Close
Planera longstay i Thailand: checklista för thaimout

Planera longstay i Thailand: checklista för thaimout

För tolv år sedan tog jag och min man ett av de bästa besluten vi någonsin har tagit – vi åkte till Koh Lanta i Thailand för ett halvårs ”thaimout” tillsammans med våra barn som då var 1 respektive 3 år gamla. Att börja planera för en longstay i Thailand var inget förhastat beslut, inte alls. Redan ett par år tidigare hade vi bestämt oss för en längre utlandsvistelse med familjen. Att det blev Thailand var inte självklart, vi valde mellan Australien, Nya Zeeland, USA eller Thailand. I slutändan vägde de billiga levnadskostnaderna, värmen och längtan till något annat än det västerländska livet tyngst, och vi styrde kosan mot Koh Lanta som ligger vid Thailands sydöstra kust.

koh ngai

Vår longstay i Thailand gav uppenbarligen mersmak. Efter vår första långvistelse har vi åkt tillbaka till Koh Lanta på longstay tre gånger (3 månader åt gången). Men hur gjorde vi för att komma dit, och varför valde vi Koh Lanta? Hur gör man för att planera longstay i Thailand, och var började vi ens i alla oceaner av saker som behövde fixas? Efter önskemål från flera håll kommer här en checklista för att planera longstay i Thailand och andra tips på saker som kan vara bra att tänka på.

Observera att det här är min personliga checklista, och alltså inget som ska tas som en absolut sanning. Inspireras gärna, men tänk på mina tidsramar, riktlinjer och rekommendationer inte behöver vara dina. Eventuella rutiner, vaccin och visumregler etc ändras löpande.

Marknadsdag Koh Lanta
relax beach koh lanta relax bay

Att planera en longstay i Thailand: checklista och tips

Fundera över vad du/ni vill ha ut av en longstay i Thailand och välj resmål därefter!

koh ngai

För vår egen del ville vi bort från vardagskarusellen i Sverige med allt vad den innebar i form av pendling, tjocka vinteroveraller och ett ständigt vintermörker. Vi ville få mer tid tillsammans som familj och ge barnen chansen att uppleva en annan kultur. Vi var inte ute efter storstadspuls och miljarder aktiviteter att välja på, utan längtade efter strandliv och en tom kalender. Min mans bror hade spenderat flera säsonger på Koh Lanta och vi lockades av hans historier om långa strandpromenader, trevliga människor, billiga restaurangbesök, fantastiska solnedgångar, böcker i hängmattan och inte minst det lugna tempot på ön.

Eftersom vi gjorde vår första långvistelse när barnen var 1 och 3 år gamla behövde vi inte ta hänsyn till skolgång, vilket annars är en av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till för barnfamiljer.

Saker att fundera över inför en långvistelse utomlands:

  • Behöver barnen gå i skolan?
  • Vill ni kombinera er långvistelse med andra resmål och varifrån gör ni det enklast?
  • Vill ni att vänner och släktingar ska komma och hälsa på utan en alltför omständig resa och transfer?
  • Vill ni ha nära till myllrande storstadsliv och massor med aktiviteter, eller vill ni ha lugn och ro?

Har ni bestämt er för Thailand finns såklart ett oändligt urval av platser att bosätta er på, men vill ni ha tillgång till svensk skola begränsas möjligheterna till Koh Lanta, Huay Yang, Hua Hin, Mae Phim samt Ban Phe. Jag kommer att fokusera på Koh Lanta i det här inlägget, men checklistan och sakerna som kan vara bra att tänka på gäller i stora drag oavsett vart du reser i Thailand.

Läs mer: Fler familjer berättar om sina tankar kring thaimout på Koh Lanta: Longstay i Thailand – inspiration för thaimout

#1. Att planera longstay i Thailand – ett år innan avresa

planera longstay i Thailand

Jobb:

En av de klurigaste frågorna för många att lösa handlar om jobbet hemma i Sverige och att hitta lösningar på hur du kan få ledigt under en längre sammanhängande tid. Här får du vara kreativ och se möjligheter instället för hinder. Finns det föräldradagar kvar? Går det att ta tjänstledigt? Får du lov att jobba på distans? Kan du jobba intensivare under en begränsad period för att sedan vara ledig? Kan du be om andra arbetsuppgifter än tidigare, som du faktiskt kan utföra på annan plats? Kan du börja plugga på distans? Är det här chansen du har väntat på att starta eget företag? Finns det möjlighet att jobba på plats, exempelvis som lärare på någon av de svenska skolorna?

Tips: Behöver du tillgång till kontor och bra Wi-Fi på Koh Lanta kan jag rekommendera KoHub Coworking Space vid Long Beach, alldeles i närheten av Lym’s fast på andra sidan vägen. Här kan du betala en viss summa och få tillgång till arbetsplatser både utomhus och inomhus. Läs mer på hemsidan KoHub Coworking Space.

Skola/förskola i Sverige:

Du bör tidigt ha en dialog med rektorn på din svenska skola/förskola. Är det okej att resa bort under en längre period, får barnet/barnen behålla sin plats i skola och förskola om ni reser utomlands? Får du kanske till och med ta med skolpengen till Thailand? (Här finns verkligen inga enkla svar, jag har hört många olika varianter från andra föräldrar.)

Att tänka på: För barn som är under 16 år och ska bo utomlands i mer än 6 månader måste detta anmälas till Försäkringskassan. När barnet lämnar Sverige har du inte längre rätt till barnbidrag. Särskilda regler gäller för barn som flyttar utomlands med en vårdnadshavare som är biståndsarbetare, statsanställd eller utlandsstuderande.

Skola/förskola i Thailand:

På Koh Lanta finns det två svenska skolor: Lilla Svenska skolan och Sanuk. Som jag har förstått det av föräldrar som har haft barn på båda skolorna (och lärare som jobbat på båda) är skolorna i princip likvärdiga. Våra barn har gått i förskolan/skolan på Lilla Svenska och vi är väldigt nöjda med vår skolvistelse. Anmälan, priser och villkor till Lilla Svenska skolan finns på den här länken och här hittar du information om Sanuk. Observera att det också finns en internationell skola på ön, Global Village International School för barn mellan 3-18 år. Skolan erbjuder även plats för elever som stannar kortare vistelser. Mer information finns på skolans hemsida. De svenska skolorna på ön är väldigt populära, och platserna börjar fyllas redan ett år innan skolstart.

Läs mer: Lilla Svenska Skolan på Koh Lanta – en vanlig skoldag

Budget:

För att kunna planera longstay i Thailand rekommenderar jag att du gör en övergripande budget för en eventuell resa. Det gör det enklare att få ett grepp om hur länge du/ni har råd att vara borta. Budgeten kan givetvis variera väldigt mycket beroende på vilken levnadsstandard du ha på plats.

Läs mer: Hur mycket kostar en thaimout?

Se över fasta utgifter:

I anslutning till att du sätter en budget är det också läge att se över alla fasta utgifter såsom abonnemang och prenumerationer. Hur ser dina fasta utgifter ut idag? Finns det något du kan avsluta eller i vart fall minimera?

Boende i Thailand:

På Koh Lanta finns en uppsjö av olika boendealternativ att välja mellan, och här får du åter igen fundera över vilken standard du vill ha – bungalow med fläkt eller hus med AC, lägenhet eller lyxvilla på en resort? Det finns flera olika förmedlare av boenden på Koh Lanta, några exempel är:

  • Slow Down (resort med i princip bara svenskar, där vi själva äger en lägenhet)
  • Malee Highlands (nybyggt område uppe bland bergen, med gratis shuttlebus till utvalda platser på ön)
  • Lanta Hideaways (förmedlar både villor och lägenheter på ön)
  • JoJo Lanta Rental (förmedlar både villor och lägenheter på ön)

#2. Att planera longstay i Thailand – ett halvår innan avresa

Lanta Old Town

Boka flygbiljetter:

Vi har börjat kika på flygbiljetter ett halvår i förväg, men bokar dem ofta senare. Det smidigaste sättet att komma till Koh Lanta är att boka direktflyg till Krabi, och sedan boka transfer därifrån. Ett annat alternativ är att flyga till Phuket. Vi har också flugit till Bangkok och därifrån tagit inrikesflyg (Air Asia) till Krabi.

Vad kostar flygbiljetterna? Vi har tidigare hittat biljetter mellan 5000-10000 kronor till Krabi beroende på säsong, men efter pandemin upplever vi att priserna har gått upp.

Vaccin:

Nu börjar det bli läge att kolla upp vilka vaccin du har tagit sedan tidigare, och vilka skydd du behöver ta för första gången alternativt fylla på. Det här gör du genom att kontakta din vårdcentral eller vaccinationsklinik.

Rensa ut och sälj av grejer:

Inför en långresa har du ett utmärkt tillfälle att se över dina lådor, förråd och garderober där hemma. Finns det saker du kan sälja av på Blocket, loppisar och i säljgrupper på internet? Alla tillskott är välkomna i reskassan, och som bonus kan du bli av med grejer som du ändå inte använder.

Hyra ut hus/boende:

Har du ett fast boende i Sverige? Se till att försöka hyra ut det för att inte behöva ligga med dubbla boendekostnader. När vi skulle planera longstay i Thailand första gången sålde vi faktiskt huset, och jag har också hört bekanta som sålt sin bil inför en längre vistelse utomlands. Idag skulle jag inte vara så drastisk att jag sålde huset, utan nöjer mig med att hyra ut det. Kolla också upp lämpliga alternativ om du behöver förvara/magasinera en del av eller hela ditt bohag.

Kolla så att passen är giltiga:

Kolla upp så att passen är giltiga! Tänk på att Thailand kräver att passet är giltigt i minst efter sex månader efter inresa.

#3. Att planera longstay i Thailand – tre månader innan avresa

koh kradan

Reseförsäkring:

De flesta hemförsäkringar har ett försäkringsskydd som täcker 45 dagar utomlands, därefter bör du betala för en förlängning av hemförsäkringen – alternativt teckna en separat reseförsäkring. Här kan jag rekommendera er att jämföra, jämföra och jämföra lite till, och vara noga med att läsa det finstilta.

Parkeringsplats till eventuell bil i Sverige:

Äger du en bil hemma i Sverige? I så fall kan det vara läge att kolla upp garageplats eller parkeringsplats. Kanske kan du ställa bilen hos vänner eller släktingar så länge, eller låna ut den till någon?

Uppdatera sommargarderob:

Om du reser under vinterhalvåret i Sverige är det inte helt enkelt att uppdatera sommargarderoben, se till att börja i god tid! Mycket går att hitta i second hand-butiker eller FB-grupper. Faktum är att långärmade byxor och tröjor i bomull till barnen som jag rekommenderar att ha med är skönare efter några tvättar.

Ansök om visum:

Visum till Thailand behövs enbart om du tänkt stanna i Thailand i mer än 45 dagar. Ansöker du om ett turistvisum för en inresa (single entry) kan du stanna i max 60 dagar. Det går också att förlänga visumet på plats i Thailand med ytterligare 30 dagar, vilket ger dig 90 dagar på plats. Denna förlängning kräver att du själv får åka till Immigration Bureau när du kommit till Thailand (bor du på Koh Lanta är det närmast till Krabi). Numera är det smidigt att ansöka om e-visum på Thai E-Visa Official Website. Det krävs en del dokument, men när du väl har fyllt i alla uppgifter brukar det gå snabbt att få besked!

Vill du istället stanna i Thailand upp till sex månader och ha obegränsat antal inresor till landet är det bättre att ansöka om turistvisum för multipla resor – även där gäller dock att du får stanna i landet max 60 dagar per inresa.

Tips: Tycker du att ansökningsprocessen är krånglig kan du istället ta hjälp av ett ombud, vi har tidigare använt oss av Alla Visum och var väldigt nöjda med deras service.

Post och räkningar:

För att få post och fakturor från myndigheter och anslutna företag bör du anmäla dig till den ”digitala brevlådan” Kivra om du inte har gjort det. För övriga fakturor/räkningar kan det vara läge att en gång för alla börja hantera dessa via din internetbank. För övrig post bör du beställa adressändring, kanske till en släkting eller vän som kan hjälpa dig att ha koll på brevskörden?

Gå med i Facebookgrupper om Thailand

Två av mina bästa Facebook-grupper, där folk har svar på det mesta du kan tänkas undra om hur saker och ting fungerar på Koh Lanta samt tips för att planera longstay i Thailand är dels Vi älskar Koh Lanta!, dels Kim Wadström på Koh Lanta

#4. Att planera longstay i Thailand – en månad före avresa

longtailbåt koh ngai

Uppdatera reseapoteket:

Eftersom min man är doftöverkänslig får vi se till att packa med doftfria varianter av allt från schampo till deodorant. Mycket är billigare i Thailand, men faktum är att solkräm är billigare i Sverige än i Thailand. Vi får bunkra upp med oss doftfria solkrämer och solskydd, som kan vara svåra att få tag i där nere. Vi ser också till att ha ett uppdaterat reseapotek redan från start, efter en långresa är det är inte kul att springa till apoteket det första man gör (även om apoteken på Koh Lanta är väldigt bra och personalen har bra koll).

Transfer till boendet:

Ofta kan du boka transfer via ditt boendeförmedlare. Vi har bokat moderna och bekväma minibussar för hela familjen från Krabi till Koh Lanta, en resa som tar cirka 1,5 timme. Dricks förväntas inte, men är såklart alltid ett trevligt tillskott för chauffören.

Förbered din packning:

Det kan tyckas lite väl optimistiskt att börja packa redan en månad i förväg, men du kan i alla fall börja förbereda packlistan och se vilka saker du behöver komplettera med. Ska du beställa saker på nätet som du vill ha med behövs utrymme för leveranstider.

Några prylar som kan vara bra att fundera över är bra resväskor, nackkudde till flyget (rekommenderar Ovaer) flytväst (det finns inte alltid barnflytvästar på båtarna), UV-kläder till barnen (finns inte på Lanta), resevagn med parasoll (gärna en vagn som du kan dra på stranden), nappar och nappflaskor, myggnät till vagn och barnsäng och en riktig MC-hjälm om du har tänkt att åka mycket skoter.

Läs mer: 5 saker i min packning till Thailand

Läs på om kulturen och lär dig några thailändska fraser:

Ska du spendera en längre tid i en annan del av världen är det en god idé att faktiskt läsa på om kulturen och landets historia. Jag kan inte nog påminna dig om vikten av att respektera landet du åker till som gäst. På Koh Lanta solar du inte topless, och när du besöker restauranger eller affärer bör även män ha en tröja på sig. Tänk också på att visa respekt för religionen, men också för monarkin som är väldigt stark i Thailand – tala aldrig nedlåtande om dessa ämnen med en thailändare. I många byggnader, och särskilt i templen, ska du ta av dig skorna innan du stiger innanför tröskeln.

Passa också på att lära dig några thailändska fraser, det uppskattats alltid!

#5. Att planera longstay i Thailand – en vecka före avresa

Marknadsdag Koh Lanta

Dubbelkolla allt!

Stämmer datum på eventuella hotellbokningar och transfer? Har du rätt datum på flygbiljetterna?

Handla det du ska ha med i matväg:

För egen del har vi sett till att ta med svensk välling, Finncrisp och läkerol.

Växla pengar:

På Koh Lanta gäller fortfarande kontantbetalning i de flesta fall. Se till att växla en mindre summa att ta med, men i övrigt är det mer förmånligt att ta ut pengar på plats. Tänk på att maxuttaget i de flesta bankomater är 20.000 baht (ca 6600 SEK).

#6. Fler tips om Koh Lanta och planera longstay i Thailand

att göra med barn på koh lanta

Mer information och konkreta tips om Koh Lanta hittar du i min Guide om Koh Lanta, Thailand. Här kan ni läsa mina tidigare inlägg om Thailand – där övervägande del handlar om Koh Lanta.

Jag rekommenderar er också att lyssna på det här avsnittet av Att resa-podden som jag spelade in på plats under vår andra longstay på Koh Lanta: Att resa till Thailand på Thaimout.

Old Town Koh Lanta

Avslutningsvis några sista ord om att planera en longstay i Thailand. Många, inklusive jag själv, känner oro och osäkerhet inför en sådan här långresa. Det är en stor satsning för hela familjen, både ekonomiskt och praktiskt. Jag såg själv framför mig ungefär en miljon olika scenarion på saker som kunde gå fel inför vår första resa! Det är naturligt att oroa sig, men låt inte oron ta över er glädje inför det som kanske blir ert livs äventyr. För att knyta an till det jag skrev i början är beslutet att investera i ett halvår på Koh Lanta ett av de absolut bästa vår familj har tagit. Det har gett oss nya insikter, nya tankebanor och inte minst nya vänner för livet. Det finns bra sjukvård att få, men låt mig ännu en gång påminna om vikten av en bra försäkring. Glömmer du något hemma finns det allra mesta att köpa där nere – annars finns det många svenskar på plats som kan hjälpa dig vidare.

Lycka till med planeringen, du har en fantastisk vistelse framför dig på solnedgångarnas ö!


Har du fler tips för att planera longstay i Thailand? Kommentera gärna så uppdaterar jag inlägget efter hand. Samtliga foton i inlägget: Elina Bernpaintner. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver! Inlägget publicerades ursprungligen i januari 2020 och uppdaterades i januari 2023.)

15 comments

  1. Vilken bra och informativ guide, Annika! Även om jag inte planerar en longstay i Thailand just nu så blev jag ändå väldigt inspirerad och sugen på det 🙂

    1. Tack Helena för fina ord!

  2. Vilken bra och komplett sammanställning!
    Kanske får även vi tillfälle till en långstay någon gång, även om det kanske inte blir på Koh Lanta.

    1. Tack Gunilla! Har fått så många frågor så nu var det dags att sammanställa allt i ett och samma inlägg. Ja, det känns fint att kunna landa på en plats under en längre tid, vardag i semestern liksom.

  3. Mycket bra tips, det känns som att Thailand är det perfekta stället för en ”longstay”.

    1. Tusen tack Johan! Ja, så är det verkligen.

  4. Mycket intressant läsning, kul initiativ!

  5. Hardy Grafström says:

    Tack – precis vad jag behöver. Fakta och inspiration. I nutid!!
    Perfekt!

    1. Tack Hardy! Hoppas tipsen kommer väl till nytta.

  6. Härlig artikel och läsa om er upplevelse. Vi har tagit beslutet om att åka. Men vacklar lite pga jobb och annat om vilken längd som är bäst. Hur resonerade ni rent generellt som ledde fram till 3 månader för er? Jag bokade först 4 månader men nu blivit tvungen ändra till 3 månader men känns nog bättre med tanke på barnens skola, morfärldrar hemma och lite annat (har 3 barn, 4,6,9) så är det nog mer rimlig längd. 4 mån för långt och 2 månader för kort… eller är det bara positivt med ju längre desto bättre för tiden går så snabbt på Lanta 🙂 ??

    1. Hej Eric, tack för din kommentar. Vi landade i att tre månader var så länge vi kunde vara borta för den budgeten vi hade just då. Jobb, barnens aktiviteter och uthyrning av huset hemma vägdes också in i beräkningen. Två månader kändes för kort, som att man knappt hinner landa innan det är dags att åka igen! Hade dock gärna valt fyra månader också om vi hade kunnat. Vi stannade ett halvår första gången vi var där, då kändes det verkligen som att vi bodde där på riktigt!

  7. Vilket bra, intressant och informativt inlägg att läsa. Tänk om man hade gjort en sån här grej när barnen var små. Vilken upplevelse!

    1. Tack Hanna. Ja, det här bär vi med oss hela livet! <3

  8. Vilket bra inlägg! Får se när man kör en ”longstay” i Thailand, man blir verkligen sugen när man läser detta och ser de fina bilderna (även om det är en hel del förberedelser).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close