Close
Restauranger på Koh Lanta: tips från frukost till middag

Restauranger på Koh Lanta: tips från frukost till middag

Inlägget är skrivet i februari 2019, se därför till att dubbelkolla informationen på annat sätt innan ni besöker aktuell restaurang.

Jag får ofta frågor om tips på restauranger på Koh Lanta. Faktum är att det finns så många att jag inte skulle hinna äta mig igenom alla om jag så hade försökt. I det här inlägget listar jag personliga favoritrestauranger och sådana jag ännu inte har besökt men har hört gott om.

Det finns några bra saker som kan vara bra att tänka på innan du beställer mat. Den thailändska maten har mycket hetta i sig, vilket många av oss svenskar klarar… sådär. Exakt hur mycket hetta som ska serveras beror på vem som beställer maten. Thailändarnas och svenskarnas definition av ”stark mat” skiljer sig markant – här är några riktlinjer som kan vara bra att ha i åtanke när du beställer:

ordering guidelines thailand


Vill du ha mild(are) mat får du säga till när du beställer, men räkna som sagt med att din definition av stark mat inte är densamma som en thailändares.

Ris ingår som huvudregel inte i måltiden, det får du med andra ord beställa separat (kostar ca 24-40 baht).

Hur fungerar dricks? Tänk på att det på en del restauranger redan ingår en serviceavgift. Om det inte ingår en sådan avgift förväntas det att du lägger ca 10 procent av notan – förutsatt att du är nöjd med servicen! (Här kan du läsa mer om dricks i Asien.)

Restauranger på Koh Lanta: från matvagnar till finrestauranger

#1. Restauranger på Koh Lanta: Saladan

Saladan är Koh Lantas ”huvudort” och det är också hit du kommer när du anländer till ön. Så mycket till stad är det inte, mer än några shoppingstråk och ett gäng restauranger.

Matstånd på huvudgatan

saladan koh lanta

När vi är inne i Saladan under kvällstid slutar det nästan alltid med att vi beställer middag i någon av matvagnarna på ”Walking Street”, en tvärgata in som du hittar strax efter den stora matbutiken Lanta Mart. Här finns en lång rad vagnar med allt från kycklingkebab till thailändska pannkakor, grillspett och en thailändsk matbuffé där du kan äta dig mätt för en spottstyver.

#2. Restauranger på Koh Lanta: Klong Dao

Klong Dao är den första riktigt badvänliga stranden när du kommer från Saladan. Här vimlar det av både folk och restauranger längs stranden, på tvärgatorna in mot stranden och längs huvudgatan. Det här också här du hittar de båda svenska skolorna, vilket i slutändan innebär att det finns oerhört många svenskar på plats.

Oasis Yoga (Health Bar)

Frukost på Oasis Yoga.

Oasis Yoga är, precis som det låter, en tvättäkta yoga-oas som ligger på en tvärgata mellan huvudvägen och mitten av stranden Klong Dao (alldeles i närheten av Southern Lanta Resort). Stämningen är lugn och avslappnad, precis som sig bör på ett yogahak. Här kan du välja att bo, men också äta i deras hälsocafé. För egen del blir det ett skönt avbrott med ”fingröt”, hälsojuice och tortillas istället för mina sedvanliga rostmackor. Priset ligger relativt högt, vilket alltid är fallet när det inte rör sig om thaimat.

Läs mer på hemsidan Oasis Yoga.

Global Local Lanta

Global Local Lanta ligger längs huvudvägen på andra sidan Klong Dao och är alltså inte restaurangen du går till för sand mellan tårna. Restaurangen drivs av Ola, en svensk krögare. Stället är berömt för sina hamburgare, vilka serveras med tjocka pommes och ett gäng såser. Är du sugen på en bra burgare kan detta vara ett alternativ.

Läs mer på Global Local Lantas FB-sida (Adress: 415 Moo 3Ban Koh Lanta, Krabi)

Picasso

picasso

Picasso är en av thai-restaurangerna som ligger ungefär på mitten av Klong Dao (många av barnen känner till stället eftersom de har ett par dinosaurier utanför ingången, vilka i vart fall våra barn alltid vill sitta på). Här händer något slags mer eller mindre organisatoriskt kaos vid grillen på kvällarna. Vi gillar att gå hit för grillmaten, dvs grillspett, majs, fisk och bakad potatis. Sist vi var här kom barnens mat drygt en timme efter vi vuxna hade ätit klart, och dessutom var kycklingen inte helt genomgrillad. Men ja, vi gillar det ändå – inte bara på grund av maten, utan också läget vid stranden.

Krua Nidnoy

krua nidnoy

På Klong Dao ligger restaurangerna med första parkett till solnedgången tätt. På Krua Nidnoy, mittemellan Koala Bar och Rann, ligger Krua Nidnoy som serverar Lantas godaste (?) Hot Pans för ett överkomligt pris.

Phet

Phet är en annan ”sanden-mellan-tårna”-restaurang som ligger på den södra delen av Klong Dao. Här bör du med fördel beställa thailändsk mat, deras Hot Pan är riktigt bra.

Slow Down Restaurant

Eftersom vi bor på Slow Down (längst söderut på Klong Dao) äter vi många måltider i deras restaurang – som håller hög klass rakt igenom. Kockarna Anders och Thomas gör ett fantastiskt jobb tillsammans med sin thailändska personal, och det är ytterst sällan jag har blivit besviken över maten här. Beställer du mat med importerade råvaror blir prislappen därefter, men det gäller i och för sig överallt på ön.

Läs merSlow Downs hemsida. (Adress: 398 Moo 3 T. Saladan)

Fler tips i närheten av Klong Dao:

Mellan Klong Dao och Long Beach, uppe på Koh Lantas kullar, ligger det nyöppnade området Malee Highlands som bjuder på en av de vackraste utsikterna över Koh Lanta.

Malee Highlands

Alldeles nyligen slog bistron på ”Malee Highlands” upp sina portar. Vi åkte dit för att äta lunch, vilken kan rekommenderas. Just nu är det fortfarande en byggarbetsplats uppe på området, men oj vad det här kommer att bli snyggt när allt är klart!

#3. Restauranger på Koh Lanta: Long Beach

Long Beach är en av mina personliga favoritstränder på Koh Lanta, av den enkla anledningen att vi bodde drygt ett halvår nere vid Malee/Sai Naam där vi trivdes väldigt bra. Stranden är lugnare än Klong Dao, men ändå ganska livlig (betydligt mer nu än när vi var här första gången). Long Beach har ett helt gäng bra matställen att bjuda på.

Thai Cat Pub & Restaurant

Thai Cat är en av de allra första restaurangerna på norra Long Beach. Här kan du slå dig ner i en av av många sköna strandsalas och beställa in frukost och lunch. När det vankas middag kan du förflytta dig till matborden i anslutning till din sala. Trots att priserna har gått upp rejält de senaste åren är det här ett skönt och genuint ställe att hänga på. Det finns leksaker för barnen och numera också en lekpark och ett ”chillområde” med pingisbord och brädspel.

Läs merThai Cats FB-sida och mitt blogginlägg Familjehäng på Thai Cat.

Lym’s

Ett annat riktigt skönt hängställe på Long Beach är restaurangen Lym’s (intill resorten Long Beach Chalet), känt för sina stora färgade liggpuffar som ligger utplacerade på stranden nedanför restaurangen/resorten. Thaimaten är god och stämningen skön, här kan jag lätt spendera en heldag.

Tips: Godaste mackan med avokado och pocherat ägg finns på KoHub Working Space, alldeles i närheten av Lym’s fast på andra sidan vägen.

Fat Turtle Beach Restaurant

Fat Turtle är en relativt nyöppnad restaurang längst ner på Long Beach (granne med Malee Seaview). Hit finns all anledning att återkomma, av den enkla anledningen att maten är så väldigt god. Här finns förvisso thai-rätter också, men för egen del åker jag hit för att få lite variation från thaimaten. Hittills har jag testat svamprisotto och chevre/rödbetssallad. Måltiderna ligger i det dyrare spannet, mina kostade mellan 300-400 baht. (Läget precis vid havet är såklart en extra bonus.)

Läs merFat Turtles FB-sida.

Living Room Cafe & Restaurant

Ska du äta riktigt bra frukost på Koh Lanta rekommenderas Living Room, där du själv kan komponera ihop din frukosttallrik efter eget behag. Deras bananpannkakor är farligt goda.

Läs merLiving Rooms FB-sida.

Yang Garden Restaurant

yang koh lanta

De allra flesta jag pratar med är rörande överens om att en av de bästa matupplevelserna på Koh Lanta har upplevts på Yang Garden – och jag är beredd att hålla med. Sist vi var där tog vi in nästan alla smårätterna på menyn och delade mellan oss (bra grej för mig som lider av beslutsångest att på så sätt ändå få smaka det mesta). Ett plus till den ombonade restaurangen som ger en känsla av att sitta i någons trädgård. Att Yang ligger vid vägen, mittemot Long Beach, vägs upp av matupplevelsen och stämningen!

Läs mer Yang Gardens FB-sida och i mitt tidigare blogginlägg Yang Garden Restaurant (Koh Lanta).

#4. Restauranger på Koh Lanta: Relax Beach

Relax Beach är en charmig liten (med betoning på liten!) strand som ligger efter Long Beach. Här promenerar du från kant till kant på drygt tio minuter – och här finns också ett par restauranger jag gärna återkommer till.

Relax Bay Resort

Relax Bay Resort på norra ändan av Relax Beach är en återkommande favorit, inte minst på grund av den ljuvliga yogasalan med utsikt över havet, och hängmattorna nere vid stranden. Restaurangen är inte bäst, men bra! Gillar du stark mat ska du absolut beställa in deras friterade kyckling med cashewnötter, och till det be dem mixa en shake med mango och banan.

Läs merRelax Bay Resorts FB-sida.

Lazy Days Bungalows & Restaurant

Längst söderut på Relax Beach ligger Lazy Days, en resort med tillhörande restaurang. Hit går vi också gärna för att få lite variation på thaimaten, tänk burgare och wraps. Utsikten och stämningen är så pass bra att vi gärna återvänder.

Läs mer Lazy Days FB-sida.

#5. Restauranger på Koh Lanta: Klong Kong

Vi brukar inte hänga så mycket på Klong Kong- det här är en strand som inte har fått den uppmärksamhet som den förtjänar från min sida. Det lär fortfarande vara prisvärt att bo i bungalows längs denna stranden, som är en besöksvärd badstrand. En av restaurangerna vi har testat och är riktigt nöjd med är Sonya, som ligger uppe längs vägen. Personalen pratar knappt engelska, så du får själv skriva upp din beställning i blocket och lämna in i bardisken. Jag kan verkligen rekommendera att beställa in ”Pena Shake” (ananas, kokosmjölk, fine och honung) och en ”Sonyas salsa” (en av de bättre salladerna jag har ätit på ön).

sonyas lanta
sonyas koh lanta

Enligt säkra källor ska också thaimaten på ”Three sisters” vara riktigt bra!

#6. Restauranger på Koh Lanta: Klong Tob

Klong Tob är en av få stränder på Koh Lanta som inte de facto används som badstrand i större utsträckning, av den enkla anledningen att den inte är särskilt badvänlig. Det är däremot en skön känsla att glida fram på skotern längs vägen, som till viss del löper utmed stranden.

Lanta Coconut Grove

Vi har inte hunnit förbi Lanta Coconut Grove den här vistelsen, men jag räknar med att upplevelsen är ungefär lika bra nu som vid vår förra thaimout. Fokus ligger på ”western food”, vilken definitivt levererade när vi var där. Det som gör att restaurangen sticker ut, och gjorde vårt besök extra minnesvärt, är den palmklädda inramningen och utsikten över havet.

Läs mer på Coconut Groves FB-sida och i mitt tidigare blogginlägg Coconut Bay och en magisk kväll.

#7. Restauranger på Koh Lanta: Klong Nin

Det är lätt att bli förtjust i Klong Nin och dess myller av restauranger, folk och festliga stämning. Ju längre söderut på ön du kommer, desto färre svenskar möter du – Klong Nin är med andra ord en ganska skön mix av nationaliteter från hela världen.

PURE, Koh Lanta

I början av Klong Nin, precis när vägen svänger in till höger om du kommer från Saladan, ligger PURE. Den här lilla hälsohuben drivs av en mor och dotter från Tyskland, vilka lyckas med konststycket att skapa mat-magi rakt igenom hela menyn. Jag älskar att gå hit! Chia bowls, smoothies, sallader och himmelska bakverk, mycket med veganfokus och raw food.

Läs merPURE:s FB-sida.

Shanti Shanti

shanti shanti koh lanta

Det finns tre olika ”Shanti Shanti”-filialer på ön, ett ställe som serverar glass i Old Town och ett annat som ligger nere vid Klong Nin-stranden. Shanti Shanti som tidigare låg på Klong Nin har flyttat och ligger numera granne med Yang Garden uppe vid Phra Ae Beach (Long Beach). Frukosten här är en av de absolut bästa på hela ön, både smakmässigt och konstmässigt. Här skulle jag kunna äta frulle varje dag.

#8. Restauranger på Koh Lanta: Diamond Cliff

Diamond Cliff Bar & Restaurant

Vi åker egentligen inte till Diamond Cliff Bar & Resturant för matens skull, även om den är helt okej. Hit åker vi istället för restaurangens utsikt, vilken är en av de absolut bästa på hela Koh Lanta.

Läs mer: Diamond Cliff och Klong Nin: efterlängtad kombo på Koh Lanta

#9. Restauranger på Koh Lanta: Old Town

Åk inte ifrån Koh Lanta utan att besöka Old Town! Saladan är inte det enda ön har att erbjuda i ”stadsväg”, det är istället öns gamla fiskesamhälle Old Town du främst bör ta sikte på för någon slags kulturell stadsupplevelse!

Rareview

Vår återkommande restaurangfavorit i Old Town heter Rare View, en restaurang längs vattensidan byggd på pålar. De två stora gungorna är populära hos våra barn, dessutom tycker jag att thaimaten levererar som den ska. Det är förvisso ganska turisttätt, men ja, det är smällar man får ta på Koh Lanta!

Läs mer: Lanta Old Town, Koh Lanta: Söndagsutflykt med familjen


Inlägget bygger som vanligt på mina personliga preferenser och är baserade på matupplevelser under vår vistelse på Koh Lanta jan-mars 2019. Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2019.

4 comments

  1. Stefan Karlsson says:

    Shanti Shanti på Klong Nin har flyttat och ligger numera granne med Yang Garden uppe vid Phra Ae Beach.

    1. Tack för tipset Stefan, mycket hinner förändra sig i restaurangväg på kort tid. Ser fram emot att uppdatera inlägget när jag kommer nästa gång – tills dess är det väldigt värdefullt att få sådana här tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close