Close
Tips om Höga Kusten: vilt och vackert världsarv

Tips om Höga Kusten: vilt och vackert världsarv

foto123

Höga Kusten är Sveriges snabbast växande destination och en riktig snackis i turistsammanhang. Det bildsköna området i Ångermanland har sakta men säkert rest sig ur havet efter att ismassorna från istiden en gång vilat tunga över landmassan – och Höga Kusten är med andra ord en uppstickare både bildligt och bokstavligt talat.

När SJ uppmanade allmänheten att ge förslag på svenska alternativ till utländska resmål under kampanjen “Visa ditt fantastiska Sverige / Borta bra men hemma bäst” knep Skuleskogen på Höga Kusten silvermedaljen och jämfördes som Sveriges svar på turistmagneten Island:

Höga kusten är en av Sveriges mest storslagna platser där fjäll möter hav och skärgård i ett magiskt landskap. Kusten har formats av istiden och en gång rest sig ur havet – idag är det världens största landhöjning och rankas som ett av UNESCO:s världsarv. Likt Island bjuder även denna del av Sverige på en karg natur. I Skuleskogens nationalpark kan du vandra genom urskogsliknande natur och njuta av milsvida vyer från karga hällmarker.

– SJ
höga kusten tåg SJ
tåg SJ stockholm
höga kusten SJ

Höga Kusten hyllas och beundras vitt och brett – och som inbiten skärgårdsfantast har jag länge lockats av de målande beskrivningarna över denna mytomspunna del av Sverige. Lagom till sommarlovet kickar igång på riktigt sätter jag mig på tåget från Stockholm mot Örnsköldsvik, för att se vad Höga Kusten-hajpen egentligen handlar om. Förväntningarna? De är såklart skyhöga.

Varför åka till Höga Kusten?

höga kusten Skuleskogens nationalpark
höga kusten Skuleberget
höga kusten skärgården
höga kusten skärgård

När jag ett par dagar senare sitter på tåget tillbaka mot Stockholm har en ny svensk pärla lagts till min samling – och vilken pärla sedan! Vidderna. Vyerna. Vildheten. Det här är naturperfektion. Mixen av skärgård, skog, fjäll och hav är bildskön som en tavla.

höga kusten Skuleskogens nationalpark

Liknelsen med den isländska kargheten som det pratas om i SJ:s kampanj är träffsäker, men i den här delen av Sverige kommer också Höga Kustens sagoskogar till sin fulla rätt. Efter att ha uppdaterat mitt Instagramkonto med bilder under resan får jag en kommentar som genom några ord sammanfattar känslan av mitt eget frihetsrus från toppen av Slåtterberget: ”Känns friskt och fritt, precis vad jag skulle vilja”.

Höga Kusten känns som en plats för frihet och en plats där drömmar får ta form. Jag vandrar uppför berg, hajkar fram genom skogen, äter grötfrukost framför sprakande eld och går en spontantur upp på Skuleberget i sommarnatten fast klockan egentligen är långt över läggdags. På Höga Kusten känner jag livet i mig. Den här delen av Sverige verkar ha den inverkan på folk – och den faktorn är en av många anledningar att åka hit!

Svenska Pärlor: Tips om Höga kusten

Hur har då Höga Kusten lyckats så bra med att faktiskt väcka ett intresse för destinationen? Förklaringen får jag av Jerry Engström, grundare av FriluftsByn och en av Höga Kustens starka profiler:

Jag tror många väntade på en ny plats att upptäcka i Sverige – och där väntade Höga Kustens makalösa natur. Vi behövde bara bli lite bättre på att berätta om den.

– Jerry Engström, grundare av FriluftsByn.

Den här destinationen har verkligen något för alla, allt från barnfamiljer till seniorer. Här är ett smakprov och några av mina tips om Höga Kusten.

#1. Skuleskogens nationalpark och Slåttdalsskrevan: för naturnjutaren

höga kusten Skuleskogens nationalpark
höga kusten Skuleskogens nationalpark
höga kusten Skuleskogens nationalpark
höga kusten Skuleskogens nationalpark
höga kusten Skuleskogens nationalpark
höga kusten Skuleskogens nationalpark
höga kusten Skuleskogens nationalpark

Skuleskogens nationalpark kan beskrivas som en av kronjuvelerna på Höga Kusten. Nationalparken, som inrättades år 1984, erbjuder ett gäng sevärda fenomen och hisnande vackra vyer. Här finns bland annat rödskimrande klippor av Nordingrågranit och barrskogen i gränslandet mellan syd och nord, och här kan du också få en bra överblick över den karaktäristiska landshöjningskusten.

Ingen annanstans är Bottenhavet så djupt och öarna så höga som längs Höga Kusten.

Skuleskogen är som en skolbok i naturgeografi. Här finns svaren på hur inlandsis, landhöjning och havsvågor format Sverige.

Om Skuleskogen – Länsstyrelsen Västernorrland

Det finns ingen annan plats i världen där landet tidigare har varit så tungt pressat av den senaste inlandsisen som här – vid den nuvarande Ångermanlandskusten tryckte den tre kilometer tunga isen ner jordskorpan drygt en kilometer. När isen så småningom började smälta kunde landet sakta stiga ur havet, och faktum är att landhöjningen fortfarande sker med drygt en meter på hundra år. Det som tidigare var småöar i havet är numera höga berg, vilket har skapat ett väldigt karaktäristiskt landskap. Den snabba och stora landhöjningen är även anledningen till att FN-organet UNESCO har utsett Höga Kusten som ett av Sveriges femton världsarv.

Läs mer om Skuleskogen: Skuleskogens nationalpark och Slåttdalsskrevan: Sverigemagi i sin bästa form

Slåttdalsskrevan

höga kusten Skuleskogens nationalpark
slåttdalsskrevan

En av de mest uppskattade passagerna i Skuleskogens nationalpark, och ett givet tips om Höga Kusten, är Slåttdalsskrevan. Denna drygt 200 meter långa, 30 meter djupa och sju meter breda skreva klyver Slåttdalsberget i två delar och är en mäktig syn att uppleva. Väggarna och bergen runt omkring skrevan består av röd nordingrågranit, som är en relativt ovanlig typ av granit. För att nå Slåttdalsskrevan är det enklast att ta sig genom Skuleskogens södra entré och följa skyltarna (ca 3,5 km), men missa för allt i världen inte heller att ta dig upp på toppen av Slåttdalsberget för att beundra utsikten.

Läs mer: Det finns tre entréer in till Skuleskogens nationalpark: Entré Syd/Docksta, Entré Nord/Näske och Entré Väst. Läs mer om vilken entré och vandring som passar dig på Skuleskogen nationalparks hemsida.

#2. Båttur i Höga Kustens skärgård till Ulvön: för livsnjutaren

höga kusten skärgård

En av höjdpunkterna under mitt besök i norr är en båttur genom Höga Kustens oemotståndligt vackra skärgård. Skepparen Peter Bernström, som med van hand rattar fram oss i Bottenhavet, berättar att han ”alltid har haft ett ben i havet sedan han var barn”. Tillsammans med frun Gerd driver han numera verksamheten HögaKustenTurer, som utgår från parets hemmahamn Sund.

höga kusten båt
höga kusten hav
höga kusten båt
höga kusten ulvön
höga kusten ulvön
höga kusten båt
höga kusten skärgård

Under vår skärgårdstur med M/B Polaris genom den ljusa junikvällen blir återigen liknelsen med Islands karga och dramatiska landskap högaktuell. Utöver Ulvön med dess söta sjöbodar finns flera andra förslag på rutter med båttaxin. En av dem är Mjältön, som med sina 236 meter kan titulera sig Sveriges högsta ö. Ett annat förslag är att åka på säl- och sjöfågelsafari i området, här finns tydligen gott om säl att spana på. Båttaxin tar 1-9 pers och priserna ligger från ca 2000 kr. För bokning, kontakta hogakustenturer.se.

Tips: Andra förslag på båtturer och båtaktörer i Höga Kustens skärgård hittar du här.

#3. Ulvö hotells restaurang: för gourmanden

höga kusten ulvön

Båtturen med skepparen Peter tar oss ut till Ulvön, där målet för kvällen är en finmiddag på Ulvö hotell. Den här restaurangen kallar sig för Höga Kustens enda gastrohotell och kvällens meny bjuder bland annat på en riktigt bra sparrisförrätt och efterföljande röding – allt serverat med tillhörande havsutsikt.

För några år sedan kom den nuvarande kökschefen Tobbe till Ulvö hotell från Åres finkrogar för att hjälpa till i köket under några dagar, men flyttade så småningom permanent till Ulvön tillsammans med frun Ebba. Paret är numera en del av det gäng starka ”hemvändare” som har satt Höga Kusten på kartan, detta i sällskap av ett flertal entreprenörer där även parets vänner Linnéa och Peter kan nämnas. (Vännerna driver en egen restaurang i Örnsköldsvik under namnet ”Linnea och Peter”). Om du har möjlighet, kom gärna till hotellet under off season. Under högsäsong serveras oftast publik mat, typ skärgårdsbuffé, medan off season ger mer utrymme för kreativitet och experiment.

Tips: Är du intresserad av lokala matupplevelser är ett bra tips att besöka Norrlands största smakfest Höga Kusten Smakmässa (som under 2019 gick av stapeln i Fjällräven Center i centrala Örnsköldsvik under april månad).

#4. Skuleberget: för vidunderliga vyer, vandring och våffelstopp

höga kusten Skuleberget
höga kusten Skuleberget
höga kusten Skuleberget

En av de första vyerna som möter mig på Höga Kusten är konturerna av Skuleberget som tornar upp sig bakom en ridå av regnmoln. Det karaktäristiska berget, som ligger 295 öh, stupar nästan lodrätt mot den sida som vätter mot E4:an. Uppe på toppen av Skuleberget väntar vidunderliga vyer och förslagsvis också ett våffelstopp på Toppstugan.

Vandra på Höga Kusten Stigen

höga kusten Skuleberget
höga kusten kväll

Vill du ta dig an Skuleberget är Höga Kusten Stigen ett bra tips. Den uppskattade vandringsleden mäter 2,5 km enkel väg och går mellan FriluftsByn vid foten av Skulebergets sydsida och toppen av berget. Följ de blåfärgade markeringarna.

Vill du vandra Skuleberget runt kan du istället ta Kalottrundan från Toppstugan och ta sikte mot Östra Bergsstigen som leder till Naturums Världsarvsmuseum. Kartor för de olika vandringarna finns på FriluftsByns besökscenter. Här kan du läsa mer om vandring på Skuleberget.

Toppstugan på Skuleberget

höga kusten Skuleberget
höga kusten Skuleberget toppstuga
höga kusten toppstuga

Sällan smakar en våffla så bra som på toppen av ett berg, ett fjäll eller en alptopp. Från Toppstugan på Skuleberget väntar, utöver fika eller en lättare lunch, även vidunderliga vyer. Läs mer om meny och öppettider här: Toppstugan Skuleberget.

Via Ferrata Skuleberget

Vill du få en upplevelse att minnas bör klätter/vandringsleden Via Ferrata på Skulebergets östsida finnas med på din att göra-lista. Denna unika friluftsaktivitet får jag tips om från flera olika håll, men eftersom det har regnat hålls stället under min vistelse stängt på grund av säkerhetsskäl. Här kan du läsa mer om Via Ferrata Skuleberget.

#5. Boendetips på Höga Kusten: FriluftsByn

höga kusten Skuleskogens nationalpark
höga kusten friluftsbyn
höga kusten friluftsbyn
friluftsbyn eld

Jag kan varmt rekommendera FriluftsByn, som kan beskrivas som så mycket mer än bara ett boende. FriluftsByn har snabbt blivit ett nav för naturupplevelser i största allmänhet – grundaren Jerry Engström och hans team har lyckats med bedriften att skapa en mötesplats för äventyr, kreativitet och reflektion. Ett givet tips om Höga Kusten är därför att boka ditt boende här vid foten av Skulebergets sydsida. FriluftsByns boendegäster kan välja på flera olika boendealternativ:

  • Stuga med självhushåll – kök, dusch och wc finns i stugan.
  • Friluftsbod – snyggt inredda bodar, wc, dusch, eldstad och samlingslounge finns ett stenkast bort.
  • Campingstuga – enkla stugor med kökspentry och kylskåp (wc och dusch i servicehus)
  • Camping – plats för husbil/husvagn – med eller utan el.
  • Tältplats – med eller utan el.

Utöver boendemöjligheter finns det även besökscenter, en butik för souvenirer, badplats och minigolf. Från FriluftsByn utgår också Höga Kusten Stigen (se ovan).

#6. Evenemang på Höga Kusten med outdoortema: kultur, natur och arkitektur

höga kusten ARKNAT
höga kusten ARKNAT1
höga kusten arknat4
höga kusten arknat3

ARKNAT – arkitekturfestival på Höga Kusten

Under mitt besök på Höga Kusten är arkitekturfestivalen Scandinavian Architectural Festival ”ARKNAT” i full gång, med deltagarna bestående av en utvald grupp arkitektstudenter från Skandinavien. Studenterna delas upp i olika team som representerar de olika delarna av Höga Kusten: Team Forest, Team Sea och Team Mountain. Under dagarna på plats får studenterna omsätta sina kunskaper från teori till praktik, där inspirationen givetvis hämtas från naturen. De färdiga byggverken finns sedan kvar till beskådan av allmänheten, och har kommit att bli naturliga utflyktsmål i området för både lokalbefolkning och turister. Läs mer på ARKNATs hemsida.

Tips om andra evenemang på Höga Kusten

Utöver ARKNAT har Höga Kusten kommit att bli en samlingsplats för kreativitet och aktivitet, och här pågår löpande olika sorters evenemang i olika kategorier. Den gemensamma nämnaren? Att väcka ett intresse för att ta sig ut i naturen. Här hålls bland annat den flera dagar långa vandringsfestivalen Höga Kusten Hike, och även det omåttliga populära upplevelseloppet Höga Kusten Trail.

#7. Paddla kajak på Gällstajön: kajaktips på Höga Kusten

höga kusten friluftsbyn
höga kusten friluftsbyn
Nedersta fotot: Jerry Engström

Höga Kusten är uppskattad i kajaksammanhang, skärgården är inbjudande och alla förutsättningar finns redo för att skapa paddlingsmagi. Vill du inte ge dig ut på havet finns givetvis också möjligheter att paddla i lugnare vatten – förslagsvis på Gällstasjön. Jag och mitt sällskap ger oss ut på en kajaktur på sjön, som ligger precis vid foten av Skuleberget, och får en guldskimrande kväll på vattnet. Kajakpaddling är ett utmärkt tips om Höga Kusten, oavsett om den görs på havet eller i en sjö.

Tips om fler fina turer med kajak hittar du här: Höga Kustens 5 bästa kajakturer.

#8. Docksta Sko: för lokal shopping

höga kusten Docksta skor
Docksta skor
höga kusten keps

Vill du stötta lokala initiativ i shoppingväg är Docksta Sko ett annat tips om Höga Kusten. Här tillverkas fortfarande företagets välkända slippers för hand i fabriken. Skoföretaget grundades redan 1923 och skorna har bland annat burits av artisten Timbuktu. I den snygga butiken finns även andra produkter med anknytning till Norrland. Läs mer på hemsidan för Docksta Sko.

Hitta hit: Kartongvägen 2, Docksta.

#9. Att resa till Höga Kusten med tåg

SJ tåg
tågstation sundsvall
åka tåg Örnsköldsvik

Tåg till Örnsköldsvik: På SJ:s hemsida eller i SJ:s app kan du göra en bokning hela vägen fram till Örnsköldsvik. Jag bokade Stockholms C – Sundsvall C (Intercity) och vidare från Sundsvall C – Örnsköldsvik C (Regional, Tågkompaniet Norrtåg). Tågbiljetterna kan du boka på SJ:s hemsida.

Det går också att resa med SJ till Härnösand, och därefter ta busslinje 50.

Buss till Skuleskogens nationalpark: Från Örnsköldsvik tar du antingen busslinje 100 mot Docksta, busslinje 50 mot Skuleberget alternativt lokalbussar mot Bjästa/Köpmanholmen och därifrån vidare med anknytning linje 421 och 422 mot Näske by. Du kan också välja att ta taxi från Docksta till någon av entréerna.


Inlägget “Tips om Höga Kusten” är skrivet i samarbete med SJ, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Har du några bra tips på saker att göra på Höga Kusten får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. (Omslagsfoto taget på toppen av Slåttdalsberget.)

7 comments

  1. Höga kusten ser fantastiskt ut! Har flugit över stället i en liten DA40 men det är väl dags att göra en markbunden tripp. Bodde ju faktiskt bara några mil därifrån (Härnösand) i ett år. Längesen dock, det var väl då inlandsisen fortfarande täckte området runt 1999.

    Men. Det som slår mig allra mest är hur bra du fångat allt på bild! Härlig känsla!

    1. Höga Kusten ÄR fantastiskt. Härnösand, hade ingen aning – istiden alltså? Haha!

      Tack snälla för bildberöm – det är ett tacksamt landskap att fota…

  2. Underbart berättat i text och bild om denna vackra del av Sverige! Här har jag varit mycket, då min man är från Örnsköldsvik. Resten av min familj är där just nu medan jag just kommit hem från New York. Olika världar! 😉

    1. Tack snälla Anna för fina ord. Vad kul, visste inte att han är därifrån. Olika världar indeed… 🙂

  3. Jag skulle också vilja tipsa om Högbondens fyr och vandrarhem. Vi besökte detta fantastiska ställe 2017. Läs gärna om vårt besök här: http://tovetankar.blogspot.com/2017/06/minisemester-hogbonden-och-skuleskogen.html

    1. Tack för tipset Tove, hört om det från andra håll också. Verkar toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close