Close
Hyra egen longtailbåt på Koh Lanta: tips på heldagsutflykt

Hyra egen longtailbåt på Koh Lanta: tips på heldagsutflykt

Att trängas på en båt i Thailand med en massa främlingar är inte min favoritsyssla, oavsett om det råkar vara en speedboat eller en longtailbåt. Första gången vi var på Koh Lanta fick vi tipset om att hyra egen longtailbåt med kapten och båtpersonal – vilket skapar både frihet att bestämma sin egen rutt och möjlighet att styra tiderna så att man undviker de värsta turisthorderna vid de stopp man bestämmer sig för att göra.

Hyra egen longtailbåt på Koh Lanta: tips på heldagsutflykt

Under barnens studiedag passade vi på att hyra en egen longtailbåt på Koh Lanta, för att den här gången åka rutten Old Town – Koh Kradan – Koh Ngai – Mangroveträsken på Koh Lanta – Saladan. Både Koh Kradan och Koh Ngai bjuder på vykortsvackert öliv med småskalighet, turkost vatten och kritvita sandstränder.

Tanken med att komma ut redan klockan 07 var att hinna ut på havet innan solen började gassa för mycket, men vi fick snällt sitta och vänta en halvtimme efter utsatt tid innan bilen kom och hämtade oss. Så kan det gå i Thailand!

Många av båtturerna till de närliggande öarna utgår nere från Old Town. så även den här gången.

expedition Myhre


Flytvästar finns på plats, men oftast är de som finns ombord på båten inte anpassade för mindre barn. Känner ni er osäkra är det en sådan resepryl som kan vara värd att ta med från Sverige.

Stopp #1: Koh Kradan

Det här var fjärde gången vi hyrde en egen longtailbåt. För att få bra snorkling brukar Koh Kradan vara ett säkert kort och ön i sig är så där paradisaktig som bara Thailand kan vara. De flesta kommer hit över dagen, men det kan absolut vara värt att ta en eller ett par nätters övernattning här vid tillfälle om ni vill komma ner i varv och slippa dagsutflyktsturisterna. Ön är fyra kilometer lång och bara 1 kilometer bred.

expedition Myhre

Vår båt la till vid öns ”baksida”, där stränderna fortfarande får ligga fria utan resorts (dessa ligger i stället på andra sidan ön).

Stopp #2: Koh Ngai

Nästa stopp under vår båttur blir Koh Ngai, där vi också bestämmer oss för att äta lunch. Koh Ngai är anpassad för turister, något thailändskt vardagsliv kan ni därför inte räkna med. Paradiskänslan finns även här – det finns liksom inte så mycket att göra utöver att sola, bada och hänga på stranden. Vid ett av våra tidigare stopp här fick vi se en stor havssköldpadda simma förbi precis bredvid båten.

koh ngai

Vi har aldrig stannat längre än max ett par timmar på ön, men min vän Towe/Come Fly with me valde att bo över med familjen: Är Koh Ngai värt ett besök?

Stopp #3: Mangroveträsken

Som sista anhalt innan vi åkte tillbaka för att kliva av båten valde vi att åka till Koh Lantas mangroveträsk. Mangroveträdens knotiga stammar och det lummiga gröna skapar en unik miljö som är härlig att åka igenom med båt. Här vimlar det av apor, som vi gled förbi på behörigt avstånd med avstängd motor. Jag skulle numera inte få för mig att lägga till vid stranden för att ha en massa apor som hoppar upp på båten (de där aporna kan bli riktigt aggressiva och jag har hört om lite för många apbett för att känna mig bekväm med att vara nära dem).

Att tänka på:

 • Räkna med en heldag ute till havs, vi bokade hämtning hemma vid Klong Dao kl 07 och kom tillbaka till Saladan kl 16.
 • Vi hyrde båt via Aleena Lanta Koh Lanta, en förmedling vi har använt oss av tidigare och som vi brukar vara nöjda med. (Vi kör kommunikation via FB-messenger).
 • Har ni inte själv färdig förslag på rutt kan Aleena hjälpa er att spika en lämplig dagsutflykt.
 • Kostnad för 3-4 vuxna och 3 barn blev totalt 7.000 baht för oss, i priset ingår transfer till och från hotellet/resorten, lunch, dricka och fruktfika.
 • Båten är delvis täckt med segelduk, men tänk ändå på att solen tar rejält trots skugga. Ladda upp med solkräm eller täckande kläder.
 • Snorkelutrustning finns på båten, liksom flytvästar, dock inte anpassade speciellt till barn.
 • Jag hade personligen inte känt mig bekväm att ta med en bebis på båten eftersom turen – beroende på väder – emellanåt kan bli rejält vågig och skumpig.

Här kan ni läsa fler inlägg om Koh Lanta och här specifikt om vår Thaimout 2019. Foto: Elina Bernpaintner.

4 comments

 1. Håller med om att Koh Kradan är som en paradisö. Ångrar bara vi inte fattade att man kunde gå över till den västra sidan och se solnedgången där. 🙂
  Innan vi åkte dit gjorde vi en tur med long tail boat från Koh Lanta, men det var hemskt p.g.a. för mycket vågor. Vi åkte så länge och alla blev kalla av vattnet som skvätte upp och några spydde av åksjuka, det var inte kul! När man väl skulle snorkla ville man inte hoppa i vattnet för man frös så mycket.
  Så viktigt med bra företag som inte ger sig ut när det är för mycket vågor. Och det ska tyvärr inte mycket vågor till för att störa en sån båt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close