Close
Thailand med bebis: packlista och saker att tänka på

Thailand med bebis: packlista och saker att tänka på

Det märks att vintersemestern närmar sig när min mejlkorg fylls med frågor om att resa till Thailand med bebis. Många funderar på vad som egentligen ska finnas med i packningen och om det finns något annat särskilt att tänka på.

Vi har spenderat två längre perioder på Koh Lanta i Thailand med bebis. Vår första vistelse varade ett halvår 2011/2012, våra barn var då 3 och 1 år. Därefter återvände vi under några månader under 2016 med ytterligare en familjemedlem i sällskapet, barnen hade då hunnit bli 7, 5 och 1 år gamla. Under båda våra thaimouts hade vi med andra ord en bebis på drygt 1 år med oss på resan. I det här inlägget har jag sammanställt en övergripande packlista och övriga tips som hittills har funnits utspridda i mina gamla inlägg från tiden i Thailand.

Packlista, Thailand med bebis:

#1. Tunna bomullsplagg med långa ben och ärmar, solhatt

thaimout

För att skydda bebisens känsliga barnhud mot starkt solljus och insektsbett satsade jag på att klä vår lilla tjej i tunna bomullsplagg med långa ärmar och ben. Jag upplever att sådana plagg blir skönare ju mer de tvättas, vilket innebär att de med fördel köps på second hand. Vi köpte 3-4 långärmade bomullstunikor/blusar och tunna haremsbyxor på vår lokala secondhand-butik. Solhattar är också ett måste, helst med ett så brett hattbräde som vanligt och med snöre under hakan så att hatten sitter kvar. På nätterna klädde vi henne i tunna bomullspyjamasar med dragkejda (även här långa ärmar och ben). Förutom att skydda kroppen från mygg var en sådan lösning bra eftersom vi hade på AC:n på nätterna och kall luft strömmade genom rummet.

#2. Heltäckande UV-kläder och badhatt

thailand med bebis

Våra barn spenderade stundtals mer tid i poolen än på land och däremellan hängde vi en hel del på stranden. Det innebar att lilltjejen allt som oftast hade på sig sina UV-kläder. Jag föredrar en heltäckande ”overall” framför ett tvådelat set, eftersom jag upplevde att Nelly alltid lyckades få in en massa sand innanför kläderna när vi körde tvådelat. Under vår senaste Thailandsvistelse fick vi fick testa solskyddskläder från Isbjörn of Sweden, den stora favoriten blev den blå solhatten (som vi lyckades slarva bort där nere, det kan jag fortfarande gräma mig över!).

Läs mer här: Skydda barnen mot solen

#3. Myggnät till vagn och säng

thailand med bebis

Insektsbett är aldrig roliga, varken för stora eller små små. Myggnät till både vagn och säng är därför att rekommendera. Vi spenderade den mesta av tiden på Koh Lanta som är ett denguedrabbat område. Detta gjorde oss extra måna om att alltid använda myggnät.

#5. Myggmedel anpassade till barn
johnson

Vi var alltid noga med att täcka både oss själva och barnen med myggmedel under både dag och natt (denguemyggen är aktiva på dagtid). Många av preparaten är inte gjorda för att användas på små barns ömtåliga hud, så var nogrann med att prata med personalen på apoteket om vad som rekommenderas. På Koh Lanta använde de flesta barnfamiljer Johnson’s clear lotion anti-mosquito som fanns att köpa på både apotek och i den större livsmedelsbutiken på ön.

Läs mer här: Nödvändiga barnprylar under vår thaimout.

#5. Badringar

Efter att ha jämfört de traditionella ”pyramidformade” simpuffarna med våra Cherekringar kommer jag aldrig att gå tillbaka till något annat än just Cherek eller den liknande varianten Skruttenringen. De är överlägset bäst av alternativen på marknaden!

Läs mer här: Cherekringar: en poolcool recension.

#6. Reseapotek

reseapotek barn

På Koh Lanta var apotekspersonalen väldigt kunniga och duktiga på engelska och apoteken hade ett brett utbud. Däremot kan det vara skönt att ta med sina personliga favoriter till reseapoteket hemifrån Sverige. Det är inte vidare kul att behöva sig ut och leta efter ett apotek om bebisen plötsligt blir sjuk. Vi hade tur – utöver vanliga förkylningar och magsjukor blev barnen inte allvarligt sjuka en enda gång. Det enda som kom till användning i vårt reseapotek var Sempers vätskeersättning och Alvedonsuppar (de två produkterna är ovärderliga i mitt reseapotek!) samt Betapred som Sebbe hade fått utskrivet för sin krupp. Utöver klassiker som sårtvätt, plåster och pincett bör också en febertermometer finnas med reseapotek. Ofta vill läkaren ha en rapport om hur feberkurvan har sett ut om ni behöver uppsöka en vårdinrättning.

Läs mer här: Mer information om att resa och bli sjuk kan ni lyssna på i Att resa-podden. Dessutom har min poddkollega Lisa skrivit en bra packlista inklusive reseapotek för barn som är värd att läsas.

#7. Barnmat, gröt, välling, blöjor och napp

thailand med bebis

Gällande barnmat i allmänhet är Thailand ett bra land att vistas i. Våra små levde gott på omeletter, pasta, ris, kyckling, fisk, kött och kokosmjölksbaserade rätter i mängder. Dessutom hade de lyxen att kunna äta färsk frukt och dricka smoothies varje dag för en billig peng. Restaurangerna är väldigt duktiga på att lyssna på specifika önskemål och dessutom finns det nästan alltid barnmatsburkar i matbutikerna på turistorterna. Vi hade med oss ett stort lager klämmisar (typ Ellas kitchen) till Nelly som hon i princip levde på dagarna innan vi landade på ön efter vår utflykt till Kambodja. Vi hade också med oss ett lager av svensk välling och gröt. Tur var det, de thailändska varianterna var inte alls populära hos våra barn! Vi hade också med oss nappar och nappflaskor i packningen eftersom våra barn har varit kinkiga med att använda exakt samma märke. Blöjor finns att köpa, vi använde oss uteslutande av Mamypoko. Blöjor och barnmat är inte billigt, utan kostar minst lika mycket som svenska priser om inte mer.

#8. Bärsele

bärsele resa med barn

Vi använde vår bärsele i princip dagligen, den underlättade vår vardag något enormt. Är din bebis bekväm med att bäras på det viset finns det inga tvivel om att den ska med. (Den uråldriga varianten från BabyBjörn på fotot kan jag inte rekommendera, det var innan jag fick upp ögonen för ErgoBaby.)

Läs mer här: I en bärsele runt världen (och vilken sele är bäst?)

#9. Resevagn:

resa_med_barn

Vi hade med oss en Koelstra sulkyvagn som fungerade helt okej. Den är lätt att fälla ihop, väger inte så mycket och har ett rejäl sufflett. Hade jag gjort om resan till Thailand med bebis hade jag istället investerat i en vagn med rejäla däck som fungerar för promenader på våt sand (typ någon sådan här variant från Thule) för att få ut så mycket av resan som möjligt. Beroende på vilken vagn du har kan det vara värt att komplettera med en solskyddsskärm till vagnen. Vi hade med oss en UV-filt med oss som vi brukade hänga över vagnen, men det var ingen optimal lösning.

#10. Gosedjur och snuttisar
hotel bomonti
”Inte utan min katt!”

Alla barn är olika – en del har snuttis, vissa har gosedjur, medan andra är helt obrydda om något. Mina barn har haft helt olika grejer för sig på gosedjurs/snuttisfronten. Vår yngsta tjej kunde knappt somna utan att ligga och pilla på sin lilla gosedjurskatt. Ett hett tips är att köpa dubbletter av favoritprylen att ta med om olyckan är framme – vår katts ”dubbelgångare” har räddat oss i många prekära gosedjurskattssituationer!

Allmänt om att resa till Thailand med bebis:

expedition myhre

Tänk på att ni som föräldrar är barnets trygghet i första hand, är ni lugna kommer barnet förhoppningsvis att vara lugnt. Har ni glömt något hemma i Sverige ordnar det sig, ni kan ofta låna av någon annan eller köpa på plats. I värsta fall kanske någon hemifrån kan skicka över det ni har glömt. Ett bra tips är att hålla utkik efter Facebookgrupper där du kan ställa frågor eller få hjälp, ett sådant exempel är gruppen ”Vi älskar Koh Lanta”.

En sak ni måste vara noga med att kolla upp extra noga om ni reser till Thailand med bebis är att kolla upp vilket vaccin som krävs. Ha kontakt med både BVC och vaccinationsklinik för att rådgöra med experter på området. Börja i god tid och var inte ute i sista minuten!


Övriga inlägg om våra thaimouts och att resa till Thailand med bebis kan du läsa här (mitt mest lästa inlägg är en Guide om Koh Lanta). Vi har också spelat in ett podcastavsnitt om att resa på thaimout. För mer inspiration om att resa till och i Thailand med barn rekommenderas resebloggen Come Fly with Me. Tips om själva flygresan med en bebis hittar du hos flygvärdinnan Lina

6 comments

  1. Wow vilket grymt bra inlägg 🙂 min dröm om en thaimout i Thailand verkar kvarstå som en dröm…. :(. Vi är inte helt överens där hemma… men fem Thailands resor med barn är ju inte heller ”illa pinkat”.

    Tusen tack för länk finaste Annika!

    Ha en Fin kväll. Kanske runda av och lyssna på min podcast intervju 😉 stor kram

    1. Tack Lina! Vi planerar förmodligen ännu en thaimout om ett år, men i det fallet är det jag som inte är helt överens med mannen, haha. Jag skulle hellre se att vi provade något nytt, skulle gärna vilja bo i USA med hela familjen! 🙂

  2. Förresten är du med i resa med barn Thailands gruppen på fb??? Dela detta inlägg där!

    1. Tror inte det, tack för tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close