Close
Nödvändiga barnprylar under vår Thaimout

Nödvändiga barnprylar under vår Thaimout

Det här inlägget innehåller reklamlänkar/adlinks.

Efter flera längre perioder i Thailand kan jag konstatera att det finns några barnprylar som definitivt har underlättat vistelsen för vår familj. När jag kikar runt på olika reseforum tipsas det om en uppsjö av barnprylar att packa med i resväskan inför längre resor med yngre familjemedlemmar, allt ifrån hopvikbara barnresestolar till självuppvärmande nappflaskor. Här på Koh Lanta klarar vi oss utmärkt utan varken barnresestolar och uppvärmda flaskor, däremot finns det ett gäng andra barnprylar som jag definitivt kan tipsa vidare om.

Nödvändiga barnprylar under vår Thaimout

#1. Myggnät

myggnät

Myggorna här i Thailand är inte roliga för varken vuxna eller barn och det verkar dessvärre som att fräscht bebisblod är extra åtråvärt. Med denguefeber som härjar i krokarna med jämna mellanrum känns det extra viktigt att skydda vår ettåring från blodsugarna på alla möjliga sätt och vis.

Myggnät över sängarna och till resevagnen är en självklarhet för oss när vår ettåring sover. Inför nattsömnen klär vi henne dessutom alltid i en tunn bomullspyjamas med långa armar och ben. Köp med hemifrån Sverige, jag har inte sett några bra alternativ på ön!

Vi köpte med oss det här myggnätet till vagnen (adlink).

#2. Myggolja

johnson

För att hålla undan myggorna under Nellys vakna timmar brukar vi smörja in henne med Johnsons baby ”clear lotion anti-mosquito” som finns att köpa här på apoteken och i vissa utvalda butiker.

På kvällarna ser vi dessutom till att klä lillan i långärmade bomullsblusar och tunna byxor med långa ben. Eftersom vi åkte hit i januari hade klädkedjorna hemma i Sverige i princip bara vinterkläder i sortimentet. Jag gick istället till en secondhand-butik och hittade ett gäng jättefina och fräscha sommarplagg, som förutom att de var löjligt billiga, redan var genomtvättade och därmed extra mjuka.

#3. Pixiböcker

pixi

Pixiböcker är en genial uppfinning! De väger i princip ingenting, tar ingen volym i packningen, och kan dessutom läsas om och om och om och om igen. Vi kan underhålla vår Nelly i evigheter med hjälp av de små sagoböckerna från Pixi. Jag kan också villigt erkänna att även iPaden är en källa till mycket glädje för både vår ettåring och hennes storasyskon.

#4. UV-kläder/Cherekringar

solskydd

Oavsett ålder och hudtyp gäller det att ha rejäl respekt för solen, som är riktigt stark i Thailand. Vi försöker att undvika för mycket kladd med solkräm (vi har tillräckligt att göra med myggoljan), utan föredrar istället att klä Nelly i bra UV-kläder. Nelly har i princip bott i sina heldräkter med långa armar och vadlånga byxor från Isbjörn of Sweden. Vi är också riktigt nöjda med solhatten från Isbjörn of Sweden (adlink), som täcker nacke och dessutom har rejäla knytband under hakan. Nelly har inte bränt sig en enda gång, vilket är riktigt bra betyg med tanke alla timmar vi har spenderat utomhus (i och för sig till övervägande del i skuggan). 

Vi badar i poolen minst ett par gånger varje dag och där får UV-kläderna sällskap av simpuffarna som öppnade en helt ny värld för Nelly. Simpuffarna är ett par så kallade ”Cherekringar”, som har varit toppen (läs mer i min recension).

#5. Bärsele

sele2

Sist, men verkligen inte minst. Jag vet i ärlighetens namn inte hur jag hade fixat den här resan, eller några resor överhuvudtaget, utan bärselen som gör att jag kan bära Nelly både på min mage och rygg. Jag har under mina år som mamma använt flera olika typer och märken av bärselar och kan bara konstatera att märket ErgoBaby (adlink) är den som har fungerat överlägset bäst!

Den enda nackdelen är väl i så fall att det är svårt att knäppa det övre fästet baktill själv om man har barnet på magen. Jag brukar få be Tobias eller någon av storasyskonen om hjälp, och har flera gånger också frågat okända människor om de kan hjälpa mig att knäppa. Det funkar att gå med oknäppta remmar också, men det blir inte lika skönt och stabilt som när allt ”sitter som det ska”.

Fler tips om bärselar: Bärsele för resor – vilken är bäst för mitt barn?

Förutom ovan nämnda prylar är vi också glada för vår resevagn som Nelly sover i när vi är ute på kvällarna. Första gången hade vi en Koelstra Simba,  och den här gången kör vi Carena Kobbe resevagn (adlink). Det är alltid intressant att höra era tips – finns det några oumbärlig barnprylar som underlättar livet för er och era små under längre resor?


Här kan ni läsa fler inlägg om våra långvistelser på Koh Lanta .

14 comments

 1. Bra tips! Jag måste komma i håg att titta in här igen innan jag åker på första resan med min bebis. Han har inte kommit ut en men jag vet redan nu att han kommer bli en globetrotter 🙂

  1. Åh, grattis till er blivande lille globetrotter Maria! Läste precis den fina intervjun hos FreedomTravel och såg att du är sugen på Taipei med bebisen. Jag var ju där med Nelly när hon var 6 månader och det gick SÅ bra: https://resfredag.se/jag-min-bebis-i-taiwan/

   Edit: och såg ju precis att du kommenterade just på det inlägget, kul!

 2. Ja mycket av detta skulle ju passa vuxen med. Myggförebyggande barnolja? Verkar ju kalas. Jag är en vandrande torris. Myggnät, lätt att jag ska köpa och packa till sommaren. Hur sätter man upp d?

  1. Myggnäten fästs i typ krokar/spikar i taket, alt hängs upp på annat sätt (thaistyle, man tager vad man haver).

 3. Härliga tips! Kul å läsa om vad andra värderar! Behöver ju dessutom uppfräschning inför kommande resor m bebis!!!! Kramar

  1. Tack Lina! Ja, snart är det ju dags för dig att damma av de där bebistipsen igen – hjälp vad snabbt tiden går för alla andra som är gravida. Själv tyckte jag att jag var gravid i eeeevigheter!

 4. Superbra tips men undrar också hur jag ska göra med myggnät för dubbelsängen. Kan du tipsa om vad du tog med dig?
  Lyssnade förresten äntligen på podden om resa på sitt eget sätt. Så himla bra!!! Satt och nickade instämmande hela tiden. 🙂

  1. Anna, jag tog inte med något myggnät till sängarna själv (bara till vagnen). Vi har haft lite olika boenden här nere, och på flera av dem fanns det myggnät till dubbelsängen uppsatta, det ingick liksom i priset. Jag har dock en vän här som tipsade om att det fanns sådana liknande på Clas Ohlson hemma i Sverige. Det fanns också små nätvarianter till barnen på Jollyroom.

   Kul att du lyssnar på podden, det blir jag verkligen glad över att höra!

 5. Jag tänkte bara tipsa lite om bärselen då detta är ett område jag specialicerat mig i! Först och främst så är Ergobaby generellt sett en av de mindre bärselarna som rätt snabbt blir urvuxen om man tänker att barnet ska ha stöd från knäveck till knäveck och panelen nästan upp till nacken i ryggen, även om barnet väljer att ha armarna utanför. Jag har själv en sele av samma storlek (Pognae) och ungefär vid 8-9 månader och 10 kg bebis var det betydligt tyngre att bära och panelen stöttade inte längre från knä till knä. Då vi skulle till Thailand precis som ni och bära mycket så bytte vi stället till en Tula, ett av de bättre alternativen för lite äldre barn. Det finns Tula baby (för barn från ca 6-7 månader upp till 1,5 år) och sedan Tula toddler för de som är 80 cm+ ungefär eller ca 1,5 år och framåt. Tula har också ett tunt svalt tyg i panelen och funkade klockrent för oss i Thailand. Med mitt första barn visste jag inte allt jag nu vet om ergonomisk position och varför benen ska ha stöd ut till knä osv utan bar då och då min tvååring i Pognaen och tyckte det funkade helt ok, men nu när jag är mer påläst och har mer erfarenhet hade jag definitivt bytt till toddlersele även med honom, för bådas komfort. Bäst avlastning får jag dock av min Fidella fly tai (mei tai), en blandning av bärsjal och sele som också funkade klockrent i värmen.

  Sedan när det gäller remmen i ryggen som man spänner i nacken så är tricket att du alltid ska ha det så långt ner som det går på ryggen för att få bäst avlastning, det är stor skillnad i bekvämlighet om man har den uppe vid nacken eller längre ner vid skulderbladen. För att kunna spänna selen själv gäller då att man får lösa upp axelremmarna tillräckligt för att kunna nå flärparna (man lär sig hur mycket extra som krävs), sätta i barnet, knäppa bak i nacken och sedan dra åt i sidorna för att spänna axelbanden igen. Det låter omständigt men går väldigt fort bara man tänker på att lösa upp axelremmarna innan man tar upp barnet. Och missar man detta får man ta till att hitta någon som kan hjälpa till att knäppa.

  Sedan mest som info till folk som inte är så vana vid selar kan jag tipsa om att satsa på att få till ett ordentligt säte för barnet, dvs få ner rumpan ordentligt i selen och vinkla upp bäckenet så höfterna hamnar rätt, tänk att du häller ur en skål med vatten. Detta gör att barnet sitter bättre och det blir skönare både för bärare och barn. Och har man då inte spänt för hårt från början utan spänner axelremmar sist så kommer rumpan lättare på rätt plats. Jag brukar hålla högst upp i ryggpanelen och ”skaka” ner barnet ordentligt innan jag spänner. Det kan lätt skilja en dm i hur högt jag får upp tyggpanelen om jag gör på detta vis.

  1. Wow Linn, TACK för en fantastisk redogörelse, det uppskattas verkligen! Jag ska genast kika på de alternativen du nämner till min Ergo. Tack igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close