Close
Lanta Old Town, Koh Lanta: söndagsutflykt med familjen

Lanta Old Town, Koh Lanta: söndagsutflykt med familjen

I söndags var alla friska och redo för en längre utflykt. Eller längre förresten, på Koh Lanta Yai (den största av Koh Lanta-öarna där vi bor) ligger egentligen inget särskilt långt bort med tanke på att ön bara mäter 27 km på längden och 8 km på bredden.

Lanta Old Town ligger på Koh Lantas östra sida. De allra flesta turister håller sig vanligtvis på öns västra sida, där stränderna avlöser varandra. För egen del gillar jag att köra skoter hela vägen ner till Lanta Old Town från Saladan, men det går också att köra en genväg tvärsöver ön. Längs öns östra sida finns få turist-resorts. Här finns istället en mix av thailändska småsamhällen, mangroveträsk, djungelmiljö, thai-skolor och lokala affärer/verksamheter, men också fina utsiktsstopp.

Lanta Old Town, Koh Lanta: söndagsutflykt med familjen

Old Town Koh Lanta

Vi kom hit runt lunchtid i stekande sol, men Lanta Old Town gör sig egentligen bäst framåt eftermiddag och kväll. I jämförelse med öns huvudort Saladan, vilken inte är särskilt vacker någonstans, är mysfaktorn i Lanta Old Town hög – bland annat tack vare de vackra trähusen vilka kantar huvudgatan. Den första spontana känslan är att samhället ser ut som en stad i Vilda Västern, trähusen påminner i högsta grad om en rad ”saloons” med thailändskt cowboystuk.

#1. Saker att göra i Lanta Old Town

Old Town Koh Lanta

Lanta Old Town gör sig bäst utan stress, för egen del åker vi hit för att strosa runt och botanisera i de många småbutikerna som ligger längs huvudgatan. En del av upplevelsen är också att smaka sig fram i matstånden och caféerna/restaurangerna som ligger längs med gatan.

Old Town Koh Lanta

Här ”händer” livet på ett annat sätt än inne i Saladan och invånarna som bor i krokarna är till övervägande del thailändare. De souvenirer som säljs i butikerna är inte särskilt prisvärda, däremot är maten på restaurangerna i Lanta Old Town billigare än längs stränderna på västra sidan.

Old Town Koh Lanta

Det är mycket fokus på hantverk av det som säljs. Nelly fastnar för en specifik butik som säljer handgjord inredning till dockskåp, vilket slutar med att vi köper en liten, liten glasburk fylld med fyra små glassar i cernitlera för 20 SEK. En annan stående favoritbutik är ”The Hammock House”, en butik där du kan provsitta/ligga hammockar i alla möjliga storlekar, färger och utföranden. Ska du köpa med dig en rejäl hängmatta från Thailand är det hit du bör gå.

Det finns också ett museum med fokus på fiske och ett kinesiskt tempel. Templet är litet, men fint. Fisketemat är genomgående och starkt förknippat med Lanta Old Town, som från början var ett fiskesamhälle. Idag finns det fortfarande fiskebåtar som avgår från den vackra (och långa!) piren, och det är också härifrån piren många utflyktsbåtar avgår till närliggande öar.

Lanta Old Town Koh Lanta

För vår del lockade varken museum eller tempel just i söndags, vi tyckte mest det var härligt att strosa runt och njuta av att hela familjen var friska.

Om ni besöker Koh Lanta under mars månad ska ni definitivt försöka pricka in ett besök på den årliga kulturfestivalen som hålls i Lanta Old Town. Under festivalen fylls hela stadsdelen av musik, gatustånd och kulturella höjdpunkter – missa inte det! Läs mer från vårt festivalbesök för ett par år sedan: Kulturfestival i Lanta Old Town.

#2. Restaurangtips i Lanta Old Town: Rareview

Old Town Koh Lanta

Vår favoritrestaurang i Lanta Old Town är ”Rareview”…

Lanta Old Town

… en restaurang som ligger inhyst i en av de pålade träbyggnaderna längs vattensidan.

Old Town Koh Lanta

Utsikten till grannöarna är härlig…

Old Town Koh Lanta

… och de två gungorna längst ut på bryggan är uppskattade inslag för barnen (och är dessutom väldigt fotovänliga!).

Old Town Koh Lanta

Beroende på vilken tid på dagen du kommer hit kan det ta en stund att få in maten, men det är värt att vänta. Maten är prisvärd, personalen trevlig och menyutbudet bra – jag kan rekommendera kycklingomeletten.

Old Town Koh Lanta

En sak att tänka på – om ni har små barn med i sällskapet måste ni hålla uppsikt hela tiden. Restaurangen ligger verkligen på vattnet och bredvid vårt bord fanns en ganska stor glipa där Nelly lätt hade kunnat trilla i. Det finns ett gäng restauranger längs huvudgatan att välja på, både på vattensidan (där flera av restaurangerna har samma känsla som Rareview) och på andra sidan gatan – ni får testa er fram!

#3. Att göra i närheten och ta dig hit

Old Town Koh Lanta

När vi ändå hade kört hela vägen ner till Old Town passade vi i vanlig ordning på att köra till ”vägs ände” vid Sang Kha Ou village på den östra sidan av Koh Lanta – det vill säga så långt söderut man kan komma på den här delen av ön. Utsikten är riktigt fin, men själva resorten som ligger här, Pirate’s Paradise, verkar numera vara ett partyställe. Vi möttes av en DJ som spelade house på högsta volym mitt på dagen och britter som hade poolparty. Själva saknade vi den gamla träbron och ödsligheten här nere från våra förra vistelser, och åkte snabbt härifrån. Men som sagt, utsikten är det inget fel på!

Ett annat tips värt att stanna till vid är Sunshine Hill Viewpoint, som du passerar på väg till Lanta Old Town från Saladan. Det finns en anledning till att det har skapats en utsiktsplats just här!

Räkna med minst en halvtimme att köra ner till Old Town från Klong Dao med skoter. Tar du en täckt bil kostar det 600 baht att ta sig ner från Slow Down/Klong Dao.


Foto: Elina Bernpaintner 

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close