Close
Tivedens nationalpark: att vandra Stenkällerundan för ett smakprov på Sveriges södra vildmark

Tivedens nationalpark: att vandra Stenkällerundan för ett smakprov på Sveriges södra vildmark

Tivedens nationalpark. Jag vet inte hur många gånger jag har susat förbi vägskyltarna i närheten av Örebro och tänkt att någon gång måste jag ta mig tid att åka dit. För trots att Tiveden är känd som en vild och vacker nationalpark (och kanske något av det närmaste vildmark vi har i södra Sverige?) är den i ärlighetens namn inte särskilt svårtillgänglig. I vart fall inte om du tar sikte på någon av de föredömligt utmärkta lederna med start vid huvudingången.

Jag och en kompis ser till att pricka in en vandring i Tiveden under självaste nationaldagen den 6 juni. Det finns väl knappast något bättre sätt att fira vår svenska nationaldag än att spendera den i en av våra 30 svenska nationalparker?

Läs mer: Nationalparker i Sverige (och att vilja besöka alla 30)

tips om Tiveden

Tanken från början är egentligen att köra från Stockholm för ett dagsbesök i Tivedens nationalpark, som breder ut sig mellan våra stora svenska sjöar Vänern och Vättern. Efter att ha bläddrat i kalendern och studerat kartan inser vi dock att det vore betydligt roligare att utöka vår roadtrip med fler lämpliga besöksmål i närheten och därtill slänga in en övernattning. Sagt och gjort, i slutändan får vi till en alldeles perfekt liten Sverigesemester som börjar i sockersöta Nora och fortsätter med ett stopp i Garphyttans nationalpark följt av en övernattning i Askersund

tips om Tiveden

… för att sedan toppas på allra bästa sätt genom en vandring i Tivedens nationalpark. Perfekt upplägg om du frågar mig!

#1. Allmänt om Tivedens nationalpark och några av dess populära vandringar

Först och främst vill jag poängtera att Tivedens nationalpark är en park att återvända till. Det finns vissa nationalparker jag känner att jag ”måste” bocka av för sakens skull för att förmodligen aldrig mer komma tillbaka. Mitt första intryck av Tiveden är tvärtom att jag vill återvända trots att jag knappt har hunnit ut från huvudentrén.

tips om Tiveden

Här möter vi den engagerade naturguiden Tomas, en av de ideella krafterna som ser till att vara oss besökare behjälpliga med tips och kunskap om den här svenska naturskatten. Han berättar att parken bildades 1983, men utvidgades 2017 till att numera omfatta över 2000 hektar. Tanken är att skogen, som omfattar både skog, sjö och sprickdalslanskap, ska få fortsätta utvecklas mot en urskog. Tomas berättar att många besökare återvänder gång på gång för att ta sig an de olika vandringarna. Hans eget favoritställe är Oxöga, medan den mest populära vandringen bland oss besökare är den 4,6 km långa Trollkyrkorundan. Det bästa tipset Tomas har för att undvika besökstopparna under högsäsong är att komma hit framåt eftermiddagen (typ runt 15-16), när de flesta besökare har hunnit åka härifrån.

tips om Tiveden

Jag och min kompis skulle egentligen vilja ha ett par dagar på plats för att hinna vandra ordentligt, men den här gången räcker inte tiden riktig till. I slutändan väljer vi mellan Stigmansrundan, en kort men ganska krävande led på 4,2 km, Trollkyrkorundan som Tomas tipsar om ovan alternativt den blott 2,2 kilometer korta Stenkällerundan.

#2. Att vandra Stenkällerundan i Tivedens nationalpark

Eftersom vi redan från början är övertygade om att vi vill återvända till Tiveden inom en inte alltför lång framtid beslutar vi oss för ett första smakprov i form av Stenkällerundan, vars beskrivning låter som en perfekt introduktion till den här nationalparken:

Ganska kort men krävande led. Stenkällerundan börjar och slutar vid Huvudentrén och är nationalparkens mest populära led. Den leder fram till de stora blocken runt Stenkällan och med hjälp av trappor kommer du upp på höjderna och får utsikt ända till Vättern. Leden är kort men går delvis i svår terräng. Från Stenkällerundan finns en ca 1,5 km lång förbindelseled till badstranden vid Vitsand.

Sveriges nationalparker om Stenkällerundan

Benen får jobba rejält redan från start när en rejäl brant tornar upp sig i början av rundan.

tips om Tiveden

Solen gassar på medan vi nöjda tar oss fram genom skog och mark.

tips om Tiveden

Vi träffar förvånansvärt få besökare under vår runda, men får en fin pratstund med ett tyskt par som besöker parken tillsammans med både bebis och hund. De är lyriska över våra svenska nationalparker och njuter i fulla drag av att vara här på semester.

Ganska snart kommer vi till Stenkälla, som helt klart är ett av vandringens mäktigaste stopp. Här reser sig tre enorma stenblock som tillsammans skapar Ronja Rövardotter-känsla deluxe.

tips om Tiveden

Vi ser såklart till att skriva några ord i gästboken som vilar i en träkista vid stenblocken.

tips om Tiveden
tips om Tiveden

Efter ytterligare vandring når vi Stora Trehörningen, en inbjudande sjö där vi såklart måste stanna och känna på vattentemperaturen.

tips om Tiveden

Vi blir hyfsat sugna på att hänga med det här förbipaddlande gänget på en kanottur över sjön.

tips om Tiveden

Låt er inte ”avskräckas” av att den här rundan är blott 2,2 kilometer lång och därmed inte tillräckligt tuff att vandra. Miljön är väldigt omväxlande, ganska krävande på sina håll och framför allt är det en perfekt introduktion till Tivedens nationalpark. Vild, vacker och med alla möjligheter till avstickare för att se mer för den som vill lägga till en extra twist på rundan – exempelvis genom en tur till entrén vid Vitsand (dit vi senare väljer att ta bilen).

tips om Tiveden

Det är häftigt att få vara med om sådana höjdskillnader trots den till synes korta sträckan. Ena sekunden befinner vi oss i markhöjd med sjön…

… för att några minuter senare stå och beundra sjön uppifrån en rejäl klippbrant som stupar rätt ner.

tips om Tiveden

Här sätter vi oss med ryggarna mot en klippa för att beundra utsikten samtidigt som vi äter vår medhavda matsäck. Vi befinner oss bara några minuter från huvudentrén, vilket känns helt galet med tanke på känslan att befinna sig mitt i vildmarken.

tips om Tiveden

Snart är vi tillbaka där vi började. Och visst ger den här korta men fantastiskt varierade vandringen mersmak!

#3. Entrén Vitsand i Tivedens nationalpark

Vi känner oss inte riktigt klara med Tiveden och bestämmer oss för att ta en sväng till en av de andra entréerna innan vi åker hemåt Stockholm igen. Vi lockas av beskrivningarna av en vit sandstrand mitt i nationalparken och tar därför bilen mot just Vitsand, en tur som tar oss mindre än 10 minuter (var beredd på grusväg!).

tips om Tiveden

Här väntar generösa parkeringsmöjligheter och en härlig skogsmiljö som leder ner till…

tips om Tiveden

… den här vyn. Skog, sjö och en vit sandstrand är en inte helt vanlig trio – särskilt inte i kombination med en nationalpark. Vill man åt en liknande härlighet i nationalparksform kan jag rekommendera Hemön / Färnebofjärdens nationalpark. Vitsand har blivit en populär badplats, även om det ärligt talat känns lite konstigt att se folk komma med picknickfiltar och badleksaker i en nationalpark.

tips om Tiveden

Badgästerna varvas med utmattade vandrare med tung packning som pustar ut efter vad som verkar ha varit en krävande vandring genom skogen.

Här hittar du mer information om Vitsand i Tivedens nationalpark.

#4. Bra att tänka på om du besöker Tivedens nationalpark

tips om Tiveden
tips om Tiveden

Var ligger Tivedens nationalpark? Den här nationalparken vilar mittemellan våra stora svenska sjöar Vättern och Vänern och angränsar till både Västergötland och Närke. Närmaste städer/orter är Laxå, Karlsborg och Askersund. 

Hur många entréer har Tivedens nationalpark? Parken har tre olika entréer, Huvudentrén (koordinater WGS84: 58.7157251,14.5926143, SWEREF99: 6508470.24,476402.21), Entré Vitsand (koordinater WGS84: 58.7297376,14.5697213, SWEREF99: 6510038.74,475086.16) och Entré Ösjönäs (koordinater WGS84: 58.7148845,14.5569734, SWEREF99: 6508389.74,474337.12).

För en ultimat introduktion till parken för förstagångsbesökare rekommenderar jag att ta sikte på huvudentrén.

Hur åker man till Tivedens nationalpark? Det enklaste sättet att ta sig hit är egen bil, men det går givetvis också att vandra eller cykla hit. Vill du åka kommunalt gäller Länstrafiken och Närtrafik i Örebro län.  

Går det att rida i Tivedens nationalpark? Absolut! Läs mer hos min bloggkollega Sofia/Fantasiresor: Turridning på en peruansk pasohäst i Tivedens nationalpark

#5. Tips på saker att göra i närheten av Tivedens nationalpark

att göra i nora

Vi väljer att besöka Tiveden under en roadtrip som sträcker sig från Stockholm och vidare mot Nora – Garphyttans nationalpark – Askersund för att sedan avsluta med Tivedens nationalpark. Om vi hade haft mer tid skulle vi ha kombinerat besöket med ett besök i Örebro:

Att göra i Örebro: tips om Örebro med omnejd för alla

Slowcation i Örebro: ett vinnande koncept

Ett annat härligt utflyktsmål i närheten är Karlsborgs fästning: Karlsborgs Fästning – tips på utflykt vid Vättern.

#6. Mer läsning om svenska nationalparker

bucketlist för resor i Sverige abisko

Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler tips om resor i Sverige framöver. (Här på bloggen finns fler svenska restips samlade under kategorin Resfredags Svenska Pärlor.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close