Close
Stora reselistan 2021: ljusglimtar och bottennapp.

Stora reselistan 2021: ljusglimtar och bottennapp.

För femte året i rad har jag knåpat ihop ”Årets Reselista”, en blandad kompott av höjdpunkter och mindre roliga händelser i resebranschen för året som har gått. 2021 blev som bekant ännu ett märkligt år i hela världen, och resebranschen och dess aktörer har åter igen tvingats anpassa sig gång på gång.

Tidigare års listor:

Stora reselistan 2021: ljusglimtar och bottennapp.

#1. Vad var det värsta med resebranschen 2021?

2020 fick vi tillsammans hålla i och ut. Det gjorde de allra flesta, med ett naivt hopp om att allt snart skulle återgå till tja, någon slags normalitet, ganska snart? 2021 kom och fler restriktioner likaså. Jag kan förstås bara tala för mig själv, men jag verkar inte ensam om att förknippa 2021 med ett slags mellanår. Ett år som kom och gick, med hemmakontor, promenader och inställda planer om och om igen. Ett år jag själv knappt kan hålla i sär från 2020 om jag ska vara ärlig. Många vänner och bekanta som jobbar inom turistnäringen har fått ställa om med extremt kort varsel, och hela tiden försökt hitta nya former för att hålla sig inom ramarna för restriktioner. Det är ett under att vissa av dem står på benen tänker jag.

#2. Vad var det bästa i resebranschen under 2021?

Stunder av hopp mot framtiden – särskilt mot slutet av året, när signaler började dyka upp om att den här pandemin kanske faktiskt eventuellt går mot sitt slut?

#3. Årets familjedestination i Sverige: Östergötland (igen!)

marmorbruket vandra utsikt

Det finns flera kandidater som kan gå in under den här rubriken, men dagarna i Östergötland var lite extra speciella. Fint att få besöka en massa svenska pärlor tillsammans med familjen, i det här fallet Norrköping med omnejd. Flera bra museum, fina vandringar, vackra vyer och bra badplatser. Bra resmål för hela familjen med andra ord!

Läs mer: Resa till Norrköping med omnejd – svenska semestertips för familjen!

#4. Årets destination för en kompisresa i Sverige: Helsingborg

resa till Helsingborg tips

När september slår över i oktober kan det lätt kännas lite smådeppigt på resefronten… eller? Inte alls faktiskt, kunde jag och min syster konstatera efter en fullsmockad helg i Helsingborg och på Kullahalvön. Kulturliv, kallbad, äventyr, tumlarsafari och finfina restaurangupplevelser gör att Helsingborg med omnejd kniper titeln som årets destination för en kompisresa i Sverige!

Läs mer: Resa till Helsingborg och Kullahalvön på hösten: 19 tips

#5. Årets roadtrip i Sverige: Bohuslän

väderöarna bohuslän

Bohuslän förtjänar många utmärkelser av alla möjliga anledningar, men i just det här inlägget är det i roadtrip-sammanhang jag vill lyfta den här delen av Sverige. I somras tog jag bilen västerut, mötte upp ett par syskon och tog oss (bland annat) vidare mot Grebbestad, Väderöarna, Ramsvikslandet och Lysekil. Det finns SÅ mycket att se, göra, uppleva och njuta av i krokarna – har du ännu inte besökt Bohuslän har du något fint att se fram emot.

Läs mer: Resfredag från Bohuslän till Småland

#6. Årets destination för en soloresa i Sverige: Småland

Hooks herrgård

I somras kände jag ett stort behov av att vara själv, och funderade ett tag över lämplig plats. Till slut spontanbokade jag ett gulligt enkelrum på Hooks Herrgård. Skog så långt ögat kan nå, mycket vila, ett lugn jag sett fram emot och lite promenader mellan varven. Tack Småland för det!

Läs mer: Hooks Herrgård

#7. Årets genombrott/veteran i ny ”förpackning” (Sverige)

pater noster
Pressbild. Foto: Erik Nissen Johansen

I november 2021 vann den bohuslänska fyren och dess hotellkoncept ”Pater Noster – ett hem vid horisonten” pris för Europas bästa hotellkoncept. Därmed kvalificerade de sig för världstävlingen – där de också vann i början av året! Fyrmästarnas gamla hem fungerar sedan sommaren 2020 som hotell, men det är väl först 2021 som det började snackas om hotellverksamheten på riktigt.

#8. Årets mest hajpade ställe i svensk turistnäring: Ästad Vingård

Foto: Lena/Ladies Abroad

Under 2021 har jag sett ett helt gäng bloggare checka in på Ästad Vingård, som det också snackas mycket om i olika reseforum. Jag blev personligen drabbad av fenomenet att av just den anledningen (hajpen alltså) inte vilja resa dit alls – men ångrade mig efter att ha läst det här inlägget hos min resekollega Lena/Ladies Abroad: Ästad vingård.

#9. Årets hotellupplevelse (och favorit i repris): Ett Hem

ett hem stockholm

Under 2021 har jag haft som ambition att boka några hotell i Stockholmsområdet jag har sneglat på ett tag. I slutändan blev årets bästa hotellupplevelse en favorit i repris: Ett Hem i Lärkstaden. Finns inget hotell i Sverige som toppar det. Eller?

Läs mer: En lyckad dejt i Stockholm

#10. Årets bästa utflykt i närområdet

sölvesborg

Jag har inte varit bäst i klassen på att utforska mitt eget hemmalän Blekinge. När jag är ”hemma” hamnar jag ofta i Karlskrona med omnejd och har helt enkelt svårt att slita mig därifrån, alternativt gör dagsutflykter mot Skåne, Småland eller Öland! På årets traditionella syskonresa stannade vi dock i Blekinge (okej, lite Skåne också) – och fick en ytterst lyckad dag. Receptet för den innehöll bland annat chokladfrukost hos Mina i Kristianstad, bad vid Sandviken, vågskvalp vid Stärnö-Boön naturreservat, Karlshamn, middag på Eriksberg och stadsvandring i Sölvesborg.

Läs mer: Att göra i västra Blekinge – 6 utflyktstips

#11. Årets uttryck att fundera över

Har ni läst nyordslistan 2021 från Institutet för språk och folkminnen? Ett av orden är ”Fono”= Fear of Normal. Som exempel på hur ordet kan användas tas ett exempel från Amelia:

Har livet under pandemin gett dig mer tid till att drömma? Du är inte ensam. När vi nu går tillbaka till mer normala omständigheter lider många av så kallad fono, ”fear of normal”.

– Amelia, 5 oktober 2021

Ett annat begrepp i nyordslistan är ”Generation Corona”, vilken benämns som en ”grupp av unga personer vars hälsa, relationer, utbildning eller situation på arbetsmarknaden påverkas av coronapandemin”. Ja, alltså den här pandemin lämnar inte någon opåverkad. Det återstår att se hur uttryck som ovan, och allt de för med sig, speglar sig i resebranschen under 2022 och framåt.

#12. Årets Instagrammare: Kajsal

Kajsa Larsson/Kajsal lever ett liv som ligger extremt långt från mig och min bekvämlighetszon. Titeln på instagram lyder /FREERIDE SKI/ och Kajsas bilder fylls med skidåkning, fjäll och äventyr. Tidigare i år var hon och ett gäng vänner på Island, mitt under pågående utbrott av vulkanen Geldingadalur. Tänk dig en resa där du inom loppet av ett par dagar får ”hänga med” och se lava spruta från en aktiv vulkan, skidåkning nerför till synes omöjliga passager och segling med utsikt över snötäckta bergstoppar i ett och samma svep. Jag njöt i fulla drag, och ser fram emot att fortsätta följa Kajsa!

TIPS! Tre andra tips jag kan slänga in under kategorin Årets Instagrammare är dels Lina Skandevall, som ofta är på rull i sin roll som resejournalist, CopenKlara som bland annat delar med sig av upplevelser och vardagsäventyr i sin hemstad Köpenhamn med omnejd och Towe/Come fly with Me som har koll på det mesta i resväg!

#13. Årets resefotograf: Linnea Lundkvist

Linnea Lundkvist lyckas fånga det vilda och vackra i norr – och tack vare hennes fantastiska fotografier och uppdateringar från Vassijaure och Jukkasjärvi får hon min röst som årets resefotograf.

TIPS! Jag gillar också Sara Rönnes bilder (som jag har nämnt här i bloggen flera gånger tidigare).

#14. Årets Youtube-kanal: alla livevarianter!

Jag gillar ju uppdateringar i realtid, och kollade en del på sådana från vulkanutbrottet på Island när det begav sig. Jag kan också fastna för random rymdsändningar – typ ”Nasa Live Stream – Earth From Space : Live Views from the ISS”. Rymden fascinerar på så många sätt!

#15. Årets resa med Sveriges bästa reseskribent/resebloggare: Värmland med Fantasiresor

Jag och Sofia/Fantasiresor träffades första gången på Vagabonds reseskrivarkurs 2014. Hon kunde skriva bäst av oss alla redan då, jag vet få skribenter som kan trolla med orden som hon kan! Vi har fortsatt hålla kontakten, jobbat tillsammans med olika kampanjer och nätverk, och i höstas var det dags för vår första gemensamma uppdrag hemma i Sverige! Vi roadtrippade mot Värmland, och fyllde dagarna med allt från konstupplevelser, alpackavandring (!) och skidåkning. Riktigt bra dagar, i ett riktigt fin del av Sverige. Värmland är bra, på väldigt många olika sätt. Åk dit!

Läs mer: Resa till Värmland – 12 tips till din semester

#16. Årets Facebookgrupp(er): Norrsken

norrsken stockholm

Någon gång under 2021 fick jag höra talas om FB-sidan ”Norrsken”, i skrivande stund med 106.000 medlemmar. Tack vare den fick jag sedan börja 2022 med att se mitt coolaste norrsken hittills – över mitt eget hus. Sjukt kul!

#17. Årets resefilm/tv-program: BBC Earth

När världen känns som längst borta finns den ändå ganska nära, i form av diverse tv-program och serier. BBC Earth är en av mina favoriter.

#18. Årets vagabondformshajp: skidor

Jag upplever att skidbilderna har varit om möjligt ännu fler än vanligt i mitt flöde under 2021. (Liksom kallbadandet, men det är kanske old news nu efter 2020!?) Pandemi, hemmajobb och längtan efter att byta miljö har väl gjort sitt. Vilket naturligt leder till nästa punkt i listan…

#19. Årets köp i resesammanhang: fjällstuga

Orsa Grönklitt Dalarna

Jag talar (tyvärr) inte för egen del här, men tycker mig se en trend bland vänner och bekantas FB-flöden. MÅNGA verkar ha slagit till på hus, stuga, tomt eller lägenhet i år – med en förkärlek till fjällen.

Jag gissar att pandemin och möjligheterna för distansarbete har legat tungt i vågskålen för och emot investering. Nu när restriktionerna släppts blir väl för övrigt även begreppet ”hybridjobb” (ett annat av orden från Nyordslistan 2021) något att ta sig an i diverse nyinköpta stugor – det vill säga arbete som utförs delvis på arbetsplatsen, delvis hemma.

#20. Årets mest kontroversiella resenärer?

corona

Har ni hört talas om ”coronaflyktingar”? Jodå, säkra källor har berättat att det har kommit ett gäng sådana till Sverige under hela pandemin. Personer – med god ekonomi – som i sina hemland suttit hemma i karantän (eller för all del tröttnat på ”snällare” restriktioner som munskydd) har sett Sverige som en plats att besöka för lite andrum i coronavardagen. Här har de kunnat boka hotellvistelser, restaurangbesök och kanske ett och annat besök hos frisören utan några större betänkligheter. Att nyttja begreppet ”flykting” på det här sättet är en helt annan diskussion.

#21. Årets mest googlade resefråga: resa under Corona?

Jag har förvisso ingen statistik för att bekräfta det här påståendet, men nog lär fler än jag ha undrat? För egen del har jag med stort intresse följt diskussionerna i ett par olika FB-grupper om vad som gäller för inresa och longstay i Thailand. Reglerna, restriktionerna och krav på olika dokument och intyg etc etc har ändrat sig från dag till dag, det är ett under att folk har kommit iväg överhuvudtaget!?

#22. Årets mesta längtan utomlands: Storbritannien och Thailand

skottlandsresan
Skottland 2018.

Det är väldigt intressant att höra vilken utlandsdestination som lockar folk allra mest, och vilka resmål de kommer att boka som sina ”första” nu när restriktionerna släpper. För min del är det helt klart Storbritannien (släkt och vänner lockar!), men också Koh Lanta i Thailand där vi har spenderat flera längre perioder.

#23. Årets mest användbara plagg/skor: träningskläder och Birkenstock

annika

Jag har levt i mjuka plagg det här året! Samma tiotal plagg går runt, runt – och fungerar som arbetskläder, vardagskläder och träningskläder. I somras investerade jag också i ett par Birkenstock som även dem har fungerat som allt-i-allo. Pyjamasbyxorna har jag för övrigt använt så mycket så att de nyligen sprack. Igen. Jag gissar att min systers tappra försök att laga dem inte håller för en omgång till.

#24. Årets mest ogillade transportsätt: elsparkcykel

stockholm

Nej, det här färdmedlet är ingen favorit hos mig. Tydligen inte jättepoppis i Danmark heller – där de togs bort från gatorna i över ett år. Nu är de dock tillbaka igen, med strängare regler för hur de ska parkeras. Alltså, jag tror (och HOPPAS!) att den största hajpen är över. Eller?

#25. Årets låt: Let Somebody Go

Jag älskar ”Let Somebody Go” med Coldplay och Selena Gomez, som alltså släpptes 2021. Musikvideon till låten Let Somebody Go hade för övrigt premiär alldeles nyss, den 7 februari 2022, med en fiktiv värld som kuliss: ”Calypso, one of the celestial bodies in the fictional solar system The Spheres”. Lite lagom res-tema på den ändå?

#26. Årets resebok: Där kräftorna sjunger

semester sturkö

Där kräftorna sjunger släpptes förvisso 2020, men för mig dröjde det till 2021 innan jag kom mig för att läsa. Boken utspelar sig under femtiotalet i North Carolina, USA. Och… får mig osökt att fundera på när jag måhända får chansen att flytta en längre period till USA – vilket jag går och drömmer om med jämna mellanrum. (Kanske dock inte just till träskmarken i North Carolina där boken utspelar sig.)

#27. Årets podcast: Veckopanelen

Den podcast jag har lyssnat allra mest på under 2021 är Kvartals podcast Veckopanelen, som ger mig en bra uppdatering över Sveriges och till viss del världens viktigaste händelser under den gångna veckan. Jag gillar att de bjuder in personer med olika bakgrund och politisk hemvist i panelen, så att inte alla sitter och tycker samma lika.

Årets flopp i ”prat-segmentet” på SoMe måste väl förresten vara Clubhouse – The Social Audio App? Jag hann aldrig ge mig in i karusellen, men det behöver jag uppenbarligen inte vara ledsen över.

#28. Årets mest eftertraktade resepryl/reseapp: Vaccinpasset

Det kanske varken kan benämnas ”pryl” eller ”app”, jag hade snarare velat använda det engelska ordet Travel Essentials. Med ett eftertraktat vaccinpass i handen, eller snarare mobilen, verkade många tänka att livet skulle bli lite lättare i resesammanhang? (Vaccinpass är förresten ytterligare ett av nyordslistan för 2021.) För egen del gillade jag inte alls hela utvecklingen och debatten om vaccinpass, men det är en annan historia.

#29. Årets godaste fika på resande fot

student på sturkö

När min syster står för fikat kan det aldrig någonsin gå fel. Det här året inleddes sommarlovet med coronaanpassat (suck!) pompa och ståt samt en rejäl laddning studentfika för min systerson Jakob.

#30. Årets godaste måltid på resande fot

sturkö

I samma veva som studentfirandet gick av stapeln avnjöt vi pizza direkt från vår vedeldade ugn på Sturkö. Det är en måltid värd att minnas! (Ska vi snacka restaurangmat kommer jag först och främst att tänka på en klassiker i form av hummertacos på Miss Voon, men jag vill också slå ett slag för middagen vi avnjöt under en kompismiddag på Surfers. Rekommenderas!

#31. Årets bästa och tråkigaste beslut i resväg

Årets bästa? Att resa till Väderörna. Sämsta? Alla besluten som aldrig fick chansen att fattas. Att liksom inte ens orka tänka tanken att planera en resa utomlands. 

#32. Årets resesällskap: Familjen!

bank hotel Stockholm
Hotellövernattning med ansiktsmask på Julias initiativ.

Inget har tydligen förändrats från förra året? Det är en fin känsla att vilja ha, och föredra, sin egna familj som resekompisar. Under de senaste två åren inser jag IGEN hur välbehövligt det är (både för mig och för oss som familj) att få byta miljö mellan varven.

#33. Årets sämsta “resesällskap”: Ett potentiellt virus

Världen må förvisso ha varit tillgänglig med hjälp av vaccinpass, stor reskassa, försäkringar, miljoner resedokument och annat smått och gott, men faktum kvarstår att mycket kan bli knas (OCH DYRT!!!) om man testar positivt för Corona på PCR-test under resande fot – oavsett om du är vaccinerad eller inte. Jag har sett och hört historier från både vänner och okända om karantän och ovisshet under nästan hela den efterlängtade utlandsresan. Alltså, tack men nej tack!

#34. Årets bästa vandring: Biosfärleden (och specifikt Kinnekulle)

vandra biosfärleden

Jag hade sett fram emot att någon gång få knata fram längs blommande ramslök vid Kinnekulle, och i år blev det faktiskt av. Jag och ett par vänner fick en väldigt fin och minnesvärd vandring på Biosfärleden i våras, det här området i Västergötland gör sig löjligt vacker i vårskrud!

Läs mer: Att vandra Biosfärleden vid Läckö-Kinnekulle

#35. Årets vackraste höstresa

Åre på hösten

Under hösten brukar mina flöden på Facebook och Instagram explodera av bilder på saliga vandrare omgivna av sprakande höstfärger från diverse fjällandskap i Sveriges norra delar. Jag har liksom aldrig kommit iväg själv, men när Lisa/Let’s go Explore frågade om jag ville hänga med på en septemberresa till Åre tvekade jag inte en sekund. Klart jag ville! Och vilken resa sedan. Den här grejen, fjällen på hösten, hoppas jag göra till en årlig tradition.

Läs mer: Att resa till svenska fjällen på hösten

#36. Saker som hänt i resebloggarkretsar 2021

Trots (ännu) ett märkligt år i resebranschen, och så även i resebloggarkretsar, finns några höjdpunkter och projekt värda att uppmärksamma lite extra:

#37. 2021 års sista resa – och 2022 års första?

paddla kajak på Dalarö

Själva dödsfallet inträffade förvisso i början av 2022, men vi har alla haft möjlighet att följa med Björn Natthiko Lindeblad under hans sista tid i livet. 2021 blev ett tufft år för Björns kropp, men in i det sista fick vi ta del av hopp, livsvisdomar och en påminnelse om det som är viktigt.

Så jag ger mig av med en känsla av att vara välsignad, och väl förberedd inför det största och mest oförutsägbara äventyret av alla. Äventyraren i mig har inga reservationer alls.

– 2022-01-18, publicerat på Natthikos instagramkonto

Tack Björn, för att vi fick följa med en bit på din livsresa. Nu fick du påbörja 2022 med nästa stora äventyr!


Vad tänker du själv om den här upplagan av reselistan 2021? Dela gärna med dig av dina egna reflektioner om resebranschen från året som har gått i kommentarerna! (Omslagsfoto: vandring längs Biosfärleden med utsikt över Vänern och Kinnekulle i bakgrunden.)

6 comments

 1. Får man kasta in ”Årets utveckling”? Bildmaterialet på resfredag.se. Det här inlägget var som en saga för ögonen. Och tack för tipset om podden också så klart. 🙂 Måste tillsist bara få hålla med om när det går inflation i influencerställen, typ Ästad. Är exakt noll sugen på det och några till.

  1. Tack, vad glad jag blir! Tycker själv jag står, och har stått, still – så extra kul att höra.

 2. Måste verkligen hålla med Daniel här, älskar dina bilder!! Du har en otrolig förmåga att fånga stämningen.

  1. Tack snälla Cathinka!! (Betyder såklart extra mkt att höra från dig, eftersom du är en av mina favoritfotografer…)

 3. ”Nä, nu måste jag verkligen ta tag i att skaffa ny kamera”, tänkte jag när jag gick igenom detta blogginlägg. Saknar fotograferandet och även om min iPhonekamera är mycket bättre än jag någonsin hade kunnat drömma om gällande telefonkamera är den inte tillräckligt bra för att ge riktig fotoglädje…

  För övrigt känner jag mig peppad inför Kajsis bröllop och även inför en sommar som eventuellt bjuder på en och annan utflykt. Det verkar som att folk är ruttet trötta på att hålla sig undan från folk och resande, men vad det kommer att leda till vet jag inte. Kommer flygandet att explodera igen? Jag vet inte. Jag är absolut inte trött på Sverige, men jag längtar efter lite nya vibbar. Sådana får man lämpligtvis om man drar sig undan lite.

  1. Jag hörde precis nyss att bokningsläget inför påsk är riktigt dåligt på vissa håll i Sverige. Kan svemestereran vara slut?? Jag tror verkligen inte det, men tror att många – precis som du – längtar EFTER LITE NYA VIBBAR. Tror du liksom satte huvudet på spiken där. Bokningen av utlandsresor skjuter i höjden, av naturliga skäl, men gissar att det lägger sig till normalnivåer snart? Vad som nu är normalt – finns ens begreppet längre efter de här åren? Vi skapar liksom ny historia här och nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close