, trädkojor och tja, mesta tänkbara i boendeväg att boka i vårt avlånga land. Här har jag samlat 23 tips på annorlunda boendeupplevelser i Sverige, listade i tre olika kategorier: norra, mellersta och södra Sverige. Fyll gärna på med fler tips om svenska annorlunda boendeupplevelser och hotellvistelser i kommentarerna!

Unika boenden: 23 tips på annorlunda hotell i Sverige

NORRA SVERIGE

#1. Trädhotellet / Treehotel Harads (Luleå)

För tio år sedan öppnade trädhotellet, som ligger några mil från Luleå, sina första trädrum uppe bland talldungarna. Det visade sig vara ett briljant drag som satte den här delen av Sverige på världskartan. Här kan du få en unik boendeupplevelse i skapelser med namn som ”The Ufo”, ”Dragonfly” och ”Bird’s nest”.

Läs mer och boka på hemsidan.

#2. Ishotellet Jukkasjärvi (Kiruna)

ishotellet
Pressfoto: Asaf Kliger

Den här klassikern kräver väl knappast en närmare presentation va? En upplevelse på Ishotellet lär du minnas för livet.

Läs mer och boka här.

#3. Igloo Åre

Igloo Åre hamnar lätt i skuggan av Ishotellet i Jukkasjärvi, men förtjänar definitivt att lyftas som unik boendeupplevelse i Sverige. Iglooanläggningen byggs upp varje år under november och december, och utformas efter snötillgången. Här kan du alltså bo i en tvättäkta igloo! Sovsäck, gulaschsoppa och frukost ingår i priset. Som bonus kan du också avnjuta ett spabad, vilket oundvikligen låter som en bra kombination om du ska övernatta i en snöboll.

Läs mer och boka här.

Tips! Ytterligare ett igloohotell finns i Jokkmokk: Aurora Igloohotell(adlink).

#4. Granö Beckasin Lodge (Umeå/Lycksele)

Är du ute efter ett unikt boende i Sverige hittar du flera fina alternativ som tillhandahålls av Granö Beckasin Lodge invid Umeälven. Här kan du bo i ett av de omtalade ”fågelnästena” bland trädkronorna, men också i stugor och ett nybyggt Ekohotell.

Läs mer och boka här(adlink).

#5. Båthus i fiskeby, Nordingrå (Höga Kusten)

höga kusten hav

Höga Kusten är stor snackis på den svenska destinationshimlen nu, av förståeliga skäl. Om du vill bo med enklare standard nära naturen kan måhända ett båthus en gammal fiskeby i Nordingrå locka?

Läs mer och boka här.

Jag har också hört fina recensioner om den gamla fyrvaktarbostaden vid Högbondens Fyr och Vandrarhem, även det på Höga Kusten!

MELLERSTA SVERIGE

#6. Kolarbyn Eco-lodge (Skinnskatteberg utanför Västerås)

Gillar du naturen och primitivt boende? I så fall är Kolarbyn Eco-lodge och dess traditionella kolarkojor med eldstad något för dig. Ingen el, inga duschar – här får du koppla bort omvärlden totalt. Det finns även en lite rejälare timmerstuga och under sommartid även möjlighet att sova i ett hängande trädtält. Skinnskatteberg ligger drygt 5-6 mil nordväst om Västerås, och här väntar ett annorlunda boendeäventyr i Kolarbyn Eco-Lodge.

Läs mer och boka här (adlink).

#7. Hotell Utter Inn (Västerås)

I Västeråstrakterna kan du också boka in dig på Hotell Utter Inn, vilket består av en 25 kvm stor flytbrygga med ett litet hus som rymmer kök. Ännu mer intressant är såklart sovrummet, som ligger tre meter under (!) vattenytan.

Läs mer och boka här (adlink).

#8. Norrqvarn Slusshus (Lyrestad nära Mariestad)

norrkvarn slusshuset4

Intill Göta Kanal ligger ett gult slusshus med inbjudande trädgård – ett ultimat familjevänligt alternativ om du är ute efter unika boenden i Sverige!

Läs mer: Norrqvarn Hotell & Konferens – och vår upplevelse av att bo i Slusshuset

unika boenden i sverige

Det söta lilla slusshuset, som hyrs ut via Norrqvarn Hotell och Konferens, användes tidigare som bostad åt en slussvaktarfamilj.

Här hittar du länk för att boka(adlink).

#9. Boende i svamp eller stubbe (Lyrestad nära Mariestad)

Norrqvarn Hotell & Konferens erbjuder fler unika boenden i Sverige, i form av sina små byggnader utformade som svampar och trollstubbar, vilka kan hyras för övernattning.

Läs mer här.

#10. Islanna Trädhushotell (Skara)

På Islanna Trädhushotell (se omslagsbild) kan du tillbringa natten uppe bland trädtopparna och få en frukostkorg upphissad till dig på morgonen. Här finns två olika boenden att välja mellan, det enkla Andrum och det mer påkostade Sjunde himlen.

Läs mer och boka här på Islannas hemsida.

#11. Glashusen i Dalsland (Dals Långed)

I Dalsland, närmare bestämt Dals Långed som ligger väster om Vänern, lär du få en minnesvärd boendeupplevelse om du checkar in i ett av de två glashusen med utsikt över skog och sjö. Alldeles i närheten ligger Dalslands aktivitetscentrum, med möjlighet att aktivera dig om du mot förmodan skulle vilja lämna ditt glashus.

Läs mer och boka här.

#12. Salt & Sill flytande hotell (Tjörn)

bohuslän
Det flytande hotellet i bakgrunden.

Ute på Tjörn, närmare bestämt på vackra Klädesholmen, ges möjlighet att bo i ett flytande hotell (vissa av rummen har egen badstege!), optimalt för att avnjuta svenska sommarkvällar. Restaurangen bara några steg därifrån erbjuder dessutom fruktansvärt god mat, så du behöver knappast gå hungrig under din hotellvistelse.

Läs mer och boka här (adlink).

#13. Strandflickornas badhus (Lysekil)

Strandflickornas badhus i Lysekil platsar också i kategorin unika boenden i Sverige. Här kan du boka ”Havsateljén” och avnjuta utsikten över Gullmarsfjordens inlopp utanför de inglasade väggarna. Soldäck och egen badstege ingår såklart! Det lilla grannhuset ”Badpaviljonen” är heller inte så pjåkigt, med sin helglasade vägg mot havet och eget SPA-bad på bryggan utanför.

Läs mer och boka här(adlink).

#14. Glamping Anfasteröd Gårdsvik (nära Stenungsund)

Mitt i Bohusläns sagolika natur kan du boka in dig i ett safaritält och ”glampa”, alternativt checka in i en stuga med hotellstandard. Här kan du räkna med en naturnära boendeupplevelse med möjlighet till bad, fiske och vandring.

Läs mer och boka här (adlink).

#15. Fabriken Furillen (Gotland)

Vill du bo trendsäkert på minimal yta utan el och vatten i en fantastiskt vacker omgivning på Gotland? I så fall ska du spana in de två varianterna av ”Hermit Cabin” på Fabriken Furillen.

Läs mer och boka här.

#16. Lotstornet (Öja/Landsort, Stockholms skärgård)

landsort

Landsort (även kallad Öja) är en bedårande söt liten ö i Stockholms skärgård. Färjan avgår från Torö och båtfärden tar drygt en halvtimme. På ön finns ett hotell inhyst i den gamla och höga lotsutkiken, perfekt för dig som är ute efter unika boenden i Sverige.

Läs mer: Landsort – båtutflykt till Stockholms skärgård

Tips! Här hittar du andra förslag till boende på Landsort (adlink).

#17. Jumbostay (Arlanda)

Jumbostay kallar sig själva för ett av världens coolaste hotell och vandrarhem, och visst är det unikt med en boendeupplevelse i ett flygplan! Här sover du alltså i en jumbojet, fast på marken – alldeles i närheten av Arlandas flygplats.

Läs mer och boka här.

SÖDRA SVERIGE

#18. Trädhuset Korpaboet (Kosta)

Bara någon kilometer utanför Kosta glasbruk kan du checka in i ett trädhus som är byggt runt en ek. ”Korpaboet” ligger 6 meter ovan mark och rymmer både kök, badrum och sovrum.

Läs mer och boka här.

#19. Lusthuset på Ramoas ö (Ramkvilla)

Vill du känna dig helt avskild från omvärlden lär lusthuset på Ramoas ö i Småland vara något för dig. Till den här minimala ön, som du har helt för dig själv, kommer du efter en 20 minuter lång paddeltur med kanot. Som tillval kan du bland annat välja att få en frukostkorg levererad till ön.

Läs mer och boka här.

#20. Cocoon Meetings (Österlen)

cocoon meetings
Gårdshotellet, Cocoon Meetings.

Cocoon Meetings i Degeberga på Österlen erbjuder utöver mysiga rum på gårdshotellet, även ”Cooconing”. Boendemöjligheten innebär en variant av glamping i något som vid en första anblick ser ut som en jordkällare (min bloggkollega Daniel har skrivit mer om sin boendeupplevelse här: Cocoonmeetings och tystnaden som uppstod.)

Läs mer och boka här(adlink).

#21. Falknästet (Kullaberg)

Vill du bocka av unika boenden i Sverige borde Falknästet i Kullaberg stå väldigt högt upp på din önskelista. Här sover du i en rund säng som hänger från taket, med utsikt över havet och Kullens fyr. Frukosten, som ingår i priset, äter du nere vid Mölle.

Läs mer och boka här.

#22. Fyrmästarbostad vid Segerstads fyr (Öland)

För dig som lockas av våra svenska fyrar borde en boendeupplevelse i den gamla fyrmästarbostaden vid Segerstads fyr på sydöstra Öland vara av intresse. Här kan du hyra enstaka rum eller en hel lägenhet.

Läs mer och boka här.

#23. Garpens fyrplats (Kalmarsund)

Även Garpens fyrplats erbjuder boendemöjligheter i gamla fyrväktarbostäder, med utsikt över Kalmarsund.

Läs mer och boka här.


Mer inspiration om att resa i Sverige hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. 

5 comments

  1. FREEDOMtravel says:

    Åh sånt här gillar jag! Har bland annat bott i en fyr i Norge, sååå mysigt! 🙂

    1. Tack Helena! Blev själv sugen på cirka alla platser, även de jag redan har bott på!! Fyr i Norge låter verkligen häftigt.

  2. Åh vilket bra inlägg! Älskar udda boenden 😀 Om du vill får du låna bild mot länk om Granö Beckasin https://emeliestravels.com/2019/05/07/grano-beckasin-fagelnaste/

  3. Svampstugorna vid Norrqvarn (Göta kanal) bodde vi i för ett par år sedan. Kul för barnen!

    1. Åh, det kan jag verkligen tänka mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close