Close
Att göra med barn på Koh Lanta: elva tips

Att göra med barn på Koh Lanta: elva tips

Vad finns det egentligen att göra med barn på Koh Lanta utöver att bada i poolen hela dagarna? Här är några förslag:

Att göra med barn på Koh Lanta

#1. Lev strandliv

strandliv koh lanta

Första punkten i ett inlägg om saker att göra med barn på Koh Lanta måste ändå handla om strandlivet, så enkelt är det. Den mesta av tiden här spenderar våra barn på någon av öns alla stränder. Det byggs sandslott, letas krabbor, kastas bollar och badas. Har ni små barn passar det bra att hänga på stranden Klong Dao borta vid Southern Lanta (räkna med många svenskar längs hela stranden!), där det är långgrunt och barnvänligt. På Long Beach är norra delen av stranden nedanför Thai Cat perfekt för simkunniga barn. För er som vill kombinera strandlivet med lekparker i direkt anslutning till stranden rekommenderas Banana Resort på Klong Dao och Thai Cat på Long Beach.

Läs mer: Bästa stranden på Koh Lanta – strandguide med 13 tips

#2. Bada i Rattana Waterpark

När barnen har tröttnat på strandliv och poolhäng finns ännu ett badalternativ att ta fasta på för den som vill. På grannön Lanta Noi, ca 5 min med taxi från Saladan, ligger Rattana Waterpark. Det första intrycket av den lilla vattenparken påminner mest om ett gäng uppblåsbara hopptorn (där luften töms varje dag innan stängning). Standarden är helt okej och bjuder om inte annat på lite omväxling i vattenväg. Det finns också en vattenpark nere vid Old Town som vi ännu inte har provat.

Läs mer: Vattenpark Koh Lanta: Rattana Waterpark

#3. Besök Lanta Animal Welfare

lanta animal welfare
Vår åttaåriga dotter älskade besöket på Lanta Animal Welfare (och vägrar ta av sig armbandet därifrån).

Det är svårt att befinna sig på Koh Lanta utan att höra talas om Lanta Animal Welfare, ett center som tar hand om herrelösa hundar och katter på ön. Centret har öppet för allmänheten året runt mellan kl 09-17, bra tips om barnet/barnen gillar djur! (Tänk på att centret blir tacksamma för ekonomiska bidrag.) Läs mer hos Lanta Animal Welfare.

#4. Hajka till vattenfallet Khlong Chak Waterfall och Tiger cave

koh lanta vattenfall

För familjer som gillar djungeltrekking är hajken till Khlong Chak Waterfall på södra Koh Lanta värd att ta sikte på. Vattenfallet i sig är inte mycket att hänga i julgranen, i vart fall inte under torrperioden, men vandringen är absolut ett skönt avbrott från strandlivet.

Vi hade med oss vår 4-åring som tappert gick hela turen fram och tillbaka, inklusive ett stopp vid en grotta där barnen blev begeistrade av fladdermössen som hängde i taket. Utflykten tog oss ca 1,5 h. Lokalguide som finns på plats rekommenderas, annars är det bara att följa stigarna längs med vattendraget från startplatsen.

#5. Träna tillsammans!

volleyboll slow down
  • Thaiboxning: Varje fredag kör Lanta Sport Resort (vid Long Beach) ett koncept som kallas ”Family Friday”. Klockan 15:00 börjar gratisträning med thai-boxning och en timme senare är alla välkomna att hoppa i poolen fram till kl 18:00 då det serveras thai-buffé.
  • Barnyoga på Oasis: På onsdagar är barn mellan 3,5-10 år välkomna att gå på Kids Yoga på Oasis Yoga, Klong Dao, för en kostnad om 200 baht. Kolla aktuellt schema här.
  • Familjeträning med Lanta Workout: Duktiga och inspirerande träningsinstruktören Amelia Junholt leder varje onsdag eftermiddag familjeträning på stranden nedanför Slow Down, Klong Dao. Se mer info på Lanta Workouts FB-sida.
  • Beachvolleyboll på Slow Down: Varje söndag är det familjeturnering i beachvolleyboll på resorten Slow Down, Koh Lanta. Våra barn har också uppskattat lektionerna i beachvolleyboll som hålls under specifika veckodagar (kostnad 200 baht per lektion).

#6. Snorkelutflykt

expedition Myhre

Det finns många bra platser för att snorkla om du tar dig med båt en bit utanför Koh Lanta, vattnet vid Koh Haa och Koh Kradan är ett par av platserna. Det går också att snorkla en del exempelvis längs stenarna på södra Long Beach.

Läs mer: Under ytan vid Koh Haa och Snorkelutflykt till Koh Haa.

#7. Åk på ö-safari med longtailbåt

koh ngai

En av de roligare utflykterna att göra på Koh Lanta med barn är att hyra en egen longtailbåt (med kapten och besättning) för att ta sig runt. Det här är ett perfekt sätt att själv kunna bestämma och anpassa lämpliga stopp under båtturen.

Läs mer: Hyra egen longtailbåt på Koh Lanta: tips på heldagsutflykt

#8. Utforska grottan Mai Kaew Cave

att göra med barn på koh lanta grotta
Foto: Susanne Lindström

För äventyrliga barn väntar ett minnesvärt grottäventyr vid Mai Kaew Cave. Här utmanas barnen att både klättra på stegar och krypa fram i klippgångarna. Det är en inte helt enkel tur att ta sig igenom, lämplig minimiålder är från ca 6-8 år och uppåt. Grottan hittar ni drygt en kilometer in på vägen som korsar ön från Klong Nin (det är bra skyltat från vägen). Våra barn såg både fladdermöss och stora, ofarliga spindlar vars ögon lyste i mörkret. Guide är obligatoriskt, kostnad ligger på 200 baht per barn och 300 baht per vuxen. Turen tar drygt två timmar totalt.

#9. Upplev en matmarknad

Varje måndag fylls matstånden på marknaden utanför Slow Down (Klong Dao) på med färska grönsaker, frukt, färsk fisk och andra roligheter. Det här är en perfekt utflykt för nyfikna barn som gillar att ta del av vardagslivet på Koh Lanta.

Läs mer: Marknadsdag på Koh Lanta: återkommande måndagsnöje

#10. Gå matlagningskurs

Marknadsdag Koh Lanta

På Lanta Thai Cookery School kan hela familjen vara med på matlagningkurs. Läs mer på hemsidan (tänk dock på att kurserna hålls på engelska).

#11. Besök mangroveträsken

koh lanta mangroveträsk

Vill ni byta miljö från stränder och palmer till djungelflodskänsla rekommenderas en utflykt till mangroveträsken, som är Koh Lanta svar på Amazonas. Här kan ni nästan garanterat få se och höra apor (även om vi personligen ser till att hålla oss på respektfullt avstånd och nöjer oss att titta på dem från båten).

Om barnen vill se apor är annars ett tips att åka till Koh Lantas nationalpark längst söderut på ön, som jag har skrivit mer om här Nationalpark Koh Lanta (Mu Koh Lanta National Park). Tänk på att även dessa apor kan bli väldigt närgångna och snabbt norpar åt sig medhavd matsäck från gäster i parken.

Bonustips! Nu finns också en zipline-bana på Koh Lanta, läs mer här.


Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och om vår Thaimout 2019. Fler specifika tips om saker att göra på Koh Lanta hittar du här: Att göra på Koh Lanta: 13 favoriter.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close