Close
Stora reselistan 2023

Stora reselistan 2023

Efter en något trevande start har jag nu i officiella sammanhang lärt mig skriva 2024 istället för 2023. Förra året börjar kännas alltmer avlägset och det är äntligen dags att knyta ihop säcken för 2023 genom ett antal nedslag i Den Stora Reselistan. Här kommer ett skepp lastat med ett gäng höjdpunkter men också några bottennapp från året som gick.

visby gotland

Stora reselistan 2023: bra och dåligt i resevärlden

#1. Vad var det värsta med resebranschen 2023?

saltö sand karlskrona

Lågkonjunkturen. Den har obönhörligen drabbat både semesterfirare och näringsidkare på alla möjliga och omöjliga sätt.

#2. Vad var det bästa i resebranschen under 2023?

Det faktum att vi faktiskt VILL resa igen. Det verkar som att livslusten spirar, trots de senare årens elände.

#3. Årets familjedestination i Sverige: Gotland

närsholmen gotland

Det blir Gotland som kniper titeln som årets familjedestination i Sverige. Vi drog dit över midsommarhelgen och tog sikte mot östra och södra delarna av ön. Fina minnen, fina vyer och fint resesällskap!

Läs mer: Sommarsemester på Gotland – Närsholmen, Ljugarn och Sudret

#4. Årets destination för tjejweekend i Sverige: Karlskrona

Nu tycker jag i och för sig att min hemstad Karlskrona är en destination som vinner i alla möjliga sammanhang…

Karlskrona Bastuflotte Dragsö Camping

…men just i den här listan är det vinklingen med tjejweekend som förtjänar att lyftas lite extra. Ta tåget hit om du vill åt spirande vårkänslor, bastubad i skärgården och allmänt härliga dagar i en promenadvänlig stad vid havet.

Läs mer: Weekend I Karlskrona – en guide till staden i havet

#5. Årets resetema: Minisemester, mikroresa, semestersöndag & andra uttryck att lägga på minnet

tips om växjö

Under året som gick satsade jag på flera kortare resor i Sverige, där jag med ”kort” avser antal dagar på plats. Sådana typer av resor tyckte jag mig se ganska många i mina flöden. Det snackas mycket om ”mikropauser” för att klara av både arbetsdagar och vardagar i stort, så visst passar begreppet ”mikroresor” alldeles utmärkt i resesammanhang.

Här passar det bra att repetera ett stycke från forskaren Michael Dahlen:

Längden på semestern har en försumbar effekt på semesterlyckan. Därför är det bättre att minisemestra i stället, så kan du göra det fler gånger och dessutom toppa lyckan fler gånger med förväntningarna inför. Vänta gärna två veckor mellan ledigheterna, för det är så länge lyckan i genomsnitt sitter i efter semestern.

– MICAEL DAHLEN, SVD, OM ATT ÖKA LYCKAN PÅ SEMESTERN

Läs mer: Minisemester, mikroresa, semestersöndag & andra uttryck att lägga på minnet

#6. Årets boendeupplevelse: STF Närsholmen Fyr & Logi

Jag brukar använda rubriken ”årets hotellupplevelse” i den här typen av listor – och sådana har jag haft flera under året. Ett par av de hotell som har utmärkt sig lite extra är Hotel Ruth i Stockholm och Villa Alma på Gotland. När allt kommer till kritan är det dock en annan typ av boende jag vill kora som vinnare av årets boendeupplevelse…

… nämligen STF Närsholmen Fyr & Logi på Gotland. Att bo i den här miljön intill havet, med blommande blåeld så långt ögat kan nå och en fyr blinkande utanför fönstret, är välgörande på ungefär alla sätt och vis.

#7. Årets mest hajpade ställe i svensk turistnäring: Ästad Vingård

Ingen lyckades väl undkomma snacket om Ästad Vingård och dess hyllningar som en av Sveriges bästa spaanläggningar just nu.

#8. Årets bästa utflykt i närområdet: Nynäshamns skärgård

paddel och padel nynäshamn

Årets bästa utflykt(er) i närområdet blev ett par svängar ut i Nynäshamns skärgård med kajak tillsammans med ett gäng tjejer ledda av Frida på Nynäshamns Kajakuthyrning. Här fick vi uppleva klippor, kobbar och skär i en ljuvlig blandning. Den där känslan av att glida fram på vattnet i en sådan miljö är beroendeframkallande.

#9. Årets favorit i repris: Uppsala

utsikt boende uppsala

Uppsala är och förblir en favorit i repris, särskilt när det gäller kulturella och historiska sammanhang. Museumbesök, teaterföreställningar och fikamaraton dagarna i ända – klart att denna staden är värd att återkomma till!

Läs mer: Att resa till Uppsala – 10 tips med kulturtema

#10. Årets instagrammare: My Feldt

My Feldt förgyller mitt flöde med små glimtar av sin vardag där entreprenörsanda varvas med personligt småsnack, bakelser och färgglada målningar. Hon har fått mig att åka tvärsöver Sverige för att besöka Tivolikiosken i Halmstad och jag är inte ensam om det om man säger så. Nu när Tivolikiosken är stängd laddar jag istället för att åka till det nya projektet Skolberget strax utanför Halmstad. Planerna är att den gamla skolan som nu rustas upp ska öppna under sommaren 2024 och jag vågar gissa på succé!

#11. Årets mesta längtan utomlands: Thailand

Etthundra procent Thailand. Jag hade inte fattat exakt hur mycket förrän jag insåg att tre månader inte var nog…

koh lanta thailand

… och jag bestämde mig för att åka tillbaka med Lisa/Att resa-podden några månader senare. 2023 var ett bra Thailandsår!

Läs mer om Thailand här på bloggen.

#12. Årets mest användbara plagg: svart t-shirt/linne från Casall

Jag har mer eller mindre bott i mina svarta t-shirts/linnen från Casall som inhandlades på Länna Sport. Bekväma plagg som kan användas i alla sammanhang är ett vinnande koncept för mig, de här plaggen fungerar lika bra på en takbar i Bangkok som på en nattmarknad eller en longhaul-flygning.

#13. Årets mesta transportsätt: Bil

gotland hoburgen

Alltså vår Volvo förtjänar verkligen en hyllning. Tänk som den har hängt med i vått och torrt genom åren! Så många timmar och så många mil på så många vägar. I år fick den bland annat köra runt med oss på Gotland.

tåg sj

Årets skönaste transportsätt är och förblir tåg, särskilt när de går enligt tidtabell!

#14. Årets bok: Folk som sår i snö

tåg sj

Jag var uppenbarligen inte den enda som blev golvad av den här boken som vann titeln ”Årets bok 2023”. Boken lyckades fånga min uppmärksamhet redan på första sidan, vilket händer alltför sällan nuförtiden. (Nu läste jag förvisso boken i början av 2024, men den glider med på den här listan i brist på vettiga konkurrenter.)

#15. Årets podcast: Fint, fult och pengar

Isabella Löwengrip och Anna Björklund varvar aktuella ämnen från finkultur och fulkultur i en salig röra. Jag håller inte alltid med, och stör mig ibland på vissa grejer, men i det stora hela är det podcasten Fint, fult och pengar som förtjänar mina lyssningar just nu. (Den och Att resa-podden, av den enkla anledningen att jag själv är med och driver den tillsammans med Lisa/Let’s go Explore.)

#16. Årets bästa hotellfrukost: Hotel Ruth

hotel ruth Stockholm

Jag älskar exakt allt med Hotel Ruths frukostbuffé! Småskaligheten, miljön och den perfekta balansen mellan allt jag tycker är gott. Fast vet ni, jag kan inte välja bara en. Jag lägger PM & Vänner Hotel i Växjö på delad förstaplats vad gäller Årets Bästa Hotellfrukost!

Läs mer: Hotel Ruth – recension av hotell i Vasastaden, Stockholm

#17. Årets godaste måltid på resande fot

Åh, det måste bli en kväll med thailändsk fine dining på Kindee (Koh Lanta). 100 procent gott!

#18. Årets bästa och tråkigaste beslut i resväg

koh lanta

Vi börjar med det tråkigaste först. Att ställa in Gotska Sandön. Igen! Årets bästa? Åh, det var såklart att spendera årets tre första månader i Thailand. Igen.

#19. Årets bästa vandring: Tivedens nationalpark

tips om Tiveden

Mina vandringsambitioner kom tyvärr av sig lite, men jag har lovat mig själv nya tag under 2024. Förra årets bästa vandring gjordes i Tivedens nationalpark. ”Sveriges södra vildmark” gjorde oss sannerligen inte besvikna.

Läs mer: Tivedens nationalpark – ett smakprov på Sveriges södra vildmark

#20. Årets bästa grej med att driva reseblogg

tips om Uppsala kultur

Alla saker jag får lära mig, människor jag får träffa och upplevelser jag får med mig för livet. Att börja blogga är ett av de bästa besluten i mitt liv. Då och då tänker jag tanken att sluta: ”Varför ska jag ens hålla på!?” Men vet ni? Det är helt enkelt för roligt för att låta bli.

Nu stänger jag ännu ett bloggår och kan därmed konstatera att det var ett ganska bra sådant. Tack och hej 2023!

Tidigare års listor:


Har du några saker som sticker ut från dina reseupplevelser 2023? (Omslagsbild: vår i Karlskrona)

2 comments

  1. hej! läser din blogg sen bara några år och drömmer mig bort! jag lägger oftast märke till din bruna handväska, varifrån kommer den? den är så snygg och praktisk, antar jag. tack!

    1. Tack för din kommentar Sonja, fint att du följer och läser! Min väska fick jag av syskonen i 40-årspresent, jag hade sneglat på den länge. Har skrivit mer om den här: https://resfredag.se/snyggaste-weekendvaskan/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close