Close
Att göra på Skaftö och utflyktstips i närheten

Att göra på Skaftö och utflyktstips i närheten

Inlägget är ett betalt samarbete med Västsverige.

Att göra i Fiskebäckskil och Grundsund (samt utflyktstips i närheten)

Det är något alldeles speciellt med Bohuslän, det kan nog alla som har besökt den här delen av Sverige intyga. De karga klipporna och det öppna havet, de vita trähusen i klungor och de charmiga fiskebodarna, båtluffandet mellan öarna och inte minst den utmärkande doften av tång och sälta.

På Skaftö bekräftas den bohuslänska drömbilden, här finns det mesta besökarna kan tänkas förvänta sig av en svensk sommaridyll på västkusten. I det här inlägget delar jag med mig några förslag på saker att se och göra på Skaftö, samt några utflyktstips i närheten.

skaftö gullmarsstrand
skaftö Fiskebäckskil
skaftö familj Fiskebäckskil
sälsafari havets hus skaftö
skaftö-gullmarsstrand
Foto 1) Soluppgång över Gullmarsstrand. 2) Fiskebodscharm i Grundsund. 3) Pittoreska Fiskebäckskil. 4) På väg till sälsafari från Havets Hus. 5) Lysekil i kvällsljus, sett från Fiskebäckskil.

Mitt allra första tips blir att inte stirra dig blind på sommarupplevelsen, även om bilderna i det här inlägget alla är tagna under vår vistelse i början på augusti. Jag har tidigare besökt Skaftö i skarven mellan november/december och möttes då av årets första snö och en magisk skärgård i vinterskrud. På Skaftö och i övriga Bohuslän har varje årstid sin unika charm!

#1. Att göra på Skaftö: För barnfamiljen

skaftö gullmarsstrand

havets hus Lysekil

krabbmete
Foto 1) Badlycka på Gullmarsstrand. 2) Besök på Havets Hus. 3) Krabbmete i Grundsund.

På Skaftö behövs egentligen inte så mycket mer än krabbmete, en hink, några båtturer och det öppna havet för att mina ungar ska fördriva timmarna. Men omväxling förnöjer – och visst finns det några fina utflykter att sikta på med utgångspunkt från ön.

 • Havets Hus: Från en brygga vid hotellet Gullmarsstrand går regelbundet färjor över till Lysekil från hållplatsen Fiskebäckskil. Efter en kort båttur stiger vi av vid Lysekil, där vi sedan promenerar längs kajen bort till Havets Hus. Här väntar 40 olika akvarium där barnen får lära sig mer om livet under ytan. Häftigaste upplevelsen är få gå igenom tunnelakvariet och dess 140 000 liter vatten, med fiskar simmandes ovanför våra huvuden. Adress: Strandvägen 9, Lysekil.
 • Sälsafari: Vi köper en biljett som kombinerar vårt besök på Havets Hus med Sälsafari. Båten M/S Rania avgår från bryggan utanför Havets Hus och båtutflykten tar drygt 1,5 h. Under turen berättar guiden intressanta fakta om sälarna och skärgården vi passerar. Ett tips är att förboka biljetter på nätet dagen före ert besök under högsäsong, platserna fylls snabbt. Mer information finns på den här länken: Sälsafari i Lysekil 

Läs mer: Att resa med barn i Bohuslän: tio besöksvärda stopp 

#2. Att göra på Skaftö: För aktiva resenärer

skaftö cykel

kuststigen bohuslän

skaftö cykla
Foto: 1 och 3) Cykelvägen mellan Fiskebäckskil och Grundsund går bland annat igenom samhället Stockevik. 2) Kuststigen.

Den aktiva resenären kommer att ha alla möjligheter i världen att underhålla sig på Skaftö.

 • Cykla mellan öns samhällen: Ta med egna, eller hyr cyklar på ön (bland annat i glasskiosken vid Gullmarsstrand).
 • Paddla kajak och yoga: Vi ser otaliga kajaker tyst glida förbi i lederna utanför Skaftö. Kajak i Grundsund  erbjuder både kurser, uthyrning och guidade turer för dig som är intresserad av att ta dig runt på kajak. Kajak i Grundsund arbetar i sin tur nära Balanspunkten, som bland annat erbjuder erbjuder yogaklasser och massagebehandlingar.
 • Kuststigen: På Skaftö finns både cykel- och vandringsleder som till viss del sammanfaller med vandringsleden Kuststigen i Bohuslän. Följ stolparna med blå markering för att hitta rätt!
 • Spela tennis och golf: Vid Bökeviks badplats finns tre grusplaner redo för dig som vill spela tennis på Fiskebäckskils TK . I närheten (mellan Grundsund och Fiskebäckskil) ligger också Skaftö Golfklubb, en 18-håls bana.

Tips: Här hittar du en bra aktivitetskarta över Skaftö och Lysekil samt närliggande omgivningar. På kartan hittar du bland annat utmärkta vandrings- och cykelleder, badplatser och kajakleder.

#3. Att göra på Skaftö: För naturjunkien och livsnjutaren

islandsberg skaftö

skaftö familj islandsberg

att göra på skaftö
Foto: 1 och 2) Utflykt till Islandsberg 3) Njutbara stunder i poolen på Sinnenas Havsbad.

Skaftös omgivningar med glittrande hav, klippskrevor och skärgårdssöta samhällen är en given plats för återhämtning och meditation. Här är ett par ställen vi fastnade för lite extra:

 • Islandsberg: Vi får tips från flera olika håll att ta oss till det kuperade landskapet Islandsberg och dess gnejsklippor. Ortsnamnet sägs komma från Island eftersom de trädlösa och karga landskapen påminner om varandra. Vi parkerar bilen vid infarten till Islandsbergsskylten vid vägen från Fiskebäckskil till Grundsund (på grusvägen in mot Islandsberg får bara boende köra) och promenerar fram på vägen som senare övergår i väl upptrampade stigar genom skogen. Efter ett par kilometers promenad når vi till slut fram till en pil som pekar mot fyrhuset, in på en snårig stig genom kuperad terräng och ljungbuskar. Utsikten över havet här ute är definitivt värd promenaden, men vi själva vände faktiskt tillbaka mot bilen strax innan vi nådde ut till de lodräta klipporna ner i havet och till det före detta fyrhuset som ligger längst ut på klippan. Det gamla fyrhuset är numera en privat sommarbostad. I slutet av 1800-talet vistades Evert Taube här hos sin morbror som var fyrvaktare på Islandsberg, senare ägdes fyren av Evert Taubes syster Karin (mer om det längre ner). Här hittar ni mer information om Islandsberg.
 • Spa på Gullmarsstrand: För att få del av bästa möjliga spalyx kan jag varmt rekommendera Gullmarsstrands spaavdelning. Min klara favorit i hotellets spautbud heter Sinnenas Havsbad och är en oas med första parkett mot havet, egen stege ner i havet, två olika basturum och inte minst den uppvärmda utomhuspoolen 38G.

Tips: På Skaftö finns otaliga möjligheter till bad i havet, tips på badställen samt tillhörande beskrivningar hittar du här.

#5. Att göra på Skaftö: För gourmanden

brygghuset Fiskebäckskil

skaftö räkmacka
Foto: 1) Middag på Brygghuset 2) Dagens fångst på Restaurang G.
 • Restaurang G (Gullmarsstrand): I fräscha och ljusa lokaler, precis intill havet, beställer vi in dagens fångst i form av en klassisk räkmacka. Barnen går loss på pannkakor, köttbullar och dagens fångst, vilket i deras fall visar sig vara lax. Betyget från vår nioåring? ”Den godaste jag har ätit”. En eloge till restaurangen som kommer in med ritkritor och papper till vår otåliga treåring. Adress: Strandvägen 2-14.
 • Brygghuset: Bohuslänsvistelsens absolut godaste måltid äter jag på den rustikt inredda skärgårdskrogen Brygghuset. Fisksoppan är len som silke, brödkorgen är en ren fröjd och kyparna är klanderfritt klädda. En måltid här kommer inte att göra dig besviken. Adress: Fiskebäckskilsvägen 28. 

Tips: Jag har förstått att Pelles Rökeri i Grundsund är en väldigt omtyckt restaurang, dessvärre var den fullbokad när vi besökte Skaftö.

#6. Att göra på Skaftö: För gottegrisen

skaftö Fiskebäckskil

skaftö Fiskebäckskil
Glassfika i fiskeboden.
 • Café Syltrutan: Hembakade godsaker hittar vi på Café Syltrutan precis vid infarten till Grundsund. Läget precis vid vägen är inte optimalt, men det vägs upp av bakverken och interiören. Adress: Lönndalsvägen 34
 • Hugos Bu: I denna varsamt omhändertagna fiskebod vid hamnen i Grundsund beställer vi kvalitetsglass. Vill ni ha hembakat fika är det Syltrutan som gäller, i fiskebokden erbjuds endast bake off-varianter. Hugos Bu ligger i anslutning till Pelles Rökeri och har samma ägare. Adress: Östra Kajen 20

Läs mer: Att vakna i Fiskebäckskil och somna i Grebbestad

#7. Att göra på Skaftö: tips från Evert Taube och hans ättlingar

evert taube skaftö
Vilhelm Taube, min svärfars farfar, var bror till Evert Taube.

Det kanske inte är så konstigt att jag återvänder till Bohuslän år efter år, i min ingifta släkt återfinns nämligen blodsband till självaste Evert Taube. Min svärfar heter Mikael Taube och är barnbarn till Everts bror Vilhelm Taube. Få svenska personligheter har väl lyckats ge uttryck för sin kärlek till Bohuslän såsom Evert Taube. En av dessa inbjudande kärleksförklaringar återfinns i sången ”Inbjudan till Bohuslän”:

Kom ut till stränderna, de ödsligt sköna,
med slån och hagtorn, böjda djupt av storm,
med gamla båtvrak som har multnat gröna,
men än, i brustna skrov, bär vågens form.
Där mellan hav och land, på sand som skrider,
på tång som gungar, kan du ensam gå,
och leva i de längst förflydda tider,
och i ditt släktes framtid likaså

Jag bad min svärfar Mikael, som har sin släktgård på Orust, att dela med sig av sitt bästa tips till grannön. Svaret blev Islandsberg, dit han seglade för att tillbringa många sommarkvällar vid fyrhuset och titta ut över det öppna havet. Här i fyrhuset bodde under en period Evert Taubes syster, konstnärinnan Karin Parow. Att lyssna till min svärfars historier om Taubesläkten är för övrigt som att få en dyrbar pusselbit av skärgårdshistorien på västkusten, där båtlivet verkar vara den stora gemensamma nämnaren. Evert Taubes far var fyrmästare på Vinga, Vilhelm Taube var sjökapten/kronolots och Mikaels pappa Fredrik körde i sin tur lotsbåt på somrarna medan bröderna arbetade som kapten på en bogserbåt samt båtsman.

#8. Fem snabba om Skaftö

grundsund
Vy från utsiktsplatsen i Grundsund.
 1. Skaftö är egentligen en förkortning av öns korrekta namn ”Skaftölandet”.
 2. Känner du igen ortsnamnet Grundsund? Namnet används flitigt i klädmärket Didriksons marknadsföring. Det var nämligen i just Grundsund som Julius och Hanna Didrikson började tillverka arbetskläder åt fiskarna i orten redan år 1913. Allt sedan dess har företagets koncept varit att skapa regn- och funktionskläder för att hålla användarna torra, oavsett väderlek.
 3. Skaftö är också välkänd som inspelningsort för den populära svenska tv-serien Saltön, vilken är baserad på Viveka Lärns sex romaner.
 4. Grundsunds kyrka är värd ett besök. Kyrkan är till stor del byggd av vrakved och invigdes redan år 1799. Innan kyrkan byggdes fick Skaftöborna istället ro över till Morlanda kyrka på grannön Orust.
 5. Skaftö förknippas också med konstnären Carl Wilhelmson och hans skärgårdsmotiv. Wilhelmsons pampiga villa/ateljé ligger i Fiskebäckskil, visningar i ateljén sker en gång per sommar.

#9. Att göra på Skaftö: Praktiska tips och bra att veta

Ta dig hit:
Fiskebäckskil hållplats
Hållplatsen Fiskebäckskil, på bryggan vid Gullmarsstrand.

Bilvägen till Skaftö tar drygt 1 h från Göteborg och 1,5 h från Oslo (broförbindelse från fastlandet finns via Skaftöbron). Åker du tåg är Uddevalla närmaste järnvägsstation, om flyget passar bättre finns det närmaste inrikesflyget på Trollhättan Vänersborgs Flygplats. Du kan också ta ett par olika bussrutter från Göteborg, en av bussturerna går via personfärjan Carl Wilhelmsson från Södra hamnen i Lysekil. Närmare information om kommunikationerna hittar du hos VästtrafikFrån Skaftö kan du sedan använda Bohusläns Skärgårdstrafik för att båtluffa mellan Skaftö (Grundsund), Gåsö och Lysekil med M/S Rania, närmare information finns i turlistan.

Boende:

barnvänligt boende gullmarsstrand

skaftö gullmarsstrand
Familjevänligt boende på Gullmarsstrand.

Vi kör en favorit i repris från en tidigare Skaftövistelse och bor på den fina hotellanläggningen Gullmarsstrand. Hotell- och konferensanläggningen har under 40 års tid och med stor omsorg byggts upp av de tre bröderna Nilsson, som fortfarande håller i trådarna på hotellet. De utspridda byggnaderna smälter naturligt in i den marina miljön och hotellets slogan *noll meter från havet är ingen överdrift, på Gullmarsstrand vistas du verkligen precis vid bryggkanten. Här hittar du fler boendealternativ på Skaftö.

Evenemang under året:
skaftö
Foto från hamnen i Fiskebäckskil.

Skaftö och Lysekil bjuder på olika typer av aktiviteter och arrangemang under årets gång, många av dem hittar du på Gullmarsstrands webbsida: Vad som händer på Skaftö och i Lysekil. Ett återkommande arrangemang är de guidade turerna på inspelningsplatserna för ”Saltön”. För övrig information om saker att göra på Skaftö med omnejd, kontakta Lysekils turistbyrå eller www.vastsverige.com.


Inlägget om saker att göra på Skaftö är skrivet i samarbete med Turistrådet Västsverige, men idé och upplägg om Svenska Pärlor kommer från mig. Här hittar du övriga platser i bloggserien Resfredags Svenska Pärlor. Har du några bra tips på saker att göra på Skaftö med omnejd som du saknar ovan får du gärna fylla på i kommentarsfältet. Gilla gärna Resfredag på Facebook för att få del av fler restips framöver.

7 comments

 1. Nämner inte Rågårdsvik en ända gång, märkligt.

  1. Nu blir jag såklart nyfiken på att åka tillbaka för att se vad jag har missat! Skriver upp Rågårdsvik på listan inför nästa besök. 🙂

 2. Margareta Dahlbäck says:

  Även Fiskebäckskils kyrka är värt ett besök! Margareta Daahlbäck

  1. Tack för tipset Margareta! Den körde vi förbi, men jag gick aldrig in. Jag brukar försöka hinna med att besöka kyrkorna på platserna jag åker till, men den här omgången blev det ett besök i Lysekils kyrka istället – innan vi gick vidare till Havets Hus. Väldigt fin den kyrkan också – pampig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close