Close
Marknadsdag på Koh Lanta: återkommande måndagsnöje

Marknadsdag på Koh Lanta: återkommande måndagsnöje

Det snackas mycket om att resa bort från hemmet för att komma bort från ekorrhjulet, bort från invanda mönster. För egen del kan jag lika gärna resa till ett helt annat ställe på jorden för att just hitta de där invanda rutinerna. Att hitta en rytm, och ja, en vardag – fast av ett helt annat slag! Nya intryck, smaker och känslor kan aldrig skada. Fördelen med att stanna länge på en och samma plats är möjligheten att kunna landa. Att hitta återkommande rutiner, i det här specifika fallet en återkommande marknadsdag på Koh Lanta.

Marknadsdag Koh Lanta

Marknadsdag på Koh Lanta

Varje måndag är det full aktivitet alldeles närheten av vår resort Slow Down (längs vägen, nästan längst söderut på stranden Klong Dao). Marknadsstånd fylls med nyfångad fisk, färska frukter, påsar med ägg, grillad kyckling och ja, det mesta du kan tänka dig i matväg.

Något turistjippo är det knappast tal om. Hit kommer thailändarna själva för att införskaffa färska varor inför kommande vecka, och restauranginnehavare för att fylla på förråden. Det handlas mängder kött, fisk, grönsaker och frukt, men det är också en plats för att byta några ord med vänner och bekanta.

Vanemänniska som jag (faktiskt) är, har jag redan hittat mina personliga favoritförsäljare, där jag bunkrar upp med diverse varor. I svensk anda har vi en strykande åtgång av gurka, minitomater, melon, ägg och ananas hemma i lägenheten.

Julia följer gärna med och kikar runt i matstånden, kanske extra mycket eftersom hon brukar få smaka på nya spännande kombinationer varje gång vi är där. Pannkakor, munkar, märkliga gele-bakverk, friterade ”potatisslingor” (så goda, tänk en segare variant av chips uppträdda på ett grillspett) – här finns det mesta att välja på.

Planerar ni en vistelse på Koh Lanta kan jag absolut rekommendera ett besök på måndags-marknaden vid Klong Dao om ni har vägarna förbi!

Tänk på att marknaden roterar runt på ön under veckan. Inne i Saladan är marknadsdagen istället på lördagar. Försäljarna börjar packa upp grönsakerna runt 11-snåret, kött och fisk kommer dit någon gång efter lunch. Marknaden plockas ihop efter mörkrets inbrott.


Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2019. (Omslagsbild från Lym’s, Long Beach). Samtliga foton: Elina Bernpaintner

4 comments

  1. Älskar marknader och då framför allt marknader med mat. Att bara strosa rund och insupa atmosfären och upptäcka allt nytt. En lisa för själen!

    1. Visst – håller verkligen med dig. Det är liksom där LIVET händer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close