Close
Att resa till Uppsala: 10 tips med kulturtema

Att resa till Uppsala: 10 tips med kulturtema

Eldiga höstfärger, marsipanrosa slott och kulturell inspirationsboost, allt detta toppat med godsaker på både restaurang och fik. Detta är några av anledningarna som gör att jag gärna återvänder till Uppsala på höstkanten!

uppsala resfredags svenska pärlor

I det här inlägget får du tips på saker att se och göra som passar under en kompisweekend i Uppsala. Den aktuella resan gjordes med tåg från Stockholm under ett par veckodagar i oktober 2023 tillsammans med min syster. Tipsinlägget har därmed fokus på Uppsala som resmål under hösten, även om alla nämnda aktiviteter såklart passar året runt.

Varför resa till Uppsala?

Sveriges fjärde största stad erbjuder tillgång till kultur i olika former, allt bekvämt paketerat på gångavstånd i en osedvanligt vacker stad. Föredrar du weekends till Europas storstäder gör du rätt i ge Uppsala en ärlig chans.

tips om Uppsala kultur

När mörkret sänker sig över staden och Fyrisån blänker under Uppsalas broar drar jag paralleller till både Paris och Amsterdam. Utsikten från Uppsala slott påminner i sin tur om vyerna från en av Roms kullar. Denna anrika studentstad myllrar av liv. På de fik och bibliotek vi besöker får vi höra studenters diskussioner om allt från galna fester till tentaångest och existentiella frågor om livets mening. Någonstans här uppstår den perfekta myllan för en levande kulturscen som har levt och frodats under flera århundraden. Välkomna till Uppsala!

Att resa till Uppsala för kulturen – 10 tips för din höstresa

Tisdag, dag 1: museum, teater och restauranger

#1. Lunch på Domtrappskällaren: ”Mat för både drottningar och blåställ”

tips om Uppsala kultur

I ett parallellt liv hade jag jobbat med juridik dagarna i ända och gjort de lagkunniga sällskap över en lunch på restaurang Domtrappkällaren. Här inne väntar vita dukar, klassiska maträtter, klockren service och en miljö som inbjuder till djupa och förtroliga kultursamtal. Vår kypare berättar att Drottning Silvia en gång plötsligt stod utanför dörren redo för lunch, men att det också kommer in lunchgäster i blåställ för att hugga in på de rejält tilltagna lunchportionerna. Jag väljer mellan Wallenbergare, raggmunkar och köttbullar med potatismos…

…och bestämmer mig till slut för det senare med lingon och inlagd gurka. Nöjd? Jättenöjd! Läs mer om Domtrappkällaren.

Adress: S:t Eriks torg 15, Uppsala

#2. Kulturstopp vid Uppsala slott och ett besök på Uppsala konstmuseum

tips om Uppsala kultur

Om väggar kunde tala skulle Uppsala slott berätta om många spännande händelser genom århundradena. Bygget av slottet påbörjades av Gustav Vasa i mitten av femtonhundratalet och en tid senare skrev byggnaden in sig i historieböckerna i samband med Sturemorden. Idag fungerar slottet bland annat som bostad åt landshövdingen, men här huserar också ett par museum: Uppsala konstmuseum och Vasaborgen (resterna av det ursprungliga slottet).

tips om Uppsala kultur

Vårt syfte med dagens slottsbesök är ett stopp vid Uppsala konstmuseum som har hållit öppet sedan 1995 och ligger inrymt i södra flygeln. Fokus ligger på samtida och modern konst…

…och som grädde på moset får vi dessutom ta del av Uppsalas kanske bästa utsikt?

uppsala konstmuseum

Uppsala konstmuseum har idag drygt 14.000 verk i sin ägo vilket innebär enorma möjligheter för personalen att efterhand bygga om utställningarna och samla verken under olika teman. Detta arbete görs med bravur! Utställningarna samlar nytt och gammalt, modernt och klassiskt – allt under inramning och överseende av kunnig, påläst och engagerad personal. Efter besöket ser vi till att handla i den fina museishopen och ta en snabbfika på Cajsa’s Kök nere i de gamla valven under konstmuseet. Mer information om Uppsala konstmuseum.

Tips! Vill du ha Uppsalas bästa utsikt för dig själv? Boka in dig på en takvandring på slottstaket.

Adress: Drottning Christinas väg 1, ingång E

#3. Föreställning på Uppsala Stadsteater

Den neonrosa skylten vid Uppsala Stadsteater är en bra symbol för den kulturella färgklick av föreställningar som väntar inne i den spatiösa vita byggnaden på Kungsgatan. Inför den här vistelsen har jag spanat in minst tre föreställningar jag vill se – det finns med andra ord ett stabilt utbud som löpande rullas ut till publiken.

tips om Uppsala kultur

Den här gången faller valet på föreställningen Den fule, en komedi som berör samtidens jakt på perfektion och framgång samt sambandet dem emellan. Jag tycker personligen att Asta August (känd från bland annat Händelser vid vatten) är den klarast lysande stjärnan på scenen. Efter Uppsalaresan har jag haft anledning att referera till föreställningen under flera intressanta samtal om influencers, kändisar och balansen mellan lycka och mörker. Bra betyg åt teatern när dess föreställningar ger intryck nog att sippra ner i dagliga samtalsämnen! Läs mer hos Uppsala stadsteater.

Adress: Kungsgatan 53, Uppsala

#4. Middag på La Ruelle med fransk kvarterskrogskänsla

Efter föreställningen går vi vidare mot ett bokat bord på La Ruelle, ett välkommet inslag i Uppsalas restaurangvärld. Vårt kulturtema kräver fransk bistromat och sådan gör La Ruelle med den äran. Parallellen till de franska kvarterskrogar jag har besökt är oundviklig utan att för den sakens skull kännas konstlad.

tips om Uppsala mat
tips om Uppsala mat

Kvällen slutar i en perfekt kombination av smaker och textur, därtill fina alkoholfria alternativ i dryckesväg. Läs mer på hemsidan La Ruelle.

Adress: Bredgränd 4, Uppsala

Onsdag, dag 2: Butiker, bio och konsert

#5. Historiska vingslag i Uppsala Domkyrka

Jag har besökt Uppsala Domkyrka ett antal gånger vid detta laget. Bygget av den pampiga byggnaden påbörjades redan under 1200-talet och våra svenska regenter kröntes här fram till 1719.

tips om Uppsala kultur

Under vårt besök fylls de ståtliga kyrksalarna av stämsång och levande stearinljus fladdrar ikapp med höstvindarna utanför. Här samsas därutöver pågående konstutställningar med gudstjänster och andra evenemang. Läs mer om Uppsala domkyrka.

Adress: Domkyrkoplan, Uppsala

#6. Fika på Arrenius & company

Kan Arrenius & company vara Uppsalas trevligaste fikaställe? Här kan du köpa kaffebönor av högsta kvalitet, men också lösviktste, fika och chokladpraliner. Detta lilla krypin till café är så litet att min stol nästan hamnar framme vid kassan…

tips om Uppsala mat

… vilket i sin tur öppnar upp för roliga samtal med Anders och Kalle bakom disken. (I slutändan får jag i och för sig inte så mycket tid att prata med dem eftersom kunderna kliver in i en aldrig sinande ström.)

tips om Uppsala mat

Jag och min syster hugger in på glutenfria bakverk och caféets egen chailatte som smakar ljuvligt. Om någon instiftar något slags Uppsalapris för service och bemötande bör det här stället nomineras – och hör sen! Läs mer om Arrenius & company.

Adress: Drottninggatan 6A, Uppsala

#7. Uppsalas kulturkvarter vid Svartbäcksgatan

Vill du ha kultur koncentrerad till en och samma gata i Uppsala är det Svartbäcksgatan som gäller. Tiden går snabbt när vi strosar fram med avstickare till Uppsala Stadsbibliotek, Galleri Uppsala och diverse småbutiker som lockar med fin skyltning och lokala förmågor.

tips om Uppsala kultur

Stadsbiblioteket i Uppsala fungerar nästan som en konstutställning i sig med konstverk signerade Berit Sahlström (”Virtual Friends”), Bruno Liljefors (”Sträckande svanar”) och Ragnar Johansson (”Porträtt av Jan Fridegård”). Efter en runda på biblioteket fortsätter vi till Galleri Uppsala, där konstnären Ninni Westerman under den aktuella veckan ställer ut tavlor med Uppsalamotiv. Ett par av resans shoppingfynd gör jag med nöje på Öster om Ån (vackra silverörhängen skapade av den lokala silversmeden Eva Nedergård) och en anteckningsbok i läder på The English Bookshop.

Tips! Gillar du antikvariat? Det finns flera att ta sikte på i Uppsala. Vi stannar exempelvis till vid Antikvariat Thomas Andersson på Övre Slottsgatan 10, där jag fastnar för tavlan med samma namn ovan.

#8. Lunch på Hambergs

Lagom till regnet börjar dugga ner över oss tar vi sikte på Hambergs för en skål värmande fisksoppa och en bit bröd på Hambergs. Fullbokade bord under en lunch mitt i veckan vittnar om en välrenommerad fiskrestaurang där åldersspannet på gästerna vi möter sträcker sig från spädbarn upp till eleganta vithåriga herrar i kavaj. Kyparna är propert klädda i vitt och är därtill noggranna med både service och presentation. Läs mer om Hambergs.

Adress: Fyristorg 8, Uppsala

#9. Matiné på Fyrisbiografen

Med varm soppa i magen ger vi oss ut mot en eftermiddagsbio, som för min del kan betraktas som det ultimata höstmyset. I Uppsala får vi tips från flera håll om att boka biljetter på Fyrisbiografen, en av Sveriges äldsta biografer som numera drivs som en fristående biograf av en ideell förening.

tips om Uppsala kultur

Vid online-bokningen fastnar jag omedelbart för titeln ”Höstlov som faller”, vilket visar sig vara en prisbelönt finsk feelgood-film där jag ömsom skrattar och ömsom snyftar. Vill du att bio ska kännas som en varm filt i höstrusket kan jag med glädje rekommendera den här filmen! Läs mer om Fyrisbiografen.

Adress: S:t Olofsgatan 10, Uppsala

#10. Jazzkonsert på Uppsala Konsert & Kongress (”UKK”)

Vår Uppsalavistelse slutar på topp med en jazzkonsert i världsklass. Uppsala Jazz Club är eld och lågor över att kunna presentera Gerald Clayton Trio upp på scenen inne i Uppsala Konsert & Kongress. De har all anledning att vara stolta över det celebra besöket på UKK. Gerald Clayton räknas som en av jazzens nutida stora stjärnor och det är en ren fröjd att se honom vid flygeln i gott sällskap av basisten Joe Sanders och trummisen Jeff Ballard.

tips om Uppsala kultur

Den stora kulturarenan på Vaksala torg har agerat samlingsplats och scen för otaliga evenemang sedan invigningen 2007. Vill du ha aktuella tips på kulturevenemang i Uppsala är det här definitivt en plats att kika vidare på! Läs mer Uppsala Konsert & Kongress.

Adress: Vaksala torg 1, Uppsala

Boendetips i Uppsala

Under tidigare resor till Uppsala har jag bland annat bott på Villa Anna, Clarion Hotel Gillet och Hotell Kungsängstorg. När jag ska boka hotell inför den här resan vill jag gärna prova ett nytt boende och kikar i första hand på Grand Hotell Hörnan som dock är fullbokat. Valet faller till slut på Radisson Blu Uppsala som ligger väldigt centralt och som jag vet har fantastiskt fin utsikt över Uppsalas stadssilhuett.

boende uppsala

Radisson Blu Uppsala är i första hand ett business-hotell vilket kan vara bra att vara medveten om. Jag gillar hotellets hemtrevliga lounge och vi kan också konstatera att utsikten från juniorsviten över Uppsala verkligen är något utöver det vanliga. Vill du ha en personlig boutiquehotellskänsla i den dyrare kategorin rekommenderar jag däremot Villa Anna. Vill du åt schysta mellanklass-alternativ är både Clarion Hotel Gillet och Clarion Collection Hotel Uppsala att föredra. Har du en mindre budget kan jag istället rekommendera Hotell Kungsängstorg där vi har bott ett par gånger med familjen.

Läs mer på bloggen om boendetips i Uppsala:

Bra att veta om Uppsala

uppsala våra drömmars stad
 • Ta dig till Uppsala: Det tar ca 40 minuter med snabbtåget mellan Stockholm – Uppsala.
 • Europas blivande kulturstad 2029? Visste du att Uppsala har ansökt om att bli europeisk huvudstad 2029? När personer i min omgivning vill ha tips på lämpliga weekendresmål brukar jag föreslå platser som har varit eller aspirerar att bli europeisk huvudstad. Läs mer: Förtjänar Uppsala titeln som Europas kulturhuvudstad?
 • Allt ljus på Uppsala: För några år sedan besökte jag Uppsala under ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala”. Den här konstutställningen arrangeras sedan 2008 och bjuder på en hel uppsjö av fina och stämningsfulla upplevelser. Det här året äger festivalen rum under 10-26 november. Läs mer: Allt ljus på Uppsala.
 • Fler tips om Uppsala med fokus på kultur: Se till att ladda ner appen ”Uppsala konst och kulturarv” för mer information (och kartor!) med anknytning till Uppsalas kulturliv. Ett annat sätt att få en konkret översyn över staden och dess historia är en guidad tur med Stadsvandringar Uppsala. Fler tips hittar du hos min samarbetspartner Destination Uppsala.
 • Mer läsning om Uppsala: Vill du ha fler tips på saker att se och att göra i Uppsala? Här hittar du en tidigare guide i bloggen: Att göra i Uppsala – Sverigeweekend i en anrik studentstad.

Inlägget om att resa till Uppsala är ett betalt samarbete med Destination Uppsala. Texterna, bilderna och åsikterna är dock mina egna (i det här inlägget undantaget bilderna på mig och panoramabilden på Uppsala slott där fotografen är Monica B).

8 comments

 1. Älskar de tre översta bilderna. Älskar även kulturweekends… snart så

  1. Ta med lillan så drar vi!

 2. Jag kan inte tänka mig en bättre resa! Allt som en kulturtant kan tänkas uppskatta och njuta av. ❤️ Uppsala är onekligen en vacker och inbjudande stad.

  1. Tack för att du följde med, himla kul att ”kulturtanta” med dig.

 3. Nu blir jag verkligen sugen på att åka till Uppsala. Tack för alla dina fina svenska pärlor – de ger verkligen mersmak på kortare semestrar inom Sverige.

  1. Fint att höra Mimmi. Så mycket fint som väntar förhållandevis nära!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close