Close
Minisemester, mikroresa, semestersöndag & andra uttryck att lägga på minnet

Minisemester, mikroresa, semestersöndag & andra uttryck att lägga på minnet

Glöm uttrycket weekend, nu är det svenska uttryck som gäller! Eller? Efter svemester och hemester kommer nu en mängd olika begrepp rasslande. Minisemester, mikroäventyr, semestersöndag, mikroresa och resa i miniformat är några av dem jag själv har sett eller för all del använder mig av. Och ja, resfredag icke att förglömma!

Poängen, slutklämmen och andemeningen med dessa begrepp är väl ungefär desamma. Det krävs inte fem veckors semester på rad eller månadslånga jorden runt-resor för att semesterkänslan (och dess beroendeframkallande effekt) ska infinna sig.

Minisemester, mikroresa, semestersöndag & andra uttryck att lägga på minnet

Den här sommaren har hittills gått i miniresornas tecken för mig. Ett par dagar här, en helg där. Växjö, Gotland och en roadtrip vid norra Vättern. Jag har hunnit en eller ett par övernattningar, sedan har verkligheten kallat. När jag har varit iväg har jag känt mig fri som en fågel, glad och obekymrad. Ledig, på riktigt liksom, trots den relativt korta tidsrymden jag har kunnat vara borta.

Läs mer: Sverigeresor i miniformat

gotland

När min lillasyster nyligen skickade en artikel av forskaren Michael Dahlen visade det sig att jag kan koppla flera av rubrikerna till just miniresor. En av rubrikerna handlar om att inte resa så långt. I artikeln kan man läsa att ju längre och krångligare det är att åka, desto mindre njuter resenärer av vistelsen. Eller ja, i alla fall enligt de 500 resenärers resedagböcker som det hänvisas till i artikeln.

Mest klockren i det här sammanhanget är stycket som handlar om att ”Minisemestra”, värt att citeras i sin helhet:

Längden på semestern har en försumbar effekt på semesterlyckan. Därför är det bättre att minisemestra i stället, så kan du göra det fler gånger och dessutom toppa lyckan fler gånger med förväntningarna inför. Vänta gärna två veckor mellan ledigheterna, för det är så länge lyckan i genomsnitt sitter i efter semestern.

– Micael Dahlen, SvD, om att öka lyckan på semestern

Vissa sanningar består alltså! ”The more the merrier”. Eller ”Ju fler desto bättre.” om vi nu ska hålla oss till svenska uttryck. I övrigt tycker jag det är lite sorgligt att läsa om längden på lyckan efter en semester. TVÅ ynka veckor. Jag inser att det nog stämmer ganska bra i mitt fall, om inte kortare. En vecka kanske?

Nu ska jag återgå till packning inför kommande sommarsemester. En ganska lång sådan den här gången. Enligt mina empiriska forskningsstudier behöver nämligen minisemestrar och mikroresor varvas med längre vistelser i Karlskrona skärgård!


Gilla Resfredag på Facebook för att få del av fler svenska restips framöver. (Omslagsbild: Närsholmen, Gotland).

2 comments

  1. Enig. Vi kör på konceptet väldigt ofta och för oss kan ju ett mikroäventyr rentav vara en vacker fjällvandring över dagen. Njutbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close