Close
Öland med barn: 9 tips för hela familjen

Öland med barn: 9 tips för hela familjen

Är du på väg till Öland med barn i sällskapet och vill ha tips på saker att se och göra? Här kommer ett inlägg med förslag på besöksmål och utflykter i Sveriges minsta landskap.

Öland är med sina borgar och slott, vidsträckta stränder, campingliv och bad i all oändlighet ett perfekt resmål för barnfamiljer. Jag är själv uppvuxen i Blekinge och spenderar fortfarande de flesta skolloven i trakten tillsammans med familjen – så snart vi skymtar Ölandsbron infinner sig semesterkänslan! Tipsen nedan är platser vi själva har besökt eller planerar att besöka framöver. 

öland

Öland med barn: 9 tips på saker att göra

#1. Kunglig glans på Sollidens Slott

tips om öland Bornholm
tips om borgholm öland

Det faktum att vår kungafamilj väljer att spendera sina somrar på Sollidens Slott i Borgholm är ett gott betyg till ön. Slottet byggdes av Drottning Victoria, alltså vår nuvarande kungs farfars mor, och stod klart i början av nittonhundratalet. Området är knappast mossigt, utan erbjuder tvärtom en massa roligheter för barn. Utanför grindarna till slottet finns en fin lekpark och inne i slottsparken finns möjlighet att gå på skattjakt (med egen karta och allt!). Det finns också en käpphästbana och finfina fikamöjligheter inne på Kaffetorpet. Mer information finns på länken Barnens Solliden. Glöm heller inte att besöka naturreservatet Borga Hage eller att ta en runda på Prinsessan Estelles promenad (den som tidigare hette Strandpromenaden, men i folkmun oftast kallades ”Sollidenvägen”) som går mellan Borgholm och Solliden.

Läs mer: Somrig utflykt till Borgholm på Öland

#2. Historiska vingslag på Borgholms Slott

tips om borgholm öland

Ruinerna efter Borgholms Slott är ett av Ölands mest uppskattade landmärken. Miljön på slottsområdet är spännande för både barn och vuxna – här sätter bara fantasin gränser för historier som kan ha utspelat sig på Öland genom tiderna. Slottet erbjuder utställningar att ta del av och det anordnas också roliga barnaktiviteter som anpassas efter respektive årstid (som exempel kan nämnas Jakten på drakguldet där barnen får leta drakguld). Det finns också möjlighet att skjuta pilbåge, spela brädspel med riddare och dra en svärdsklinga ur den magiska stenen. Självklart blir barnen dubbade av prinsessan i Kungshuset efter avklarade uppdrag!

Läs merBorgholms Slotts hemsida

#3. Medeltida Eketorps borg – ett utflyktsmål på Ölands Stora Alvar

Eketorps borg Öland
Eketorps borg Öland

För er som inte får nog av slott och borgar i Borgholm kan jag rekommendera en tur till den sydöstra delen av Öland för ett besök på Eketorps borg. Här väntar den enda fornborgen i Sverige som är helt rekonstruerad, vilket skedde 1964-1974 under ledning av Riksantikvarieämbetet. Under utgrävningarna på området hittades tusentals föremål, många av dem finns nu att beskåda i ett museum uppbyggt på de gamla husgrunderna. Närmare Ronja Rövardotters borg än så här går nog inte att komma utan att besöka Astrid Lindgrens Värld.

Läs mer: Eketorps borg: utflyktsmål på Ölands Stora Alvar

#4. Bad och minigolf på Klinta Badplats/Camping

borgholm öland

Alla som letar efter schysta platser för bad, camping och familjeaktiviteter gör helt rätt i att ta sikte på Öland – här finns oräkneliga platser att rekommendera! Vi gillar Klinta badplats/camping som ligger strax utanför Borgholm. Här blir det glassfest och minigolf, hela familjen får också sin beskärda del av finkornig sandstrand med långgrunt vatten

#5. Ölandsklassiker på Arontorps kroppkakor

Kroppkakor är en klassiker i mitt hemmalän Blekinge. Inte sällan kommer de som säljs i butik och på serveringar från Öland…

kroppkakor Öland

… och närmare bestämt Arontorp. Om du inte har turen att serveras hemmalagade kroppkakor är förmodligen Arontorps varianter de bästa som finns att köpa. Grädde, smör, lingonsylt och salt är obligatoriska tillbehör, härligheten sköljs med fördel ner med ett stort glas iskall mjölk!

Adress: Arontorps kroppkakor och mat, Torslunda 102, Färjestaden

#6. Härligt häng på Ölands Skördefest

Ölands Skördefest Öland

Många anser att Öland gör sig allra bäst på sommaren, men jag vill även slå ett slag för andra delar av året. Ett av mina personliga favoritevenemang på ön går av stapeln under höstkanten när hela ön smyckas med pumpor, marschaller och halmbalar inför Ölands Skördefest. De här dagarna bjuder på en färgsprakande folkfest som passar hela familjen.

Läs mer: Ölands Skördefest – mat, konst och höstligheter

#7. Bad och promenad på Böda Sand

Ölands Skördefest Öland

Det finns mycket att säga om Böda Sand på norra Öland. Böda har varit en populär semesterdestination ända sedan jag var en liten knatte, under de senaste åren har dock campingen och dess faciliteter vuxit så det knakar. Den småskaliga campingkänslan är borta sedan länge, men för alla som gillar liv och rörelse är Böda Sand perfekt. Vill ni slippa folkmassorna rekommenderas ett besök efter högsäsong – då finns chans att få de där ljuvliga sanddynorna helt för er själva!

Mer information finns på Böda Sands hemsida.

#8. Familjefavoriten Borgholm

öland med barn borgholm

Kanske är Borgholm för självklar för en tipslista av det här slaget, men Ölands ”huvudstad” åker ändå upp på listan i egenskap av personlig familjefavorit. Hela familjen gillar att åka hit för att strosa på gatorna, kolla i butiker och äta gott på någon av stadens restauranger. I somras avslutade vi en heldag i Borgholm med en uppskattad grillmiddag på Lundgrens Garage, boka bord för garanterad plats!

#9. Fler semestertips på Öland

öland

Punkterna ovan är bara ett smakprov av de aktiviteter och besöksmål som erbjuds på Öland med barn i sällskapet, här är ytterligare några tips värda att nämna i sammanhanget:

 • Gokart erbjuds av bland annat av Greby Gokart Hyrkart och Ölands Gokartcenter.
 • Lådbilslandet Öland är en klassiker som ligger på norra Öland. Enligt hemsidan lämpar sig stället allra bäst för barn mellan 2-10 år. När kidsen har tröttnat på lådbilar finns en uppsjö av andra aktiviteter att ta sig an, bland annat karuseller, lekpark och hinderbana. Mer information finns på hemsidan Lådbilslandet Öland.
 • Ölands museum i Himmelsberga är ett friluftsmuseum som lär vara värt att besöka. Nytt för i år är Lorangahallen där Barbro Lindgrens figurer fått nytt liv. Läs mer på hemsidan för Ölands museum.
 • Naturreservatet Trollskogen på Ölands nordöstra udde passar utmärkt för äventyrslystna barn som gillar att vara i naturen. Skogen gör skäl för sitt namn och erbjuder bästa möjliga förutsättningar för att skapa fina barndomsminnen.
 • Spana på väderkvarnar är en uppskattad aktivitet, i vart fall för vårt yngsta barn. Åker ni på roadtrip i Öland kan ni köra en inbördes räknetävling för antal kvarnar längs vägen. Ön har 352 väderkvarnar – så ni lär garanterat se minst en.
 • Glöm inte Kalmar! Många är snabba att rekommendera Öland när frågan ställs om vad som finns att göra i och utanför Kalmar. Jag vill såklart göra tvärtom, alltså slå ett slag för Kalmar som utflyktsmål om ni ändå är på väg till Öland: Resa till Kalmar – 15 tips till din semester.

Har du fler specifika tips om saker att göra på Öland med barn får du gärna fylla på i kommentarsfältetGilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. Omslagsbild: Borgholm, Öland.

5 comments

 1. Älskar Öland, inte bara för att jag är ett barn till sinnet.

  1. Haha, håller helt med. Har så många fina minnen därifrån – allting började under barndomen… 🙂

 2. Ellinor Jonsson says:

  Ni missade de mest intressanta för såväl barn som vuxna och det är Ölands museum med nya attraktionen Lorangahallen där Barbro Lindgrens figurer Loranga, Dartanjang o Masarin tillsammans med galne Max och tigern mm fått nytt liv. Se Ölandsbladet 30/5

  1. Stort tack för det tipset Ellinor, nu har jag lagt till museet i tipslistan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close