Close
Koh Mook

Koh Mook

Drömmer du om att någon gång, någonstans, hitta Den Perfekta Sandstranden? Du vet, den där stranden med kritvit, mjuk timglassand, som ger samma ljud som potatismjöl under fötterna när du går barfota?

Själv har jag nu rest ett par varv runt jorden för att hitta den där stranden. Och visst finns det några stycken som definitivt platsar in på listan. En av dem ligger på östra delen av Koh Mook i Thailand. Koh Mook är en liten ö, bara 4,4 km från norr till söder, som ligger cirka 60 km från Krabi och 28 km från Koh Lanta. Jag och min man åkte i början på januari 2012 från piren i Saladan, Koh Lanta, till Koh Mook för det överkomliga priset av 400 baht per/person (cirka 100 SEK) – en båttur på ca 2-3 timmar.

kohmook

Boende

Den långgrunda sandstranden tillhör Sivalai Resort och är perfekt för barnfamiljer. Den paradiskänsla som genomsyrar hela stället gör också att många nyförälskade par söker sig hit. Resortens bungalows/villor känns lyxiga och fräscha och ligger precis vid stranden. Området har en fin pool, och även en barnpool för de minsta i familjen. Själva väljer vi att bo på betydligt mindre anspråkslösa Koh Mook Resort, en enkel resort som passar oss alldeles utmärkt.

kohmook1

Ön

Sivalai Resort ligger bara några stenkast från öns lilla fiskesamhälle. I denna typiska thailändska fiskeby möts vi av idel glada leenden. Här har ingen bråttom dagarna verkar rullar på i en sakta lunk. Någon mekar med sin moppe, en annan lagar ett fiskenät, och en tredje ligger och tar en tupplur i en hängmatta.
kohmook2

Maten

När vi promenerar genom fiskebyn stannar vi till vid byns enda bar, ”Coco Lodge”, som är uppbyggd av diverse drivved. Byns godaste Panaeng, eller Chicken Satay, äts med fördel på restaurangen som tillhör Koh Mook Resort. De godaste drinkarna hittar vi dock på Sivalai Resort.
kohmook4

Utflykter

Koh Mook är egentligen mest känd för sin unika piratgrotta, den så kallade Emerald Cave (hos thailändarna går den under namnet ”Tham Morakot”). När vår hyrda longtailboat stannar till vid turistattraktionen tror jag första att vi hamnat fel. Utifrån ser det inte mycket ut för världen. Efter att ha simmat in i en trång passage, simmar vi en sträcka på ungefär 80 meter i mörka gångar. Guide rekommenderas, har man inte koll på tidvattnet kan man bli instängd i grottan Efter att ha simmat i mörkret uppdagas plötsligt ett sceneri som skulle platsa i vilken Indiana Jones rulle som helst. De trånga och mörka gångarna mynnar ut i en sagolik lagun, med branta klippor längs sidorna som reser sig högt upp mot himlen. Från en krater skiner solen ner på det glittrande vattnet och jag får stanna till och dra efter andan. Ryktet säger att piraterna använde grottan för att förvara sina skatter, som de rövat från förbipasserande skepp. Med tidvattnets hjälp blev grottan det perfekta gömstället för piraternas erövringar. Lider ni av klaustrofobi kanske ni helst stannar kvar på båten, men även där kommer ni få uppleva en syn ni sent kommer glömma.

kohmook5

Jodå, jag pratar om de 100 japanerna i flytvästar, som krampaktigt håller i varandra på led i vattnet, samtidigt som de försöker fota allt och alla med sina vattentäta kameror. Vi reser till Koh Mook för att njuta av sol och bad, äta gott och bara vara. Bilar finns det inga på ön. Ta er gärna ut till någon av alla närbelägna öar, som Koh Ma, Koh Chuek eller Koh Waenm, där kan ni njuta av både bra snorkling och dykning. Högsäsong på ön är mellan december till april.


 

Vi spenderade drygt sex månader i Thailand under 2011-2012, fler inlägg om vår vistelse hittar du under kategorin Thailand.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close