Close
Sveriges bästa fik: 10 personliga favoriter

Sveriges bästa fik: 10 personliga favoriter

Den som kallar en kopp svart kaffe för fika, den personen kan jag aldrig någonsin förlåta. Nej, en fika i ordets rätta bemärkelse förknippar jag helst med att kunna välja sju sorters kakor – minst. Här kommer en (personlig) lista med Sveriges bästa fik.

Det är ingen slump att jag gillar uttryck som ”du är strösslet på min glass” eller ”sockret på min bulle” och talesätt som ”kaka söker maka” och ”grädde på moset”. Jag är känd som det syskon i familjen som ständigt hängde runt mammas ben i köket i hopp om att få slicka skålarna när hon bakade (och det gjorde hon ofta!). Min vurm för fika, och svenska fik, hänger med andra ord med sedan start. Under mina resor världen över är fikastoppen ett viktigt inslag, men när allt kommer till kritan brukar jag ha svårt att uppnå samma nöjdhetsfaktor i utlandet som när jag hemma i Sverige serveras en nybakad kanelbulle, en perfekt komponerad chokladboll eller en härligt gräddig semla. I det här inlägget har jag samlat tio svenska fik som inte gör mig besviken, i min värld är de Sveriges bästa fik!

bergs konditori

svenska fik

fika nynäshamn müllers

Sveriges bästa fik: 10 personliga favoriter

#1. Bergs konditori, Marstrand

Mysigt, murrigt och familjärt verkar vara ledorden på Bergs konditori, som ni hittar längs kajen på västkustens pärla Marstrand. För egen del tog jag sikte på en mandelmassefylld bulle, ljuvligheten visste inga gränser! Hitta hit: Hamngatan 9, Marstrand. 

#2. Müllers, Nynäshamn

Müllers är ett klassiskt konditori som nyligen (november 2021) flyttat till nya fräscha lokaler. Här serveras tidernas godaste semlor och prinsesstårta, allt serverat av toppentrevlig personal Hitta hit: Fredsgatan 13, Nynäshamn.

#3. Systrarna Lindqvist, Karlskrona

Mitt gamla gymnasiefik håller fortfarande måttet och har en äkta gammeldags konditorikänsla med udda porslin och klirrande bestick. Sockerkringlorna är inte av denna värld. Hitta hit: Borgmästaregatan 3, Karlskrona.

#4. Kafé Petissan, Stockholm

Kafé Petissan och dess sockersöta lilla innegård är själva definitionen på svensk fikakultur. Här finns de flesta svenska klassiker i bakväg att välja på, allt från hallongrottor till chokladbollar. Huset låg ursprungligen på Drottninggatan i Stockholm, men flyttades till Skansen 1907. Hitta hit: Djurgårdsslätten 49, Skansen.

#5. Tant Brun, Sigtuna

Det tog mig nästan 38 år innan jag äntligen kom till skott och tog mig till Tant Bruns Kaffestuga som är ett av Sveriges äldsta caféer. Här kliver gästerna rakt in i historien och jag stormtrivs i den gamla miljön med lågt i tak, vita tyllgardiner, uppradade kaffekvarnar och klassisk bordsservering. Hitta hit: hörnet vid Stora Gatan och Laurentii gränd, Sigtuna.

#6. Wienercaféet, Stockholm

Jag ska inte sticka under stol med att priserna är skyhöga och att caféet ligger på en av de finaste adresserna i Stockholm. Med serveringspersonal klädda i vitt och vibbar av Paris och Wien går det här konceptet hem hos mig när jag vill ha en fikaupplevelse utöver det vanliga. Hitta hit: Biblioteksgatan 6, Stockholm.

#7. Artisan Bread, Karlstad

Om Artisan Bread hade legat i Stockholm hade Södermalms hipsterfolk flyttat dit för att aldrig flytta ut. Stället har en rustik och rejäl prägel och är ungefär så långt bort från Wienercaféet som man bara kan komma. Extra plus för glasskivan in till bageriet så att gästerna kan se bakverken tillverkas på plats! Hitta hit: Kasernhöjden 4, Karlstad.

#8. Fahlmans, Helsingborg

Den här klassikern i Helsingborg ligger centralt och har serverat fikasugna gäster sedan 1914. Vill du smaka något utmärkande för just det här kondiset ska du beställa antingen den randiga choklad- och nöttårtdrömmen Fahlmans special, alternativt Äppelmarängtårtan innehållande både sockerkaka, äpple och mördeg klädd med fluffig maräng. Adress: Stortorget 11, Helsingborg.

Läs mer: Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten – 19 tips

#9. Chic Konditori, Stockholm

Till det här retrokondiset på söder tog jag mamma på vår sista dejt här i Stockholm innan hon blev sjuk. Mamma Bakdrottningen gav fikat högsta betyg och därmed har stället en given plats på min lista. Hitta hit: Swedenborgsgatan 1, Stockholm. 

#10. Olof Viktors, Glemminge

Olof Viktors är vida omtalat i Skåne. Den här fikahimlen hittar du alldeles i närheten av Ales stenar, mellan Ystad och Simrishamn. Här finns både café, bageri och butik. De lyxiga bröden bakas i vedeldad stenugn – allt görs från grunden utan tillsatser. När vi var på besök ringlade sig kön lång i cafét, vi köpte istället med oss godsaker som vi avnjöt vid Ales stenar. Hitta hit: Österlenvägen 86, Glemmingebro.

Det lilla extra som krävs för att bli Sveriges bästa fik:

weekend i stockholm

 • Genom att inte låta kakor och bakverk ligga ute i det fria. Bakom disk eller kupor för fräschaste känsla, tack!
 • Servera gärna fikat på personligt porslin, typ udda exemplar från loppisar.
 • Trevliga toaletter, undanplockade (och avtorkade) bord och ett trevligt bemötande borde vara A och O.
 • Servera med fördel äkta vispgrädde istället för grädde från en sprayburk till den som beställer varm choklad.
 • Svenska klassiker bör definitivt finnas i utbudet. (För mycket raw food och nyttiga-semlor-som-smakar-nästan-som-riktiga-semlor går inte hem hos mig, ska det vara så ska det vara!)
 • Genom att locka till sig alla typer av gäster för bästa möjliga stämning. Jag vill se allt från emo-kids till föräldraledig barnvagnsmaffia samt pensionerande tanter och farbröder på plats.

Fler höjdpunkter i fikasvängen hittar du i min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Vilka fik anser du tillhöra kategorin Sveriges bästa fik?

10 comments

 1. Annelie - Traveliero says:

  Åh jag älskar också fika. Ett av mina favoritintressen faktiskt. 🙂 Men te ska det vara, inte kaffe.
  Rekommenderar Elsa Anderssons konditori i Norberg.

  1. Haha, då har vi ett gemensamt favoritintresse! 🙂 Och nej, kaffe dricker inte jag heller. Elsa Andersson lägger jag på minnet, tack!

 2. Ja det där i Norberg är på min önskelista för det är känt. Hur har du lyckats undvika Göteborg så totalt? Sveriges fikastad nummer ett som jag alltid saknar när jag vill fika kvällstid. Där sitter folk i timmar i källarlokaler i Vasastan och inte minst på Skolgatan i Haga där det tävlas i största kanelbulle.

  Mina tips blir:
  Husaren i Haga. Bara se jättebullarna i fönstret.
  Systrarna på Skäret, Höganäs. Dyrt men vilken miljö och vilken jordgubbssaft.
  Vissmarlövs Caf

  1. Jag vet med säkerhet hur jag har lyckats undvika Göteborg…:) Mina svärföräldrar, som båda har jobbat/jobbar på, bageri/konditori, har sett till att vi aldrig hinner hinna tanken att gå och köpa fika när vi är där, hahaha!

 3. Hoppsan.
  Vissmarlövs café och bagarstuga utanför Klågerup med kakbuffé och höns i trädgården sommartid.

  Brogyllen i Göteborg om man vill ha ett riktigt konditori. Det råder brist på det idag bland alla kedjor och cupcakes tycker jag.

  1. Men jag skriver ner alla tips och tänker att de kommer väl till användning i framtiden (svärfar pensionerades nyss, han kan minsann behöva lite semester från bakandet!)

 4. Åh vilket bra inlägg! Fika är ju något av det bästa som finns och det går aldrig att hitta lika bra fika utomlands. Wienercaféet brukar jag och min mamma alltid gå till förr men nu var det länge sedan sist. Vetekatten här i Stockholm tycker jag också är väldigt mysigt. Tre Små Rum i Trosa är ett annat café som jag kan rekommendera även om det är länge sedan jag var där senast. Och Konditori Lyran i Bredäng framför allt för den fina miljön och utsikten. När det gäller själva bakverken finns det dock inget som slår Konditori Cecil i min barndomsstad Vetlanda. Har faktiskt aldrig ätit så goda kakor/bakelser någonstans och då har jag ändå fikat väldigt mycket 🙂

  1. Tack Ann-Louise! Håller med om det där med fika utomlands. USA har helt klart några bra konkurrenter att komma med i form av chocolate chip cookies och brownies etc, men alltså, det är något särskilt med svenskt fika ändå!

   Tre Små Rum har jag inte hört talas om, får helt enkelt åka dit och bilda min egen uppfattning! 🙂 Bredäng och Vetlanda noterat också, tack!

 5. Lyran är verkligen toppen, Mandeltårtan i Ronneby såklart och så var väl du med på Olof Victors (Österlenrundan)? Mums.

  1. Ja, men hur kunde jag missa Olof Viktors!?? Måste genast uppdatera listan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close