Close
Resa med barn i Dalarna: 10 besöksvärda stopp

Resa med barn i Dalarna: 10 besöksvärda stopp

Planerar du att resa med barn i Dalarna? Bra val, i den här delen av Sverige finns mängder av barnvänliga aktiviteter och utflyktsmål. I det aktuella inlägget har jag listat några av stoppen vår familj har gjort under de senaste åren. Vi har främst besökt Dalarna under vintertid, men platserna nedan passar fint att besöka året om.

Att resa med barn i Dalarna: 10 besöksvärda stopp

#1. Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg

äventyrsgruvan tuna-hästberg

Är ni en familj som gillar att kliva ur bekvämlighetszonen? I så fall är Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg ett givet stopp under en resa med barn i Dalarna (givet att barnen når längdgränsen 140 cm). Utrustade med hjälmar, pannlampor och säkerhetslinor får deltagarna i ”Äventyrsturen” sedan haka fast sig i Via-ferratan och klättra nerför den branta stegen ner i gruvhålet – för att sedan sakta men säkert ta sig 80 meter under jord. Nu finns dessutom en bastu nere i gruvan, det lära vara en oförglömlig upplevelse att testa med familjen!

Läs mer: Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg – Sveriges bästa familjeäventyr?

#2. Falu Gruva, Falun

falu gruva dalarna

Ett annat givet gruvbesök om ni reser till Dalarna med barn är världsarvsklassade Falu Gruva, där både gamla och unga kan hänga med på en guidad tur ner i gruvsystemens förunderliga värld.

Läs mer: Falu Gruva – tips för en familjeutflykt i Dalarna

#3. Aqua Nova äventyrsbad, Borlänge

aqua nova maserbadet
Foto taget med tillstånd från Aqua Nova (i övrigt fotoförbud.)

I Borlänge ligger ett riktigt bra äventyrsbad som erbjuder allt från vildfors, vattenrutschbanor, klättervägg och vågbassäng till utebassäng och bubbelpooler. För de allra minsta finns en specifik avdelning med pirattema, enbart 28 cm djup.

Läs merAqua Nova/Maserhallens hemsida.

#4. 2047 Science Center (fd Framtidsmuseet), Borlänge

framtidsmuseet 2047 borlänge

För barn som gillar att klura, fixa och undersöka är vetenskapscentret 2047 Science Center (fd Framtidsmuseet) perfekt. Här väntar en inbjudande experimentmiljö där barnen uppmuntras att använda alla sina sinnen. Trots flera intensiva timmar på plats var våra barn (då 5, 9 och 11 år gamla) inte redo att åka hem.

Läs mer: 2047 Science Center (fd Framtidsmuseet) i Borlänge

#5. Tomteland, Mora

tomteland

På Tomteland ligger fokus, till skillnad från 2017 Science Center, på fantasi, sagor och sägner. Här får barn och vuxna kliva in i en förtrollad värld fylld med överraskningar och roliga möten med skickliga skådespelare.

Läs mer: Tomteland i Mora – sagovärld bland tomtar, troll och häxor

#6. Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt Dalarna

Orsa Grönklitt bjuder på en helhetsupplevelse för hela familjen, oavsett årstid. Under vår vecka låg fokus på skidor både utför och på tvären, vilket blev en ultimat uppladdning inför familjens julfirande.

Läs mer: Orsa Grönklitt – familjevänlig vintervistelse i Dalarna

#7. Romme Alpin, Borlänge

romme alpin dalarna

Du behöver inte åka onödigt långt norröver för att hitta proffsiga svenska skidanläggningar, Romme Alpin utanför Borlänge erbjuder riktigt bra skidmöjligheter för hela familjen.

Läs mer: Romme Alpin – lämplig skidort för barnfamiljer

#8. Säfsen

tips om Säfsen dalarna skidort

En annan barnvänlig skidsemesterort på lagom avstånd från södra Sverige är Säfsen i Dalarna, med fokus på barnfamiljer och nybörjare. Säfsen är dock inte bara en typisk vinterort! Bortanför vintersäsong finns massor med roligheter att hitta på – bland annat cykling, vandring, fiske och kanot. Missa heller inte Snow Camp, ett paradis med obegränsade möjligheter till lek barn som gillar att hoppa studsmatta och slänga sig i skumgummigropar.

Läs mer: Säfsen i Dalarna – skidort med fokus på barnfamiljer

#9. Sälen

sälen experium

Sälen är en riktig magnet för aktiva barnfamiljer. Här erbjuds fina skidmöjligheter under snösäsongen, men naturen gör sig lika bra utan snöpudrat täcke. ”Upplevelsehuset” Experium har massor med barnvänliga aktiviteter, bland annat ett fint äventyrsbad (med inomhussurfing!), bowlingbanor, biosalong och ett gäng matställen.

Läs mer: Fira jul i fjällen – som en vintersaga!

#10. Sahlins Struts, Borlänge

Sahlins Struts

En strutsfarm i Dalarna? Jo, hur otippat det än kan låta så har Sahlins Struts utanför Borlänge kommit att bli ett uppskattat utflyktsmål i Dalarna. Stället med dess lilla lekplats, guidade turer och café kommer förmodligen till sin rätt som bäst under sommarhalvåret, men huvudattraktionen i form av strutsarna finns såklart där året runt!

Läs mer: Sahlins Struts: besök på en strutsfarm utanför Borlänge

Mer inspiration om att resa med barn i Dalarna:

Lisa/Let’s go Explore: Min podcastkollega Lisa är född och uppvuxen i Dalarna och har mycket Dala-inspiration i sin blogg, bland annat Att göra i Dalarna med barn – tips om roliga sommaraktiviteter.

Visit Dalarna: På Visit Dalarnas hemsida finns mängder med information och tips om att resa med barn i Dalarna (jag har skrivit ett par artiklar i anledning av våra resor, till exempel denna: Följ med Annika Myhre med familj på äventyr i södra Dalarna)


Vissa aktiviteter ovan har vi gjort i betalt samarbete med Visit Dalarna i anslutning till min bloggserie Resfredags Svenska Pärlor. Inlägget publicerades 2020 och uppdaterades våren 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close