Close
Att göra med barn på Koh Lanta: elva tips

Att göra med barn på Koh Lanta: elva tips

Koh Lanta är och förblir en återkommande favoritdestination för svenska barnfamiljer. Visst lockar de två svenska skolorna här på ön, men vad finns det egentligen att göra med barn på Koh Lanta utöver skolgång och att bada i poolen hela dagarna? Här är några förslag:

Att göra med barn på Koh Lanta

#1. Bada på Chomview Waterpark

vattenpark Lanta tips att göra med barn

När barnen har tröttnat på strandliv och poolhäng erbjuder Chomview Waterpark ännu ett badalternativ att ta fasta på för den som vill. Standarden är helt okej och bjuder om inte annat på lite omväxling i vattenväg. Observera att flera av vattenrutschkanorna går rejält snabbt – håll därför uppsikt på barnen! Parken hittar ni vid Long Beach (nära Franks Hill på Elephant Road). Pris för inträde: 150 bath/barn och 200 baht/vuxen.

#2. Besök Lanta Animal Welfare

Det är svårt att befinna sig på Koh Lanta utan att höra talas om Lanta Animal Welfare, ett center som tar hand om herrelösa hundar och katter på ön. Här har du möjlighet att gå en guidad tur för att höra mer om organisationens fantastiska arbete på Lanta. Centret har öppet för allmänheten året runt, förbokning krävs! Läs mer hos Lanta Animal Welfare.

#3. Hajka till vattenfallet Khlong Chak Waterfall

koh lanta vattenfall

För familjer som gillar djungeltrekking är hajken till Khlong Chak Waterfall på södra Koh Lanta värd att ta sikte på. Vattenfallet i sig är inte mycket att hänga i julgranen, i vart fall inte under torrperioden, men vandringen är absolut ett skönt avbrott från strandlivet. Vi hade med oss vår 4-åring som tappert gick hela turen fram och tillbaka, inklusive ett stopp vid en grotta där barnen blev begeistrade av fladdermössen som hängde i taket. Utflykten tog oss ca 1,5 h. Lokalguide som finns på plats rekommenderas, annars är det bara att följa stigarna längs med vattendraget från startplatsen.

#4. Träna tillsammans!

slow down Koh Lana

Gillar dina barn att röra på sig? På Koh Lanta finns bra möjligheter för ett aktivt liv. Några exempel på organiserade träningsformer:

  • Thaiboxning: Nyfiken på Muay Thai, alltså thaiboxning? Lanta Sport Resort (vid Long Beach) erbjuder något som kallas ”Children Fun classes”, ser mer information här.
  • Barnyoga: På Oasis Yoga (Klong Dao) hålls klasser i Kids Yoga, här finns aktuellt schema. Även Slow Down retreat erbjuder barnyoga under högsäsong.
  • Beachvolleyboll på Slow Down: Varje lördag är det familjeturnering i beachvolleyboll på resorten Slow Down, Koh Lanta. Våra barn har också uppskattat lektionerna i beachvolleyboll som hålls under specifika veckodagar (kostnad 200 baht per lektion).
  • Padel: Det finns numera två ställen som erbjuder padelbanor: Malee Highlands och Slow Down. Den senare erbjuder barnträning under högsäsong.

#5. Snorkla och upplev havet under ytan

koh_haa

Det finns många bra platser för att snorkla om du tar dig med båt en bit utanför Koh Lanta, vattnet vid Koh Haa och Koh Kradan är ett par av platserna. Det går också att snorkla en del exempelvis längs stenarna på södra Long Beach.

Läs mer: Under ytan vid Koh Haa och Snorkelutflykt till Koh Haa.

#6. Susa fram mellan trädkronorna med Lanta Zipline

zipline koh lanta

Nu finns äntligen en zipline-bana på Koh Lanta! Våra vänner från Sverige tyckte detta var en av höjdpunkterna under sitt besök på Koh Lanta tidigare i år – utsikten och upplevelsen blev ett välkommet avbrott från strandliv och poolbad. Priset landade på 1800 per person (upphämtning ingår i priset). Mer information finns på Lanta Ziplines FB-sida.

#7. Upplev en matmarknad

Marknadsdag Koh Lanta

Varje måndag fylls matstånden på marknaden utanför Slow Down (Klong Dao) på med färska grönsaker, frukt, färsk fisk och andra roligheter. Det här är en perfekt utflykt för nyfikna barn som gillar att ta del av vardagslivet på Koh Lanta.

Läs mer: Marknadsdag på Koh Lanta: återkommande måndagsnöje

#8. Gå en matlagningskurs

fruktmarknad koh lanta

På Lanta Thai Cookery School kan hela familjen vara med på matlagningkurs. Läs mer på hemsidan (tänk dock på att kurserna hålls på engelska).

#9. Måla saronger

måla saronger Lanta

Att måla saronger är en uppskattad aktivitet som passar både vuxna och barn. Jag blev själv överraskad med en personlig sarong av mina döttrar när jag fyllde år och kan inte tänka mig en bättre present. Tänk vad fint att ha med mig den här på stranden hemma och under andra resor genom livet! Våra barn målade sina saronger hos Sam inne i Saladan (studion ligger på första parallellgatan från huvudgatan), men jag har också hört mycket bra om Saychon Lanta Batik. Prislappen i Saladan ligger på 450 baht/sarong.

#10. Besök mangroveträsken

Vill ni byta miljö från stränder och palmer till djungelflodskänsla rekommenderas en utflykt till mangroveträsken, som är Koh Lanta svar på Amazonas. Här kan ni nästan garanterat få se och höra apor, även om vi personligen ser till att hålla oss på respektfullt avstånd och nöjer oss att titta på dem från båten.

Om barnen vill se apor är annars ett tips att åka till Koh Lantas nationalpark längst söderut på ön, som jag har skrivit mer om här Nationalpark Koh Lanta (Mu Koh Lanta National Park). Tänk på att även dessa apor kan bli väldigt närgångna och snabbt norpar åt sig medhavd matsäck från gäster i parken.

#11. Lev strandliv

Long Beach Koh lanta

Alla aktiviteter ovan till trots – den mesta av tiden här spenderar våra barn på någon av öns alla stränder. Det byggs sandslott, letas krabbor, kastas bollar och badas. Har ni små barn passar det bra att hänga på stranden Klong Dao borta vid Southern Lanta (räkna med många svenskar längs hela stranden!), där det är långgrunt och barnvänligt. På Long Beach är norra delen av stranden nedanför Thai Cat perfekt för simkunniga barn, här finns också en liten lekpark i anslutning till strandsalorna.

Läs mer: Bästa stranden på Koh Lanta – strandguide med 13 tips

Fler tips på familjevänliga aktiviteter, Koh Lanta:

Laughing bird Koh lanta
cinema koh lanta
  • Utomhusbio: Lanta Cinema är ett välkommet inslag på ön! Här kan du sitta under himlavalet och knapra popcorn framför en stor bioskärm. Min åttaåring gick och såg Minionerna med en vän, vilket var väldigt uppskattat. (Glöm inte myggmedel!). Mer information och spelschema finns på Lanta Cinemas FB-sida.
  • Se en eldshow: Att uppleva en hejdundrande föreställning med eld, gnistor och häftiga tricks när mörkret har fallit är mer eller mindre ett måste här på Koh Lanta. Vi brukar göra minst ett besök hos Indianen på Klong Dao för att se hans tolkning av en thailänsk fire show.
  • Åk på ö-safari med longtailbåt: Våra barn älskar att guppa runt på havet i en longtailbåt. Vi brukar hyra en egen båt/besättning för att själva kunna bestämma över tider och platser att stanna till vid. Förmedlare finns över hela ön. Prisexempel för heldag vid Emerald Cage/Koh Kradan/Mangroveträsken 7200 baht (totalsumma för lunch, transport, frukt, dricka samt bensin och besättning). Därutöver tillkom avgift för nationalparken vid Koh Kradan med 200 baht per vuxen (billigare för barn).
  • Utforska grottan Mai Kaew Cave: För äventyrliga barn väntar ett minnesvärt grottäventyr vid Mai Kaew Cave. Här utmanas barnen att både klättra på stegar och krypa fram i klippgångarna. Det är en inte helt enkel tur att ta sig igenom, lämplig minimiålder är från ca 6-8 år och uppåt. Grottan hittar ni drygt en kilometer in på vägen som korsar ön från Klong Nin (det är bra skyltat från vägen). Våra barn såg både fladdermöss och stora, ofarliga spindlar vars ögon lyste i mörkret. Guide är obligatoriskt, turen tar drygt två timmar totalt. Observera att jag inte vet om dessa turer fortfarande går efter pandemin!

Inlägget publicerades ursprungligen 2019, men är uppdaterat med aktuell information i mars 2023. Tänk på att själv dubbelkolla öppettider och aktiviteter då ändringar sker kontinuerligt. Fler specifika tips om saker att göra på Koh Lanta hittar du här: Att göra på Koh Lanta: 13 favoriter.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close