Close
Att göra i Neapel: 10 tips att ta fasta på

Att göra i Neapel: 10 tips att ta fasta på

Inlägget är skrivet i samarbete med KLM.

Anledningarna till att besöka Rom behöver sällan utvecklas, staden har kommit att blivit hela Europas huvudstad. Bara en dryg timmes tågresa därifrån ligger Neapel, som förvisso är mindre till både storlek och kändisskap, men likväl innehåller många av de ingredienser som brukar förknippas med Rom. Vad finns det då att göra i Neapel? Här kommer några tips att ta fasta på.

Neapel är en stad med flera skepnader, vilket blir allt tydligare för varje steg vi tar genom gränder och portar, upp- och nerför trappor samt över torg och broar. Intrycken som möter oss är många, likaså dofterna, kaffebarerna, vesporna och människorna på gatorna. Till skillnad från Rom, som vi nyss har lämnat bakom oss, är det italienare som fyller gatorna snarare än utländska turister.

att göra i neapel tips om Neapel
att göra i neapel tips om Neapel

Vi får höra från flera håll i Rom att ”vi bör hålla hårt i väskan och lämna klockan hemma” när vi kliver av tåget i Neapel, och visst känns det ruffigt på vissa platser i staden. Samtidigt är Neapel pampigt, inbjudande, levande och stundtals alldeles, alldeles underbart!

Att göra i Neapel: 10 tips att ta fasta på

#1. Santa Chiaras klosterträdgård

att göra i neapel tips om Neapel
att resa till italien Neapel
att göra i neapel tips om Neapel

Santa Chiaras klosterträdgård kan liknas vid en stillsam oas i Neapels vimmel, och vårt besök bland majolikakonst, kvittrande koltrastar och prunkande citrusträd blir ett av våra favoritstopp under vistelsen i Neapel.

Klosterträdgården är en del av ett helt komplex, där den enorma kyrkan ”Basilica di Santa Chiara” sticker ut tack vare sin storlek. Det är gratis att gå in i kyrkan (som är återuppbyggd efter att ha bombats under andra världskriget). Vill du in i klosterträdgården med tillhörande byggnader får du däremot betala 6 euro – helt klart värt pengarna om du frågar mig. Adress: Via Santa Chiara 49/C.

#2. Strosa i världarvslistade Centro Storico – Neapels hjärta

att göra i neapel tips om Neapel
att göra i neapel tips om Neapel

Om Neapel är en levande organism är Centro Storico, ”gamla stan”, dess bultande hjärta. Området är också upptaget på Unescos världsarvlista:

From the Neapolis founded by Greek settlers in 470 B.C. to the city of today, Naples has retained the imprint of the successive cultures that emerged in Europe and the Mediterranean basin. This makes it a unique site, with a wealth of outstanding monuments such as the Church of Santa Chiara and the Castel Nuovo.

– Unesco om Neapel.

Här kan du räkna med Italien extra allt i form av kullerstensgator, trånga gränder, tvätt på tork mellan nedklottrade fasader, små och stora torg, butiker i långa rader, bord med loppisfynd, omsorgsfullt bakade delikatesser i bås längs husväggarna, antikvariat, hantverkare, konstnärer som målar tavlor och musiker som spelar.

#3. Kom i julstämning på ”julgatan” Via San Gregorio Armeno

att göra i neapel tips om Neapel
att göra i neapel tips om Neapel

Förknippar du måhända julkrubbor med Betlehem? Lägg till Neapel på den listan. Hantverkarna i Neapel är välkända för tillverkningen av julkrubbor, ett hantverk som påbörjades redan under 1000-talet. På gatan Via San Gregorio Armeno kan du beundra både julkrubbor och figurer i alla storlekar året runt. Vad gäller figurerna avbildar de inte bara religösa karaktärer, utan också politiker, idrottsstjärnor, artister och andra kända ansikten. (För egen del kan jag konstatera att jag blir betydligt mer imponerad av själva krubborna än av figurerna.)

#4. Ät pizza på La Locanda Del Grifo

Jag får tips om de omtalade pizzorna på restaurangen ”La Locanda Del Grifo” från flera olika håll både inför och under resan till Neapel – både genom tidningsguider, resebloggar och turistkartan som vår Airbnb-värd lämnar över till oss. Det här stället har uppenbarligen lyckats göra sig ett namn, med den äran. Jag beställer in klassikern Capricciosa som är en ren fröjd att äta, det kan vara den godaste pizzan jag har tuggat i mig – någonsin. Adress: Via Francesco del Giudice, 14.

Tips: Vill du äta pizza på samma ställe som Julia Roberts åt i filmen ”Eat, Pray, Love”? Då ska du bege dig till Pizzeria da Michele.

#5. Ät en sen middag på O’Munaciello Restaurant

att göra i neapel tips om Neapel
att göra i neapel tips om Neapel

När jag ber om restaurangtips från min systers barndomsvän (som kommer ifrån och bor i Neapel) blir svaret O’Munaciello Restaurant. Här sitter vi, ett stenkast från Santa Chiara, och njuter av folkliv, t-shirtväder och vetskapen om att livet blir lite roligare med bruschetta, pasta och pizza. Priserna är snälla och de italienska stamgästerna många. Adress: Piazza del Gesù Nuovo, 26.

#6. Fika med stil på Caffè Gambrinus

att göra i neapel tips om Neapel

Det här anrika konditoriet med kristallkronor och prydligt klädd personal grundades redan 1860 av Vincenzo Apuzz. Lockar Caffè Gambrinus massor av turister? Svar ja. Är priserna väl tilltagna? Japp! Är stället trots det värt ett besök? Absolut! Bakverken och delikatesserna vi beställer in talar sitt tydliga språk, inte minst citronglassen som serveras i ett fryst citronskal. Adress: Via Chiaia, 1/2.

Tips: Hela Neapel dignar av sötsaker som går att köpa i princip överallt och ingenstans. Ett par av de mest välkända sorterna i staden är ”sfogliatella”, en smördegskaka med fyllning, eller babà –en bit sockerkaka indränkt i sprit.

#7. Beundra kyrkor och kastell

att göra i neapel tips om Neapel
att göra i neapel tips om Neapel

Kyrkor, kastell, palats och monument av diverse slag, det finns så det räcker och blir över till hela Italien i den här staden. Vill du ha mycket av alt samlat på en koncentrerad yta bör du gå till Centro Monumentale, som ligger i anslutning till torgen Piazza Plebiscito och Piazza Municipio. Här blir det extra tydligt att Neapel faktiskt har fungerat som huvudstad en gång i tiden. Andra byggnader som utmärker sig är ”äggborgen” Castel dell’Ovoa, som ligger på den lilla halvön Megaride.

Tips: Vill du ha utsikt och pampig byggnad i en och samma upplevelse rekommenderas en tur med bergbanan upp till Castel St’Elmo, det pampiga kastellet som överblickar hela Neapel uppe från sin höjd.

#8. Upplev en operaföreställning på Teatro di San Carlo 

Är det någon gång du ska satsa på att uppleva en operaföreställning är det väl i Italien. Teatro di San Carlo är Europas äldsta operahus, och även ett av de mest anrika och omtalade operahusen i världen. Vi lyckades dessvärre missa föreställningen ”En midsommarnattsdröm” med en ynka dag, men får satsa på en revansch någon annan gång. Läs mer och boka på hemsidan: Teatro di San Carlo.

Tips: Vill du kika bakom kulisserna går det att boka in en guidad tur inne på operan. Turerna går dagligen måndag-lördag (med undantag för helgdagar) och kostar 9 euro. Besökare uppmanas att förboka biljetter för en sådan guidad tur.

#9. Shopping – Galleria Umberto

att göra i neapel tips om Neapel
att göra i neapel tips om Neapel

Om det hade funnits ett shoppingcentrum i Harry Potter-filmerna skulle den karaktäristiska Galleria Umberto i Neapel varit given som inspelningsplats. Jag kan inte påstå att butikerna i sig lockade något nämnvärt, däremot själva interiören. Mäktigt!

#10. Ta båten till den italienska pastelldrömmen Procida

att göra i neapel tips om Neapel
att göra i neapel tips om Neapel
Foto från Procida, med utsikt över Vesuvius karaktäristiska silhuett.

Om du ändå har tagit dig hela vägen till Neapel vore det synd att missa ö-pärlan Procida, vilken ser ut som själva definitionen av en italiensk dröm. Båtar avgår dagligen nere från hamnen. Vi åkte med en av Caremars snabbfärjor som tog 40 minuter och fick betala 40 euro tur och retur.

Tips: Från Neapel går också båtar till öarna Capri och Ischia. Procida liknar den betydligt mer välkända grannen Capri, fast har betydligt snällare prisnivåer och lockar färre turister. Läs mer här: Ön Procida utanför Neapel

BONUSTIPS: fler saker att göra i Neapel

att göra i neapel tips om Neapel
 • Åk genom Neapel på en Hop-on Hop-off buss: Sådana här bussar är alltid en säkert kort för att få en bra översikt över staden.
 • Pompeji: Jag har inte hört någon som har besökt Pompeji och gått oberörd därifrån. Resterna av den antika staden, som ödelades av Vesuvius år 79, når du från Neapel med både tåg, buss och bil.
 • Neapel under ytan: Både greker och romare har varit och härjat 40 meter under den stad som idag är känd som Neapel. Tunnlarna och akvedukterna finns dock kvar, och lär vara riktigt häftiga att uppleva. Adress: Piazza San Gaetano, 68
 • Piazza Bellini: Hit går du tydligen för de bästa drinkarna, i alla fall om vi får tro vår hotellreceptionist i Rom.
 • Museo Madre: Gillar du modern konst ska du ta sikte på Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina. Adress: Via Settembrini 79. Föredrar du historia är Neapels välkända arkeologiska museum och dess 26 (!) olika avdelningar ett bättre alternativ. Adress: Piazza Museo.

Resa till Neapel:

fly KLM
åka tåg i italien

Eftersom KLM flyger till både Rom och Neapel valde vi en resrutt där vi flög in till Rom och ut från Neapel (med mellanlandningar i Amsterdam respektive Paris). Här hittar du länk till KLM:s bokningssida.

Sträckan Rom – Neapel trafikeras i sin tur av smidiga snabbtåg där operatören Italo den här gången hade tider som passade vårt tidsschema bättre än Trenitalia. Priset för tågresan gick på ca 40 euro enkel resa.

Tips: Vi förköpte tågbiljetter på nätet vilket visade sig vara en bra idé eftersom köerna till biljettautomaterna ringlade sig långa när vi kom till stationen.

Bo i Neapel:

Vandrarhem, Airbnb eller hotell, det finns många boendealternativ att välja på beroende på budget och i vilken konstellation du reser i. Jag reste till Neapel tillsammans med min syster. Våra kriterier var bra läge, gärna i Centro Storico, och så billigt som möjligt eftersom vi la mycket krut på hotellet i Rom. När vi hittade en fräsch lägenhet på Airbnb vid Piazza Dante slog vi till direkt. Priset? 35 euro per person och natt.

Bra att veta om Neapel: 

att göra i neapel tips om Neapel

Det faktum att den napolitanska maffian ”Camorran” har sitt fäste i Neapel och det närliggande landskapet Kampanien bör nämnas i sammanhanget, det varken kan eller ska man sopa under mattan. En lämplig bok att läsa om ämnet inför ett besök i Neapel är boken Gomorra.

Tips: Andra böcker som kan rekommenderas för att få en känsla av Neapel är Elena Ferrantes romansvit Neapelkvartetten, som handlar om efterkrigstidens Neapel.


Flygresorna till och från Italien gjordes i samarbete med KLM. Här kan du läsa fler av mina inlägg om att resa till Italien, och här hittar du fler Neapeltips från resebloggaren Towe/Come Fly with Me. Har du andra tips på saker att göra i Neapel? Fyll gärna på i kommentarsfältet!

5 comments

 1. Är såååå sugen på Neapel och efter att ha läst det här inlägget även Procida! Vill åka igår helst.

  1. Ja, men kan VERKLIGEN se dig där – allra helst på Procida. Du _är_ liksom Italien!

 2. Neapel var riktigt jobbigt tyckte vi men i Salerno söderut var hur bra som helst. Perfekt utgångspunkt med buss, båt och tåg till allt runtomkring.

  1. Jag gillar pulsen, men i lagom dos – därför var det skönt att ta sig ut till Procida också! Salerno har jag inte hört talas om, måste kolla upp. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close