Close
Jämtland med barn: 9 tips på saker att göra och se

Jämtland med barn: 9 tips på saker att göra och se

Planerar du att resa till Jämtland med barn i sällskapet? Då finns en hel del barnvänliga aktiviteter och utflyktsmål att välja på. I det här inlägget listas några av stoppen vår familj har gjort under de senaste åren. Platserna nedan fungerar bra att besöka året runt, även om vissa av dem gör sig extra bra under sommartid!

göra med barn i Jämtland
göra med barn i Jämtland

Att göra i Jämtland med barn: 9 tips för dig som vill resa med barn

#1. Kulturliv och lek på Jamtli (Östersund)

Inramad av fjällen runt Storsjön ligger friluftsmuseet Jamtli som närmast kan liknas vid Jämtlands svar på Skansen i Stockholm.

göra med barn i Jämtland

På området ligger ett fyrtiotal gårdar från olika tidsepoker utplacerade. Personalen har tidstypiska kläder, små skådespel pågår under hela dagen och barnen har möjlighet att stifta närmare bekantskap med lantdjuren.

göra med barn i Jämtland

Tänk på att vika minst en dag till det här stället, våra barn dröjer sig länge kvar redan vid första anhalten Hackåsgården där de hoppar på höskullen, flyger över hinder med käpphästar och snickrar i vedboden. En annan given favorit är Mejeriet, en lekmiljö där barnen får stifta närmare bekantskap med ett mejeri från början av seklet.

göra med barn i Jämtland

Det finns också en inomhusdel med olika utställningar – intressant och riktigt snyggt uppbyggt!

Läs mer: Jamtli – Östersunds svar på Skansen

#2. Cykla på Frösön (Östersund)

Vill ni se mer av Jämtland på cykel? I så fall kan vår familj rekommendera en cykeltur på vackra Frösön som erbjuder en perfekt utsiktsblandning över skogar, sjöar och fjäll.

göra med barn i Jämtland

Vi tar god tid på oss under vår dagstur på cykel och gör första pausen vid Frösö Kyrka och trampar så småningom vidare till…

göra med barn i Jämtland

…Frösövallens vackra utsikt.

göra med barn i Jämtland

Utflykten avslutar vi med ett längre stopp vid Sommarhagen innan vi cyklar ”hem” till hotellet i centrala Östersund.

Tips! Har du inte tillgång till egen cykel och hjälm? Kontakta Lagg & Hoj som hjälper till med cykeluthyrning samt cykelvagn för mindre barn.

#3. Aktiva dagar vid Surfbukten (Östersund)

göra med barn i Jämtland

Östersund förknippas numera med wakeboards, surfing och SUP-brädor – allt samlat nere vid Surfbukten.

göra med barn i Jämtland

Intiativtagaren Simon Jaktlund började med att ställa dit en husvagn och ökade successivt verksamheten till en hel aktivitetspark: ”En arena att uttrycka sig kreativt”, som Simon själv konstaterar under vårt besök.

göra med barn i Jämtland

Numera har Destination Östersund tagit över verksamheten och kommer att driva verksamheten vidare i samma anda. Ett annat bra tips för aktiva Östersundsdagar med barn i sällskapet är Storsjöbadet (som också har utomhusbassäng). Badet är inte hypermodernt, men är fräscht och lagom stort för att inte kännas hysteriskt.

Läs mer: Att göra i Östersund under sommartid

#4. Uteliv vid Storsjön och Andersön (Östersund)

Östersund med barn
göra med barn i Jämtland

Tack vare tips från Östersundexperten Daniel Rydén på Upplevelsebloggen får vi nys om Storsjön och naturreservatet Andersön – ett ypperligt och osedvanligt vackert område lämpligt för aktiva barnfamiljer (oavsett tid på året).

Läs mer: Andersön, Vintermagi och Storsjöns frostiga blankis

#5. Glass och bensträckare vid Ristafallet

Drygt 20 minuter bilväg sydöst om Åre och en dryg timmes bilväg väster om Östersund ligger Ristafallet, ett häftigt utflyktsmål för dig som klurar på vad som finns att göra i Jämtland med barn.

Ristafallet Åre
göra med barn i Jämtland
göra med barn i Jämtland

Självaste Tage Danielsson valde ut den här platsen för att filma ett par av scenerna i Ronja Rövardotter. De sagolika omgivningarna vid Ristafallet är som gjorda för att fotas och filmas – men framför allt att upplevas.

#6. Mäktiga Tännforsen (Duved)

Om ni tycker att Ristafallet är bra kommer ni att uppleva Sveriges största vattenfall Tännforsen snäppet vassare! Det här vattenfallet, som ligger drygt två mil från Åre, är 38 meter högt och susar fram med upp till 800 kubik vatten per sekund.

göra med barn i Jämtland
Jämtland med barn Tännforsen

Under vintertid fryser fallet till mäktiga isformationer längs klippväggarna och vi besökare bjuds på sagolika omgivningar. Kommer du hit under sommaren är det helt andra vyer som väntar!

Läs mer: Vintermagi vid Sveriges största vattenfall

#7. Utflykt till Handöl

göra med barn i Jämtland

Byn Handöl ligger en dryg halvtimmes bilresa från Åre. I de här trakterna frös 3000 Karoliner ihjäl i början av sjuttonhundratalet efter att ha försökt inta Trondheim – många av dem ligger begravda i Karolinergraven i Handöl. En annan sevärdhet i omgivningen är Handöl kapell som invigdes 1814 som Jämtlands första lappkapell. (Nyckeln hänger bredvid dörren för alla som vill ta en titt inne i kapellet).

göra med barn i Jämtland

Vår största behållning av utflykten till Handöl är dock hängbron över Handölsforsen…

göra med barn i Jämtland

… samt hajken vidare mot utsiktsplatsen. Familjeturen avslutas med ett besök på Hanriis Café för ett lass nygräddade våfflor.

#8. Storulvåns fjällstation

göra med barn i Jämtland

Enligt skyltarna vid Storulvsåns fjällstation börjar de jämtländska fjällen just exakt här! För mindre barn rekommenderas en lättare vandring nedströms Stor-UIvån via sommarleden för att sedan stanna för fikapaus innan ni återvänder tillbaka. Finns det äldre barn i sällskapet kan ni satsa på en mer utmanande topptur upp på Getryggen.

Läs mer: STF Storulvån Fjällstation

#9. Åre – skidor, vandring, äventyr och allt däremellan

göra med barn i Jämtland
göra med barn i Jämtland
göra med barn i Jämtland

Åre har länge varit en populär familjedestination under vintertid, men numera är området minst lika populärt under sommaren. Cykla mountainbike, vandra, bada, klättra eller testa forsränning – den här delen av Sverige erbjuder en hel uppsjö av adrenalinstinna aktiviteter. Det finns såklart också betydligt lugnare alternativ, som exempelvis sagostigen i Edsåsdalen.

Läs mer hos Lisa/Let’s go Explore: Åre med barn – 40 härliga sommartips


Har du fler specifika tips om saker att göra i Jämtland med barn får du gärna fylla på i kommentarsfältet! Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Omslagsbild: Handölsforsen.)

3 comments

  1. Ja! Massa bra tips här och helt rätt – Jämtland är härligt!

    1. Du valde en bra boplats, det gjorde du! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close